Πε 30 Μαρτίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200718-05-2007: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κατά την τελετή εγκαινίων του νεοϊδρυθέντος Μουσείου του Πυροσβεστικού Σώματος (Παλλήνη Αττικής)

18-05-2007: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κατά την τελετή εγκαινίων του νεοϊδρυθέντος Μουσείου του Πυροσβεστικού Σώματος (Παλλήνη Αττικής)

Πανοσιολογιώτατε.
Σεβαστό Ιερατείο.
Κύριε Γενικέ, κύριε πρώην Υπουργέ Δημοσίας Τάξεως Νίκο Γκελεστάθη.
Κύριοι Συνάδελφοι.
Αρχηγέ.
Υπαρχηγέ.
Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος.
Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας.
Κύριοι Δήμαρχοι.
Κύριε Νομάρχα.
Κύριοι Επίτιμοι Αρχηγοί του Πυροσβεστικού Σώματος.
 
Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτέλεση αυτού του έργου του Μουσείου της Πυροσβεστικής, πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες. Το σημειώνω με έμφαση, διότι αυτός ο χαιρετισμός και τα συγχαρητήριά μου προς τους προεργασθέντες είναι δηλωτικός της αναγνώρισης της συνέχειας του Κράτους. Είμαι δίκαιος Υπουργός, που απονέμω τα εύσημα σε όσους τα έχουν κατακτήσει.
 
Χαιρετίζω και εκ μέρους του Πρωθυπουργού, γιατί ήμουν προηγουμένως, καθώς γνωρίζετε, σε συνάντηση μαζί του και με τους άλλους συναδέλφους Υπουργούς, για την επικαιροποίηση και εξέταση των γραμμών αμύνης μας για την καινούργια, δύσκολη αντιπυρική περίοδο αυτού του καλοκαιριού. Σας μεταφέρω τα συγχαρητήρια, Αρχηγέ, και του Πρωθυπουργού μαζί με την παράκλησή του για την μέγιστη εγρήγορση, για την επιτέλεση της αποστολής του Πυροσβεστικού Σώματος και αυτό το καλοκαίρι.
 
Όπως το όνομα μαρτυρεί, εγκαινιάζουμε Μουσείο “τόπο των Μουσών”. Μέρος όπου μια πτυχή πολιτισμού εκτυλίσσεται σε κοινή θέα, κοινή διδασκαλία, κοινή αναγνώριση. Το Μουσείου του Πυροσβεστικού Σώματος της Ελλάδας θέλω να είναι ο τόπος για τους φιλίστορες. “Όλβιος εστίν όστις της ιστορίας έσχεν μάθησιν”.
 
Στην περίπτωσή μας, ολόκληρη η κοινωνία να λάβει γνώση της ιστορίας της ηρωικής, της ιστορίας της ευποιίας, της ιστορίας της αντιμετώπισης του κοινού κινδύνου, που έγραψε το ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα.
 
Είναι ενδιαφέρουσα η ύπαρξη του Μουσείου για την ιστορία των γονιών που θα γνωρίζουν τα παιδιά των πυροσβεστών. Έχει την ειδικότερη σημασία, μια σκυταλοδρομία ήθους. Μαθαίνουν τα παιδιά και τα εγγόνια των πυροσβεστών πώς και υπό ποιές συνθήκες επιτέλεσαν οι πυροσβέστες -από συστάσεως του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι σήμερα- το καθήκον τους.
 
Μια άλλη διάσταση είναι πολύ σοβαρή. Το γεγονός ότι η Διοίκηση, είτε Δημοτική, Νομαρχιακή, είτε Κεντρική, είτε Περιφερειακή, καταξιώνεται τότε μόνον όταν επιτυγχάνει με το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Τότε η Διοίκηση γίνεται αρωγή, τότε η Διοίκηση προσλαμβάνει την ηθική νομιμοποίησή της από την κοινωνία. Θέλουμε στον Γέρακα και στην Παλλήνη και στα Μεσόγεια και στην Αττική αυτό το Μουσείο της Πυροσβεστικής να είναι το συμφιλιωτικό στοιχείο με την κοινωνία.
 
Η τελευταία σκέψη έχει να κάνει με την εκπαίδευση. Θέλω σε ευθεία γραμμή εκπαιδευτικής διαδικασίας που είναι πρώτη προτεραιότητα για μένα και για την Ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος. Γιατί έχουμε την αστική πυρκαγιά, τη χημική πυρκαγιά, έχουμε τους χημικούς κινδύνους. Έχουμε και την δασική πυρκαγιά που είναι αντικείμενο διαρκούς επικαιροποίησης των τρόπων και των μεθόδων άμυνας, αλλά σε μια άλλη γραμμή εκπαιδευτικής διαδικασίας. Πώς το φαντάζομαι· Το φαντάζομαι ότι οι λαμβάνοντες -μαθητές, παραδείγματος χάριν και επισκέπτες- γνώση της ιστορίας του Πυροσβεστικού, θα λαμβάνουν ταυτόχρονα την αγάπη, ένα πνεύμα αγάπης, σεβασμού και θαυμασμού προς τον πυροσβέστη και κατ’ επέκτασιν ένα πνεύμα αλληλεγγύης προς τον πυροσβέστη.
 
Και ποιό είναι το πνεύμα αλληλεγγύης στην εφαρμογή του; Ο εθελοντισμός. Μέσα από το Μουσείο, βρίσκω μία αφετηρία ενός δρόμου που θα οδηγήσει στην κατάληξη, στον εθελοντή Πυροσβέστη της Παλλήνης, του Γέρακα, της Αττικής, της Αθήνας, της Ελλάδος, να ενταχθεί, να καταγραφεί στις όμορφες σελίδες, στον όμορφο κατάλογο τον γεμάτο ηθική και ήθος των εθελοντών Πυροσβεστών. Εμείς πολλά επενδύουμε στον εθελοντισμό για την πυρόσβεση.
 
Με αυτές τις σκέψεις και με τη βεβαιότητα ότι δε θα είναι μόνο ένα Μουσείο εργαλείων και μεθόδων, αλλά -όπως είπε και ο Διευθυντής του μουσείου- θα είναι και ένα “αρχείο σαν εικονοστάσι” Πανοσιολογιότατε, σαν “μικρό Ευαγγέλιο” των Πεσόντων Πυροσβεστών στο καθήκον.
 
Έτσι, η σκέψη μου, εν είδει μνημοσύνου, με το Μουσείο στρέφεται και σε εκείνους που αγωνίστηκαν, έφυγαν από τη ζωή πεσόντες στο καθήκον της πυρόσβεσης.
 
Με αυτές τις σκέψεις, συγχαίρω, χαιρετίζω τη συνάντησή μας και φυσικά χαιρετίζω την ίδρυση και εύχομαι καλή λειτουργία στο Μουσείο της Πυροσβεστικής.
 
Σας ευχαριστώ!

Τελευταίες Αναρτήσεις