Κυ 26 Μαρτίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200618-12-2006:Συνέντευξη τύπου του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα

18-12-2006:Συνέντευξη τύπου του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα

Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Χαίρετε κυρίες και κύριοι. Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος μαζί σας και γιατί θα σας διατυπώσω τις ολόκαρδες ευχές μου για Καλά Χριστούγεννα, ευτυχία στα σπίτια σας και καλές επιτυχίες δημοσιογραφικές.
        Εννοείται ότι στις δημοσιογραφικές επιτυχίες περιλαμβάνεται και το κεφάλαιο της εποικοδομητικής κριτικής προς το Υπουργείο, προς τον Υπουργό και προς το Επιτελείο. Το ¨εποικοδομητικής¨ είναι αξιολογική κρίση, ας μείνει στον διαιτητή της ιστορίας. Θέλω να σας πω ειλικρινώς ότι χαίρομαι μαζί σας γιατί τα minima minimorum είναι η καλή υγεία, η ειρήνη και η δημοκρατία στον τόπο μας, η καλή πορεία της οικονομίας, όπως διατυπώνεται και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
        Είχαμε μια καλή χρονιά. Μπορεί να είχαμε εμείς εδώ στο αστυνομικό ρεπορτάζ κάποιες εντάσεις, αλλά για μένα και για όλους όσοι είμαστε, ιστορικοί νόες, μπορούμε να δούμε τις χρονιές την μια πίσω από την άλλη και να κάνουμε και αυτό το αξιολογικό ¨συγκριτικό δίκαιο¨, να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.
        Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την πορεία του δημοσίου βίου και το λέω δημόσια σε εσάς που είσαστε οι φερέγγυοι διαμηνύτορες των μηνυμάτων της κοινωνίας προς εμένα και τους δικούς μας, δηλαδή τον Αρχηγό και το Επιτελείο μας.
        Σαν σύνοψη ή εισαγωγή επί των θεμάτων της επικαιρότητας μπορώ να σας πω ότι τις ίδιες εκκρεμότητες που όλοι έχουμε συνομολογήσει και εσείς έχετε προβάλει, τις παρακολουθούμε.
        Ας κάνω μια μικρή σύνοψη: Να εννοήσουμε τα συμβάντα στο Μεταγωγών, να εννοήσουμε την ληστεία στο ΙΚΑ, να εννοήσουμε τον κλεφτοπόλεμο με τους αντιεξουσιαστές που έχει έξαρση, κάποιο βαθμό εντάσεως αυτό τον καιρό, αλλά όλα είναι υπό έλεγχο. Μπορούμε να πούμε ένα σήμα στην κοινωνία, ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο στο πεδίο της δικής μας αρμοδιότητας, δηλαδή στον τομέα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Εκπέμπεται δικαίως σήμα αισιοδοξίας προς την ελληνική κοινωνία για το κεφάλαιο της ασφάλειας ή της εμπέδωσης του αισθήματος ασφαλείας προς τους πολίτες.
        Να σημειώσω και τις ευχαριστίες μου προς τα Ηλεκτρονικά Μέσα και προς τις πένες τις δικές σας για την κριτική που ασκήσατε ή που ασκείτε σε εμένα και στο Αρχηγείο μας, στην Αστυνομία. Δεκτή κάθε κριτική, ακόμα και στο επίπεδο της υπερβολής. Για παράδειγμα, από τις εκδηλώσεις στις ¨παρυφές¨, εννοιολογικές και γεωγραφικές του ασύλου. Γίνονται προβολές, υπογραμμίσεις, εμφάσεις. Είναι πολύ χρήσιμες γιατί, να το πούμε έτσι με περιγραφική ειλικρίνεια, είναι συντελεστής για την ωρίμανση, την συνειδητοποίηση της κοινής γνώμης για κάτι που είναι αγκάθι μέσα στην κοινωνία μας, που ζημιώνει τα παιδιά μας, όλους και όχι κάποια Κυβέρνηση ή κάποιο κόμμα.
        Ευχαριστίες λοιπόν για την κριτική, ακόμα και στο επίπεδο της υπερβολής. Ένα ψύχραιμο μάτι, όπως πρέπει να είναι το μάτι ενός Πολιτικού Προϊσταμένου, εννοώ εμένα ή του Αρχηγείου μας, μπορεί να εκτιμήσει και να απευθύνει αυτές τις ευχαριστίες ευθέως προς τα Μέσα Επικοινωνίας και προς εσάς.
Πρέπει να σας πω ότι το εγκληματολογικό φαινόμενο το αποκρούει πολύ καλά η Αστυνομία. Τις ξέρετε τις τακτικές, ξέρετε τα πάντα. Εγώ θέλω να σας πω δύο παρατηρήσεις που έχω κρατήσει και στην ομιλία μου για τον προϋπολογισμό. Η μια παρατήρηση είναι ότι από τα 10 θέματα που ερωτάται η κοινή γνώμη σήμερα στις δημοσκοπήσεις, τα 3 θέματα είναι (με πολύ καλή παραδοχή), αναγνώριση του έργου, της Αστυνομίας. Όπως για παράδειγμα η εγκληματικότητα, η διαφθορά και η λαθρομετανάστευση. Και με μια συστοίχιση προς τα άλλα κόμματα. Αλλά δεν με ενδιαφέρει να κάνω τη συστοίχιση προς τα άλλα κόμματα όσο να σημειώσω ότι η κοινή γνώμη εμπιστεύεται για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, του εγκληματολογικού φαινομένου την Αστυνομία.
 
Είπαμε για την νεανική βία ή την βία των αντιεξουσιαστών. Δεν είναι κάτι που πέρασε την κόκκινη γραμμή. Βεβαίως διατυπώνουμε την απεύθυνση προς πάντα ενδιαφερόμενο: να μην παίζουν με την φωτιά! Και φάρσες και με πειράματα και με διάφορα άλλα ή με το ¨σπορ¨ να χτυπήσουν την Αστυνομία. Δεν πρόκειται για καμία ¨βεντέτα¨ με την Αστυνομία. Πρόκειται για μονομερή δράση που δεν έχει στέρεο σκεπτικό, έχει αποκρουστέο και απορριπτέο σκεπτικό των αντιεξουσιαστών εναντίον στόχων της Αστυνομίας.
