Πα 2 Ιουνίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200713-06-2007: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στη Βουλή κατά την συζήτηση του Νομοσχεδίου περί ιδρύσεως της...

13-06-2007: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στη Βουλή κατά την συζήτηση του Νομοσχεδίου περί ιδρύσεως της Αγροφυλακής (12-6-2007)

                                                                                                              Αθήνα, 12/6/2007

Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:

Θα ρυθμίσω με αυτοέλεγχο (τον χρόνο). Έχω δεσμευθεί ότι θα παραχωρήσω το μισό του χρόνου μου, του συνολικού χρόνου, υπέρ των συναδέλφων.
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Θα είμαι σύντομος. Θέλω να εκφράσω, κύριοι συνάδελφοι, την συμπάθειά μου για τον Αλέκο Παπαδόπουλο και τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση. Είναι ο συντονιστής από πλευράς ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης.
 
Θέλω, δεύτερον, πάλι εισαγωγικά, να κάνω το ¨χατίρι¨ του κ. Βλατή, γιατί θα πάθει τίποτα. Θα πάθει τίποτα με την εμμονή του σ’ ένα ατυχές χιουμοριστικό σημείο. Βέβαια, του το κάνω επιθετικά, για να μην έχει με τι να ειρωνευτεί. Και να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα, να δει το νομοσχέδιο στη σοβαρότητά του, στη βαρύτητά του, στην ενίσχυση που κάνει στην ύπαιθρο χώρα. Και θα είναι σε δυσχερέστερη θέση όταν θα πάει στους συμπολίτες του και με αυτή την απόλυτη θέση, που δεν ξέρω αν είναι απόλυτη, τόσο απόλυτη όσο προχθές, να απολογηθεί.
 
Διορθώνω λοιπόν, στο άρθρο 2, παράγραφος 3, σημείο γ´: «οικόσιτα όπως τα κουνέλια, οι κότες, οι πάπιες, τα περιστέρια και άλλα». Για να μη προκύπτει συντακτικό πρόβλημα με το τι διακόπτει το κόμμα κ.λπ. Πάει αυτό.
 
Δεύτερον. Θέλω να διαμαρτυρηθώ προς τους συναδέλφους που έλαβαν τον λόγο, ότι δεν είναι διαλεκτικά πειθαρχημένοι. Μιλάμε για ένα νέο Σώμα, του οποίου η αποστολή και οι αρμοδιότητες ορίζονται στα άρθρα 2 και 3. Και εκεί θα εφωτίζοντο απολύτως. Δε μιλάμε για την αγροτική οικονομία, ούτε για την κατάσταση της ασφάλειας γενικά. Μιλάμε για αποστολή που είναι το περιβάλλον, η αγροτική οικονομία, η περιουσία, η οικολογία.
 
Ναι, πρόκειται για Αστυνομία της Oικολογίας. Και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Το είπε και ο Πρωθυπουργός στη Λάρισα. Και αυτό θα γίνει. Στην πλήρη ανάπτυξη θα είναι η σοβαρότερη προσφορά στην ύπαιθρο χώρα. Σοβαρότατη προσφορά, μέσω, όπως το είπα, των λεγομένων ¨εργατών του πεδίου¨.
 
Έχουμε διδάκτορες, έχουμε στον Ε.Φ.Ε.Τ., έχουμε στην Πολεοδομία, έχουμε στους Δήμους, έχουμε στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, Νομαρχία, έχουμε στο Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης. Ναι, αλλά δεν έχουμε εργάτες πεδίου. Δεν έχουμε επόπτες.
 
Να σας πω με το πιο εντυπωσιακό για μένα παράδειγμα, από την αλληλογραφία που έχω στο Υπουργείο. Σε δύο ¨τραυματισμένες¨ περιοχές της χώρας, κύριοι συνάδελφοι, από πυρκαγιές του 2004, όταν το 2005 ήταν στη διαδικασία της αναδάσωσης δια της αυτοφύησης, έπεσαν μέσα ποίμνια αιγοπροβάτων και βοσκούσαν στην χλωρίδα την πιο ευαίσθητη και την πιο αποτελεσματική. Την μικρή χλωρίδα, των αυτοφυών δενδρυλλίων και κατέστρεφαν. Και αυτό δεν θεραπεύεται ποτέ, λένε οι ειδικοί.
 
