Κυ 26 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Ιανουάριος 200622-01-2006: Σύσκεψη στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ενόψει των δυσμενών καιρικών συνθηκών που προβλέπονται για τις επόμενες ημέρες

22-01-2006: Σύσκεψη στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ενόψει των δυσμενών καιρικών συνθηκών που προβλέπονται για τις επόμενες ημέρες

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 22/1/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σύσκεψη υπό τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, κ. Γιώργο Βουλγαράκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα (22-1-06) στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με αντικείμενο την προετοιμασία και το συντονισμό των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ενόψει των δυσμενών καιρικών συνθηκών που προβλέπονται για τις επόμενες ημέρες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κ. Λεωνίδας Ευαγγελίδης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος Αγγελάκος και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος κ. Χρήστος Σμέτης.

Συμμετείχαν επίσης οι Υπαρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγοι κ.κ. Γεώργιος Κανέλλος, Ανδρέας Κόης και Χρήστος Μητροπέτρος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, οι Γενικοί Επιθεωρητές Νοτίου και Βορείου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγοι κ.κ. Στυλιανός Σύρος και Ευστράτιος Κυριακάκης, καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί των δύο Σωμάτων.

Ο Υπουργός κ. Γ. Βουλγαράκης έθεσε σε πλήρη ετοιμότητα τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που τυχόν θα δημιουργηθούν λόγω των προβλεπόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων και την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής προς τους πολίτες.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η συνεχής παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος:

 • σε περιοχές που τυχόν αντιμετωπίσουν έντονα προβλήματα λόγω κακοκαιρίας, για τη ρύθμιση της οδικής κυκλοφορίας, καθώς και τον απεγκλωβισμό πολιτών και τη μεταφορά τους σε ασφαλείς χώρους και
 • στο εθνικό οδικό δίκτυο, για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων και την απαγόρευση κίνησης χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες.

Για το σκοπό αυτό:

 • εποχούμενες περιπολίες της Ελληνικής Αστυνομίας, με περιπολικά και συμβατικά οχήματα, θα περιπολούν στο εθνικό οδικό δίκτυο όλο το 24ωρο.
 • 13 σταθμοί βάσης θα λειτουργήσουν στην Π.Α.Θ.Ε., σύμφωνα με τον ειδικό σχεδιασμό. Τα σημεία αυτά είναι:
  -Νεστάνη (χ/θ 145)
  -Αίγιο (χ/θ 172)
  -Μέγαρα (χ/θ 45)
  -Μαλακάσα
  -Ελαιώνας (χ/θ 72)
  -Κάστρο (χ/θ 110)
  -Τραγάνα (χ/θ 133)
  -Αγ. Κωνσταντίνος (χ/θ 189)
  -Αγ. Θεόδωροι (χ/θ 250)
  -Δρυμώνας (χ/θ 272)
  -Αερινό (χ/θ 300)
  -Τέμπη (χ/θ 385)
  -Λεπτοκαρυά (χ/θ 412)
 • κλιμάκια αποχιονισμού θα λειτουργήσουν σε Αττική, Τρίπολη, Πάτρα, Λαμία, Λάρισα και Θεσσαλονίκη
 • ιδιαίτερα αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι σε οχήματα μεγάλου όγκου (φορτηγά, λεωφορεία). Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί η κίνησή τους χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ειδικότερες οδηγίες δόθηκαν στις Αστυνομικές Διευθύνσεις να διατηρούν διαρκή επικοινωνία με ορεινά χωριά, ώστε να παρασχεθεί άμεσα βοήθεια σε κατοίκους των χωριών αυτών, εάν απαιτηθεί.

Επίσης, τέθηκαν σε επιφυλακή οι Υγειονομικές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Γ. Βουλγαράκης, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «[…] Τα Κέντρα Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής τίθενται σε πλήρη ετοιμότητα και διατίθενται όλες οι δυνάμεις, με σκοπό να υπάρξει πλήρης ετοιμότητα για να αποφευχθεί ο,τιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Θέλω να επισημάνω ότι υπάρχει μία αξιολόγηση των περιοχών, οι οποίες μπορεί να πληγούν από χιονόπτωση ή βροχόπτωση […].
Πρώτη προτεραιότητα και σημαντική είναι το εθνικό οδικό δίκτυο και ειδικά η Π.Α.Θ.Ε.. […] Θέλω να τονίσω την ιδιαίτερη προσοχή όλων των οδηγών που θα μετακινηθούν με τα αυτοκίνητά τους στο εθνικό οδικό δίκτυο, να είναι εφοδιασμένοι με αλυσίδες. […] Ειδικά για τους οδηγούς βαρέων οχημάτων, οι οποίοι αψηφούν τις προειδοποιήσεις και ξεκινάνε τη διαδρομή τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους ότι εξαιτίας μίας δικής τους αμέλειας θα ταλαιπωρηθεί πάρα πολύς κόσμος, θα υπάρξουν αυστηρότατες κυρώσεις. Θα ήταν καλύτερα αυτοί οι οδηγοί να αφήσουν τα διπλώματά τους στο σπίτι, να μην  παρουσιαστούν καν στην εθνική οδό.
[…] Θα λειτουργήσουν σε συγκεκριμένα σημεία δεκατρείς (13) σταθμοί βάσης, στους οποίους θα υπάρξουν μικτά συνεργεία, προκειμένου να συνδράμουν εάν χρειαστεί σε περίπτωση προβλημάτων.
[…] Επίσης τίθενται σε ετοιμότητα οι υγειονομικές υπηρεσίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, σε περίπτωση που θα χρειαστεί. Έχουν δοθεί οδηγίες στους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές και μέσω αυτών στους Αστυνομικούς Διευθυντές να υπάρξει συνεχής επικοινωνία με τα ορεινά χωριά, ούτως ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο των αποκλεισμών ειδικά υπερηλίκων ή ανθρώπων που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν, για να μπορέσει να υπάρξει μία γέφυρα, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην αισθάνονται αποκομμένοι.
[…] Η προετοιμασία που έχει γίνει στην Ελληνική Αστυνομία και στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι πάρα πολύ καλή και θέλω να πιστεύω ότι ο κρατικός μηχανισμός θα ανταποκριθεί με επάρκεια σε οποιοδήποτε πρόβλημα θα υπάρξει […].
Υπάρχει προοικονομία, υπάρχει ετοιμότητα […]»

Παρακαλούνται οι οδηγοί:

 • να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους,
 • να έχουν στα οχήματα τους αντιολισθητικές αλυσίδες και
 • να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

 
       φωτογραφίες: ΑΠΕ/Π. Σαϊτας

Για περισσότερες πληροφορίες     τηλ.  :   210 6977505
                                              Fax  :  210 6929764
                                           e-mail  :  elasgrty@mopo.gr

 

 

photo1.JPG
3831524.JPG

Τελευταίες Αναρτήσεις