Πε 30 Μαρτίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200714-06-2007: Συνέντευξη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως σε Κινεζικά Μέσα Ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κίνα (4...

14-06-2007: Συνέντευξη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως σε Κινεζικά Μέσα Ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κίνα (4 έως και 8-06-2007).

ΠΕΚΙΝΟ – ΚΙΝΑ 4-8/6/07
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε σχετικά με την χώρα σας. Πιστεύω ότι οι Έλληνες έχουν φυσική κλίση στον αθλητισμό.
Και τι πιστεύετε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες; 

Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Είμαι εντυπωσιασμένος με την επίσκεψή μου στο Πεκίνο. Χάρηκα τους γρήγορους ρυθμούς ετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είχα εξαιρετικές συζητήσεις με τον ομόλογό μου Υπουργό Ασφάλειας, μία έξοχη προσωπικότητα. Καθώς επίσης και με την Επιτροπή Οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου(BOCOG), τον Αντιπρόεδρο και τον υπεύθυνο ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων. Είμαι πολύ ευχαριστημένος.
Και είδα ότι το Πεκίνο και οι Κινέζοι έχουν υιοθετήσει την όλη φιλοσοφία των Ολυμπιακών Αγώνων. Μπορώ να σας πω ότι εντυπωσιάστηκα με την παρουσίαση του Πεκίνου για τους Ολυμπιακούς του 2008, κατά την Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. 
Και είπα στους Κινέζους Υπουργούς με τους οποίους είχαμε συνομιλίες, ότι αυτή η Τελετή Λήξης στην Αθήνα, ήταν το σημείο έναρξης για τους νέους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008.
Και είμαι επίσης εντυπωσιασμένος ότι έχουν υιοθετήσει την φιλοσοφία σε τρία κύρια κεφάλαια. 
Πρώτον, το Πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, σε μία ηθική, ας πούμε, διάσταση. Οι Κινέζοι εργάζονται πάνω σε αυτή την κατεύθυνση στην προώθηση των Ολυμπιακών Αγώνων και παραπέρα, στο πνεύμα τον Ολυμπιακών Αγώνων. 
Δεύτερον, τα αθλητικά γεγονότα. Δίνεται ιδιαίτερη προτεραιότητα από την Επιτροπή και από την Κυβέρνηση της Κίνας, και είμαι χαρούμενος αντιλαμβανόμενος αυτή την υιοθέτηση.  
Το τρίτο. Έχουν εμπεδώσει ότι είναι, μάλλον το μεγαλύτερο, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό γεγονός. 
Και πάνω σε αυτές τις παραμέτρους των Ολυμπιακών Αγώνων συζητήσαμε το θέμα ασφαλείας των Αγώνων. Επειδή, όπως λέει και ο Πρόεδρος της Κίνας, η παράμετρος ‘‘ασφάλεια’’ είναι η βάση για την επιτυχία. Αν έχετε ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες, τότε έχετε καταφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό της επιτυχίας. 
Είμαι πολύ χαρούμενος που έχουν κατανοήσει την πραγματική φιλοσοφία των Ολυμπιακών Αγώνων, η Επιτροπή που οργανώνει τους Αγώνες καθώς και η Κυβέρνηση. Είμαι εντυπωσιασμένος και χαρούμενος μαζί. 
Και είδα στο Πεκίνο την συμμετοχή του κόσμου, στην κατασκευή, στους δρόμους, την συνεργασία. Πιστεύω ότι σε αυτή την μεγάλη πόλη, η οποία αλλάζει ταχύτατα, θα έχουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες που έχουν διεξαχθεί ποτέ. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Αλήθεια; 

Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Ναι, είμαι απόλυτα σίγουρος. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Όμως ξέρουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θεωρήθηκαν ως οι πιο ασφαλείς που διεξήχθησαν ποτέ στην ιστορία τους. 
Ας πούμε για την όλη η εμπειρία και όλες οι ιδέες οι οποίες έχουν συγκεντρωθεί στο Ελληνικό Κέντρο Ασφάλειας. Σχετικά με τα θέματα αυτά, τι είδους εμπειρία μπορείτε να μοιραστείτε με την οργάνωση του Πεκίνου αυτή την στιγμή; 

Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Ναι. Μιλήσαμε σχετικά με τα θέματα αυτά, τα οποία, ας πούμε, είναι στην δικαιοδοσία μου, στην δυνατότητά μου να συνεισφέρω σε αυτή την παράμετρο, της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. 
Είμαι πολύ ικανοποιημένος επειδή είδα στην επιτροπή Οργάνωσης, ειδικά όσον αφορά τους κυρίους οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τα θέματα ασφαλείας, ότι έχουν άριστη προετοιμασία. 
Και τους είπα ότι τα 52 κύρια σχέδια σχετικά με τα θέματα ασφαλείας και τα 500 επιχειρησιακά σχέδια για τα ίδια θέματα, τα θέματα ασφαλείας, αυτός ο όγκος προετοιμασίας, πρότεινα, ότι πρέπει να διασταυρωθεί και να ελεγχθεί με την εμπειρία. 
Πάνω στο θέμα αυτό, μαζί με το επονομαζόμενο ΚΕΜΕΑ, που είναι ένα δημόσιο κέντρο της Αστυνομίας μας για έρευνα και το οποίο εργάζεται, ας πούμε, πάνω στο know-how και την εμπειρία την οποία έχουμε. Και συνεργαζόμαστε και με άλλους, ειδικά με την Επιτροπή του Πεκίνου. Το ΚΕΜΕΑ, το Κέντρο αυτό, μπορεί να επαληθεύσει, να επικυρώσει τα κύρια σχέδια, τα επιχειρησιακά σχέδια τα οποία έχουν ήδη γίνει από την Επιτροπή του Πεκίνου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. 
Πιστεύω ότι το πεδίο της συνεργασίας είναι ανοικτό. Και μπορούμε να πετύχουμε, εννοώ η Επιτροπή οργάνωσης μαζί με την ταπεινή μας βοήθεια, ειδικά του ΚΕΜΕΑ, του εξειδικευμένου Κέντρου μας, μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά την προστασία και την ασφάλεια. 
Το μήνυμα το οποίο πρέπει να υπάρχει, και έχει τεθεί στον κόσμο, στο σύμπαν, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι το μήνυμα της ασφάλειας και της σιγουριάς σε όρους κοινωνικού περιβάλλοντος, πολιτικού περιβάλλοντος, οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό το διττό μήνυμα μπορεί να προαχθεί. Αυτό το πολιτιστικό γεγονός μπορεί να διεξαχθεί κάτω από όρους προστασίας και ασφαλείας. 
Οι επισκέπτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, όπως στο σπίτι τους, ενώ βρίσκονται στο Πεκίνο. Και εισπράττουν την νοοτροπία των Κινέζων, την αίσθηση φιλοξενίας και ευγένειας τα οποία είναι πρόσθετες αξίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Αναφερθήκατε πριν στον ενθουσιασμό των ανθρώπων επειδή έχουν τη ευθύνη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Κύριε Υπουργέ, έχετε κάποιες προτάσεις προς τον λαό μας ώστε να έχουμε ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες; 

Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: 
Πιστεύω ότι η συνεισφορά του κόσμου, των Κινέζων, στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να υπάρξει με την συμμετοχή του κόσμου στον εθελοντισμό. Εθελοντισμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αν αυτοί οι ευγενικοί άνθρωποι, οι Κινέζοι, εγγραφούν στους καταλόγους των εθελοντών, θα είναι μία επιπρόσθετη βοήθεια στην υποδοχή των επισκεπτών και στην προστασία, ας πούμε, γνωρίζοντας το αντικείμενο, των περιοχών του Πεκίνου, τους δρόμους με κίνηση και όλα αυτά. 
Και χρειαζόμαστε τον κόσμο, τους πολίτες του Πεκίνου, να συνεργαστεί με τις αστυνομικές δυνάμεις εκείνες οι οποίες είναι αρμόδιες για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ακολουθώντας τις οδηγίες που του δίνονται, όπως και ο κόσμος μπορεί να βοηθήσει εμάς, μπορούν να βοηθήσουν τους οργανωτές, για παράδειγμα, με την εξομάλυνση της κυκλοφοριακής αιχμής στους δρόμους πρόσβασης στα στάδια κλπ.
Αν λάβουν ένα μήνυμα από τη Τροχαία, προτείνω οι φίλοι μου από το Πεκίνο να συμμορφωθούν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πάρουν τα αυτοκίνητά τους και θα διατηρήσουν τους δρόμους κατά κάποιο τρόπο ελεύθερους χωρίς κυκλοφοριακή συμφόρηση. Αυτή είναι μία διάσταση. 
Δεύτερον, να εγγραφούν στους καταλόγους των εθελοντών. Και τρίτον, να οργανωθεί ένα δίκτυο από αγγλόφωνους πολίτες του Πεκίνου. Θα ήθελα να δω μία αλυσίδα από αγγλόφωνους πολίτες του Πεκίνου να είναι έτοιμοι να βοηθήσουν ένα ξένο, ένα επισκέπτη κλπ. Θα είναι μία εξαίρετη συνεισφορά των πολιτών του Πεκίνου στην ασφάλεια και την επιτυχία, γενικά, των Ολυμπιακών Αγώνων. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Μιλώντας για άτομα της ασφάλειας και άτομα που παρέχουν υπηρεσίες, ξέρουμε ότι υπάρχουν περίπου ….εθελοντές στο Πεκίνο. Και μπορεί το 2008 να είναι περισσότεροι στην Κίνα.
Έχετε κάποιες προτάσεις σχετικά με την ασφάλεια; Οι άνθρωποι της ασφάλειας είναι ορατοί στην Αθήνα. Ο κόσμος μπορεί να τους δει και να πει «α, είναι άνθρωπος της ασφαλείας». Κάποιες προτάσεις για εμάς; 

Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε, μαζί με την Αστυνομία και τους ανθρώπους ασφαλείας του Πεκίνου, πάνω σε συγκεκριμένα σενάρια. 1000 σενάρια.
 
Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το απροσδόκητο γεγονός. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Και αυτή είναι η συνεισφορά της Οργάνωσής μας και της Αστυνομίας μας, του ΚΕΜΕΑ, στη μετάδοση της εμπειρίας της Αθήνας στο Πεκίνο. 
Πρώτον, θα πρέπει να εργαστούμε πάνω σε υποθέσεις, όσες περισσότερες μπορούμε. Σενάρια. Τι θα συμβεί αν κάποιος ύποπτος περπατά δίπλα στο τραίνο, το μετρό κλπ; Και πώς θα εργαστούμε; Είναι μία σειρά σεναρίων.  
Αυτό απαιτεί την δράση των ατόμων ασφαλείας της Κυβέρνησης, της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Πεκίνου.
Υπάρχουν συμβάντα στις διαδρομές των επισκεπτών. Στους δρόμους που κυκλοφορούν οι επισκέπτες. Στην πρόσβαση. Οι άνθρωποι της ασφάλειας θα πρέπει να είναι διακριτικοί. Σχεδόν αόρατοι. Ο επισκέπτης πρέπει να αισθάνεται ότι επισκέπτεται το Πεκίνο την πόλη της δόξας, την πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων, με αυτούς τους ευγενικούς ανθρώπους, τους Κινέζους. Και ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα στην πόλη αυτή. 
Όμως την ίδια στιγμή εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τις κατάλληλες δράσεις για να αποφύγουμε το απρόσμενο. Εκ μέρους των ανθρώπων ασφαλείας του Πεκίνου, πιστεύω ότι θα πρέπει να επιδειχθεί μία διττή συμπεριφορά. Ετοιμότητα στην αντιμετώπιση του απροσδόκητου. Και δεύτερον, διακριτικότητα στη υποδοχή των επισκεπτών και των αθλητών κλπ. 
Επίσης, εδώ στο Πεκίνο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, ως κοινωνία, ως πολίτες του Πεκίνου, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εξυπηρετήσουμε τους επισκέπτες όσον αφορά το φαγητό, διασκέδαση, ψυχαγωγικά γεγονότα εκτός από τα αθλητικά. Ίσως, το Πεκίνο την νύχτα. Θα πρέπει να προετοιμαστείτε.
Και αυτές οι περιοχές διασκέδασης είναι επίσης θέματα ασφαλείας.  
Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την υπέρ-πληθώρα των επισκεπτών και τον πληθυσμό του Πεκίνου, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τον τρόπο μετακίνησης των ανθρώπων, τη μετακίνησή τους στα στάδια, τα ξενοδοχεία, να διασκεδάσουν στο Πεκίνο την νύχτα. 
Και θα πρέπει να θέσουμε ένα στόχο. Κανένας επισκέπτης δεν θα πρέπει να βλαφθεί στον ελάχιστο βαθμό. Αυτός είναι ένας στόχος όσον αφορά την ασφάλεια

