Πε 30 Μαρτίου 23
ΑρχικήΒουλγαράκης ΑρχείοΒουλγαράκης 200516-12-2005: Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της τετραμερούς διάσκεψης μεταξύ του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και των ομολόγων του Υπουργών Εσωτερικών...

16-12-2005: Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της τετραμερούς διάσκεψης μεταξύ του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και των ομολόγων του Υπουργών Εσωτερικών του Ιράν, του Πακιστάν και της Τουρκίας (Αθήνα, 15-16/12/2005)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 16/12/2005

Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Γ. Βουλγαράκης: Πριν από κάποιους μήνες είχα πει ότι μετά από επίσημη πρόσκληση του Πακιστάν, είχα συναντηθεί με τον Υπουργό Εσωτερικών τον κ. Sherpao. Αφού αναλύσαμε διάφορα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος τα οποία μας απασχολούσαν και βλέποντας ότι υπάρχουν κοινά προβλήματα σε μία ευρύτερη περιοχή, γεννήθηκε η ιδέα να πραγματοποιηθεί μία τετραμερής συνδιάσκεψη των χωρών εκείνων που, αντιμετωπίζοντας παρόμοια προβλήματα, θα μπορούσαν ενδεχομένως να βρουν λύσεις, οι οποίες θα οδηγούσαν κάποια στιγμή στο να ανακουφιστούν οι λαοί και οι κυβερνήσεις από τα προβλήματα αυτά.

Και εν πάσει περιπτώσει να γινόταν μια προσπάθεια, ούτως ώστε κάποια από τα πράγματα αυτά να έμπαιναν σε μια σειρά. Τότε γεννήθηκε η ιδέα να γίνει αυτή η τετραμερής συνδιάσκεψη. Είχα προτείνει αυτή να γίνει στην Αθήνα και ξεκίνησαν οι διαδικασίες, ούτως ώστε να συμμετέχουν στη συνδιάσκεψη αυτή το Ιράν και φυσικά η Τουρκία.

Είχε προγραμματιστεί όπως γνωρίζετε για τον Οκτώβριο, όμως λόγω των καταστροφικών σεισμών που έγιναν τότε στο Πακιστάν, αναγκαστήκαμε και αναβάλαμε την ημερομηνία αυτή. Αυτές τις μέρες η συνδιάσκεψη αυτή πήρε σάρκα και οστά και συζητήθηκαν μία σειρά από ζητήματα τα οποία απασχολούν τις τέσσερις χώρες.

Θέλω να σας πω ότι στη διάρκεια των συζητήσεων, είτε ανάμεσα στους Υπουργούς, είτε ανάμεσα στους εμπειρογνώμονες, έγιναν πολύ καλού επιπέδου συζητήσεις και υπήρξαν πάρα πολύ σημαντικές προσεγγίσεις. Προσεγγίσεις οι οποίες κατά τη γνώμη μου είναι ελπιδοφόρες για το μέλλον.

Και είναι ελπιδοφόρες, διότι καταρχήν αποφασίστηκε, κατά κάποιο τρόπο, αυτή η πρωτοβουλία να θεσμοθετηθεί και να επαναλαμβάνεται στο μέλλον κυκλικά σε όλες τις χώρες, διότι έτσι μπορεί να βρουν λύση σειρά ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε. Έτσι, η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα μας φιλοξενήσει ο κ. Aksu, ενώ εν τω μεταξύ εμπειρογνώμονες των χωρών θα προετοιμάσουν τη μελλοντική ατζέντα, η οποία θα περιλάβει και άλλα θέματα, ευρύτερα ενδεχομένως από αυτά τα οποία συζητήσαμε σήμερα στην αίθουσα αυτή.

Μετά από πολλές συζητήσεις των εμπειρογνωμόνων και των Υπουργών, καταλήξαμε σε ένα κείμενο, το οποίο θέλω να σας διαβάσω και το οποίο μόλις υπογράφηκε και αποτελεί μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη.