Και γι’ αυτό, προληπτικά, δεν υπήρχε όργανο του κράτους να παρέμβει. Και ζητούσαν, στην αλληλογραφία που έχω, τι γίνεται με την Αγροφυλακή. Γιατί μόνο εκείνη θα μπορούσε – πάρτε τώρα με την εμπειρία σας και την σοφία σας θα έλεγα, βάλτε με το νου σας, όλα τα όργανα που έχει εκθέσει η Πολιτεία, έχει παρατάξει η Πολιτεία, στη Νομαρχία, στην Περιφέρεια, στον Δήμο, τον Καποδιστριακό δηλαδή της επαρχίας, της Περιφέρειας.
 
Δε θα το βρείτε το όργανο. Δε θα βρείτε εκείνο το όργανο το οποίο θα μπορούσε να παρέμβει. Ούτε ο Αστυνόμος είναι αρμόδιος να αποτρέψει το ποίμνιο να μπει μέσα στο κεκαυμένο, δηλαδή να μη φάει την πολύ ευαίσθητη χλωρίδα που φυτρώνει, του πεύκου ή του πρίνου, που φυτρώνει την επόμενη χρονιά.
 
Αστυνομία της Οικολογίας. Εργάτης του πεδίου. Για την αγροτική προστασία, για τη φύλαξη του περιβάλλοντος. Σας είπα για την εποπτεία. Την αρχή της εποπτείας. Που ξεκινάει από τον Όμηρο και καταλήγει στα τελευταία, στα πιο σύγχρονα στοιχεία και σημεία του σύγχρονου management, που λέει:  ¨του επόπτη η ματιά¨ ή του αφέντη η ματιά -έλεγε η ομηρική διατύπωση- ¨λιπαίνει το χωράφι¨. Είναι στοιχείο υπαρξιακό.
 
Θέλω να δείτε την αξία της πρόληψης, τον ειρηνοποιό ρόλο του Αγροφύλακα. Του Αστυνόμου της Οικολογίας. Δεν εκτραχύνεται η κατάσταση σε έριδες και φιλονικίες και εντάσεις. Παρεμβαίνει. Και παρεμβαίνει με πολλούς τρόπους. Ή με την παρατήρηση ή εν τέλει με το παλαιό πρωτόκολλο αναφοράς για το Πταισματοδικείο.
 
Είναι πολύ σοβαρή. Και θέλω να σημειώσετε στις αρμοδιότητες την έννοια της συνδρομής. Συνδράμει την Αστυνομία. Όταν θα δείτε τα έντυπα που θα φτιάξουμε, η αναφορά-καταγγελία του Αγροφύλακα, του υπεύθυνου λέει ότι ¨στην περιπολία μου, εκεί που έκανα επιτήρηση, είδα φυτεία δενδρυλλίων καννάβεως¨. Και το είδε και ο τάδε μάρτυρας. Και το στέλνει στην Αστυνομία και στο Αρχηγείο, στην Περιφέρειά του. Και τότε βαράει ένας μικρός συναγερμός. Είναι ο οίστρος, η αλογόμυγα αυτός ο υπάλληλος, ο υπεύθυνος. Είναι τεράστιο έργο.
 
Σας είπα την άλλη φορά και κοροϊδεύατε πως θα δει ότι το νερό κόβει τον δρόμο. Δεν ξέρω ποιος θα το αναφέρει αυτό. Αν είναι ο Δημοτικός Αστυνόμος, που δεν είναι αρμόδιος και πότε θα περάσει το συνεργείο της Υπηρεσίας οδών και οδοστρωμάτων ή ο Δημοτικός Αστυνόμος ή ο Ε.Φ.Ε.Τ. ή όποιος άλλος από τα όργανα που μπορούμε να παρατάξουμε.
 
Θα περάσει ο Αγροφύλακας με τις ειδικές οδηγίες και θα το αναφέρει.
 
Θέλω να σας πω και μία μεγάλη αρετή. Την εντοπιότητα. Να μείνει εκεί ο άνθρωπος. Να είναι από εκεί και να μείνει εκεί. Και μη λέτε για τις εναλλακτικές προτεραιότητες. Γιατί το αγροτικό ζήτημα εμείς το αντιμετωπίσαμε και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό.
 
Η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών από μας γίνεται. Εσείς το είχατε στη λησμοσύνη. Εσείς επιδιώκατε μόνο, ενώ βλέπατε ότι αλλάζει η κοινή αγροτική πολιτική, μόνο ένα πείσμα για τις επιδοτήσεις. Εμείς φέρνουμε τις επιδοτήσεις τόσο γρήγορα, όπως και τις αποζημιώσεις. Εμείς έχουμε δεκαπλασιασμό των εξαγωγών στα επώνυμα αγροτικά προϊόντα σ’ αυτή την τριετία. Δεκαπλασιασμό του κονδυλίου εξαγωγών στο ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων.
 
Εμείς κάνουμε την αύξηση των αγροτικών συντάξεων, τηρούντες και τα υπεσχημένα. Εμείς απελευθερώνουμε τον αγρότη από τον ασφυκτικό τραπεζικό δανεισμό. Τις ακούσατε τις προτάσεις του Μηλιάκου. Εμείς κάνουμε τη μεγάλη πολιτική του ελαιολάδου, όπου για πρώτη φορά παρατηρείται το φαινόμενο η παραγωγή να μην ανταποκρίνεται στη ζήτηση διεθνώς, περιλαμβανομένης και της Κίνας που ήμουν προχθές.
 
Εμείς προβαίνουμε στην έγκαιρη καταβολή των συντάξεων. Αλλά δεν είναι της παρούσης.
 
Θέλουμε στηρικτικά, σε συναρμοδιότητες λαμπρές, να βοηθήσουμε τον αγρότη και με την εντοπιότητα και με την εποπτεία και με τη συναρμοδιότητα με τους άλλους Οργανισμούς, περιλαμβανομένης και της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού και του Δασικού και του Ε.Φ.Ε.Τ. και όλων των Υπηρεσιών, οι οποίες έχουν περισσότερο Υπηρεσίες γραφείου.
 
Καταργήσατε την Αγροφυλακή; Δε νομίζω ότι καταργήσατε την Αγροφυλακή. Βροντήξατε πόρτα στους 1200 ανθρώπους. Με μισαλλοδοξία. Ξέρετε γιατί δεν την καταργήσατε; Διότι τη βάλατε σε σχολάζουσα και χειμαζόμενη λειτουργία στις Νομαρχίες.
 
Τώρα που μιλάμε, υπάρχουν στις Νομαρχίες άνθρωποι, περισσότεροι από 500, οι οποίοι λέγονται, είναι και έχουν και Διεύθυνση, Ελληνική Αγροφυλακή. Δε θα λογοδοτήσετε γι’ αυτό; Τι είδους πολιτική είναι αυτή; Πού είναι η συνέχεια του κράτους;
 
Είπατε ότι θα καταργήσετε και τη σημερινή Αγροφυλακή. Δε θα προλάβετε, γιατί πότε θα γίνει αυτό; Μετά από δέκα χρόνια; Κύριος οίδε; Θα τολμήσετε να καταργήσετε; Δε θα τολμήσετε. Και ύστερα θα πρέπει να λογοδοτήσετε και στους πολίτες της υπαίθρου, γιατί με το αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεως των νέων προσλήψεων που θα κάνουμε, τους αποκλείετε εσείς την ελπίδα με το να λέτε ότι «ξέρετε εμείς θα καταργήσουμε την Αγροφυλακή».
 
Αφήστε τους ανθρώπους να στελεχώσουν ένα Σώμα.

