Πε 1 Ιουνίου 23
ΑρχικήΒουλγαράκης ΑρχείοΒουλγαράκης 200421-06-2004: Συνέντευξη Υπουργού Δημόσιας Τάξης στο Γερμανικό περιοδικό «DER SPIEGEL»

21-06-2004: Συνέντευξη Υπουργού Δημόσιας Τάξης στο Γερμανικό περιοδικό «DER SPIEGEL»

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2004

«Περισσότερη ασφάλεια δεν γίνεται» επισημαίνει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, σε συνέντευξή του στην πολιτική επιθεώρηση DER SPIEGEL σχετικά με το κόστος της Ολυμπιάδας και τις ενδεχόμενες τρομοκρατικές απειλές.

Spiegel : Έχετε ποτέ σκεφθεί μήπως θα ήταν καλύτερα να είχε παραιτηθεί η Ελλάδα από την Ολυμπιάδα του 2004;

Βουλγαράκης : Ούτε λεπτό. Οι Αγώνες είναι για μας κάτι το ιδιαίτερο. Είναι ιστορία, παράδοση, φιλοσοφία, ελπίδα. Είναι δηλαδή οτιδήποτε συνδέεται με το ελληνικό πνεύμα.

Spiegel : Για τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Γιώργο Σουφλιά και άλλα κυβερνητικά στελέχη οι αγώνες σημαίνουν εκτίναξη του κόστους χωρίς οικονομικό όφελος.

Βουλγαράκης : Και στο παρελθόν επίσης καμιά χώρα δεν είχε άμεσο οικονομικό όφελος από την Ολυμπιάδα. Το όφελος έχει βάθος χρόνου. Από την εικόνα της χώρας ωφελείται για παράδειγμα ο ελληνικός τουρισμός, από τις επενδύσεις σε έργα υποδομής και την ασφάλεια προκύπτουν πλεονεκτήματα για την οικονομία και τον άνθρωπο.

Spiegel : Πόσο θα κοστίσουν λοιπόν τώρα οι αγώνες; 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ όπως είχε αρχικά υπολογιστεί ή 6 δισεκατομμύρια σύμφωνα με νεότερους υπολογισμούς;

Βουλγαράκης : Αυτό δεν είναι τώρα το μείζον. Εκείνο που μετράει είναι η διοργάνωση των αγώνων στην Ελλάδα. Τώρα πρέπει μέχρι την έναρξη να εργαστούμε σκληρά. Μετά έχουμε άνεση χρόνου να συζητήσουμε.

Spiegel : Περιμένετε περίπου δύο εκατομμύρια επισκέπτες. Πως θα διασφαλίσετε ότι ανάμεσα τους δεν θα υπάρχουν και αδίστακτοι τρομοκράτες;

Βουλγαράκης : Στον τομέα της ασφάλειας επενδύουμε τετραπλάσιο ποσό από εκείνο του Σίδνεϊ. 70.000 άνδρες έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για τον σκοπό αυτό, αστυνομικοί, πυροσβέστες, άνδρες του Λιμενικού και στρατιώτες.
Διαθέτουμε τα πλέον προηγμένα από πλευράς τεχνολογίας συστήματα ασφαλείας, ηλεκτρονικά κάμερες παρακολούθησης έχουν εγκατασταθεί σε όλη τη πόλη. Έχουν διεξαχθεί 200 ασκήσεις. Έχουμε λάβει διεθνή συνδρομή από χώρες που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στην αποτροπή τρομοκρατικών απειλών. Περισσότερη ασφάλεια από αυτή δεν γίνεται.
Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα συμβεί οτιδήποτε, τότε καμιά άλλη χώρα δεν το μπορεί.

Spiegel :Τότε για ποιο λόγο ακούγονται κατά καιρούς σχόλια με αμφιβολίες;

Βουλγαράκης : Υπάρχουν και έπαινοι όπως επίσης και αναγνώριση. Ο Υπουργός σας επί των Εσωτερικών Ότο Σίλι μου ζήτησε πριν λίγο τη συνδρομή μας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το 2006.

Spiegel : Το τελευταίο διάστημα δεν μπορέσατε να αποτρέψετε κάποιες βομβιστικές επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, τράπεζες και πολυεθνικές εταιρείες στην Αθήνα.

Βουλγαράκης : Δεν ήταν βομβιστικές επιθέσεις αλλά κάποια ασήμαντα περιστατικά όπως αυτά που συμβαίνουν παντού στην Ευρώπη. Τέτοια περιστατικά σε καμία περίπτωση δεν αγγίζουν την ασφάλεια της Ολυμπιάδας.
Στην προκείμενη περίπτωση δεν υπάρχει διασύνδεση με διεθνές δίκτυο τρομοκρατίας.

Spiegel : Παρόλα αυτά ορισμένες χώρες μελετούν το ενδεχόμενο να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας. Οι Βρετανοί θέλουν να συνοδεύεται η αντιπροσωπεία τους από τους δικούς της φρουρούς, οι ΗΠΑ θέλουν να στείλουν εκατοντάδες ειδικούς πράκτορες.

Βουλγαράκης : Για την ασφάλεια αρμόδιοι είναι οι διοργανωτές και κανένας άλλος. Έτσι ήταν πάντοτε. Τότε γιατί πρέπει να επενδύσουμε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην ασφάλεια όταν ο καθένας φέρνει τους δικούς του φρουρούς;

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον δημοσιογράφο Manfred Ertel

Τελευταίες Αναρτήσεις