Πε 30 Μαρτίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200714-05-2007: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση της Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νομού Τρικάλων κας Αθανασίας...

14-05-2007: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση της Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νομού Τρικάλων κας Αθανασίας Μερεντίτη σχετικά με την στελέχωση του Α.Τ.Πύλης Τρικάλων

Χαιρετίζω την ερώτηση της κας Μερεντίτη, καθώς επίσης χαίρομαι γιατί βρίσκεστε στην έδρα να μιλήσουμε για την πανέμορφη Πύλη, για την πανέμορφη Πόρτα Παναγιά, για το δρόμο προς το Περτούλι, για το γοητευτικό εκείνο τοπίο με τον πολιτισμό που έρχεται από την Αννα την Κομνηνή και την πατρίδα του Αγίου Βησσαρίωνα, Πόρτα Παναγιά, και να σκεφτούμε αυτούς τους 16.000 περίπου ανθρώπους του Δήμου, σε σχέση προς τα ζητήματα της Αστυνομίας και της ασφάλειας.
 
Επίσης, χαιρετίζω το γεγονός και το προτάσσω ότι δεν έχουμε υψηλή εγκληματικότητα, κυρίως λόγω του φιλήσυχου των κατοίκων, του ειρηνικού και των χαρακτήρων που είναι από τους νομάδες της Πίνδου, από τον τόπο τον ευλογημένο, από τα ειρηνικά έργα, κυρίως κατευθυνόμενοι στον κοινωνικό τους βίο οι άνθρωποι.
 
Επί της ερωτήσεως: η οργανική δύναμη του Α.Τ. Πύλης μειώθηκε από 39 σε 30. Αυτό το 30 ως μέγεθος που θα ήθελα να είναι μεγαλύτερο, δεν το καλύπτουμε ακόμη και τώρα και βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να συνομολογούμε ότι, όπως και το 2003 είχε 23, στη συνέχεια το 2004 είχε δύναμη 28, το 2005 28, το 2006 27 και σήμερα 23, γιατί αρρώστησαν ή βρίσκονται εκτός υπηρεσίας δεδικαιολογημένα 3-4 άνθρωποι. Φιλοδοξία μου είναι να φτάσουμε την Πύλη στην οργανική δύναμη των 30 ανθρώπων, όπως είναι από το 2003.
 
Αλλά συμπληρώνω με αισιοδοξία και για να έχω μια δήλωση προς τους ανθρώπους της Πύλης, ότι η Πύλη, εκτός από τη δύναμη των 23 που θα γίνει 27 σε λίγο καιρό -όπως μου είπε και ο Διευθυντής Τρικάλων- εξυπηρετείται:
 
  • Από το Τμήμα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Τρικάλων, που εδρεύει στα Χάσια και έχει στελεχωθεί με 8 αστυνομικούς και 47 Συνοριακούς Φύλακες. Είναι μια δύναμη και για την Πύλη, για την περιοχή ευρύτερα.
  • Από την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), που έχει στελεχωθεί με 10 αστυνομικούς και είναι σε διαρκή κίνηση καθώς ξέρετε και έχουν φέρει και αποτελέσματα με εμπόρους ναρκωτικών και με κακοποιούς συνήθως διερχομένους και δεν λέω την άλλη λέξη.
  • Από την Ομάδα Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, την λεγόμενη Ο.Ε.Π.Τ.Α., που έχει στελεχωθεί με 8 αστυνομικούς.
  • Και από τον Σταθμό –ασήμαντο αλλά είναι πολύ κοντά- Σταθμό Τουριστικής Αστυνομίας Καλαμπάκας που έχει στελεχωθεί πρόσφατα με 3 αστυνομικούς για θέματα τουριστικής νομοθεσίας, αλλά είναι ένα “μάτι” για το τοπίο της Πύλης, της Πόρτα Παναγιάς και των 6-7 συγκεκριμένων διαμερισμάτων που είναι στην Πύλη.
 
Έτσι, ευχαριστώ για την ερώτηση, πολύτιμο ερέθισμα για να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το ειρηνικό, φιλήσυχο τοπίο, να εξασφαλίσουμε το αίσθημα ασφάλειας.
 
Δεύτερον, το 23 να γίνει 30. Επιδίωξή μου -παντού ζητάνε δυνάμεις- και δεσμεύομαι τουλάχιστον να πάει στο 27, όπως ήταν πέρσι και πρόπερσι -23 ήταν μόνο το 2003 .
 
Και ειδικότερα, για την οργάνωση των Υπηρεσιών μας, θέλω να δεχθείτε και ότι εποπτεύεται – αστυνομεύεται το τοπίο, η κοινωνία και ό,τι επεισόδια παρουσιάζονται και από τις παράλληλες, ενισχυτικές αστυνομικές δυνάμεις που σας ανέφερα προηγουμένως.
 
