Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΒουλγαράκης ΑρχείοΒουλγαράκης 200514-06-2005: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργου Βουλγαράκη στoν ραδιοφωνικό σταθμό «FLASH»

14-06-2005: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργου Βουλγαράκη στoν ραδιοφωνικό σταθμό «FLASH»

Αθήνα, 14-06-2005

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως σας είχα πει νωρίτερα θα μιλήσουμε με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκη τον οποίο έχουμε ήδη στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής και τον καλημερίζω. Τι κάνετε κ. Βουλγαράκη; Καλημέρα σας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ωραία. Δόξα τω Θεώ, μια χαρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Βουλγαράκη, ενώ φαίνεται ότι  αυτό το τριήμερο στη Βουλή, όπως λέτε τουλάχιστον όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, πήγε καλά για τη Νέα Δημοκρατία και για τον Πρωθυπουργό κα για την κυβέρνηση, βλέπουμε ότι με αφορμή το ασφαλιστικό των Τραπεζών υπάρχει μια αίσθηση ότι υπήρξε προχειρότητα και έλλειψη συντονισμού, διότι βλέπουμε ότι η πρόταση που έκανε η κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει στην Ε.Ε. με τη χρηματοδότηση από το κράτος του ασφαλιστικού των Τραπεζών.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει είναι ότι πολλές φορές διαδικαστικές λεπτομέρειες και διευθετήσεις καταλαμβάνουν τον πρώτο τίτλο στη δημοσιότητα ενώ η ουσία του επιχειρούμενου θέματος προς διευθέτηση είναι εντελώς διαφορετική και η βαρύτητα του  επίσης. Και εξηγούμαι: 
Η κυβέρνηση καταθέτει την πολιτική της βούληση να λύσει ένα εξαιρετικά ακανθώδες ζήτημα το οποίο θα απελευθερώσει ουσιαστικά τον τραπεζικό τομέα για να μπορέσει να αντέξει σε έναν ανταγωνιστικό χώρο, ο οποίος καθημερινά είναι διευρυμένος και διογκωμένος. Το πώς τεχνικά θα γίνει αυτό, αν θα γίνει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, αυτό είναι κάτι το οποίο αναζητείται και υπάρχει μια προσέγγιση η οποία από την ώρα που αξιολογεί όλα τα δεδομένα μπαίνει σε μια διαδικασία υλοποίησης με συγκεκριμένο τρόπο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι κ. Υπουργέ, αλλά έχει σημασία ποιος θα πληρώσει, αν θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου οι Τράπεζες τη χρηματοδότηση ή αν θα την αναλάβει το ελληνικό κράτος.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Συμφωνώ. Αυτό είναι μια διαδικασία η οποία συζητείτο σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι τώρα έρχονται στην επιφάνεια ας πούμε ζητήματα τα οποία στο παρελθόν ενώ είχαν διαφημιστεί με το χειρότερο τρόπο, όχι μόνο δεν είχαν έρθει στην επιφάνεια, αλλά υπήρχαν και άνθρωποι οι οποίοι θεωρούσαν ότι είχαν βρει και τις λύσεις.
Είναι γνωστό ότι κάποιες βδομάδες προ των εκλογών είχε επιχειρηθεί αντίστοιχη ρύθμιση με την ΙΟΝΙΚΗ – ΛΑΪΚΗ και την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΣΤΕΩΣ. Εδώ το κράτος εξ ολοκλήρου ανέλαβε την υποχρέωση. Τότε όμως δεν υπήρχε κάποιος να πάει να κάνει καταγγελία στην Ε.Ε.
