Πα 2 Ιουνίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200715-05-2007: Χαιρετισμός του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στα εγκαίνια των εκδηλώσεων του Πυροσβεστικού Σώματος με την επωνυμία «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 2007» (Ζάππειο...

15-05-2007: Χαιρετισμός του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στα εγκαίνια των εκδηλώσεων του Πυροσβεστικού Σώματος με την επωνυμία «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 2007» (Ζάππειο Μέγαρο)

Κύριε Μανωλάκη, εκπρόσωπε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Κύριε Σταϊκούρα, εκπρόσωπε από το Επιτελείο του Πρωθυπουργού.
Κύριοι Επιτελείς.
Κύριοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ευγενικοί χορηγοί μας, κύριε Κώστα Σαραντόπουλε και εκπρόσωποι του “9,84” για τη διακίνηση του περιοδικού για την Έκθεση «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ».
Κύριοι και Κυρίες, εθελοντές – εθελόντριες.
Κύριοι και κυρία διαλέκτες στην εκπαιδευτική μας Ημερίδα.
Αρχηγέ.
 
Είμαι στην ευχάριστη θέση να χαιρετίζω αυτή την Ημερίδα του εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Μία Ημερίδα η οποία περιλαμβάνει έναν απολογισμό πεπραγμένων πού βρισκόμαστε από πλευράς προσωπικού, από πλευράς χερσαίων και εναερίων μέσων για την αντιπυρική περίοδο και από πλευράς εκπαίδευσης.
 
Με αυτόν τον απολογισμό μπορούμε να κάνουμε τώρα, στη σημερινή Ημερίδα, τις τελευταίες αποχρώσεις ή υπογραμμίσεις για αναγκαιότητες που προκύπτουν στη μάχη του καλοκαιριού ή που θα αντιμετωπίσουμε.
 
Χαιρετίζω λοιπόν την συνάντηση και σας εκφράζω κι εγώ τον δικό μου απολογισμό, αρχής γενομένης από τα νέα από τη Βουλή. Είπε ο κ. Μανωλάκης ότι αντιπαρατιθέμεθα εκεί και εγώ προσθέτω ότι αντιπαρατιθέμεθα και με πολιτικό επίπεδο και ύφος και με πολιτικό επίπεδο και αφοσίωση στο καλό και το καλύτερο και νομίζω παράγουμε τα καλύτερα αποτελέσματα και μέσα από την αντιπαράθεση.
 
Η αναφορά μου είναι ότι: Φέτος είμαστε στην καλύτερη χρονιά από πλευράς προπαρασκευής. Με εντολή του Πρωθυπουργού, τα επτά ελικόπτερα βαρέως τύπου έγιναν δέκα. Με εντολή του Πρωθυπουργού και μεγάλο αγώνα που δώσαμε με τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης γενικά, η εκκρεμότητα που ήταν “κράμπα” ψυχολογική των εποχικών δασοπυροσβεστών έληξε κατά τον άριστο τρόπο. Δηλαδή, ανανεώνεται συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας, στο οποίο επαναπροσλαμβάνονται ή περιλαμβάνονται όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας και η διάρκεια της υπηρεσίας που θα παρέχουν γίνεται οκτάμηνη κατ΄ έτος. Ο δρόμος σταθεροποιεί τους ανθρώπους μας, ένα δυναμικό 5.000 ανθρώπων εποχικών, τους σταθεροποιεί ψυχολογικά. Φροντίζουμε όλα τα τεχνικά και βοηθητικά μέσα να τους παράσχουμε για την άριστη απόδοση και το εκφράζω αυτό με ικανοποίηση ενώπιόν σας ότι είναι μαζί με τους 9.500 πυροσβέστες μας μία δύναμις κρούσεως πολύ σοβαρή.
 
Σημειώνω ότι πετύχαμε και την έγκριση ενός αριθμού 1.300 επιπλέον πυροσβεστών για τα επόμενα δύο χρόνια. Η έγκριση υπάρχει, τα οικονομικά έχουν εξασφαλισθεί, θα προχωρήσουμε στον κατάλληλο καιρό –που δεν αφορά αυτήν την σεζόν την αντιπυρική- για την πρόσληψη στην προσεχή διετία των 1.300.
 
Τα μέσα τα εναέρια και τα χερσαία είναι στο καλύτερο σημείο από πλευράς προμηθειών. Τελειώνει η μεγάλη συμφωνία, που είναι η διακομματική συμφωνία – συνεννόηση, (προδικασία θα έλεγα) για την προμήθεια των μεγάλων και εξειδικευμένων χερσαίων μέσων.
 
Έτσι, χερσαία, εναέρια, προσωπικό είναι στο καλύτερο σημείο για την φετινή κρίσιμη, δύσκολη όπως όλα δείχνουν εξαιτίας των κλιματολογικών αλλαγών χρονιά.
 
