Πε 1 Ιουνίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200611-12-2006:Συνέντευξη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στον ραδιωφονικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3

11-12-2006:Συνέντευξη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στον ραδιωφονικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Τώρα θα πάω γρήγορα-γρήγορα στον πρώτο προσκεκλημένο, είναι χαρά που τον έχουμε εδώ, είναι ο κύριος Βύρωνας Πολύδωρας ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης. Καλημέρα σας κύριε Υπουργέ, τι κάνετε;
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Καλημέρα σας κυρία Παπαδάκου, χαίρομαι που μιλώ μαζί σας και επικοινωνώ με τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Να είστε καλά. Πολύ καιρό είχαμε εδώ να σας φιλοξενήσουμε. Λοιπόν, κύριε Υπουργέ το πρώτο που θέλω να σας ρωτήσω…Βέβαια τώρα, είναι λίγο ενδοοικογενειακό τους θέμα, αλλά θα ήθελα τη γνώμη σας. Τι γίνεται εκεί με τους Συνδικαλιστές της Αστυνομίας; Με διαγραφές. Βέβαια οι ίδιοι, αυτοβούλως το έκαναν αυτό. Τι γίνεται; Τι λέτε; Θα έχουμε εν πάση περιπτώσει την ανάδειξη κάποιων ανθρώπων που θα έχουν και ένα λόγο προς τα έξω που να συμβαδίζει και λίγο με την κοινωνία; Έτσι δεν είναι κύριε Πολύδωρα;
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Εγώ θέλω να σας πω ότι τον Συνδικαλισμό τον υποστηρίζω. Γιατί ο Συνδικαλισμός, μου δίνει μια εικόνα αυθεντική και υπεύθυνη και θεσμική ακόμη, για το τί συμβαίνει μέσα στο Σώμα. Ένα σύνολο 70.000 ή 50.000 μόνον Αστυνομία ή Συνοροφύλακες και Ειδικοί Φρουροί, είναι χρήσιμο για έναν πολιτικό προϊστάμενο και για μια Φυσική Ηγεσία να ξέρει τί τους απασχολεί, ποιες είναι οι προτεραιότητες.
Έτσι, αντί να επικρατεί, ξέρετε, κάποιο πνεύμα με συνδέσμους, με πληροφορήσεις κατά το δοκούν έτσι όπως θέλει ο καθένας, αυθεντικά τα αιτήματα και ποια είναι τα προβλήματα…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Και πιο θεσμικά υποθέτω.
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Και πιο θεσμικά. Υπ΄ αυτή την έννοια, υποστηρίζω τον Συνδικαλισμό. Για αυτό με έβγαλαν και “Υπουργό-Συνδικαλιστή”, για να με κατηγορήσουν. Δεν είναι έτσι. Διότι, παραδείγματος χάρη, εισήγαγαν κυρία Παπαδάκου ένα παραδοξολόγημα στη δημόσια συζήτηση οι επικριτές μου. 
 
Ποιο ήταν το παραδοξολόγημα; Ότι εγώ συνεννοήθηκα με τους συνδικαλιστές. Ποιος υπουργός δεν συνεννοείται με τους Συνδικαλιστές του; Διερωτώμαι εγώ.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Δεν μετανιώνω λέτε, δηλαδή έτσι;
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Όχι μόνο δεν μετανιώνω, αλλά το πράττουν οι πάντες!
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Αλλά ήταν και υποχρέωσή σας, έτσι;
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Οι πάντες το πράττουν και συνεννοούνται. Και λέω εγώ ρητορικά, συνέταξα τον κατάλογο των αιτημάτων και τον υπέβαλα. Και τον υπέβαλα ηχηρά, γιατί ήταν κάποια ενδιάμεσα στάδια υπαναχωρήσεων, όπου εγώ αισθάνθηκα ότι αθετήθηκαν συμφωνημένα. Δεν είμαι συνηθισμένος στο να αθετούν τον λόγο τους προς εμένα, και προέβαλα τα αιτήματα, ηχηρά. Και βρήκα την κατανόηση της Κυβέρνησης, τη συνεννόηση με την Κυβέρνηση, εν τέλει την ικανοποίηση.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Αυτή η κατάληψη όμως στα Γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, σας έφερε λίγο σε δύσκολη θέση;
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Απολύτως. Ξέρετε ποιο είναι το παράδοξο εδώ; Η “κατάληψη” των Γραφείων της Ρηγίλλης, ήταν για να κοντράρουν εμένα. Δηλαδή είναι τρομερό.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Παράδοξο είναι τώρα αυτό, παράλογο που λέει και κάποιος..
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Ναι, θέλω να τα δούμε στη σειρά τους, κυρία Παπαδάκου. Ενώ εγώ είχα επιτύχει εκείνοι πήγαιναν και έκαναν ακτιβισμό ή δραστηριότητα για διαμαρτυρία προς εμένα ή προς την Κυβέρνηση.
 