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ευχαριστώ πολύ.
Και αν συμβεί ένα έκτακτο συμβάν κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν ξέρω αν συνέβη κάτι αναπάντεχο στην Αθήνα, όμως αν συμβεί, πώς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, πώς θα διατηρήσουμε την δημόσια τάξη κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, σε μία συγκεκριμένη στιγμή; 

Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ
Πρώτον θα πρέπει να δράσουμε άμεσα για να ελαχιστοποιήσουμε την διάρκεια του αναπάντεχου γεγονότος. Για να ελαχιστοποιήσουμε. Ένα λεπτό, είναι πολύς χρόνος. Την στιγμή της εμφάνισης του απροσδόκητου γεγονότος, τα άτομα, τα κέντρα, αναφέρομαι στα κέντρα διαχείρισης κρίσεων, πρέπει να δράσουν άμεσα. 
Και έχουμε δώσει ένα τόμο μεγάλο, με την εμπειρία μας στην ασφάλεια, στην Επιτροπή Οργάνωσης του Πεκίνου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες η οποία είναι εξαίρετη. Θα πρέπει να επαληθευθεί η εμπειρία αυτή, η επιτυχημένη εμπειρία. 
Επιτρέψτε μου να σας πω κάτι το οποίο το ξέχασα. Κατά κάποιο τρόπο ανανεώσαμε την εμπειρία μας. Ξέρετε πώς;  Πρόσφατα ένα από μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά γεγονότα, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Οι ομάδες ήταν η Λίβερπουλ και η Μίλαν. Η Μίλαν έγινε η πρωταθλήτρια. Και υποδεχθήκαμε στην Αθήνα τους διπλούς επισκέπτες από ό,τι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. 
Το είδος του επισκέπτη για το ποδόσφαιρο ο οποίος είναι πιο νευρικός, από το είδος του επισκέπτη των Ολυμπιακών Αγώνων ο οποίος είναι πιο ψύχραιμος, πιο ευγενικός κλπ. 
Έτσι προχωρούμε σταθερά. Με την Επιτροπή Οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Επιπρόσθετα θα ήθελα να σας πω ότι η ομάδα μου συνεργάζεται με την Επιτροπή για το πώς εργαστήκαμε στην υποδοχή των αθλητών. Πώς εργαστήκαμε για την διατροφή τους. 
Και λέμε ότι πιστεύω πως οι καλύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν στο Πεκίνο. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Αλήθεια; Ευχαριστούμε πολύ. Και η τελευταία ερώτηση, ξέρω ότι υπάρχει το Ολυμπιακό Πνεύμα.

Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Και ασφάλεια. Θα πρέπει να επεκταθεί παντού από το Πεκίνο. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν την αρχή της εκεχειρίας. Τώρα, από το Πεκίνο, επιμένουμε για την εκεχειρία σε όλο τον κόσμο. Και συμπληρώνουμε ότι η εκεχειρία και η ειρήνη θα πρέπει να είναι διαρκής κατάσταση σε όλο τον κόσμο.
Σας ευχαριστώ πολύ.
 

Τελευταίες Αναρτήσεις