Πε 2 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200720-01-2007: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στο 4ο Συνέδριο των Πυροσβεστών-Διασωστών

20-01-2007: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στο 4ο Συνέδριο των Πυροσβεστών-Διασωστών

Αθήνα, 20-1-2007
 
 
Κύριε Πρόεδρε, κύριοι του Προεδρείου, κύριοι συνάδελφοι, εκπρόσωποι των άλλων Κομμάτων, Αρχηγέ, κύριε Γραμματέα της Γ.Σ.Ε.Ε., κυρίες και κύριοι.
 
Χαιρετίζω το Συνέδριό σας. Εκτιμώ ιδιαίτερα το πνεύμα της συναντίληψης και κατανόησης που διέπει το Προεδρείο σας, ως προς την Πολιτεία και εμένα προσωπικά. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως διεπίστωσα δύο πράγματα.
 
Πρώτον την αναγκαιότητα της ύπαρξής σας σε πολύ εύληπτες συνεννοήσεις που είχαμε με τον Αρχηγό, το Αρχηγείο και τον κύριο Διαμαντή συγκεκριμένα, γιατί είναι ο ¨νομοθέτης¨ της περίπτωσης. Διεπίστωσα και σας το ανακοινώνω και πάλι ότι είσαστε ενσωματωμένοι στον σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος, ως αναπόσπαστο μέρος. Αυτό ήταν το πρώτο και το θετικό.
 
Το δεύτερο που διεπίστωσα, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα, ήταν το γεγονός ότι είχαμε να παλέψουμε με σοβαρές νομικές αντιξοότητες που διείπαν και αφορούσαν τη θέση και σχέση των Πυροσβεστών – διασωστών, των εποχικών ή συμβασιούχων, η ορολογία κυμαίνεται. H ουσία είναι ότι είσαστε Πυροσβέστες, σε σχέση προς το Σύνταγμα, σε σχέση προς τις κείμενες διατάξεις, σε σχέση προς τις Αποφάσεις των Δικαστηρίων. Ένας κυκεώνας νομικών αντιφάσεων που είχαν σαν τελικό συμπέρασμα-αποτέλεσμα, την αδικία εις βάρος των εργαζομένων, δηλαδή εις βάρος των Πυροσβεστών- διασωστών που συνθέτουν το σημερινό τέταρτο συνέδριο.
 
Αντέδρασα από την πρώτη στιγμή, ορίζοντας χιουμοριστικά τον εαυτό μου, τότε, στην πρώτη σύσκεψη που κάναμε, ως ΄΄Νομικός σας Σύμβουλος΄΄ και είπα: «Τους νομικούς χαρακτηρισμούς θα τους αφήσω στην άκρη. Ένα είναι το νομικό επιδιωκόμενο: να επιμηκυνθεί η ίδια κατάσταση». Καλωσορίζουμε και τον Υφυπουργό τον κύριο Δούκα (χειροκροτήματα). «Ας ορίσουμε», είπα τότε, «τον χαρακτηρισμό, τη νομική σχέση. Ας τα αφήσουμε σε ασάφεια και ας προχωρήσουμε με την επιμήκυνση της ίδιας κατάστασης και μετά την εκπνοή του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο όριζε πενταετή θητεία και ύστερα υπονοούσε ΄΄θάνατο΄΄, εργασιακό ΄΄θάνατο΄΄».
 
Έτσι ξεκινήσαμε, έτσι προχωρήσαμε μέχρι του σημείου να αναλάβω τη δέσμευση, σε συνεννόηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο, στη Βουλή για το πώς θα το χειριστεί η Πολιτεία συνολικά, (Πολιτεία λέγοντας, και το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης), πώς θα χειριστούμε την περίπτωση των Δασοπυροσβεστών, των Πυροσβεστών-διασωστών, δηλαδή τη δική σας.
 
Η δέσμευση η οποία ισχύει και προσλαμβάνει τη μορφή διατάξεων είναι: Νέα πενταετία μετά την εκπνοή της πενταετίας του Προεδρικού Διατάγματος. Όλοι οι υπηρετούντες θα επεκτείνουν το βίο τους και στη νέα πενταετία. Και η δέσμευση για το οκτάμηνο, επίσης υπό τον όρο, κύριε Πρόεδρε, (έτσι λέει ο έντιμος λόγος ο δικός μου και η καλή μου μνήμη), υπό τον όρο ότι δεν έχουμε δημοσιονομική επιβάρυνση. Επειδή οι λογαριασμοί λένε: «μετακυλιόμενη η αμοιβή στον Ο.Α.Ε.Δ. και εν συνεχεία καταβαλλόμενη στους εργαζόμενους», εν τέλει καταλήγει από διάφορες πηγές να είναι το αυτό δημοσιονομικό δαπάνημα. Λέμε λοιπόν: «ναι, μέχρις οκτώ μηνών».
 
Τώρα ακούω την προσθήκη ή τη βελτίωση οριστικά οκτώ μηνών. Θα το δούμε και αυτό, υπό τον όρο ότι δεν έχω επιβάρυνση στα δημοσιονομικά, γιατί έχω καλή τη ματιά και τη θέση του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπεύθυνου προϋπολογισμού του Πέτρου του Δούκα, ο οποίος είναι συμπαραστάτης. Καλή μεν, αλλά τα αντικειμενικά μεγέθη είναι εκεί και μας περιμένουν απειλητικά. Λέμε λοιπόν, νέα πενταετία, όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας, (αυτό έχει τη σημασία του) και μέχρις ή οκτώ μηνών, εφόσον το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά.
 
Είμαι ευχαριστημένος από την εξέλιξη των πραγμάτων. Σας έχουμε ενσωματωμένους στην αντιπυρική σχεδίαση, ως πολύτιμο στρατό πέντε χιλιάδων (5000). Για το πώς θα προσλαμβάνεστε, ναι, ισχύει η δέσμευσή μας: Καθαρό 30% για σας, για τους Πυροσβέστες-διασώστες, για τους Συμβασιούχους ή Εποχικούς. Έτσι συνεννοούμεθα και στο 4Ο Συνέδριό σας. Έτσι κρατώ εγώ τον λόγο μου.
 
Σας εύχομαι να έχετε συνείδηση του Πυροσβέστη. Αυτό επάγεται ή συνεπάγεται και πειθαρχία και συνεννόηση και συντονισμό με το Αρχηγείο- γιατί δεν είμαστε αδέσποτοι- και τα καλύτερα αποτελέσματα στην αντιπυρική αποστολή σας και ευτυχία στα σπίτια σας.
 
Σας ευχαριστώ πολύ, καλή επιτυχία.

Τελευταίες Αναρτήσεις