Μα η Κυβέρνηση είναι Νέα Δημοκρατία. Εγώ- κατά σύμπτωση συνηθίζω να σαρκάζω-είμαι Νέα Δημοκρατία. Αρχαιότατος. Ε, λοιπόν, τί νόημα έχουν όλα αυτά; Τώρα, για το τί κάνουν μεταξύ τους δεν ξέρω. Και δεν ασχολούμαι. Δεν υπεισέρχομαι. Θέλω να υπενθυμίσω και θα το πράξει με Εγκύκλιο, το Αρχηγείο, η Φυσική και Πολιτική Ηγεσία. Να υπενθυμίσω ποιός είναι ο κατά νόμον ρόλος των Συνδικαλιστών. Δεν είναι ούτε συνδιοίκηση, ούτε υπερδιοίκηση της Αστυνομίας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Αυτή η Εγκύκλιος να μην μιλάνε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όμως μήπως…δεν ξέρω. Δεν θα πρέπει να προβάλλουν και αιτήματά τους; Γιατί όχι να μην μιλάνε, αλήθεια κύριε Υπουργέ;
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Γιατί το απλουστεύετε εσείς με την καλή και σύνθετη σκέψη; Θα μιλάνε μέσα στα όρια που θέτει ο νόμος.
 
 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Δηλαδή;
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Δεν θα μιλούν ως “υπερεξουσία” του Υπουργείου και της Φυσικής τους Ηγεσίας. Γιατί θέλω να θυμηθώ ότι συνυπάρχει, μαζί με τη Συνδικαλιστική τους δράση, εις το ακέραιον όλο το Πειθαρχικό Δίκαιο, όλη η Iεραρχία. Δεν είναι υπερδιοίκηση! Ας το υπενθυμίσουμε αυτό, ούτε συνδιοίκηση με εμένα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Και δεν εκπροσωπούν, θέλετε να πείτε, την Αστυνομία με την έννοια της διαχείρισης των κρίσεων, εκεί αναφέρεστε;
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Βεβαίως. Και στη διαχείριση των κρίσεων, και την κομματική γραμμή, δεν θέλω, ο καθένας βγαίνει, οποιοσδήποτε να μην σας πω τα ονόματα τώρα, και θέλουν να κάνουν συνδιοίκηση.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Τι να μας πείτε, τα ξέρουμε. Οι δηλώσεις του κυρίου Μπαλάσκα, εσάς προσωπικά επειδή είστε ειλικρινής σας ενόχλησαν κύριε Υπουργέ; 
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Βεβαίως. Όπως με ενόχλησαν και οι δηλώσεις του κυρίου Λιακόπουλου, οι δηλώσεις του κυρίου Κατερινόπουλου και των άλλων των δύο μεγάλων Ομοσπονδιών, βεβαίως. Όλες ήσαν εκτός θέματος. Δεν μιλούσαν συγκεκριμένα, με ονείδιζαν, “τί να μας πει ο Πολύδωρας”. Σιγά ρε φίλε… Τί να σας πει ο Πολύδωρας… Δεν είναι λαθραίος ο Πολύδωρας. Ήρθε εδώ από το Σύνταγμα, από την εντολή του λαού.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Και είναι και εκλεγμένος.
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Από την επιλογή του Πρωθυπουργού. Ε, κάτι είμαστε και εμείς. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Έχει ευρύτερη νομιμοποίηση.
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Δεν είναι μόνο ο κύριος Λιακόπουλος ή ο κύριος Κατερινόπουλος ή ο κύριος Καμαρινόπουλος ή ο κύριος Κυριαζίδης, ή ο κύριος Μπαλάσκας. Κάτι είμαστε και εμείς σε αυτόν το δημόσιο βίο, σε αυτό το θεσμικό σχήμα. Δεν ονείδισα κανέναν. Γιατί με ονείδισαν; Γιατί με λοιδόρησαν; Ποιοι είναι αυτοί; Εκλεγμένοι από πόσους; Σε πόσο σύνολο;
 