Εγώ μπορώ να σας πω ότι αυτό είναι ένα φαινόμενο το οποίο θα το αντιμετωπίσει η Αστυνομία, αλλά χρειάζεται και την αποδοκιμασία από όλα τα πολιτικά κόμματα ή να λάβουν θέση. Διότι είμαστε μια ειρηνική χώρα, μια ειρηνική κοινωνία, δεν θέλουμε ούτε λογικές ¨αντάρτικου των πόλεων¨ να ισχύσουν στον τόπο μας, (πηγαίνει καλά ο δημόσιος βίος), πηγαίνει καλά η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, ζητούμε λοιπόν όχι τέτοια πειράματα το 2006-2007 σε αυτή την κοινωνία. Την Ελληνική Κοινωνία. Παιδιά μας είναι και αυτοί, δεν θέλω να τους δω ποτέ ως οριστικά ¨απολωλότα όντα¨. Ποτέ δεν θα πάει η σκέψη μου έτσι. Οφείλω να είμαι μεγάθυμος και προς αυτούς, εννοώ τους ¨λιθορίπτας¨, τους ¨οπτοπλινθορίπτας¨, τους ¨βιτρινοθραύστες¨, τους ¨καδρονοφόρους¨ και ούτω καθεξής!
Αυτή είναι η εισαγωγή μου. Το περισσότερο σε τίτλο και σε ηθική και ψυχική επικοινωνία είναι οι ευχές και αυτή η πρώτη αναφορά που σας έκανα.
Τώρα θέλω να ακούσω ερωτήσεις, παρατηρήσεις, σχόλια, όπως λέγαμε και στο Press Room. Σας ακούω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Εκτός μικροφώνου)
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Δεν ξέρω αν θα το αναφέρει ο Αρχηγός, αλλά θα του ζητήσω να έχει μια ενημέρωση προς εσάς και ο ίδιος. Εγώ σας λέω ότι η συγκριτική μελέτη που είχαμε σε σχέση με το shoplifting, με την μικροκλοπή στα Σούπερ Μάρκετς  και στα Εμπορικά Κέντρα. Εμείς είμαστε μια από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης.(σε εγκληματικότητα)
        Συνεπώς δεν θέλω την μεγέθυνση, το αποδέχομαι έτσι όπως προβάλλεται. Γιατί; Γιατί πρέπει να το αναχαιτίσουμε στη ρίζα του! (για τις μικροκλοπές).
Για το σύστημα αστυνόμευσης, βγάζει τώρα ¨ζευγάρια¨ το αρχηγείο, μάλλον η Γ.Α.Δ.Α., ¨ζευγάρια περιπόλων¨. Νομίζω 1.100 ήταν, δεν ξέρω πόσα ήταν στις βάρδιες, στην ανάπτυξη των κύκλων επιτηρήσεως ή περιπολιών. Έχουμε τα μηχανάκια στα στενά. 
        Έχουμε τις μεγάλες μοτοσικλέτες για τους δρόμους. Έχουμε τα περιπολικά ενίσχυση και έχουμε και τους ¨κινητούς σταθμούς¨ δηλ.αυτά που είχαμε προαναγγείλει, τώρα μπαίνουν μπροστά. 
        Θα σας πει ο Αρχηγός και τον οποίο παρακαλώ να λάβει το λόγο.
Κος ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ:
Και εγώ με τη σειρά μου εκ μέρους του Αρχηγείου σας ευχαριστώ θερμά. Διότι κατά την διάρκεια του έτους είχαμε μια υποδειγματική συνεργασία σε ότι αφορά την ανάδειξη του αστυνομικού έργου εκ μέρους σας.
        Δεν μένουμε στις υπερβολές, οι οποίες παρατηρήθηκαν κατά την διάνυση αυτού του έτους. Ωστόσο όμως, κρατάμε τα θετικά τα οποία μας ενώνουν διότι είμαι σίγουρος όπως εμείς αγωνιούμε σε ότι αφορά το αντικείμενο της Αστυνομίας, αγωνιάτε και εσείς από την δική σας πλευρά διότι ζείτε τα προβλήματα.
        Εύχομαι εκ μέρους όλου του Σώματος σε όλες και όλους Χρόνια Πολλά, Καλές Γιορτές και προκοπή στα σπίτια σας. 
        Είναι γεγονός ότι το πρόβλημα της εγκληματικότητας υπάρχει και υπάρχει σε όλες τις ελεύθερες κοινωνίες. Η Ελλάδα είναι ένα κομμάτι των ελεύθερων κοινωνιών της Ευρώπης και είναι επόμενο να έχει εγκληματικότητα. Και όσο θα υπάρχει άνθρωπος θα υπάρχει και έγκλημα. Όποιος υποστηρίξει ότι μπορεί αυτό να το αντιμετωπίσει στη ρίζα του, νομίζω ότι δεν θα είναι μέσα στην πραγματικότητα.
        Σε ότι αφορά την μικροεγκληματικότητα που υπάρχει το σχετικό ερώτημα: Είναι ένα σύνθετο πρόβλημα η μικροεγκληματικότητα, η εγκληματικότητα του δρόμου η οποία έχει σχέση με άλλα γεγονότα, με άλλα φαινόμενα τα οποία αντιμετωπίζει η κοινωνία. Π.χ. οι χρήστες των ναρκωτικών. Έχουμε τις αρπαγές τσαντών, έχουμε το μικρό έγκλημα του δρόμου. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμεθα και γνωρίζετε όλοι σας ότι έχουμε σημαντικές επιτυχίες. Όμως, η προβολή πολλές φορές αυτών των γεγονότων δημιουργεί το αίσθημα της ¨εγκληματοφοβίας¨. 
        Εγώ, ως Αρχηγός του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, σας υπογράφω ότι έχουμε αυξημένο δείκτη εγκληματοφοβίας στην Ελλάδα. Έγκλημα υπάρχει, το αντιμετωπίζουμε. Και θα σας παρακαλέσω, (όπως το πράττετε μέχρι τώρα), να αναδεικνύετε τις επιτυχίες οι οποίες πραγματικά αποτρέπουν και το έγκλημα. Αποσυντονίζουν αυτούς οι οποίοι σχεδιάζουν να διαπράξουν εγκληματικές πράξεις.
        Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το Αρχηγείο. Ήδη, όπως προείπε και ο κύριος Υπουργός, περατώνεται η εκπαίδευση των δικυκλιστών σε δίκυκλα μικρού κυβισμού και βγαίνουν πλέον σε όλες τις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, μαζί με τους Ζητάδες της ?μεσης Δράσης ώστε να πάρουν το δρόμο τους. Είναι και νέα παιδιά τα οποία εξήλθαν πρόσφατα από τη Σχολή Αστυφυλάκων, ώστε στη συνέχεια να μπουν μέσα στην αστυνόμευση της Αττικής.
        Επίσης, 30 του μηνός, που θα επιδώσει ο Υπουργός και εγώ και η λοιπή Ηγεσία δώρα στους τροχονόμους, θα κάνουμε έναρξη εφαρμογής του νέου μέτρου, του ¨πιλοτικού¨ μέτρου, σε ότι αφορά τους Κινητούς Αστυνομικούς Σταθμούς στο κέντρο της Αθήνας, στο κέντρο του Πειραιά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Έχει σχεδιαστεί και ένα πρόγραμμα εκτάκτων επισκέψεων σε όλες τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις και σας ευχαριστώ θερμά που προβάλλετε πάρα πολύ αυτόν τον ¨κύκλο¨ των έκτακτων επισκέψεών μας. Εγώ αύριο πραγματοποιώ μια επίσκεψη στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, μέσα σε ένα διήμερο. Το ίδιο όπως γνωρίζετε πράττουν και οι κύριοι Αντιστράτηγοι και σε επίπεδο Νομών.
        Όλη αυτή η κινητικότητα έχει σαν στόχο να αναδείξει το πρόβλημα της Αστυνόμευσης. Ταυτόχρονα όμως, να στείλουμε και ένα μήνυμα ότι η Αστυνομία είναι ζωντανός Οργανισμός, ισχυρισμός Οργανισμός (με την καλή έννοια του όρου ισχυρός), προστατεύει αυτή την Κοινωνία, έχει ευθύνη εκ του νόμου να προστατεύσει την Κοινωνία και σε αυτή την προστασία η Αστυνομία δεν είναι μόνη. Έχει την συμπαράσταση τη δική σας, έχει την συμπαράσταση των θεσμικών παραγόντων, έχει την συμπαράσταση όλης της Ελληνικής Κοινωνίας. 
        Είμαι σίγουρος ότι τα μεμονωμένα περιστατικά τα οποία έχουν λάβει χώρα, δεν χαρακτηρίζουν το Σώμα. Υπάρχει, σε ότι αφορά τα μεμονωμένα περιστατικά, το ελάχιστο δυνατό κόστος με όλες τις δυσκολίες που γνωρίζετε. Και πιστεύω ότι εκείνο το οποίο μετράει είναι το συνολικό αποτέλεσμα. Και το συνολικό αποτέλεσμα το γνωρίζετε όλοι σας πολύ καλά, διότι είχαμε μια χρονιά πραγματικά με έντονη κινητικότητα. Και νομίζω και το δηλώνω με τον πλέον ειλικρινή τρόπο, αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα υποδειγματικά.
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Ευχαριστούμε Αρχηγέ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ερώτηση μακριά από το μικρόφωνο.
Κος ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ:
Οι μηχανές μικρού κυβισμού επελέγησαν από την προηγούμενη Πολιτική και Αστυνομική ηγεσία. Μετά από πρόταση του Επιτελείου. Και μάλιστα θέλω να σας ενημερώσω ότι ήταν και πρόταση του ομιλούντος σε ότι αφορά τα δίκυκλα μικρού κυβισμού τα οποία είναι ευέλικτα μέσα στα εμπορικά κέντρα των πόλεων, εκεί όπου υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Έγινε διεθνής διαγωνισμός και στα πλαίσια του διεθνούς διαγωνισμού επελέγησαν αυτά τα δίκυκλα τα οποία γνωρίζετε… 
        Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Όσον αφορά το πρώτο μέρος της ερωτήσεως του κυρίου Μαρνέλου, δηλαδή το αξιολογικόν. Εγώ επιμένω στην περιγραφή του θέματος όπως την ανέπτυξα. Εσείς έχετε το δικαίωμα να διαφωνείτε μαζί μου και να προχωρήσετε σε άλλη αξιολόγηση, για τα κρούσματα τα οποία είχαμε και τα ανέφερα πρώτος εγώ σε μια μικρή σύνοψη. Όπως παραδείγματος χάρη, Μεταγωγών, Ι.Κ.Α. και κάποια άλλα.
        Αυτά είναι με αρνητικό πρόσημο. Συνοδεύονται στην ¨εξίσωση¨ του αστυνομικού έργου με το δεύτερο μέρος (της εξισώσεως), που είναι πολύ σοβαρή δουλειά (που γίνεται τον ίδιο καιρό), η οποία δεν προβάλλεται. 
        Θέλω να σας υπενθυμίσω δυο περιπτώσεις trafficking. Θέλω επίσης να σας θυμίσω δύο ηλεκτρονικά εγκλήματα τα οποία βγήκαν με Δελτία Τύπου από την Διεύθυνση του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Σας θυμίζω ακόμη (αυτό που βγήκε στη δημοσιότητα), την περίπτωση της εμπορίας βρέφους  με την αλλοδαπή κυρία κλπ.
        Εμείς παρακολουθούμε την μαθηματική αυτή ¨εξίσωση¨ η οποία είναι για εμάς το μέγα κριτήριο. Σας επαναλαμβάνω, ότι και στο μέρος του αρνητικού προσήμου, τίποτα δεν έχει κριθεί γιατί το παλεύουμε. Αισθανόμαστε ¨δυνητικοί νικητές¨. Συμβαίνουν αυτά και δεν θέλω να σας υποχρεώσω να αλλάξετε την αξιολόγησή σας. Δηλαδή μπορείτε, (ο καθένας εκτίθεται στον διαιτητή της κοινής γνώμης και τον μέγα κριτή που λέγεται λαός), εσείς να ισχυρίζεσθε ότι ήρθε η καταστροφή και η συντέλεια του κόσμου από δύο επεισόδια, εγώ να περιγράφω, χωρίς να φτιάχνω ειδυλλιακή εικόνα, την εξίσωση του αστυνομικού έργου-κατά τον όσο γίνεται και όσο οφείλω-πλέον αντικειμενικό τρόπο.
        Έτσι τα βλέπω. Και αισιοδοξώ επίμονα γιατί είναι δυνατή η Αστυνομία, έχει καλή δομή, γίνεται καλύτερη. Έτσι είναι τα αποτελέσματα και ο απολογισμός του έτους.
        Είναι δευτερεύον ζήτημα η λεγόμενη ¨εγκληματοφοβία¨. Το πρωτεύον ξέρετε ποιο είναι; Να σας το πω και αυτό, πάλι σε αυτόν τον απολογισμό της ευθύνης. Είμαι πολύ ευτυχής στο ότι δεν είχαμε κανένα ¨κακό κρούσμα¨. Πολύ ευτυχής! Κοιτάξτε τις χρονιές τις προηγούμενες, μία-μία. Ελπίζω να μην το αποδίδουμε όλο στην τύχη. Και τύχη χρειάζεται, αλλά δεν αποδίδεται όλο στην τύχη. 
        Βγάλαμε ¨10 Πολυτεχνεία το 2006¨. Όχι ένα! Με ένταση. Κάναμε σοβαρή σχεδίαση για να εξουδετερώσουμε ¨το μη¨ θεραπευόμενο. Έτσι βγαίνει ο απολογισμός. Είχαμε τις μεγάλες επιτυχίες. Δεν πειράζει που σαρκάζουν τον Πολύδωρα γιατί πήρε την Εικόνα(της Παναγίας Έλωνας). Ε, πώς αλλιώς θα γινόταν; Έπρεπε να επιδοθεί. Και επεδόθη από τον Υπουργό γιατί λέει το Σύνταγμα Υπουργός είναι, έτσι όπως πηγαίνει η Παναγία της Μεγαλόχαρης με ένα Πολεμικό Πλοίο. Δεν είναι βέβηλο το πολεμικό πλοίο που πηγαίνει την Παναγία της Μεγαλόχαρης. Ε, ο Αρχηγός θεσμικά, επιδόσαμε, ούτε φιγούρα κάναμε. Αλλά δεν πάει στα κρυφά. Ήταν μια επιτυχία.
        Τώρα βρίσκω την ευκαιρία ¨να δώσω εξηγήσεις¨, να ¨απολογηθώ¨, ενώπιος ενωπίω στο λαό. Και απαντώ σε εκείνους που γράφουν νομίζοντας ότι δεν θα λάβουν απάντηση. Εδώ είμαι εγώ ¨ζωντανός¨ και ¨ετοιμοπόλεμος¨ για απάντηση!
        Σημειώνω την επιτυχία (σύλληψης) του Παλαιοκώστα, τώρα που κάνουμε απολογισμό έτους. Δεν είναι τυχαία φαντάζομαι. Της σύλληψης Ριτζάι. Είναι χίλια δύο. 
        Σας λέω ούτε να υπερτιμούμε τις επιτυχίες αλλά ούτε και να τις υποτιμούμε. Και η μεγάλη πρόκληση, με τον συντελεστή της τύχης αν θέλετε να είμαστε δίκαιοι είναι, πηγαίνετε πίσω χρονιά κατά χρονιά. Για 10 χρόνια ή αν θέλετε για 20 χρόνια. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο.
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Βγάλαμε 10 ¨Πολυτεχνεία¨ από τις μαζικές κινητοποιήσεις το 2006. Αν θέλετε να σας το πω μιλώ για θύματα σε ανθρώπινες απώλειες. Θα σας το πω ανοιχτά. 
        Λοιπόν, μην ¨στρεψοδικείτε¨ έτσι μαζί μου. Θέστε ερώτηση, κάντε σχόλιο. Θα ξοδέψουμε τη ζωή μας με την ζαρντινιέρα; Έτσι το εννοείτε το αστυνομικό ρεπορτάζ; Όχι, είναι ζήτημα(αλλά μικρού μεγέθους). Καθόλου πρωτοφανές. Ξεκολλήστε τη ζωή και την αστυνομική ζωή από αυτό. Εγώ αυτό πράττω. Σας προτρέπω να πράξετε και εσείς το ίδιο. Δεν καθηλώνεται η ζωή ούτε ο δημόσιος βίος στο ένα μεμονωμένο ατυχές, καταδικαστέο περιστατικό. Η ¨σιδηρογροθιά¨, έχω καταγγείλει τον όρο ως ευρηματικό, αγκιτατόρικο όρο. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο.
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Δεν ήταν σιδηρογροθιά. Υπάρχει στα λεξικά (η έννοια της σιδηρογροθιάς). Ακούστε να δείτε, εσείς μπορείτε να επιμένετε στον αγκιτατόρικο όρο και εγώ να λέω (αναζητήστε τη λέξη) στο λεξικό, αλήθεια και ουσία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο.
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Τώρα είσαστε πολύ περιγραφικός και αυτοκριτικός. ?λλη ερώτηση, παρατήρηση.
 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ερώτηση μακριά από το μικρόφωνο.
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Οι πεζές περιπολίες αναπτύσσονται τώρα. Δεν υπήρχαν. Ξέρω τί υπήρξε! Αναπτύσσονται τώρα! Ανάλογα με το δυναμικό που έχουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Εκτός μικροφώνου)
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι η αξία της εμφανούς περιπολίας, είτε με πεζή περιπολία, είτε με μοτοσικλέτα, είτε με περιπολικό, ως τρόπος, μέσο και διαδικασία αποτροπής. Αναπτύσσονται επίσης και οι πεζές περιπολίες. ?λλη ερώτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Εκτός μικροφώνου)
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Όχι, κανένα σχόλιο. Εγώ ως Υπουργός υποστηρίζω την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, τη συγκεκριμένη πρόταση για την περίπτωση του ΟΤΕ ψήφισα στην Βουλή, δεν κάνω κανένα άλλο σχόλιο πολιτικό, ας μείνουμε στο αστυνομικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Εκτός μικροφώνου)
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Συνηθίζω εγώ να αυτοπροσδιορίζομαι και να μην εταιροπροσδιορίζομαι επί τη βάση δηλώσεων άλλων συναδέλφων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Εκτός μικροφώνου)(Ερώτηση για την δύναμη των Αστυν.Υπηρεσιών)
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Τι ωραία παρατήρηση. Πρώτα-πρώτα να πω κάτι για την παρένθετη λέξη του Γιώργου:¨σβήσε¨ και τίποτα από την συνεργασία μας! Διώξτε κανένα ¨γρέζι¨ από το ¨γρανάζι¨. Εντάξει, ¨σβήστε τα¨, εγώ ¨σβήνω¨. Τα παρένθετα να τα σβήνετε. Αυτά τα ¨γρέζια¨, στα γρανάζια μπορούν να συμβούν στην ζωή, στα συλλογικά όργανα, ας πούμε ότι είμαστε ένα συλλογικό όργανο.
        Τώρα για το ζήτημα του προσωπικού, του δυναμικού. Έχουμε έλλειμμα. Διατυπώνονται ωραίες παρατηρήσεις θεωρητικού τύπου ότι το έλλειμμα δεν είναι υπαρκτό γιατί οφείλεται στον ανορθολογικό τρόπο που διατίθεται το προσωπικό.
        Έχω δύο παρατηρήσεις. Λένε οι θεωρητικές κριτικές ότι η σχέση αστυνόμων προς 1000 ανθρώπους εδώ στην Ελλάδα είναι υψηλή. Δεν έχουν δίκιο γιατί πρέπει να συνδυαστεί με το εγκληματολογικό φορτίο. Αν μάλιστα συνδυάσει κανείς τις πολλές Αστυνομίες που έχει η Γαλλία ως χώρα ή το Βέλγιο ή η Αγγλία μπορεί να βγει και στον απόλυτο μαθηματικό λόγο Αστυνομικών προς 1000 κατοίκους, να βγει πάλι ότι είμαστε πίσω. Αλλά το πρώτο που με ενδιαφέρει είναι να εξετάσουμε το ¨αστυνομικό φορτίο¨.
        Εδώ έχουμε πρόσθετο ¨αστυνομικό φορτίο¨. Και έτσι παρατηρείται το έλλειμμα. Το οποίο συνομολογώ εγώ. Για δημοσιονομικούς λόγους δεν μπορούμε να έχουμε πλήρωση των κενών του ¨πολυτελούς¨ οργανογράμματος, (το λέω πολυτελές συνέχεια), του 1998. Αλλά δουλεύουμε με το Αρχηγείο και για τον ορθολογικότερο τρόπο καταμερισμού αναθέσεως των αποστολών, διαθέσεως του προσωπικού.