Σας ευχαριστώ.
 
 
Δευτερολογία Υπουργού Δημοσίας Τάξεως:
 
Αψογη η προσέγγιση της κας Μερεντίτη, αμέσως διορθώνω τον εαυτό μου, αποδεχόμενος την παρατήρηση ότι πράγματι είναι 20 οι υπηρετούντες και όχι 23. Από τους 23, οι 3 ευρίσκονται εκτός Υπηρεσίας. 30 είναι η οργανική δύναμη, ο στόχος είναι να καλύψω τάχιστα την έλλειψη των 3 -εκ των οποίων ο ένας είναι σχεδόν ανάπηρος, ο άλλος στο Νοσοκομείο και ο τρίτος σε μακρά αναρρωτική- να το καλύψω -όπως μου είπε και ο Διευθυντής- το συντομότερο δυνατόν και να κοιτάξω με την νέα κατανομή δυνάμεων σε όλη τη Γενική Διεύθυνση Θεσσαλίας, να βρω όσο γίνεται περισσότερο δυναμικό και για το Α.Τ. Πύλης.
 
Θέλω να σημειώσω ένα σχόλιο, γιατί ακούγεται πολύ συχνά και το εσημείωσε και η κα Μερεντίνη, για την σχέση Αστυνομικών προς 1.000 κατοίκους ως προς το συγκριτικό δίκαιο με την Ευρώπη. Έχουμε καλό μαθηματικό λόγο. Ευνοϊκό θα έλεγε κανείς υπέρ της Αστυνομίας. Αλλά, άμα συνεκτιμήσουμε -όπως κάνουν οι επιτελείς μου- και το αστυνομικό έργο που έχουμε, είναι μια αναλογία κατώτερη του μέσου όρου σε σχέση με την Ευρώπη, τους 1.000 κατοίκους και την μεταβλητή του αστυνομικού φόρτου.
 
Παραδείγματος χάριν, μπορώ να σας πω 15 χώρες της Ευρώπης -και της Ευρώπης των 27 και της Ευρώπης των 25- που δεν έχουν καθόλου ανάγκη συνοριοφυλάκων. Δεν έχουν δηλαδή καθόλου φόρτο αστυνομικό, γι αυτό το πρόβλημα της φυλάξεως των συνόρων ή της αποκρούσεως ή της υποδοχής –όποια λέξη θέλετε διαλέγετε- των λαθρομεταναστών.
 
Δεύτερον, δεν έχουν άλλες χώρες εγκληματογόνες εστίες σαν τις εγκληματογόνες εστίες που παρουσιάζονται σε εμάς. Έχουμε εμείς εδώ κ. Πρόεδρε το εξής παράδοξο, το έλεγα και προχθές εδώ στη Εθνική Αντιπροσωπεία. Εγκληματογόνες εστίες λόγω της συγκεντρώσεως υπερπληθυσμών, της υπερσυγκεντρώσεως. Αλλά έχουμε εγκληματογόνες εστίες και λόγω της απερήμωσης της υπαίθρου, διότι ένα τοπίο της υπαίθρου -όπως ξέρετε εσείς που είσαστε αξία εκπρόσωπος επαρχίας, περιφερειακής εκλογικής περιφέρειας- ένα απερημωμένο τοπίο είναι σαν σπίτι χωρίς κλειδωμένες πόρτες. Που σημαίνει ότι ένας με το φορτηγάκι του ή μια συμμορία ή μια ομάδα ή ένας απλός κακοποιός, μπορεί να πάει να σηκώσει όλο το σπίτι, γιατί δεν υπάρχει ούτε Σταθμός ούτε και πληθυσμός να δουλέψει αποτρεπτικά.
 
Τέλος, επιμένω να λέω ότι η Ελλάδα είναι προτελευταία χώρα στις 27 της Ευρώπης με εγκληματολογικό δείκτη χαμηλό. Υπήρχε και προηγουμένως, τώρα αυξάνεται εκεί που αναφέρομαι, μειώνεται σε εμάς – όχι σημαντικά- αλλά είμαστε σε καλή κατάσταση εγκληματολογικά, στατιστικά και γιατί το λέω; Διότι ζητώ και από εσάς που σας σέβομαι, από όλα τα Κόμματα και από όλους τους συναδέλφους, να μην λειτουργούμε με ρητορική και με σήματα εγκληματοφοβίας και πανικού.
 
Δεν είμαστε όπως θα ήθελα να ήμασταν στην απόκρουση, στην αστυνόμευση, στην αποτροπή με πεζές περιπολίες και άλλα συστήματα που σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε, αλλά είμαστε σε καλό σημείο. Θα μπορούμε να είμαστε σε καλύτερο σημείο.
 
Σας ευχαριστώ.

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail

:

elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις