Σα 25 Μαρτίου 23
ΑρχικήΒουλγαράκης ΑρχείοΒουλγαράκης 200520-10-2005: Ομιλία Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργου Βουλγαράκη στη γιορτή για την «Ημέρα της Αστυνομίας»

20-10-2005: Ομιλία Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργου Βουλγαράκη στη γιορτή για την «Ημέρα της Αστυνομίας»

Αθήνα, 20/10/2005

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

 
Κυρίες και Κύριοι,
 
Η σημερινή μέρα, είναι για όλους εμάς  ιδιαίτερα σημαντική. Και είναι σημαντική γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να κοιτάξουμε το μέλλον, κάνοντας πρώτα έναν δημιουργικό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε.
 
Η περσινή γιορτή μονοπωλήθηκε όπως ήταν εύλογο από εικόνες, λόγια και σκέψεις που είχαν να κάνουν με τη μεγάλη επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η Ελληνική Αστυνομία, εξ άλλου, βρέθηκε για πρώτη φορά μπροστά σε μια σειρά από προκλήσεις που ξεπερνούσαν  τις δεδομένες αντιλήψεις για το ρόλο και τη δράση  της.
Και τα κατάφερε.
Διοργάνωσε  τους καλύτερους και ασφαλέστερους αγώνες που έγιναν ποτέ.
Αυτή την βαριά κληρονομιά δεσμευτήκαμε να αξιοποιήσουμε.
Αυτή όμως η κληρονομιά, σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα δυσμενές διεθνές κλίμα, επιβάλλει τον διαρκή οργανωτικό και λειτουργικό εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να προσαρμόζεται στη νέα εσωτερική και διεθνή  πραγματικότητα.
 
Αυτός ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός και η αξιοποίηση του ανθρώπινου παράγοντα στα Σώματα Ασφαλείας αποτέλεσε, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων  μας,  βασικό άξονα της πολιτικής μας.
 
Είναι αλήθεια, ότι οι δείκτες εγκληματικότητας της χώρας μας είναι από τους χαμηλότερους της Ευρώπης και ότι η Ελλάδα αποτελεί μία από τις ασφαλέστερες χώρες του κόσμου.
 
Το γεγονός αυτό φυσικά, δεν μας καθησυχάζει.
 
?λλωστε, το «στοίχημα» της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και της ασφάλειας των πολιτών είναι διαχρονικό.
 
Την διαρκή αυτή πρόκληση ασπαζόμαστε απολύτως και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ανταποκριθούμε με επιτυχία στο δύσκολο αυτό έργο. 
 
Το ότι η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί «αγαθό εκ των ουκ άνευ» συμπληρώνεται και από το γεγονός ότι αποτελεί ταυτόχρονα προϋπόθεση και  παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης.
 
Είναι άλλωστε δεδομένο ότι  η έννοια της ασφάλειας δεν περιορίζεται  μόνο στην παραδοσιακή της ανάλυση.
 
Σήμερα ο όρος ασφάλεια είναι αρκετά ευρύτερος και συμπεριλαμβάνει θέματα οικονομικής ανάπτυξης, τεχνολογίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασίας του περιβάλλοντος και γενικά κάθε αξία που προάγει την ανθρώπινη ευημερία.
 
Συνεπώς, είναι απολύτως εξηγήσιμο το γιατί  η φιλοσοφία μας είναι να αυξήσουμε αποτελεσματικά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, ώστε να πετύχουμε τη σύζευξη της ασφάλειας με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
 
Είναι δηλαδή εξηγήσιμο το γιατί ο ακρογωνιαίος λίθος της δράσης μας αποτελείται από  το τρίπτυχο δημοκρατία, ασφάλεια, ανάπτυξη.  
 
Κυρίες και Κύριοι,
 
Ο σημερινός καταιγισμός των εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα, απαιτεί μια Αστυνομία που θα προηγείται των γεγονότων. Γι? αυτό, με  μια σειρά μέτρων και σύγχρονων υποδομών, στοχεύουμε στην αλλαγή των αντιλήψεων και των νοοτροπιών σε ό,τι αφορά τον ρόλο και το έργο των Σωμάτων Ασφαλείας.
 
Σταθερή μας αξία και δόγμα είναι μια Αστυνομία που να υπηρετεί τον πολίτη, να στηρίζει την καθημερινότητά του και να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής του. 
 
Με άλλα λόγια, θέλουμε τον Αστυνομικό ενταγμένο στον κοινωνικό ιστό της περιφέρειας την οποία υπηρετεί, ένα Αστυνομικό συμμέτοχο στα κοινωνικά δρώμενα.
 
Οραματιζόμαστε μια νέα σχέση που να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, για ένα αύριο με λιγότερη βία, λιγότερο έγκλημα.
 
Το όραμα αυτό αποτελεί πολιτική μας δέσμευση και μια κοινωνική συμφωνία με τους πολίτες.
 
Μία συμφωνία όμως, που θα χαρακτηρίζεται από μία θεμελιώδη ρήτρα: την αδιαπραγμάτευτη αρχή της προστασίας των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων.
 
Με άλλα λόγια την εγγύηση ότι όσα μέτρα και αν ληφθούν για την ασφάλεια των πολιτών, θα λαμβάνονται σε ένα πλαίσιο σεβασμού των δικαιωμάτων που αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας και είναι αδιαπραγμάτευτα.
 
 
Κυρίες και Κύριοι,
 
Στην εποχή των μεγάλων ανακατατάξεων που ζούμε είναι θέμα ζωτικής ανάγκης να επαναχαράξουμε την εθνική μας στρατηγική.
 
Η ανάγκη για την προσαρμογή της Ελλάδας στις απαιτήσεις των καιρών, θα ισχυροποιείται διαρκώς στα επόμενα χρόνια κάτω από την πίεση αλλαγών που είναι μη αναστρέψιμες.
 
Και η ανάγκη της προσαρμογής μας στα νέα δεδομένα υπερβαίνει τις πολιτικές και κομματικές ιδεολογίες και διαφορές μας.
Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον ρόλο και την αποστολή των Σωμάτων Ασφαλείας ο κομματισμός είναι άνευ σημασίας.
 
Γι΄ αυτό και θέλω να τονίσω, ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρούμε δεν γίνονται για τους λίγους.
Υπαγορεύονται από τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου.
Υποδεικνύονται από την πραγματικότητα γύρω μας και την κοινή  λογική.
Αυτός είναι ο λόγος που επιμένουμε.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, προκειμένου να πάμε μπροστά. 
Προχωρούμε με μετριοπάθεια και κοινωνική ευαισθησία, αλλά  με τόλμη και αποφασιστικότητα.
Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουμε δεν αποτελούν απόρροια δογμάτων και ιδεοληψιών, αλλά σύγκρουση με τα χρόνια προβλήματα και την ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα.
 
Και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε.
 
Κυρίες και Κύριοι,
Είναι αλήθεια, ότι τις υποθέσεις του  Υπουργείου Δημόσιας Τάξης τα τελευταία χρόνια χειρίστηκαν ικανοί πολιτικοί.
Ομολογουμένως, παραλάβαμε σημαντικό και αξιόλογο έργο.
Παραλάβαμε τη σκυτάλη και προσπαθήσαμε να τρέξουμε όσο η φύση των πραγμάτων επέτρεπε. Με σύνεση, συνέπεια, μετριοπάθεια και αποτελεσματικότητα και θέλω να πιστεύω ότι  καταφέραμε να ανταποκριθούμε στις μεγάλες προκλήσεις αλλά και στις έκτακτες κρίσιμες καταστάσεις που υπήρξαν.
 • Πετύχαμε στη μεγάλη πρόκληση της ασφαλούς διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Έτσι, αυτό που σήμερα ονομάζουμε Ολυμπιακό Κεκτημένο δημιουργεί νέες συνθήκες και προοπτικές για τη χώρα μας. 
 • Προς την κατεύθυνση αυτή συστήσαμε το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.), με στόχο την αξιοποίηση σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο της τεχνογνωσίας που αποκτήθηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
 • Παράλληλα, θεσμοθετούμε την ίδρυση Διαβαλκανικού και Μεσογειακού Κέντρου Μελετών Ασφάλειας και Εκπαίδευσης, όπου θα μπορούν να εκπαιδεύονται και να εξειδικεύονται στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών ασφάλειας των κρατών της ευρύτερης περιοχής.
 • Ενισχύουμε και ενδυναμώνουμε τις διεθνείς και διμερείς συνεργασίες. Με την διπλωματία της Ασφάλειας συμβάλουμε στις γεωπολιτικές επιδιώξεις της χώρας.
 • Σε εθνικό επίπεδο αναπτύσσουμε αποτελεσματικές και ευέλικτες δράσεις που απαντούν στο αίτημα των πολιτών για περισσότερη ασφάλεια στην καθημερινή τους ζωή.
 • Έχουμε πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της λαθρομετανάστευσης, της εμπορίας ανθρώπων, το οικονομικό και το ηλεκτρονικό έγκλημα και έχουμε δώσει ιδιαίτερη σημασία στην εξειδικευμένη εκπαίδευση του προσωπικού των Υπηρεσιών αυτών.
 • Για το ευαίσθητο θέμα των ναρκωτικών αναπτύσσουμε δράσεις με επικεντρωμένες προσπάθειες στην καταπολέμηση των οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης, στη διασυνοριακή τους δράση και της νομιμοποίησης των εσόδων τους καθώς και στην αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών μέσω του διαδίκτυου.
 • Για την αναβάθμιση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας, σχεδιάστηκε μεταξύ των άλλων και υλοποιήθηκε άμεσα η Υπηρεσία Τροχαίας Αυτοκινητόδρομων.
 • Δίνουμε  ιδιαίτερη έμφαση στην ασφαλή μετακίνηση των μαθητών
 • Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία και στη διαχείριση της κυκλοφορίας στην περιοχή της Αττικής και ενεργοποιήσαμε το Θάλαμο Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας. 
 • Για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της βίας στα γήπεδα, αναπτύξαμε στενή συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς και εφαρμόζουμε νέα αθλητική νομοθεσία.
 • Προχωρούμε στη συγκρότηση νέων δομών και στην αναδιάρθρωση του σώματος με νέες διευθύνσεις και τμήματα.  
 • Μας απασχόλησε ιδιαίτερα η επίλυση χρόνιων ζητημάτων στελεχιακού δυναμικού και της ηγεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως για παράδειγμα το ειδικό επίδομα επικινδυνότητας του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας και την επέκταση της μάχιμης πενταετίας  σε όλο το προσωπικό.
 • Ιδρύσαμε το Γραφείο Επικοινωνίας Αποστράτων, ικανοποιώντας ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα των ενδιαφερομένων.
 • Προωθήσαμε μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων για θέματα βαθμολογίας, κρίσεων  και μεταθέσεων των Αξιωματικών. 
 • Καταρτίσαμε τον Κώδικα Δεοντολογίας των Αστυνομικών.
 • Περιορίσαμε τη γραφειοκρατία, απλουστεύοντας τις διαδικασίες στην κατάθεση δικαιολογητικών στις Αστυνομικές Αρχές.
 • Για την ενίσχυση της διαφάνειας  ενισχύσαμε νομοθετικά τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και θεσμοθετήσαμε το πόθεν έσχες .
 • Παράλληλα με την έκδοση των νέων ασφαλών διαβατηρίων, που από την 1-1-06 θα αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, προχωρούμε στην υλοποίηση του προγράμματος για άμεση έκδοση και επίδοση των Δελτίων Ταυτότητας στους πολίτες.
Κυρίες και Κύριοι,
Το έργο και η αποστολή μας δεν σταματάει, ασφαλώς, εδώ. Στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης  δεν υπάρχει ποτέ εφησυχασμός.
Θέλω όμως να διαβεβαιώσω όλους, ότι όσα μέτρα και αν ληφθούν θα στοχεύουν στη δημιουργία μιας Αστυνομίας που καθημερινά θα αποδεικνύει το κοινωνικό της πρόσωπο και την κοινωνική της ευαισθησία.
Οραματιζόμαστε μια «ανθρώπινη ασφάλεια» που σε κάθε δημοκρατική κοινωνία πραγματοποιείται μέσα από την προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και τη δημοκρατική διακυβέρνηση. 
 
Αυτή την Ελλάδα θέλουμε. Την Ελλάδα, που με θεματοφύλακα τα Σώματα Ασφαλείας, χτίζει μια κοινωνία συνοχής, συμμετοχής και δικαιοσύνης.
Που δημιουργεί μια κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς μέσα σε ένα περιβάλλον ειρηνικό και ασφαλές.
 
Γνωρίζοντας το παρελθόν και αναλύοντας το παρόν μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον, που όμως προϋποθέτει μια κοινωνία ασφαλή σε όλα τα επίπεδα.
 
Τα όποια βήματα έγιναν στο παρελθόν, ήρθε η ώρα να γίνουν γοργός βηματισμός. Διατηρούμε τα θετικά και διορθώνουμε τα αρνητικά του χθες.
 
Σε κάθε περίπτωση, η φιλοδοξία μας για το σήμερα και το αύριο είναι να δημιουργήσουμε μια κοινωνία πιο συνανθρώπινη, και αυτό για μας αποτελεί έναν πολιτισμικό πειρασμό και ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.
 
 
 

Τελευταίες Αναρτήσεις