Παρέμβαση εκτός μικροφώνου (κ. Κακλαμάνη)
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Όχι. Η πολυτεκνία, θα είναι το αξιοκρατικό.
 
Κος Κακλαμάνης (ΠΑ.ΣΟ.Κ.):
Η συνέντευξη;
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Και η συνέντευξη, για να δούμε αν κάνει.
Ομιλία εκτός μικροφώνου
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Όχι. Ελάχιστα μόρια. Μη το αμφισβητείτε. Το ίδιο γίνεται και στη Πυροσβεστική, στο ίδιο γίνεται και στους Διευθυντές με τον παλιό νόμο τον δικό σας. Εγώ δε θέλω να αντιδικήσω. Σας ζητώ να συναισθανθείτε την κατάσταση, ότι προσφέρουμε στην ύπαιθρο χώρα.
 
Η Αστυνομία της Οικολογίας είναι η καινούργια ελπίδα. Και βεβαίως, έχουμε λόγους ηθικής και νομικής και πολιτικής τάξεως για τους 1200 ανθρώπους. Δε το κρύψαμε ποτέ. Στο πρόγραμμά μας και εμείς κυβερνάμε – επιτρέψτε μας – έχουμε προβλέψει και δεσμευτεί για την επανίδρυση της Αγροφυλακής. Ρητά. Και φυσικά αυτό πράττουμε.
 
Όσον αφορά τη λειτουργία αυτού του Σώματος, θα είναι με την ελάχιστη δυνατή δαπάνη, μια λειτουργία αποτελέσματος. Όχι αργόσχολων ανθρώπων. Σε ποιο μέρος να πάμε; Στα Δωδεκάνησα. Λέει, κύριε Καραμάριε, εν σχέσει με την τροπολογία σας, ο νόμος, θα έχουμε ένα αγρονομικό τμήμα τουλάχιστον σε κάθε νομό. Το βλέπουμε στην πλήρη ανάπτυξη για τα επαρχεία.
Παρέμβαση εκτός μικροφώνου
 
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Προσέξτε τη διατύπωση. Είναι ένα (Τμήμα) τουλάχιστον σε κάθε νομό. Κι αυτό, μπορεί στην πλήρη ανάπτυξη να είναι «σε κάθε Καποδιστριακό Δήμο». Και φαντασθείτε τη λειτουργία, να κάνει το περίπολο της επιτήρησης στη ορεινή Ολυμπία, που μου είπε ο Γιάννης ο Κουτσούκος, και θα τα δει όλα.
 
Και αντιλαμβάνεστε, θα τα αναφέρει όλα. Και θα είναι πολύτιμη βοήθεια. Και για τα 67 καινούργια ποιμνιοστάσια που φτιάξαμε στην ορεινή Ολυμπία, και γιατί δεν τα φτιάχνατε εσείς, και για του κ. Γκαγκαρέλα την ένσταση, γιατί δεν ενισχύσατε στους Νομούς; Γιατί δεν το ενισχύσατε εσείς μέχρι το 2003; Γιατί δεν το ενισχύσατε και τους αφήσατε σε σχολάζουσα κατάσταση;
 
Σας ζητώ, όχι μόνο να υποστηρίξετε, αλλά να εμπνευσθείτε από το νομοσχέδιο που φέρνουμε προς συζήτηση και ψήφιση. Γιατί η έμπνευσή σας και το όραμά μας, άμα είναι κοινό, θα είναι αφιερωμένα στην ύπαιθρο χώρα. Να ζήσει η ύπαιθρος χώρα, είπε ο κ. Σκοπελίτης μια πολύ συγκινητική και ενδιαφέρουσα θλίψη για την ερημωμένη χώρα.
 