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Αυτό είναι το κείμενο το οποίο συμφωνήσαμε, συνυπογράψαμε οι τέσσερις Υπουργοί, το οποίο θεωρώ μια πολύ θετική εξέλιξη, γιατί για πρώτη φορά οι χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν ένα κοινό και τεράστιο πρόβλημα, κάθονται σε ένα τραπέζι και βάζουν κάποια πράγματα σε σειρά, προκειμένου να έχουμε κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα με τη μορφή της προ-οικονομίας.

Αυτά ήθελα να σας πω. Αν υπάρχουν σχετικές ερωτήσεις είμαστε στη διάθεσή σας.

Δημοσιογράφος, κ. Σταμάτης Σκούρτης: […] ποια θα είναι αυτή η συνεργασία και σε ποιους τομείς;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Γ. Βουλγαράκης: Εμείς εδώ περιγράφουμε μια σειρά από αποφάσεις, με τις οποίες πλέον οι αρμόδιες επιτροπές θα ασχοληθούν, θα επεξεργαστούν και αναλυτικά θα προσεγγίσουν. Το σημαντικό για τη σημερινή συνδιάσκεψη ήταν να εκφράσουμε οι τέσσερίς μας την πολιτική βούληση και να συνεργαστούμε στους συγκεκριμένους τομείς.

Το πώς αυτό θα εξειδικευτεί, με ποιά συγκεκριμένα μέτρα, με ποιές συγκεκριμένες πρακτικές, με ποιές συγκεκριμένες ενέργειες, οι επιτροπές οι οποίες θα συνεδριάσουν θα βρουν τους τρόπους με τους οποίους αυτά τα πράγματα μπορούν να προωθηθούν. Συνεπώς, αυτό που εγώ θέλω να κρατήσετε από πλευράς μου, δεν ξέρω αν οι κύριοι Υπουργοί θέλουν να προσθέσουν κάτι, είναι η πολιτική βούληση, η δήλωση της πολιτικής βούλησης να συνεργαστούμε οι τέσσερίς μας, οι τέσσερις χώρες, προκειμένου τα φαινόμενα αυτά να αντιμετωπιστούν. Το πώς θα συμβεί θα εξηγηθεί στην πορεία.

Δημοσιογράφος, κ. Πέτρος Καρσιώτης: Να ρωτήσω αν με τον ομόλογό σας του Πακιστάν συζητήσατε αυτές τις καταγγελίες των συμπατριωτών του εδώ στην Ελλάδα ότι απήχθησαν από αγνώστους τον περασμένο Ιούλιο και ανακρίθηκαν για τα γεγονότα του Λονδίνου.

Υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, κ. Aftab Ahmad Khan SHERPAO: Μου επέστησαν την προσοχή πάνω σ´ αυτό το θέμα και το συζήτησα με τον Πρέσβη μας στην Ελλάδα. Αν και αυτό είναι κάτι το οποίο δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες, η Πρεσβεία μας στην Ελλάδα δεν ενημερώθηκε από τους συγγενείς ή από οποιονδήποτε άλλο, που υποτίθεται ότι εμπλέκεται στο θέμα αυτό. Ο Πρέσβης μας το δημοσιοποίησε χωρίς να έχει καμία ανταπόκριση σχετικά με αυτό το θέμα. Πράγμα που σημαίνει ότι το περιστατικό δε συνέβη ποτέ. Έχουμε μία μεγάλη κοινότητα Πακιστανών εδώ στην Ελλάδα. Οι πολίτες μας είναι νομοταγείς και αυτό μου το εξέφρασε κι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης. Θα είναι πάντα νομοταγείς, εργάζονται σκληρά και θα συνεχίσουν να εργάζονται εδώ, για το καλό και της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Γ. Βουλγαράκης: Ευχαριστώ πολύ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες     τηλ.  :   210 6977505
                                              Fax  :  210 6929764
                                           e-mail  :  elasgrty@mopo.gr

 

Τελευταίες Αναρτήσεις