Και εν πάση περιπτώσει, θέλω να θυμίσω ότι η Εγκύκλιος είναι οριοθέτηση των νομικών, θεσμικών, συνταγματικών ρόλων ενός εκάστου.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Να ρωτήσω κάτι τώρα, μια και μιλάμε για Εγκυκλίους και οριοθετήσεις κλπ. Ισχύει αυτό το οποίο έχει γραφεί, βέβαια διαψεύστηκε από το Υπουργείο, αλλά μια και σας έχουμε εδώ εγώ πρέπει να σας ρωτήσω. Ισχύει αυτό για την δημιουργία ενός Σώματος, ειδικού Σώματος οι οποίοι θα φορούν πολιτικά, θα έχουν έτσι ίσως..;
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Όχι, όχι. Θέλω καλύτερη σαφήνεια από εσάς. Το πράγμα εκινήθη από την δράση των Οργάνων Ασφαλείας σε συλλήψεις. Των οργάνων της Ασφάλειας σε συλλήψεις με αδικήματα βιαιοπραγίας. Τα είπαμε αυτά στη Θεσσαλονίκη.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Πήρατε τηλέφωνο τον φοιτητή, έτσι;
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Ναι. Λοιπόν, και λέμε τώρα, ερωτώμαι εγώ από τον κύριο Κουβέλη στη Βουλή: “Μα τί είναι αυτοί με τα πολιτικά;”
 
Αυτή είναι παλαιά διαδικασία των συλλήψεων από τους υπαλλήλους, από τα όργανα της Ασφάλειας. Λέω: “με απασχολεί αυτό, γιατί δεν μου αρέσει. Θα ήθελα ένστολοι να κάνουν τις συλλήψεις”.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Βέβαια, να έχουν διακριτικά, να ξέρει..
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Μου λένε τώρα: “δεν είναι και τόσο εύκολο αυτό που λέτε, διότι χάνουν μια φάση”. Υπέρ του παραβάτη ή υπέρ του κακοποιού που δρα με μολότοφ κλ.π. Oι δυνάμεις καταστολής χάνουν μια φάση. Γι΄αυτό χρειάζονται αυτοί.
 
Λέω, να είναι μια μειοψηφία αυτοί και να έχουμε με την “φόρμα” (επιχειρήσεων) Αστυνομικούς, ευέλικτους, να μπορούν να κινηθούν για τις συλλήψεις. Αυτό το πράγμα το “αναγόρευσε” μια εφημερίδα σε “Τάγματα Συλλήψεων” και έγινε μια ολόκληρη εκστρατεία. 
 
Απαντώ: Aυτά τα “Τάγματα Συλλήψεων”- ο όρος είναι επιλεγμένος, για να κάνει αρνητικά υπονοούμενα- σας λέω ότι είναι ομάδες συλλήψεων, που  υπήρχαν πάντοτε,  με φόρμες, με διακριτικά, με κράνος.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ναι, τώρα όμως εσείς τί θα κάνετε, αφού λέτε ότι σας απασχολεί κιόλας; 
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Είπα, αυτό το παλιό σύστημα, το υπάρχον σύστημα, θέλω να υπάρχει πίσω από τις διμοιρίες των ασπιδοφόρων σε περισσότερο βαθμό από ό,τι οι ασφαλίτες. Και λέω τώρα, προς τους ενισταμένους και τους εγκαλούντες με: “Δηλαδή τί είναι, τόσο πολύ ερωτευμένοι με τους ασφαλίτες για να κάνουν αυτοί τις  συλλήψεις;” Και αποκρούουν με τόση απέχθεια την ιδέα, (την παλιά ιδέα που υπήρχε πάντοτε στις διμοιρίες), να υπάρχει μια ομάδα πίσω από τις διμοιρίες με φόρμα, με τζόκεϊ, με διακριτικά ή με κράνος η οποία θα είναι ευέλικτη να κάνει συλλήψεις;
 
