Δε 20 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2003Δελτία Τύπου Μάιος 200320-5-2003: Συνάντηση της «Τρόικα» της Ε.Ε. και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

20-5-2003: Συνάντηση της «Τρόικα» της Ε.Ε. και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 20-5-2003

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προήδρευσαν οι Υπουργοί Δημόσιας Τάξης και  Δικαιοσύνης

Στο πλαίσιο της άσκησης της Ελληνικής Προεδρίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 20 Μαΐου 2003, στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, Υπουργική συνάντηση της «Τρόικα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Καθήκοντα προέδρου άσκησαν οι Υπουργοί Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Δικαιοσύνης κ. Φίλιππος Πετσάλνικος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Υφυπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ιταλίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Υφυπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας, συνοδευόμενοι από ανώτατους αξιωματούχους. Επίσης, συμμετείχε ο Επίτροπος Antonio Vitorino, συνοδευόμενος από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της προαναφερόμενης συνάντησης, συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

 • Βασικές προτεραιότητες στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων
  • Οργανωμένο έγκλημα και ειδικότερα:
   • νομιμοποίηση παράνομων προσόδων (Ξέπλυμα Χρήματος)
   • ναρκωτικά
   • κλεμμένα οχήματα
   • παράνομη διακίνηση ανθρώπων
  • Δίκτυο Αξιωματικών συνδέσμων
  • Συνεργασία σχετικά με τη Δικαστική μεταρρύθμιση στη Ρωσία και
  • Μετανάστευση, επανεισδοχή και διαχείριση συνόρων.

Επισυνάπτεται η ομιλία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ.Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Για περισσότερες πληροφορίες 

Τηλ.: 2106924558

Fax: 2106929764

E-mail: elasgrty@mopo.gr

Εισαγωγική ομιλία κ. Υπουργού

            Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Αθήνα με την ευχή και η παρούσα συνάντηση να αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα προόδου στο πλέγμα των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

            Η λέξη πλέγμα για τις ευρω – ρωσικές σχέσεις έχει ιδιαίτερη σημασία. Το τονίζω αυτό, γιατί, ενώπιον των σημερινών προκλήσεων και του αναντίρρητου γεγονότος της διεύρυνσης, ο διάλογος με τη Ρωσική Ομοσπονδία αναβαθμίζεται και εμπλουτίζεται ποσοτικά και ποιοτικά.

            Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο σύνολό της, αλλά και η ελληνική προεδρία, προσεγγίζει τις σχέσεις αυτές ως σύνολο αδιάσπαστο, δηλαδή κατ εξοχήν πολιτικά.

Ένα σύνολο που εμπεριέχει τόσο τις εξωτερικές σχέσεις όσο και αυτές της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων, ανατάμει δε σημαντικά ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, αυτά της τρομοκρατίας, της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Ο διάλογος στα επιμέρους θέματα της ημερήσιας διάταξης θα μας επιτρέψει να εκτιμήσουμε από κοινού την πρόοδο που έχει μέχρι σήμερα επιτευχθεί.

Πριν, ωστόσο, προχωρήσουμε σ αυτόν, επισημαίνω ότι θα κριθούμε περισσότερο από την ετοιμότητά μας, προϊόν ισχυρής πολιτικής βούλησης, να αποδεχθούμε ότι μία εταιρική και στρατηγική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας οικοδομείται μέσα από την πραγματοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει και τα δύο μέρη στην σχέση αυτή. Δηλαδή να αποφέρει αμοιβαίους καρπούς σε ζητήματα που ενδιαφέρουν την μία και την άλλη πλευρά.

Οφείλουμε από κοινού να μετουσιώσουμε τις διακηρύξεις σε πράξεις. Στην περίπτωσή μας δε, πάντα, όμως, μέσα από το σύνολο των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, προς όφελος και των δύο πλευρών, στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και επιμέρους της λαθρομετανάστευσης μέσα από την αναγκαία πρόοδο στη διαπραγμάτευση και σύναψη της συμφωνίας επανεισδοχής.

Τελευταίες Αναρτήσεις