Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΑρχείοΔελτία Τύπου Αγροφυλακής13-06-2007: Παρέμβαση και δευτερολογία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στη Βουλή κατά την συζήτηση του Νομοσχεδίου περί...

13-06-2007: Παρέμβαση και δευτερολογία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στη Βουλή κατά την συζήτηση του Νομοσχεδίου περί ιδρύσεως της Αγροφυλακής (12-6-2007)

Αθήνα, 12/6/2007

Παρέμβαση

 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
 
Δε νομίζω, κύριε Πρόεδρε, ότι επιμένουν στην κατάργηση της Αγροφυλακής εκ νέου. Πρέπει να έχουν μεταβάλει γνώμη. Το κάμανε δήλωση στην Επιτροπή, αλλά σήμερα άλλη ήταν η εικόνα που δώσανε. Και θέλω να προφυλάξω τον κύριο Μανωλάκη, μην προτρέχετε, γιατί το Κόμμα σας μάλλον έχει μεταβάλει γνώμη.
 
                                                ———
 
 
Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με τον νόμο, το βασικό νόμο των δημοσίων υπαλλήλων, περνούν δύο χρόνια δοκιμασίας. Τώρα, όσον αφορά τα εκπαιδευτικά προγράμματα, σας πληροφορώ ότι οι προβλέψεις στο σχετικό κεφάλαιο του νόμου είναι σχεδόν δια βίου εκπαίδευση. Σχεδόν δια βίου εκπαίδευση. Προσέξτε το κεφάλαιο της εκπαίδευσης. Είμαστε υπερήφανοι για το σύστημα της εκπαίδευσης.
      
                                                 ———
 
Εξέπεσε ο διαγωνισμός (του έτους 1998) όπως ξέρετε αφ΄ εαυτού με πλαστά δικαιολογητικά, με ατέλειες στη διαδικασία, με έκνομες πράξεις οι οποίες υπεβλήθησαν σε ενστάσεις σε προσφυγές και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
 
Ο διαγωνισμός είχε εκπέσει αφ΄ εαυτού. Και ο προκάτοχός μου Υπουργός απλά σεβάστηκε την αρχή της νομιμότητος, ότι ένας μετέωρος διαγωνισμός, όπως και άλλοι που έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., σύμφωνα με τους οποίους, προσήρχοντο εκατό υποψήφιοι και είχαν οι εκατό υποψήφιοι άριστα 20 και προσλαμβάνοντο από διαγωνισμό δικό σας. Με αυτές τις αρχές, αυτές τις αναμνήσεις και αυτές τις πιστοποιήσεις από δικαστήρια, απεχθάνομαι όντως την υποκρισία και τη θρασύτητά σας.
 
 
 
Δευτερολογία
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
 
Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ευχαριστήσω την Εθνική Αντιπροσωπεία για την πολύ εποικοδομητική συζήτηση, περιλαμβανομένων και των διαφωνιών. Κριτής στις συζητήσεις μας, στις πολιτικές μας αποφάσεις, ένας είναι πάντα: Ο λαός. Εκτίθεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση κυρίως με τη μηδενιστική της στάση στα όμματα του λαού.
 
Ο εισηγητής μας ο κύριος Γιάννης Μπούγας και οι αγορητές της Νέας Δημοκρατίας εξέθεσαν αναλυτικά τα πλεονεκτήματα αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Οι παρεμβάσεις σας κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας συνθέτουν μία πλήρη εμπράγματη απόδειξη σε επίπεδο νομικής, ηθικής και πολιτικής συνέπειας.
 
Το σκεπτικό είναι άρτιο, γι αυτό δεν αναπτύσσω επιχειρηματολογία κατά δευτερολογίαν. Υιοθετώ και αποδέχομαι και ευχαριστώ όλες τις εισηγήσεις-παρεμβάσεις των συναδέλφων.
 
Δεν διαμαρτύρομαι για τη μηδενιστική στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Εκτίθενται και δεν μπορώ να ερμηνεύσω ούτε πέφτει στις δικές μου αρμοδιότητες και προθέσεις να ερμηνεύσω το σχήμα των λάθος κριτηρίων. Λάθος κριτήρια εφαρμόζετε. Ισχύει εν πολλοίς εξ ιδίων κρίνετε τα αλλότρια. Λάθος κριτήρια στην ανάγνωση της καταστάσεως στην ύπαιθρο.
 
Ελέχθη από μία συνάδελφο, αν δεν απατώμαι την κυρία Καλογήρου ότι έχετε μία παράξενη αστική αντίληψη στην ανάγνωση των γιγνομένων στην ύπαιθρο χώρα, στην πατρίδα μας. Έχετε μία αστική αντίληψη, ελέχθη και από άλλους συναδέλφους με καλύτερη έτσι διατύπωση. Ελευθερώστε τη σκέψη σας, μιλήστε με τους ανθρώπους, μιλήστε με τους κατοίκους της υπαίθρου, μην εκφεύγετε στο να κάνετε ασκήσεις αγροτικής οικονομίας. Αποτύχατε στην αγροτική οικονομία.
 