Πολλές φορές, κυρία Παπαδάκου, αισθάνομαι τόσο δυνατός όχι από την στερεότητα των επιχειρημάτων μου, αλλά από την “κουφότητα”, τα κούφια επιχειρήματα, τις κούφιες εγκλήσεις των αντιπάλων μου. Όλα είναι κούφια. Kαι νομίζω ότι σας έπεισα ή αν έχετε αντιρρήσεις πείτε μου τί αντιρρήσεις έχετε.
 
Ένα δεύτερο “κούφιο” επιχείρημα , να σας πω, είναι ο εκκλησιασμός στις Ακαδημίες. Εγένετο πάντοτε εκκλησιασμός στις Σχολές της Αστυνομίας. Από συστάσεως των Σχολών Αστυνομίας. Ε, τί το νέο υπάρχει και με εγκαλούν; “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών Πολύδωρα”, για να με συνδέσουν με το κάλπικο “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών της Χούντας”. Δεν είναι έτσι!
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Εντάξει, όχι και έτσι για όνομα του Θεού.
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Μα το έβαλαν.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Να σας ρωτήσω κάτι άλλο κύριε Υπουργέ. Εσείς είστε ευχαριστημένος από την διαχείριση των κρίσεων από τους αστυνομικούς; Δηλαδή, σε καθημερινή βάση βλέπουμε στις τηλεοράσεις ανθρώπους οι οποίοι, για ληστείες που γίνονται, για μεγάλους ανθρώπους, οι οποίοι είναι έκθετοι, αυτοί παραπονούνται για κακή αστυνόμευση στις γειτονιές.
 
Από την άλλη πλευρά έχουμε και αυτά τα επεισόδια όπως είπατε, τις βιαιοπραγίες. Και εσείς το είπατε. Τί πρέπει να γίνει δηλαδή για να διορθωθούν αυτά; Τί φταίει;
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Συνεχής δράση.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Δράση ποιων;
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Της Αστυνομίας. Εκσυγχρονισμός και δράση. Την μία στιγμή πάμε να εκσυγχρονίσουμε, πάμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στις συλλήψεις, στη δίωξη. Τη δίωξη και του κοινού εγκλήματος και του εγκλήματος της “κρυπτομένης πολιτικής διάστασης” με τους αναρχικούς και τους αριστεριστές.
 
Και την ίδια ώρα, δεν ξέρω, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης τί θέλουν. Θέλουν Αστυνομία ή όχι; Θέλουν συλλήψεις ή όχι;
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ναι, είναι λίγο αντιφατικά τα αιτήματα.
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Για την αντίφαση δεν πληρώνουν καθόλου!
 
Εγώ θέλω να σας πω ότι είμαι ευχαριστημένος, όχι επειδή έπιασα το ιδεώδες, αλλά από την αποτελεσματικότητα. Δεν βγαίνει εύκολα ούτε είναι τυχαίο, η σύλληψη του Παλαιοκώστα. Του Ριτζάι. Των κακοποιών.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Βλέπετε όμως ότι και τα Μέσα, όταν υπάρχουν επιτυχίες, το λένε. Και για το έγκλημα στο Αγρίνιο είπαν. Δηλαδή δεν υπάρχει καμμία κόντρα, κύριε Υπουργέ. Μην φανταστείτε ότι υπάρχει κανένα οργανωμένο σχέδιο των Μέσων εναντίον της Αστυνομίας.
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Όχι, προς Θεού.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Καμία σχέση με όλα αυτά.
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Ούτε είμαι εγώ κατά των Μedia. Εγώ είμαι αρχαίος στα Μέσα Eπικοινωνίας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Έχετε και παραδοσιακά καλή σχέση. Και με τους κοινοβουλευτικούς έχετε πολύ καλή σχέση.
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Μα ήμουν ο πρώτος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος που υπεδέχθη την πολλαπλότητα των Μέσων. Οι προκάτοχοί μου λειτουργούσαν με την Kρατική τηλεόραση και το Kρατικό ραδιόφωνο. Εγώ υπεδέχθην στο ανοικτό PressRoom το 1990, 50 δημοσιογράφους από πέντε, έξι, εφτά τηλεοράσεις και ούτω καθεξής.
 
Αλλά έρχομαι να σας πω για το αν είμαι ευχαριστημένος. Θέλω να σας πω ότι το 60% των παλαιών εκκρεμοτήτων εκκαθαρίζεται τώρα, σε αυτό το δεκάμηνο που είμαι εγώ εδώ. Το 60% των παλαιών εκκρεμοτήτων, σε ληστείες, σε ανθρωποκτονίες. Θα βγάλω και τα στατιστικά πολύ σύντομα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Προφανώς. Η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, κύριε Υπουργέ;
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Η μικρή εγκληματικότητα. Και έχει αυξηθεί και η ικανότητα της Αστυνομίας για τη διαλεύκανση ή εξουδετέρωση, αμέσως μετά το έγκλημα, εξιχνίαση, συλλήψεις και δράσεις, έχει αυξηθεί και η δική μας ικανότητα ανταπόδοσης ή αντιδράσεων.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ναι. Να σας ρωτήσω τώρα κάτι άλλο.
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.
 
 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Για να σας ρωτήσω τώρα κάτι άλλο μια και είναι μέρα που είναι, που λένε, και αρχίζει η διερεύνηση αυτού του σκανδάλου. Τα ξέρετε, τα διαβάζετε κλπ.
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Πώς, πώς.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Εσείς έχετε παραλάβει αυτό το σύστημα ασφαλείας; Το C4Ι; Γιατί η παραλαβή δεν είχε γίνει πλήρως. Επί δικής σας Υπουργίας.
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Έχω ξοδέψει όλο τον καιρό μου σε σχέση με το C4Ι, για να αναθεωρήσω τη Σύμβαση σε τεχνικά και οικονομικά δεδομένα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Να την βελτιώσετε προφανώς. Για τους όρους κλπ.
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Βεβαίως. Αναθεώρηση η οποία βρίσκεται “εν τω περατούσθαι”. Ένα.
 
Δεύτερον. Tο C στο μεγάλο λειτουργικό του προορισμό επέτυχε ή επετέλεσε την αποστολή του, δηλαδή ήταν το μεγάλο υποστηρικτικό Σύστημα για την ασφάλεια των Αγώνων.
 
Και παρά τις ατέλειες μέσα στα τεχνικά χαρακτηριστικά, μέσα στις οικονομικές διευθετήσεις, επετέλεσε την αποστολή του. Παραδείγματος χάριν, υπάρχει ένα υποσύστημα που λέγεται Ζeppelin. Ήρθε, εξετέλεσε το έργο του, προσέφερε, στο τόξο της ευθύνης του, την προσφορά της ασφάλειας και απήλθε. Δεν ξέρω τί γίνεται με τα οικονομικά και γι΄ αυτό και για τα άλλα υποσυστήματα.
 