Δεν θα παραλείψω τους δύο καταλόγους των εθελοντών. Ο ένας κατάλογος είναι ο κατάλογος των εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος. Είναι αξιόμαχο δυναμικό, το φροντίζουμε -και είναι παρόντες εδώ εκπρόσωποι- με ιδιαίτερη επιμέλεια και πρόνοια. Είναι εντεταγμένο μέσα στο σχέδιο μάχης, επενδύουμε πολλά στους εθελοντές του καταλόγου του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως επίσης επενδύουμε πολλά και στον κατάλογο των εθελοντών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι επίσης και μεγάλος κατάλογος και σοβαρή η προσφορά τους σε όλες τις αναμετρήσεις.
 
Τελευταία παρατήρησή μου όπως κάνω αυτόν τον απολογισμό μου είναι: Ζητούμε, επιδιώκουμε και νομίζω ότι την έχουμε επιτύχει στα σχέδια επί χάρτου -θέλουμε να τα δούμε και στην πράξη- τη διάσταση του συντονισμού των δυνάμεων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, Στρατός, Αεροπορία, Αστυνομία, με συντονιστή την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρειες, Νομαρχίες, Δήμοι, είναι ένα πολυμερές σύστημα συμμετοχής και δράσεως. Όλα τα πολυμερή ή πολυκεντρικά συστήματα σχεδιασμού, συνεργασίας και δράσεως πάσχουν από συντονισμό. Εμείς και με τις ασκήσεις που κάναμε και με τις θεωρητικές αναλύσεις που συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις, είμαστε στο καλύτερο σημείο από πλευράς συνεργασίας – συντονισμού αυτών των πολυμερών στοιχείων, δυνάμεων που συμβάλλουν στην ίδια μάχη.
 
Αυτός είναι ο απολογισμός μου, σας προτρέπω να κάνετε και τις τελευταίες αποχρώσεις ή υπογραμμίσεις στο εκπαιδευτικό πεδίο.
 
Καταλήγω με τρεις ακαδημαϊκές αναφορές. Λέγεται «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» η Έκθεση. Ο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» έχει δύο στοιχεία. Της ευεργεσίας του φωτός και το δεύτερο ότι -όπως λέει και ο Αισχύλος- ο Προμηθέας ήταν εκείνος ο οποίος έδειξε στους ανθρώπους τη μηχανή και τα μηχανήματα και σε μια στιγμή, ευρέθη δέσμιος των μηχανημάτων που ο ίδιος εισηγείτο στους ανθρώπους.
 
Γι’ αυτό, είναι το κλειδί στην σχέση του ανθρώπου προς τη μηχανή. Ο άνθρωπος, είτε ελικόπτερο “οδηγεί”, είτε στο διάστημα αυτοεκτοξεύεται, είτε τις δυνάμεις της φύσεως διαχειρίζεται -εδώ είναι η παράγραφος της οικολογίας- πρέπει να είναι με το νου και το ήθος του, κυρίαρχος των μηχανημάτων και όχι να κυριαρχείται από αυτά, παράδειγμα το διαδίκτυο.
 
Μ’ αρέσει πάρα πολύ ένας στίχος που έχει γράψει ο Κώστας Μοίρας, ο Γεωργουσόπουλος, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, -θα μπορούσα να σας το τραγουδούσα εάν δεν ήμουν φάλτσος- που λέει: “στα πίσω χρόνια τα παλιά όπου φωτιά δεν είχε και ο κόσμος στις βαθιές σπηλιές, τ’ αλέτρι δεν κατείχε. Ξεκίνησε ο άρχοντας με ένα δαβλί στο χέρι και έδωσε φώτα στις σπηλιές και χάρηκε τ΄ ασκέρι”. Η “φωτιά”. Η μελωδία ήταν του Μαρκόπουλου και ο τίτλος της συλλογής ήταν το «Χρονικό».
 
Η φωτιά είναι αγαθό. Ως αγαθό θα το χρησιμοποιήσουμε και εμείς και όταν μετατρέπεται σαν το μαχαίρι που είναι να κόβει ψωμί και ταυτόχρονα μπορεί και να σκοτώνει, εμείς θα επιμείνουμε ότι η φωτιά είναι το αγαθό και ως κακό θα το πολεμήσουμε με αυτό τον ωραίο στρατό που αντιπαρατάσσουμε.
 
Τελευταία ακαδημαϊκή παρατήρησή μου είναι: Καλά είναι τα μηχανήματα, καλά είναι όλα. Απαιτείται και την διαθέτετε και σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ, ψυχή! Ψυχή να κρατήσετε το μηχάνημα. Ψυχή να κρατήσει τη μάνικα. Ψυχή να οδηγήσει την υδροφόρα. Αυτή την ψυχή της ευποιίας και της προσφοράς στον συνάνθρωπο, σας καλώ να την έχουμε άγρυπνη και όρθια, υπηρετούντες το καλό και την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τελευταίες Αναρτήσεις