Να σας θυμίσω ότι όταν η αξιωματική αντιπολίτευση τότε, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, έφερνε στην επιφάνεια ζητήματα τα οποία εμείς θεωρούσαμε ότι κάνουν κακό στην οικονομία, μας έλεγαν ότι ουσιαστικά ρουφιανεύουμε στην Ε.Ε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Κι ακόμα λέγεται αυτό.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κι ακόμα λέγεται. Σήμερα λοιπόν έχουν πιάσει στελέχη της αντιπολίτευσης και διάφοροι άλλοι συνδικαλιστές, οι οποίοι καθοδηγούνται από αυτήν, όλους τους διεθνούς οίκους και γυρίζουν δεξιά – αριστερά και λένε διάφορα πράγματα. Εδώ δεν θα περίμενε κανείς να υπάρξει και μια κατ΄ αντιστοιχία δήλωση του ΠΑΣΟΚ, η οποία να είναι στην ίδια γραμμή με την οποία ήταν όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα λεπτό όμως. Όταν πάτε εσείς να προωθήσετε κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές έχει πολύ μεγάλη σημασία με ποιους όρους θα τις προωθήσετε. Διότι εδώ φαίνεται ότι αυτό το κοινοτικό πρόβλημα για το ασφαλιστικό των Τραπεζών μπορεί ενδεχομένως να επιβάλει αναθεώρηση του κυβερνητικού σχεδιασμού ακόμα και για τον ΟΤΕ, ας πούμε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ είμαι βέβαιος ότι στα ζητήματα αυτά θα βρεθούν λύσεις οι οποίες θα απεγκλωβίζουν τον ΟΤΕ, τις Τράπεζες, το ασφαλιστικό σύστημα από τις χρόνιες αγκυλώσεις. Αυτές οι λύσεις μπορεί να είναι και επίπονες, αλλά σημασία στην υπόθεση αυτή έχει ο μεγάλος ορίζοντας στον οποίον κανείς περιμένει την απόδοση των κινήσεων του και όχι ο στενός, ο οποίος μπορεί εκείνη τη στιγμή να αξιολογηθεί με διαφορετικό τρόπο.
Φυσικά η διαδικασία της αναζήτησης είναι κάτι το οποίο προηγείται οποιασδήποτε ρύθμισης. Να σας πω ότι στην υπόθεση ας πούμε του ασφαλιστικού των Τραπεζών σήμερα μόλις περνάει Κυβερνητική Επιτροπή. Στην υπόθεση του ΟΤΕ δεν έχει ακόμα κατατεθεί ο νόμος.
Υπάρχουν συνεπώς οι δυνατότητες όταν αυτό το πράγμα αρχίσει πλέον να τοποθετείται επί χάρτου, δηλαδή να αρχίσει να γίνεται νόμος, τροπολογία, σχέδιο, εν πάση περιπτώσει κάτι, να υπάρχει η αντίστοιχη εκείνη προσέγγιση που και θα είναι σύμφωνη με το κοινοτικό δίκαιο και δεν θα σηματοδοτεί δυσανάλογο βάρος για τον ελληνικό λαό και τον προϋπολογισμό, πάντα σε σχέση με το αναμενόμενο προσδοκώμενο όφελος σε βάθος χρόνου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την αντίδραση των συνδικαλιστών τη φοβάστε κ. Βουλγαράκη; Θεωρείτε ότι μπορεί να μην μπορέσει τελικά να προχωρήσει η κυβέρνηση;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Έχω την εντύπωση ότι η εποχή του συνδικαλιστή με την τραγιάσκα και την εφημερίδα στην κωλότσεπη ανήκει πλέον στο παρελθόν, στο απώτατο μάλλον παρελθόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι μετρήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα  αξιοπιστίας του συνδικαλιστικού χώρου και εξηγείται αυτό.
Διότι ο κόσμος έχει τη συνείδηση πολλές φορές ότι οι ηγεσίες αυτές παίζουν διάφορα προσωπικά παιχνίδια όταν βλέπει ότι έχουν διαφορετική συμπεριφορά για ίδια πράγματα και αντίστοιχες πολιτικές και όταν βλέπει ότι υπάρχει μια διγλωσσία η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό συναρτάται με ένα κομματικό όφελος το οποίο στη συνέχεια επιστρέφει ως ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα πολιτικής και στρέφεται εναντίον αυτών οι οποίοι εργάζονται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πρόσφατες απεργίες η συμμετοχή των εργαζομένων δεν είναι αυτή την οποία ενδεχομένως τα Συνδικάτα θα περίμεναν. Αλλά και από την άλλη πλευρά βλέπετε ότι σε πρόχειρες μετρήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες ο κόσμος επιθυμεί να υπάρξει μια λύση η οποία θα εξυγιάνει το τραπεζικό σύστημα.