        Εκεί θέλω να σας πω δύο πράγματα. Πρώτον. Ότι πολύ μεγάλο έργο μας απορροφά προσωπικό. Έργο το οποίο δεν υπάρχει σε άλλες χώρες. Παραδείγματος χάριν, γήπεδα και το εντός εισαγωγικών «αντάρτικο» των πόλεων. Οι κινήσεις και οι κινητοποιήσεις. Από την διαδήλωση μέχρι το χουλιγκανισμό, είναι εστίες που απορροφούν πολύ δύναμη. Με τα χίλια ζόρια να ζητήσω και να επιτύχουμε επιτέλους την μη μετακίνηση οργανωμένων φιλάθλων.
        Ένα άλλο έργο για το εγκληματολογικό, εντός εισαγωγικών, έργο, το οποίο αποτελεί και παράδειγμα μεγίστης επιτυχίας της Αστυνομίας είναι, (δεν το έχετε γράψει ποτέ σας ζητώ να το σημειώσετε), είναι η λαθρομετανάστευση. Συλλαμβάνουμε στα χερσαία (σύνορα) και κυρίως σε μια περιοχή που δεν την σημειώνω και στα νησιωτικά στο 10μηνο 90.000 λαθρομετανάστες. Κάνουμε ¨ήπια επαναπροώθηση¨ των 70.000. Μένει ένα εκκρεμές σύνολο 20.000 το οποίο κοιτάμε δια της νομίμου οδού πρώτα να το περιθάλψουμε, να το υποδεχθούμε και δια της νομίμου οδού να το επαναπροωθήσουμε. Σημειώστε το αυτό. Και αυτό είναι ένα έργο που διεξάγεται από τους Συνοριακούς και τα Τοπικά ή Μεθοριακά Αστυνομικά Τμήματα.
        Εκτός από τους λαθρομετανάστες στην ίδια γραμμή των πρόσω έχουμε μάχη και είμαστε γραμμή των πρόσω σε διεθνή χαρτογράφηση με τα ναρκωτικά. Με το trafficking επίσης αλλά κυρίως με τα ναρκωτικά. Σημειώνω, ότι έχουμε ¨διόδια¨, που λέει ο λόγος, από την μεγάλη ροή ναρκωτικών από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη και στην Δύση ευρύτερα. Αυτό είναι αστυνομικό έργο που δεν το έχει το Βέλγιο. Δεν το έχει ούτε και η Ιταλία ακόμη, μολονότι δίνει την μάχη στα Νότια Σύνορα, αυτά τα θαλάσσια σύνορα για την λαθρομετανάστευση από την Αφρική.
        Εγώ θα καταφύγω σαν συμπέρασμα σε αυτή την ερώτηση, θα καταφύγω σε μια παρατήρηση υπέρ της ελληνικής κοινωνίας. Έχουμε την πιο φιλήσυχη, την πιο ειρηνική κοινωνία. Αυτό είναι συμμαχική δύναμη προς την Αστυνομία. Αλλά έχουμε καινούργιο ¨φορτίο εγκληματολογικό¨, που είναι κάπου έξω από την παραδοσιακή ελληνική κοινωνία και μέσα στα πλαίσια μιας μικτής κοινωνίας, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση σήμερα.
        ?λλη ερώτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Εκτός μικροφώνου)Έρώτηση για σύσκεψη που έλαβε χώρα με θέμα την βία.
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Δεν είναι ότι μονοπώλησε την σύσκεψη η βία, δεν μονοπώλησε. Μας απασχόλησε και κάναμε, ζήτησα από τους Στρατηγούς και από τον Αρχηγό μια εκτίμηση της καταστάσεως. Το είπα και εισαγωγικά: ¨δεν είναι βεντέτα¨. Δεν έχει τίποτα η Αστυνομία. Για αυτό έκανα την έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμει. Τι είναι αυτό το ¨σπορ¨ να χτυπάς το Αστυνομικό Τμήμα; Επαναλαμβάνω ότι παίζουν με την φωτιά. Διότι είναι άνθρωποι ένοπλοι αυτοί που φυλάνε το Τμήμα. Ένα αυτό.
        Δεύτερον, την σύμμειξη του θέματος στου Ζωγράφου που είναι μέσα από το Πανεπιστήμιο λιθοβολούν, πετάνε μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου. Αυτό το ξέρουμε, το υφιστάμεθα. Και δεν είναι ούτε καν σε μια διάταξη σε ένα πεδίο ουδέτερο. Είναι με την σύμμειξη ενός ειδικού χώρου που λέγεται Πανεπιστημιακό άσυλο-Πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα της βιαιοπραγίας. Αυτά εκτιμήσαμε ή συνεκτιμήσαμε στην πρωινή Σύσκεψη για να καταλήξουμε ότι θέλουμε την δική σας βοήθεια, ούτε πρόκειται να τα θεωρήσουμε απολωλότα τα παιδιά αλλά θέλουμε να βρούμε τί γίνεται. Δημόσιος λόγος είναι αυτό (και ευχαριστώ για την ερώτηση), που κάνουμε σήμερα. Δηλαδή τί έχουμε τώρα για να καταλάβουμε και εμείς; Στους ¨νόες¨ κάποιων ¨αρχηγών¨ ή κάποιων παιδιών, υπάρχει η νομιμοποίηση της βίας όπως την υπαγορεύει κάποιο εγχειρίδιο του ¨αναρχισμού¨ ή του αντιεξουσιαστικού χώρου ή όπως γράφουν στην ιστοσελίδα τους; Δεν γίνεται αποδεκτό αυτό! Δεν γίνεται αποδεκτό! Η Αστυνομία εξαντλεί την υπομονή της ή τα όριά της. Αλλά ως εδώ και μη παρέκει! Μην παίζουν με την φωτιά, είναι πολύ επικίνδυνο. Και αν τυχόν κάποιοι, αν, υποθετικά, πολιτικοί φορείς τους δίνουν κάλυψη, κακώς, κάκιστα πράττουν.
        ?λλη ερώτηση. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Εκτός μικροφώνου)
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Αντί να κάνω εκτίμηση ζητώ μια και το έφερε η κουβέντα από το Συνασπισμό, για παράδειγμα, να πάρει θέση. Ευθέως. Εάν ¨ευλογεί¨ το πάρτι των αναρχικών με το ¨δίκτυο¨ ή αν ευλογεί τον λιθοβολισμό του ΑΤ Ζωγράφου ή αν ευλογεί την επίθεση στου Παπάγου. Τόσο απλά.