Σημειώνω, επίσης, για την Siemens ευθέως. Ότι δεν είναι αντισυμβαλλόμενος του Ελληνικού Δημοσίου.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Όχι, είναι υπεργολάβος, όποιος ξέρει την υπόθεση.
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Είναι υπεργολάβος ή υποπρομηθευτής της SAIC. Η βασική σύμβαση την οποία εγώ ανέγνωσα, έχει το κράτος- και μάλιστα τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης- ως αντισυμβαλλόμενο.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Και από εκεί είναι η SAIC.
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Και από εκεί είναι η SAIC η οποία έχει 5-6 υπεργολαβίες, υποπρομήθειες στις οποίες μετέχει με δεσπόζουσα θέση η Siemens.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ξέρετε όμως ότι υπάρχει η σύμβαση Siemens- SAIC τώρα από κάτω.
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Αυτά είναι τα νεότερα, τα οποία εγώ χειρίζομαι. Γιατί η SAICθέλει να φύγει από την μέση και βάζει την Siemens.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Αυτή η «αντιδικία» που υπήρχε μεταξύ του Υπουργείου και της εταιρείας από την άλλη πλευρά..
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Την SAIC. Όσον αφορά την διαιτησία;
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ναι.
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Έχει ανασταλεί η διαιτησία. Προχωρεί η γραμμή της αναθεώρησης όπως ζήτησα εγώ.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Πληροφορείστε βεβαίως και ενημερώνεστε, υποθέτω, και για την εν εξελίξει διαδικασία, εννοείται αυτό.
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Βεβαίως πληροφορούμαι και ενημερώνομαι. Θα τους το θέσω και γραπτώς. Ότι: “κοιτάξτε, κύριοι αντισυμβαλλόμενοι της SAICκαι εν δυνάμει Siemens, δεν θέλουμε να μπλέξουμε εμείς ως Ελληνικό Δημόσιο ή ως Υπουργείο, με την εικόνα των δεδομένων που έρχονται από την Γερμανία και των κονδυλίων του παρανόμου χρήματος”.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Τα μαύρα ταμεία που έχουν ονομαστεί. Από εκεί.
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Αλλά η ισχυρά θέση του Ελληνικού Δημοσίου, ή μάλλον του Υπουργείου μου, όσον αφορά αυτά είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ ευθύς αντισυμβαλλόμενος με το Ελληνικό Δημόσιο η Siemens. Που σημαίνει, ότι ο παραπέρα συλλογισμός- το διαβάζω και στις εφημερίδες- είναι πως αφού δεν υπήρξε αντισυμβαλλόμενος η Siemens, ποιο λόγο είχε για να δωροδοκήσει αξιωματούχους του Ελληνικού Δημοσίου το 2004 ή 2003, όταν εκρίνετο το θέμα;
Αυτή είναι μία απορία μου. Θεωρητική σημασία έχει, γιατί εγώ φυλάω επί του πραγματολογικού μέρους. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ, πείτε μας τώρα και για το άλλο θέμα, το trafficking.
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Το αγαπημένο μου.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
¨Ιλαέιρα¨ ήταν;
 
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Ιλάειρα. ¨Ιλαέιρα¨, σε ερασμιακή προφορά.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Μπράβο. Το πρώτο θύμα του trafficking είχε απαχθεί από τους Διόσκουρους. Έτσι;
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Το όνομα προέρχεται από την πρώτη απαχθείσα γυναίκα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Είμαστε στη μυθολογική Μεσσηνία. Ήταν δύο θυγατέρες, η Ιλάειρα και η Φοίβη του βασιλιά της Μεσσηνίας, Λεύκιππου, τις οποίες απήγαγαν οι Διόσκουροι, ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης. Αυτές οι ηρωικές μορφές του τελευταίου μυθολογικού κύκλου.
 
Έγινε πόλεμος. Θα έλεγε κανείς, ο πρώτος πόλεμος στην Πελοπόννησο ή στην Μεσσηνία. Και αποτέλεσμα αυτού του φονικού πολέμου, μάλλον στη διάρκεια αυτού του φονικού πολέμου, Μεσσηνιακού ή Αρκαδομεσσηνιακού, βρήκαν άδοξο τέλος και οι Διόσκουροι.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Εκεί λοιπόν αφιερώσατε και αυτή την συνάντηση εκπροσώπων 18 χωρών που έγινε εδώ στην Αθήνα πρόσφατα.
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Όχι 18. Εικοσιτεσσάρων (24) συμμετεχόντων και 10 παρατηρητών, σύνολο 34 ευρωπαϊκών χωρών.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Μάλιστα. Για την παράνομη διακίνηση γυναικών. Για πείτε μας το βασικό συμπέρασμα. Δεν έχουμε και χρόνο, τα ξέρετε τα ραδιοφωνικά.
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Κατοχύρωσε την ευρωπαϊκή της πρωτοπορία η ΕΛ.ΑΣ, δηλαδή το Υπουργείο μας, η Υπηρεσία μας, η Αστυνομία μας. Να πω και τα ονόματα των Αξιωματικών μου. Οι ομάδες του Ταξιάρχου Γαλιάτσου, του Στρατηγού Σκότη, της κυρίας Ανδρεάκου, που είναι η υπεύθυνη για το trafficking και της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Ταξιάρχου Κωνσταντόπουλου. Οι ομάδες αυτές εξεπόνησαν ένα Σχέδιο 10μηνης ?σκησης.
 