Σας απήντησε ο Πρωθυπουργός από τη Λάρισα χθες, εκτιμήστε τα αυτά όλα. Μεταθέτετε τη συζήτηση στους διορισμούς με τα λάθος κριτήρια της ιδιοτέλειας. Τι κάνετε παραδείγματος χάρη; Μου λέτε να πάρω γιατρούς, να πάρω νοσηλευτές. Κι εσείς πήρατε κι εμείς κατά περίεργο πολιτικά τρόπο υιοθετήσαμε και νομιμοποιήσαμε και μονιμοποιήσαμε περισσότερους από σαράντα χιλιάδες δικούς σας συμβασιούχους. Αυτές είναι οι προτεραιότητες; Ήσαν οι άριστοι; Ήσαν οι επιτεταγμένοι για να προσφέρουν τις υπηρεσίες;
 
Δε θέλω να κάνω αντιδικία με κανέναν, αλλά ανεφέρθη από συναδέλφους ότι είχατε απολυτηρίου δημοτικού για αντιπροσώπους γραφείων τύπου; Και δεν έχω τίποτα εγώ με τους ΥΕ που θέλετε να σαρκάσετε. Έχω με εκείνους τους αδικηθέντες που πρέπει να κρατήσω το λόγο μου. Γιατί τους βροντήξατε την πόρτα; Και μάλιστα είχαν κριθεί κατάλληλοι, άξιοι και επιτυχόντες.
 
Και σας λέω: τους ¨διδάκτορες¨ του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σας παρακαλώ αξιοποιήστε τους καλύτερα, πέστε τους να δουλεύουν όπου βρίσκονται και να μην κάνουν αυτή την επίδειξη της κομματικής νομιμοφροσύνης. Υπάρχει και πειθαρχικό δίκαιο, υπάρχει και δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας.
 
Και μάλιστα σας ετόνισα. Δεν καταργήσατε την Αγροφυλακή, γιατί σχολάζοντες και χειμαζόμενους κρατήσατε (οι οποίοι θα υπάρξουν τώρα ως στελέχη της νέας Αγροφυλακής), περισσότερους από 700 ανθρώπους (τώρα έχουν μείνει 500). Στις Νομαρχίες ρωτήσατε για το έργο τους; Ρωτήσατε για το πόσες περιοδείες κάνανε; Τους είδατε ποτέ στους νομούς σας; Κάνετε συζήτηση για τη Δημοτική Αστυνομία και τα λοιπά. Λάθος κριτήρια. Δεν έπρεπε να είχατε αυτή τη δρομολόγηση.
 
Καταλήγω κύριε Πρόεδρε λέγοντας: Ανάγκες. Πραγματολογικές ανάγκες της υπαίθρου ικανοποιούμε με το νομοσχέδιο. Πράγματι θα δείτε την Αστυνομία της Οικολογίας, θα δείτε τη νέα Αγροφυλακή στην πρόληψη κύριε Τσιόκα. Δεν είναι καταστολή. Το κύριο έργο είναι το προλαμβάνειν δια της επιτηρήσεως. Η εμφανής επιτήρηση θα δώσει ζωή στην ύπαιθρο, να το καταλάβετε.
 
Και σας λέω ένα άλλο. Από τους 1200 ανθρώπους, όπως επικοινωνώ μαζί τους και με τα υπομνήματά τους και με τα πρόσωπά τους να ελπίζουν και να λένε "γιατί εμείς είμαστε παιδιά ενός κατώτερου θεού", εκτός από αυτή την ένσταση ξέρετε τι είδα; Μια ορμή, μια όρεξη, ένα κέφι να υπηρετήσουν τον τόπο τους, μάλλον την ύπαιθρο. Κι αυτό είναι η ελπίδα. Το χαιρετίζω ιδιαίτερα.
 
Οι 1200 και οι 500 που υπηρετούν τώρα στις Νομαρχίες θα αποτελέσουν την ειδική υπηρεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως για την πρόληψη, για την προστασία του περιβάλλοντος, για την προστασία του αγροτικού κόσμου, κυρίως για το πνεύμα της επιτήρησης και της εποπτείας, το μάτι του νόμου. Το χρειάζεται η ύπαιθρος χώρα και είναι αναγκαίο συμπλήρωμα και για τον Αστυνόμο, δηλαδή βοηθός εκπληρώσεως. Παρέχει τη συνδρομή του όπως λέει ο νόμος και είναι πολύτιμος συντελεστής. Δε θέλετε να το δείτε, πρόβλημά σας.
 
Από τον Αύγουστο κύριε Πρόεδρε η ατμόσφαιρα στην ύπαιθρο από πλευράς προστασίας του περιβάλλοντος με αυτό το νέο δυναμικό, του οποίου χαιρετίζω τη στελέχωση, την ενσωμάτωση, την υπαγωγή του σε αυτό το Σώμα που είναι ειδικό Σώμα, ένοπλο Σώμα, της προστασίας της υπαίθρου σε διαρκή ετοιμότητα να προσφέρει τις υπηρεσίες του όποτε και όπου είναι ανάγκη.
 
Αυτή είναι η καινούργια ελληνική ύπαιθρος, σε ένα βηματισμό προόδου και αγροτικής οικονομίας και αγροτουρισμού και υπηρεσιών, διότι πληρούται και στελεχώνεται σωστότερα η βάση για κάθε δραστηριότητα που είναι η βάση της ασφάλειας και της ειρηνικής διαβίωσης και ανάπτυξης των δραστηριοτήτων των πολιτών.
 
Χαιρετίζω και την υπερψήφιση του νομοσχεδίου και τη στάση των συναδέλφων Βουλευτών. Δεν παραπονούμαι γιατί δεν μπορούν να εκσυγχρονίσουν τα κριτήριά τους οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Από τον Αύγουστο η ελληνική ύπαιθρος θα έχει μια καινούργια μέρα για ανάπτυξη και πορεία προς τα εμπρός.
 
Σας ευχαριστώ. 

Τελευταίες Αναρτήσεις