        Δεν θέλω να κάνω τον καταγγέλλοντα ένα Κόμμα κοινοβουλευτικό. Απλούστατα εγώ σκέφτομαι πολύ ορθολογικά, θέλω να πιστεύω, ότι είναι μέσα στη Βουλή, αποδέχεται το κοινοβουλευτικό σύστημα, δεν μπορεί να δώσει ομπρέλα στους αντιεξουσιαστές, αυτά λέει ο αφελής τρόπος σκέψεως ο δικός μου. Αλλά δεν με ενδιαφέρει να κάνω εγώ τοποθετήσεις. Καλώ τον Συνασπισμό να πάρει θέση σε αυτό. Συγκεκριμένα πράγματα. Σε όλα τα επεισόδια.
        Ζητεί, απαιτεί η κοινή γνώμη, η ελληνική κοινωνία όλοι να είμαστε καθαροί απέναντι στα εγκληματολογικά φαινόμενα, τα οποία μπορεί να έχουν έναν πολιτικό μανδύα, μπορεί να έχουν κάποιους ισχυρισμούς ιδεολογικούς, αλλά εν τέλει είναι η επιτομή του Ποινικού Δικαίου, όπως είπα για την περίπτωση της επιθέσεως στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Εκτός μικροφώνου)
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Δεν δίνω περισσότερη συνέχεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Εκτός μικροφώνου)
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Είχα υποσχεθεί ή εκτιμήσει ότι θα απέσυρα 500. Είμαστε, (προχθές κοιτούσαμε πάλι τον κατάλογο), γύρω στους 300 αποσυρθέντες. Έχουμε αποσύρει γύρω στους 300.
        Και να σας πω και ένα ενδιάμεσο ανασχετικό στοιχείο. Η επίθεση κατά του προκατόχου μου Υπουργού ήταν ανασχετικό στοιχείο. Γιατί πηγαίνουμε με συνεννόηση. Εκτίμηση κινδύνου και συνεννόηση. Εκτίμηση απειλής και συνεννόηση. Αυτό ήταν ανασχετικό, θα μπορούσα να είχα καλύτερο απολογισμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο. Ερώτηση για ¨λευκή απεργία¨ ή φόβο των αστυνομικών.
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Στα δύο πρώτα υποερωτήματα, λαμβάνεις ένα στερεότυπο και αληθινό Όχι! Όχι σε ¨φοβισμένους¨ αστυνόμους, δεν το πιστεύω ότι υπάρχουν. Όχι σε λευκή απεργία, δεν το πιστεύω ότι προβαίνουν. Με τους συνδικαλιστές είναι αυτοτελές κεφάλαιο, δεν έχω καμία κόντρα. Αλλά έχουν απόψεις, θέσεις εκπεφρασμένες δημόσια με τις οποίες δεν συμφωνώ. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε.
        Δεύτερον, έχουν κάποια κενά σε σχέση προς τον λόγο τους και την αρμοδιότητά τους. Τον κατά Σύνταγμα και Νόμο λόγο και αρμοδιότητα. Δηλαδή, θέλω να τους βοηθήσω με την Εγκύκλιο που συντάσσει το Αρχηγείο για να βρούμε την οριοθέτηση στο Σύνταγμα, στο Πειθαρχικό δίκαιο (που δεν ακυρώνεται), στην Ιεραρχία και στον συνδικαλιστικό τους λόγο.
        Εκεί είμαστε ακόμα σε μια ¨ασάφεια¨. Δεν υπάρχει, να το πω εγώ όπως το έχω βρει στις σημειώσεις μου και το έχω πει ήδη, δεν υπάρχει ούτε υπερδιοίκηση των συνδικαλιστών σε αυτόν τον Οργανισμό, ούτε συνδιοίκηση με εμένα. Ο ρόλος τους σεβαστός, τον στηρίζω ενσυνείδητα, ενίοτε γίνομαι και ¨συνδικαλιστής Υπουργός¨, (αυτό είναι σαρκασμός), αλλά δεν υπάρχει κόντρα. Θα τα βρούμε τα πράγματα.
        Δεν κλείνω μέτωπα διότι δεν έχω ανοίξει ποτέ μέτωπα. Σας το θυμίζω. Δέκα (10) μήνες είμαι εδώ, δεν έχω ανοίξει μέτωπα. Κάνω καλή ¨άμυνα¨ ίσως γιατί έτσι λέει ο ¨νόμος του μπάσκετ¨. Θυμόσαστε την διαφήμιση; Ήταν ο Ιωαννίδης (ο προπονητής) και έλεγε στους 5: ¨άμυνα σας λέω άμυνα¨. Του λέει, ένας παίκτης:¨Sorry coach¨, ¨τι sorry ρε, εγώ σου λέω άμυνα και εσύ μου λες sorry¨, του λέει ο Ιωαννίδης.
        ?μυνα κάνω! ?μυνα όχι για μένα γιατί δεν με νοιάζει για μένα. ¨Είμαι παλιό άλογο¨. ?μυνα για κάποιο καλό σκοπό, της Αστυνομίας, της δημοκρατίας, της ελληνικής κοινωνίας, των Αστυνόμων.
        ?λλη ερώτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ερώτηση μακριά από το μικρόφωνο. (Για τα διαβατήρια)
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Θα πω εγώ για τη VISA και θα πει ο Αρχηγός για τα διαβατήρια και για την Ελλάδα και για τους αποδήμους αδελφούς.
        Για την VISA έχουμε μια καλή εξέλιξη. Στη Ρίγα της Λετονίας, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έθιξε το θέμα με μια καλή αναφορά. Είπε στους ¨Βαλτικούς¨ και κατ΄ επέκταση στους Ευρωπαίους (γιατί το μικρό ιστορικό λέει: 15 ήσαν η παλαιά Ευρωπαϊκή Ένωση. Δίνει visa wavers στους 14. Και υφιστάμεθα σοβαρή πολιτική και ηθική και νομική μείωση ως χώρα. Αυτή η σοβαρή πολιτική, ηθική και νομική μείωση επιδεινούται όταν δίνουν και σε έναν από τους 10 νεοείσακτους. Συγκεκριμένα στη Σλοβενία). Κάνουμε τις ενστάσεις μας και τις αντιρρήσεις μας με τον Φραττίνι στην Ευρώπη και εγώ ως όφειλα και έρχεται ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και λέει στη Ρίγα θα κοιτάξουμε το θέμα της VISA θεραπεύοντας τις όποιες αδικίες ή ρυθμίσεις που έχουμε κάνει με πρώτη την Ελλάδα.
        Η κυρία Μπακογιάννη στέλνει επιστολή και λέει αυτό να γίνει πολιτική, στην ομόλογό της την κυρία Ράις. Εγώ παίρνω τηλέφωνο τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών και του λέω είμαι εδώ με την Αστυνομία μου και την Υπηρεσία Διαβατηρίων, έτοιμος να δώσω όλη την πειστική λήψη μέτρων και τρόπων για το ασφαλέστερο διαβατήριο του κόσμου.