Την αστυφιλία δεν μπορεί να την πολεμήσεις κατά μέτωπο. Θα την πλαγιοκοπήσεις, ενισχύοντας την αγροτική οικονομία και μην αφήνοντας την αταξία της ανομίας, στον μικρό ή μεγάλο βαθμό, της παραβατικότητας έστω, να κυριαρχεί. Και να είναι ζωντανή και σε εγρήγορση η ύπαιθρος χώρα, με αρωγό, με βοηθό εκπληρώσεως, μ’ ένα συνδρομητή στο μάτι του νόμου, μ’ ένα συνδρομητή, μ’ έναν που συντρέχει, συνδράμει, στην ευνομία, για να έχουμε καλές, λειτουργικές, αγροτικές, αγροτουριστικές και λοιπές παραγωγικές σχέσεις και διαδικασίες.
 
Γι’ αυτό αξίζει να εμπνευσθούμε και να στηρίξουμε αυτό το νομοσχέδιο της Αγροφυλακής, απαλλασσόμενοι από όλες τις προκαταλήψεις. Και απελευθερώνοντας τη σκέψη μας προς την κατεύθυνση, ότι (είναι αποτρεπτικός) ο εκσυγχρονισμός, σας λέω, είτε rangers, είτε country men, είτε Gendarmerie των αγρών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και της Δύσης, υπάρχει μιας μορφής Αγροφυλακή. Επιτήρησης του αγροτικού τοπίου.
 
Αυτό κάνουμε. Εκσυγχρονισμός είναι κι αυτό. Βεβαίως εμπεριέχει και τις ηθικές διαστάσεις, νομικές διαστάσεις, συνταγματικές διαστάσεις, από το ’93. Αλλά ουσιαστικά επιτηρούμε την ύπαιθρο χώρα, για καλά αποτελέσματα. Ζωή στην ύπαιθρο, ζωή στην Περιφέρεια.
 
Σας ευχαριστώ.
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Μια λέξη κύριε Πρόεδρε, για τον αγαπητό, για να μη πω σεβαστό, για να μη προκληθεί σύγχυση δηλαδή, και σεβαστό Πρόεδρο της Βουλής (ενν. τον κ. Κακλαμάνη).
 
Εγώ θέλω να πω ότι ήλπιζα, επειδή ξέρει από Λευκάδα, ξέρει από ύπαιθρο χώρα, να δώσει την κατανόησή του για το τι επιχειρούμε. Επιχειρούμε να βάλουμε ένα συντελεστή ζωής, αναζωογόνησης της υπαίθρου. Με το να είναι ειρηνοποιός, με το να προσέχει το περιβάλλον, με το να αποτρέπει εντάσεις μεταξύ των πολιτών της υπαίθρου και οι περισσότεροι που είναι επισκέπτες του καλοκαιριού, να έχουν χάσει το χωράφι τους κατά τη διάρκεια της απουσίας τους, να είναι συντελεστής αναζωογόνησης, ο Αγροφύλακας.
 
Και θα ήθελα να βλέπατε αυτή την οπτική γωνία. Διαμαρτύρομαι διότι δεν το είδατε. Εσείς, ο πολύπειρος. Και, για το ’98, αυτό ήταν το κύριο, για τον διαγωνισμό του ’98, σας λέω πολιτικά ότι επειδή τέθηκε από άλλον, από το ’98 μέχρι το 2004 είναι έξι χρόνια. Γιατί δε το θεραπεύατε εσείς; Εσείς του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ένα.
 
Δεύτερον. Εμείς το θεραπεύσαμε στο μέτρο που μπορούσαμε. Δηλαδή η μέγιστη διασταλτική ερμηνεία του νόμου του Παυλόπουλου εγένετο για τους επιτυχόντες και το μέγιστο μέρος των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ’98, προσελήφθησαν ήδη. Έμεινε κάποιο, το οποίο ξέφευγε, έτσι ήταν οι μετρήσεις, από το πλαίσιο του νόμου που ήταν θεραπευτικός και ρυθμιστικός του Παυλόπουλου. Στον οποίο ατύχησαν και δεν υπήχθησαν.
 
Τίποτε άλλο. Δεν παρέχεται έδαφος ούτε για αιτίαση, ούτε για εκμετάλλευση. Ευχαριστώ.

Τελευταίες Αναρτήσεις