Τε 27 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΒουλγαράκης ΑρχείοΒουλγαράκης 200413-05-04:Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH 96FM

13-05-04:Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH 96FM

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ «FLASH 96 F.M. STEREO» ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΥΡΓΙΩΤΗ

ΠΕΜΠΤΗ 13 ΜΑΪΟΥ 2004

Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Κύριε υπουργέ, ποιο είναι το πρώτο σας σχόλιο σε σχέση μ` αυτό το οποίο έγινε χθες στο Ολυμπιακό Στάδιο με την δημοσιογράφο Λόρα Πικ και τον φωτορεπόρτερ των «TIMES» του Λονδίνου;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα μπορούσαν οι δημοσιογράφοι να έρθουν σε επαφή με τους υπευθύνους και να τους επιδειχθούν τα έργα και οι δραστηριότητες οι οποίες γίνονται, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με πάρα πολλούς δημοσιογράφους από άλλα έντυπα του εξωτερικού ή του εσωτερικού, τα οποία έχουν δείξει ανάλογο ενδιαφέρον.

Είναι λίγο παράξενη αυτή η συμπεριφορά βράδυ να γίνεται αυτή η επίσκεψη και μάλιστα εν κρυπτώ και παραβύστω, διότι αυτό αντιλαμβάνεστε ότι εντείνει μία ατμόσφαιρα η οποία έχει διαμορφωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό απ` το συγκεκριμένο έντυπο, τη συγκεκριμένη εφημερίδα, η οποία προσπαθεί να αποδείξει παντοιοτρόπως ότι στην Ελλάδα τα μέτρα ασφαλείας δεν είναι τα κατάλληλα, δεν δουλεύουν τα πράγματα όπως είναι, δεν έχουν τη δυνατότητα οι ελληνικές αρχές και η Ελλάδα να κάνει ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες κ.ο.κ.

Είναι προφανές ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει ότι εμείς αυτά τα οποία λέμε, τα εννοούμε και ότι αυτά τα σχεδιάζουμε, τα σχεδιάζουμε για να τα κάνουμε. Και ότι στη λογική μας δεν είναι η επικοινωνία, αλλά η ουσία, η πραγματικότητα. Συνελήφθησαν οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, αφού προηγουμένως τους είχε υποδειχθεί ότι απαγορεύεται η είσοδος, τους είχε ξαναϋποδειχθεί ότι απαγορεύεται η είσοδος για δεύτερη φορά.

Τους παρακολούθησαν οι διαπιστευμένοι αστυνομικοί στην συγκεκριμένη κατάσταση, τους έπιασαν στη συνέχεια, τους πήγαν στο τμήμα, τους έκαναν επαλήθευση στοιχειών, συστάσεις και τους άφησαν ελεύθερους.

Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Στο συγκεκριμένο βαθμό κύριε υπουργέ που βρισκόμαστε σε επίπεδο ασφαλείας, δεν έχουμε περάσει ακόμα στο ύψιστο που είναι το lock down και εν συνεχεία η σάρωση, ποιες ήταν οι επιτρεπτές ενέργειες των αστυνομικών οργάνων και πως ακριβώς θα μπορούσαν να έχουν αντιδράσει πέραν αυτού που έκαναν;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κυρία Πυργιώτη όσο πλησιάζουμε προς την οριστική ημερομηνία των Ολυμπιακών Αγώνων, τόσο τα μέτρα ασφαλείας θα ξεδιπλώνονται και θα ενισχύονται. Και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι γνωστό στη Διεθνή Κοινότητα και είναι γνωστό και σε όλους οι οποίοι μας έχουν παρακολουθήσει στο σχεδιασμό εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Κάθε έργο το οποίο παραδίνεται, κλειδώνεται, καθαρίζεται όπως λέμε στη γλώσσα την ολυμπιακή και στη συνέχει φυλάσσεται με απόλυτη ευθύνη των διαπιστευμένων αστυνομικών οργάνων, οι οποίοι είναι ονομαστικά τοποθετημένοι, δεν είναι οιοδήποτε της βάρδιας, είναι συγκεκριμένοι.

Αυτοί οι άνθρωποι κα Πυργιώτη έχουν πλήρη και απόλυτη ευθύνη για το χώρο τους. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το πράγμα δημιουργεί και την αίσθηση της απολύτου υπευθυνότητας όσον αφορά το συγκεκριμένο χώρο, τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και το βάρος της ευθύνης που έχουν αυτοί οι άνθρωποι, διότι σήμερα μπορεί να είναι οι εγκαταστάσεις αυτές υπό κατασκευή, αύριο να είναι κατασκευασμένες αλλά κενές, αλλά μεθαύριο θα έχουν μέσα κόσμο, θα έχουν ανθρώπους οι οποίοι εμπλέκονται στην ολυμπιακή διαδικασία.

Είναι απόλυτη η ευθύνη τους και πάρα πολύ μεγάλες οι απαιτήσεις της Ελλάδας απ` αυτούς τους ανθρώπους.

Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Και αυτό το οποίο ήθελα να γίνει σαφές, είναι ο βαθμός πλέον ασφαλείας σε ποιο επίπεδο φτάνει.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα κα Πυργιώτη να συστήσω σε όλους τους δημοσιογράφους, τους ξένους κυρίως, γιατί οι Έλληνες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την ολυμπιακή ασφάλεια όχι σαν μία ιστορία ενός ρεπορτάζ μίας εφημερίδας, αλλά πάρα πολύ σοβαρά.

Διότι εάν π.χ. ένας αστυνομικός ο οποίος είναι διαπιστευμένος στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, διαπιστώσει ότι παρά τις συστάσεις ή παρά τις δικές του προειδοποιήσεις, συμβαίνει κάτι παράνομο ή παράτυπο, επειδή ακριβώς έχει απόλυτη την ευθύνη, φοβάμαι ότι μέσα από μια τέτοια διαδικασία μπορεί να συμβεί γεγονός το οποίο δεν θα απολαμβάνεται αργότερα. Δηλαδή μπορεί ο άνθρωπος αυτός προκειμένου να είναι καθαρός με την υπευθυνότητα και την ευθύνη την οποία έχει, να προβεί σε μία ενέργεια η οποία θα προκαλέσει πάρα πολύ μεγάλο κόστος.

Θα ήθελα να συστήσω σε όλους τους κυρίους δημοσιογράφους, ειδικά απ` τον ξένο τύπο οι οποίοι νομίζουν ότι αντιμετωπίζονται τα πάντα επικοινωνιακά, ότι δεν είναι έτσι. Δεν αντιμετωπίζονται επικοινωνιακά. Υπάρχουν άνθρωποι που τελούν μέτρα τάξεως και ασφαλείας. Αυτοί έχουν απόλυτη και πλήρη ευθύνη ως προς τα μέτρα, αλλά ενώπιον του ελληνικού λαού και αυτό πρέπει να το καταλάβουν. Δεν είναι εδώ ρεπορτάζ και εφημερίδα. Είναι ολυμπιακή εγκατάσταση.

Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Μια τελευταία ερώτηση κύριε υπουργέ. Συνολικά η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει αυτό να το καταστήσει και να το επικοινωνήσει σαφές και σε άλλο επίπεδο και σε επίπεδο που αφορά τις χώρες, να προβεί δηλαδή σε κάποια διαβήματα; Έχετε σκοπό δηλαδή να το κλιμακώσετε;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κυρία Πυργιώτη δεν είναι θέμα κλιμάκωσης. Εγώ απλώς σήμερα είχα μια συνομιλία με τον κύριο Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας και του επέστησα την προσοχή, διότι φοβάμαι ότι νομίζουν αυτοί που γράφουν ορισμένα φανταστικά σενάρια ότι δεν υπάρχει προετοιμασία ασφάλειας, νομίζουν ότι είναι πράγματι έτσι.

Δεν είναι έτσι. Για να μην έχουμε προβλήματα στο μέλλον ή για να μην έχουμε επιπλοκές τις οποίες κανένας δεν επιθυμεί, διότι ούτε εγώ είμαι ευχαριστημένος απ` το να πάθει κάποιος δημοσιογράφος τίποτα, δεν το θέλω ούτε εγώ, ούτε κανείς από εμάς στην Ελλάδα δε ντο θέλει, του επέστησα την προσοχή ότι εδώ δεν είναι παιχνίδι αυτό που γίνεται.

Δηλαδή μη νομίζουμε ότι επειδή ορισμένοι δημοσιογράφοι μπορεί να φαντάζομαι κάποιες ιστορίες ότι είναι πράγματι έτσι. Δεν είναι έτσι.

Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Κύριε υπουργέ σας ευχαριστούμε πολύ.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ και εγώ.

Τελευταίες Αναρτήσεις