Και αντιλαμβάνονται όλοι ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ χρόνο ακόμα γιατί θα οδηγήσει σε μια νέα Ολυμπιακή κατ΄ αναλογίαν σε όλες τις υπόλοιπες χώρες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι ο κ. Παπανδρέου πράγματι θα σύρει τους συνδικαλιστές σε απεργίες απέναντι στην κυβέρνηση;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι ακριβώς εννοούσε με τη συγκεκριμένη φράση που είπε προχθές στη Βουλή.  Διότι διαφορετικά ο ελληνικός λαός δικαιούται να πιστέψει ότι ως κυβέρνηση έφτασαν την Ελλάδα στο σημείο που την έφτασαν και ως αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζουν να τη σπρώχνουν χαμηλά με αυτή την παράλογη τακτική. Οφείλει λοιπόν ο κ. Παπανδρέου να δώσει ένα σαφές και ξεκάθαρο στίγμα του τι ακριβώς έλεγε. Εκτός κι αν άλλα πράγματα εννοούσε και δεν ήξερε να τα πει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα για να έρθουμε λίγο και στα θέματα του Υπουργείου σας. Υπάρχουν το τελευταίο διάστημα κάποια σημάδια που δείχνουν ότι μπορούμε να πηγαίνουμε σε μια αναβίωση της εγχώριας τρομοκρατίας. Και μάλιστα γίνεται και μια προσπάθεια ιδεολογικοποίησης της, ιδιαίτερα μετά από αυτά που έγιναν στο Υπουργείο Απασχόλησης. Πάει να συνδεθεί δηλαδή ακριβώς με τις μεταρρυθμίσεις και με τις διαρθρωτικές αλλαγές αυτή η αναβίωση.
Πως το βλέπετε αυτό; Εσείς ο ίδιος λέγατε θυμάμαι παλιά ότι μπορεί να υπάρχουν υπολείμματα μετά την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη».
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ είχα πει – και το είχα πει σε όλους τους τόνους – ότι  ο φάκελος της τρομοκρατίας σε όλες τις χώρες του κόσμου που έχουν περάσει από αυτή την εμπειρία δεν κλείνει ποτέ. Διότι είναι ένα φαινόμενο το οποίο μπορεί να περνάει διάφορες φάσεις οξύτητας, υφέσεως, να υπάρχουν διάφοροι κύκλοι  στην υπόθεση αυτή, αλλά στην ουσία όπως όλα τα φαινόμενα δεν εξαφανίζονται ποτέ.
Συνεπώς αυτός ο οποίος θα πιστέψει ότι μια Πολιτεία, ένα κράτος, μια χώρα, ξεμπερδεύει άπαξ και δια παντός από την τρομοκρατία, είναι κατά τη γνώμη μου μακριά νυχτωμένος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει σημασία όμως τι ένταση έχει το φαινόμενο και σε ποια βάση μπορεί να το ξαναδούμε κ. Βουλγαράκη.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό, επαναλαμβάνω, είναι θέμα το οποίο σχετίζεται με τη συγκυρία, με τις φάσεις, είναι ένα πάρα πολύ σύνθετο ζήτημα. Από την άλλη πλευρά …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η εκτίμηση σας τώρα σ΄ αυτό;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Από την άλλη πλευρά εγώ αυτό που ήθελα να πω είναι ότι αυτή η υπόθεση δεν έχει καμία ιδεολογική βάση. Διότι αυτοί οι οποίοι μετέρχονται αυτών των μεθόδων σε μια δημοκρατία η οποία σέβεται τα συνταγματικά, τα ατομικά δικαιώματα, σε μια δημοκρατία η οποία συμπεριφέρεται στους πολίτες με τις δεσμεύσεις που το Σύνταγμα περιγράφει, σ΄ αυτή λοιπόν τη δημοκρατία ο οποιοσδήποτε μετέλθει τέτοιων μεθόδων ουσιαστικά είναι ένας κοινός και στυγνός εγκληματίας, ο οποίος θα μπορούσε με το τυφλό χτύπημα το οποίο κάνει να πάρει στο λαιμό του αθώες ψυχές και αθώα θύματα.