        Ο Πρεσβευτής μου μίλησε για την γραφειοκρατία που θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον. Δηλαδή θα έρθει στην Επιτροπή του Υπουργείου Εξωτερικών (που χειρίζεται το θέμα της VISA για τον πλανήτη), με οδηγό όπως του ζήτησα την δήλωση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρίγα και θα έχουμε αυτή την ανταλλαγή πληροφοριών κατά τον Ιανουάριο όπως το προσδιόρισε. Και ελπίζω να είμαστε σε ένα καλό αποτέλεσμα περί το τέλος Ιανουαρίου όταν θα δώσουμε τις αμοιβαίες εξηγήσεις και την παρουσίαση από πλευράς μας του φερέγγυου, του ασφαλέστερου διαβατηρίου.
        Σημειώνω εν παρενθέσει, όπως μου έλεγαν οι επιτελείς μου, ότι την τεχνολογία και τεχνογνωσία του Ελληνικού Διαβατηρίου όλες οι ενδείξεις που έχουμε λένε ότι θα χρησιμοποιήσει και η Αμερική για το δικό της διαβατήριο. Αυτά είναι λιγάκι ¨αυτάρεσκα¨, τα παραθέτω στη συζήτηση ενημερωτικά.
        Πες μας αρχηγέ για την πίεση στα διαβατήρια.
Κος ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ:
Είναι γεγονός ότι αναλάβαμε ένα αντικείμενο ως οφείλαμε αλλά χωρίς να έχουμε την τεχνογνωσία, την εμπειρία αλλά και την εκπαίδευση. Στήσαμε ένα ¨νοικοκυριό¨ από μηδενική βάση. Είναι γεγονός ότι η πρώτη χρονιά ήταν δύσκολη και για εμάς αλλά και για τους πολίτες. Σε ότι αφορά τους πολίτες, αυτούς που ταλαιπωρήσαμε, σήμερα πλέον μπορούμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα υπάρξει ταλαιπωρία από εδώ και πέρα.
        Αναμέναμε το καλοκαίρι να έχουμε πολλά αιτήματα. Αναμέναμε με τη λήξη της ισχύος των παλαιών διαβατηρίων να έχουμε την ανάλογη πίεση. Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή το σύστημα βρίσκει την ισορροπία του, τον βηματισμό του. Αυξήσαμε το προσωπικό των απασχολουμένων στην υποδοχή των δικαιολογητικών για την έκδοση διαβατηρίου. Από την άλλη πλευρά αυξήσαμε τα γραφεία υποδοχής και στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. 
Εγώ προσωπικά όπως ενημερώνω τον κύριο υπουργό σε καθημερινή βάση, όπως και οι επιτελείς μου, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι αν ληφθεί υπόψη ότι χθές δεχθήκαμε 3000 περίπου αιτήσεις και έχουμε τη δυνατότητα και εκδίδουμε σε βάση 24ωρη 6.500 διαβατήρια, αν ληφθεί υπόψη ότι έχουμε και την 3η βάρδια την οποία καθιερώσαμε πρόσφατα.
 Θα ήθελα να πω και προσθέτει ο κύριος Υπουργός, ότι πριν λίγες μέρες σας γνωστοποιήσαμε ότι 20.000 περίπου διαβατήρια βρίσκονται στα συρτάρια των υπηρεσιών μας ανά τη χώρα. Και πάλι κάνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες που έχουν υποβάλει δικαιολογητικά για διαβατήριο, να προστρέξουν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου είχαν καταθέσει να παραλάβουν τα διαβατήριά τους. Είμαι σίγουρος ότι τους είναι χρήσιμα. 
Σε ότι αφορά τους ομογενείς. Από την Κεντρική Διεύθυνση διαβατηρίων φεύγουν με το γνωστό τρόπο τον διπλωματικό και αποστέλλονται στην ελληνική προξενική αρχή του εξωτερικού. Και με μέριμνα της εκεί διπλωματικής εκπροσώπησης αποδίδονται στους δικαιούχους. Δεν είναι αυτά στον αριθμό που προείπα. Είναι γεγονός ότι Ελληνισμός υπάρχει ανά τον κόσμο και για αυτό όλα τα έμμισθα Ελληνικά Προξενεία του εξωτερικού δέχονται δικαιολογητικά, όπως και αποδίδουν στη συνέχεια το διαβατήριο το οποίο έχουμε εκδώσει.
        Εμείς ήδη αυτή τη στιγμή στα πλαίσια του συγκριτικού δικαίου επισκεπτόμεθα λοιπές Αστυνομίες για το πώς αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα. Κινούμεθα προς την κατεύθυνση της ηλεκτρονικής διαβίβασης του αιτήματος του ομογενούς προς την Διεύθυνση Διαβατηρίων του Αρχηγείου, ώστε αυτές οι καθυστερήσεις στο μέλλον να εκλείψουν. Όμως ένα τέτοιο σύστημα δεν έρχεται από την μια μέρα στην άλλη. Είπαμε ότι είχαμε δυσκολίες, έχουμε προχωρήσει όμως πάρα πολύ αποτελεσματικά και ταυτόχρονα θα ήθελα να σας ενημερώσω το ίδιο πρόβλημα έχουμε και είχαμε και βρίσκει την ισορροπία του και σε ότι αφορά την έκδοση των ταυτοτήτων, διότι η μεγαλύτερη τομή που επέφερε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης είναι η αυθημερόν έκδοση της ταυτότητας. Δεν ήταν απλό έργο αυτό, ήταν μια πραγματικά τολμηρή υπηρεσιακή απόφαση.
        Από το τρίμηνο έως το εξάμηνο που προμηθευόταν ο Έληνας πολίτης την ταυτότητα φτάσαμε στην αυθημερόν χορήγηση. Αυτή ήταν μια γενναία πράξη και νομίζω ότι δεν έχει καταγραφεί ως θετικό βήμα του Αρχηγείου και του Υπουργείου.
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Υπενθύμιση για τους ταξιδεύοντες εντός της ζώνης SCHENGEN, μπορεί να ταξιδέψουν και με ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες χωρίς διαβατήριο. Αυτή την ταυτότητα την καινούργια.
        Μία συγκεφαλαιωτική παρατήρηση. Γιατί μπορεί να αφορά ή σκέψεις που διατυπώθηκαν ή άλλες παρατηρήσεις αυτοτελείς, ότι θα πω τώρα.
        Διευκρινίζω το αυτονόητο. Όταν πηγαίνεις και επιτίθεσαι με μολότοφ σε έναν ένοπλο φρουρό, επαναλαμβάνω αυτό είναι παιχνίδι με τη φωτιά και όσες οδηγίες να δώσω εγώ, να δώσει η Αστυνομία για αυτοσυγκράτηση και για ψυχραιμία, δεν έχουν ισχύ διότι και οι Φρουροί είναι άνθρωποι. Υπάρχει νευρικό σύστημα στον δέκτη της επίθεσης. Αυτό και μόνο.