Η παρατήρηση μου αυτή νομίζω ότι έχει τη συντριπτικότατη αποδοχή από το σύνολο του ελληνικού λαού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημα είναι τώρα πως θα αντιμετωπίσετε αυτή την προσπάθεια αναβίωσης.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτά δεν τα λέμε από το ραδιόφωνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως απ΄ ότι καταλαβαίνω δεν είστε ιδιαίτερα ανήσυχος, έτσι δεν είναι;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ ξέρω ότι ο εκάστοτε Υπουργός Δημόσιας Τάξης αν δεν είναι πάντοτε ανήσυχος δεν μπορεί να είναι καλός Υπουργός. Επειδή εγώ φιλοδοξώ να διαχειριστώ τα θέματα του Υπουργείου με τον προσήκοντα σεβασμό πρέπει να είμαι πάντα ανήσυχος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει. Δεν θα σας ρωτήσω περισσότερο γι? αυτό. Θέλω κάτι τελευταίο μόνο, να μου πείτε. Εν όψει καλοκαιριού η Αθήνα θα αδειάσει. Θα δούμε πάλι το γνωστό φαινόμενο που έχουμε κάθε χρόνο με εξαίρεση πέρυσι το καλοκαίρι που ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, διαρρήξεις κλπ. ή έχουμε λάβει κάποια πρόσθετα μέτρα γι΄ αυτό φέτος;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Η μάχη με τη λεγόμενη μικρο-εγκληματικότητα δεν τελειώνει ποτέ. Είναι μια διαρκής προσπάθεια η οποία συνεχίζεται και συνεχίζεται και συνεχίζεται. Θέλω να πιστεύω ότι το προσωπικό θα κάνει με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά του. Και από την άλλη πάλι πλευρά στο βαθμό που υπάρχει η διαδικασία του σχεδιασμού παράγει τα αποτελέσματα της.
Είμαστε οπωσδήποτε σε καλύτερο σημείο σε σχέση με το παρελθόν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι? αυτό, αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να πει κανείς ότι έχουμε προσεγγίσει το στόχο τον οποίον εμείς εξ αρχής είχαμε θέσει. Βεβαίως υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν και πολιτικές οι οποίες πρέπει να ξεδιπλωθούν. Αλλά αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.
Ένα κορυφαίο θέμα ας πούμε είναι η αναδιάρθρωση των αστυνομικών δυνάμεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αυτό θα σας το ρώταγα μετά. Βέβαια έχουμε λίγο χρόνο, αλλά για πείτε μου και γι΄ αυτό δυο κουβέντες.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχήν θα ήθελα να σας πω ότι το θέμα της εγκληματικότητας σε πολύ μεγάλο βαθμό απαντάται και με την κατανομή του αστυνομικού προσωπικού. Ο Νομός Αχαΐας έχει ίδιο πληθυσμό με την περιφέρεια της Κυψέλης. Ο Νομός Αχαΐας όμως έχει 800 αστυνομικούς και η Κυψέλη 24. Θέλω να σας πω ότι είναι ένα θέμα η αναδιάταξη και η αναδιάρθρωση του αστυνομικού προσωπικού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η οποία πότε θα γίνει όμως κ. Βουλγαράκη;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό περνάει μέσα από μια πολύ μεγάλη διαδικασία συζητήσεων και αξιολόγησης της εγκληματικότητας. Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη διαδικασία, δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, καταλάβατε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσω πολύ. Καλημέρα. 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ. Καλημέρα σας. Να΄ στε καλά.

 

Τελευταίες Αναρτήσεις