        Με άλλα λόγια, να σας το πω και πιο καθαρά, και το λέμε εμείς οι ¨καθοδηγητές¨. Κάνουμε καμία φορά, πείτε στον κύριο Χρυσοχοΐδη και καμία καθοδήγηση και εμείς. Λέμε, δεν θέλουμε Μελίστα. Ως παράδειγμα προς αποφυγή, αλλά ταυτόχρονα σημειώνω ότι όταν επιτίθεσαι με μολότοφ και με πέτρες και με άλλα συστήματα σε έναν ένοπλο, επαναλαμβάνω ότι είναι παιχνίδι με την φωτιά, είναι άνθρωπος, είναι νευρικό σύστημα, δεν ξέρω τα ¨γράδα¨ του φόβου του, της γενναιότητάς του και ούτω καθεξής. Ένα αυτό.
        Δεύτερο, για το μελανό σημείο. Αυτό σας το αφιερώνω κυρίες και κύριοι του δημόσιου λόγου, ηλεκτρονικού και έντυπου. Όλες οι παρατηρήσεις σας ήταν άξιες σεβασμού. Όλες οι κριτικές, όλες οι εστιάσεις που κάνατε, είτε για την ¨ζαρντινιέρα¨, είτε για το Μεταγωγών, είτε για το ¨παιδάκι¨(που φορά κουκούλα και πετά πέτρες) που το χρωστάω εγώ να το συλλάβω, το εντοπίσατε εσείς. Είτε για τον ¨πιστολέρο¨ που σημαδεύει με την φωτοβολίδα.
        Εγώ εκφράζω με αυτά τα ενδεικτικώς αναφερόμενα και τα άλλα που ξεχνώ τώρα την ευγνωμοσύνη μου προς τα media. Μπορεί να ¨θυμώσουν¨ τώρα οι επιτελείς των media επειδή εγώ τους ευγνωμονώ γιατί είναι συνεργάτες της Αστυνομίας. Δεν παθαίνουν τίποτα και με το να είναι συνεργάτες της Αστυνομίας, διότι είναι συνεργάτες της έννομης τάξης. Σύνταγμα, δημοκρατική νομιμότητα, γι’αυτό είμαστε εδώ. Γιατί πάει να βγει ένα υπονοούμενο, ¨μην είστε συνεργάτης με την Αστυνομία¨. Γιατί;
        Βέβαια μονολογώ τώρα, είναι και η παράδοση που λέει, δώσε του ληστή ψωμί, πώς λέει το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη;
        Αυτά κυρίες και κύριοι. Σας ευχαριστώ πολύ για σήμερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Εκτός μικροφώνου)
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Στην ίδια ενότητα είναι και αυτό. Δεν το ξέρω αν υπήρξε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Εκτός μικροφώνου) Ως προς τα ¨μυστικά κονδύλια¨ του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Ωραία ερώτηση. Έλεγα να απαντήσω στην Βουλή, αλλά θα απαντήσω τώρα.  
Δεν είναι τίποτα. Μου λέει και ο Γιώργος ο Παπανδρέου όταν χαιρετηθήκαμε προχθές στη Βουλή:¨σου δίνουν μυστικά¨. Τίποτα, του λέω, ψιλοπράγματα, τίποτα δεν μου δίνουν. Γιατί η αλήθεια των πραγμάτων είναι πως ότι μυστικά ήταν με τον υπολογισμό του πληθωρισμού το 2003, 2004, τα ίδια έφτασαν και στο 2005, 2006, 2007.
        Είναι κάτι επιπλέον ποσά για τεχνολογικό εξοπλισμό και όχι για ¨χαφιέδες¨ και με το βασικό κονδύλι των διαβατηρίων τα οποία ενεγράφησαν εκεί.
Κος ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ:
Διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών, ειδικές υπηρεσίες, οχήματα ειδικά για τις υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών, για τις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης, καθώς επίσης και ειδικές υπηρεσίες. Διότι έχουμε αρκετούς διαγωνισμούς, που αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη. Έχουμε αδυναμία να πραγματοποιηθούν διότι βρίσκονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναγκαστήκαμε εκ των πραγμάτων Υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως είναι η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών,  να τις ενισχύσουμε. Αυτός ήταν ο λόγος και έχουμε εφοδιαστεί μέσα από τις ειδικές πιστώσεις, που τις διαχειρίζεται ειδική Επιτροπή, όπως προβλέπεται και από το ποσό το οποίο προβλέπεται και από τον προϋπολογισμό του περασμένου έτους που καθορίστηκε, να προβούμε στον εφοδιασμό όλων των υπηρεσιών μας με οχήματα διαφόρων τύπων, χρωμάτων και μοντέλων.
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Να πω το συμπέρασμα; Για να μην δίνω αναλυτικά τί εργαλεία, τί μηχανάκια πήραμε. Σας λέω: Πρώτον, ο μεγάλος λογαριασμός είναι για τα διαβατήρια. Δεύτερον, τεχνολογικός εξοπλισμός. Θα καλέσω από τα κόμματα όλους, γιατί όλα συνοδεύονται με τα παραστατικά τους, να ελέγξουν τα βιβλία σχολαστικά. Αυτή είναι η απάντηση στην ωραία ερώτηση για τα ¨μυστικά κονδύλια¨.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Εκτός μικροφώνου)Ως προς την Τράπεζα δεδομένων DNA.
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Μας απασχολεί και νομικά και επιχειρησιακά και Eυρωπαϊκά. Μπορεί επιχειρησιακά να είναι καλυμμένο όλο το θέμα τώρα. Αλλά θέλουμε να κάνουμε την ευρωπαϊκή εναρμόνιση. Προηγουμένως μας έχει ζητηθεί να εξετάσουμε τί είναι το νομικό καθεστώς σήμερα, το επικρατούν. Ατύπως λειτουργεί με την (δικονομική) νομιμότητα, στο επίπεδο (όχι βάσεως δεδομένων), αλλά των ευρημάτων και των πειστηρίων. Μια μια περίπτωση μέσα από την γραμμή της ποινικής δικονομίας εξετάζεται. Βρήκες παπούτσι; Βρήκες τραγιάσκα;
        Δεν έχουμε βάση δεδομένων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Εκτός μικροφώνου)
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Τα εξετάζουμε αυτά. Μας απασχολεί νομικά, επιχειρησιακά και ευρωπαϊκά. Δεν έχω ¨ταμείο¨. Ενισχύεται η ερώτηση με το να βάλεις λίγο σασπένς μυστικών υπηρεσιών; Σας λέω ότι δεν έχω ταμείο. Ευχαριστώ. Καλά Χριστούγεννα. Να προσέξετε το βιβλίο που σας έδωσα. Περιμένω βιβλιοκρισία.

Τελευταίες Αναρτήσεις