Εξεπόνησαν αυτό το Σχέδιο για να οργώσουμε Ευρώπη, Βαλκάνια, μέχρι και χώρες πέρα από τα Βαλκάνια, δηλαδή, Λευκορωσία, Ουκρανία, Ρωσία, Μολδαβία. Να οργανώσουμε ένα Διεθνές Αστυνομικό Σύστημα καταπολέμησης, εξάρθρωσης των κυκλωμάτων της εμπορίας ανθρώπων. Δηλαδή trafficking.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Γιατί από εκεί προέρχονται και τα περισσότερο θύματα, κύριε Υπουργέ. Και έχουν έρθει και Υπουργοί εδώ.
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Με αυτό πετύχαμε, πρώτον, να μπούμε στην πρωτοπορία ως ΕΛ.ΑΣ, όχι φιλόδοξα και βερμπαλιστικά, αλλά ουσιαστικά. Στην επίδειξη της ευαισθησίας και του ανθρωπισμού σε ευρύτατη κλίμακα.
 
Δεύτερον, στην Ευρωπαϊκή διάσταση, με την παρουσία του Frattini, ο οποίος με τιμά με την φιλία του, είναι ο Αντιπρόεδρος της Commission.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Είχε έρθει και εδώ.
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Είχε έρθει και εδώ. Ο FrancoFrattini είναι ένας από τους μοχλούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αντιπρόεδρος της Commission και υπεύθυνος Επίτροπος για την Ασφάλεια, την Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις της Ευρώπης.
 
Και με ετίμησε με την συμπερασματική διαπίστωση, που είπε δημόσια, ότι: «Μόλις τελειώσει αυτή η ?σκηση, Βύρωνα να παρουσιάσεις τα αποτελέσματά της στις Βρυξέλλες, προκειμένου τα πορίσματα, εφ` όσον διασταυρωθούν και με τις ευρωπαϊκές πολιτικές, να υιοθετηθούν ως Ευρωπαϊκό υλικό».
Το τρίτο είναι η κλασσική γραμμή της Αστυνομικής Συνεργασίας. Επίτευγμα της Ασκήσεως. Σήμερα το έγκλημα δε γνωρίζει σύνορα. Παλιά μπορούσαμε να δουλεύουμε το ίδιο θέμα με τους σωματεμπόρους, να μην πω συνοικίες των Αθηνών…..
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Όχι δεν χρειάζεται. ?λλωστε είναι παντού, κύριε Υπουργέ.
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Σήμερα όμως αυτό δεν έχει σύνορα. Και ο πόνος είναι βαθύς και διάρκειας. Η ?σκηση φιλοδοξεί, αν χάθηκε μία κοπέλα από μία συνοικία του Κιέβου ή κάποιο τόπο της Ανατολικής και Κεντροανατολικής Ευρώπης, να υπάρχει σήμα επικοινωνίας σε 30 χώρες ότι αναζητείται αυτή η κοπέλα.
 
Και επίσης αν συλληφθεί κάποιος σε ένα μπαρ να “προστατεύει”, κατά το δη λεγόμενον, γυναίκες εδώ κάπου στην Αθήνα, αμέσως κατά αναδρομή να δούμε τί γίνεται και από πού βρήκε (τις γυναίκες). Και έτσι να διαγνωστεί το κύκλωμα και να το σπάσουμε.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κατάλαβα.
 
Λοιπόν, κύριε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσω πολύ που ήσαστε μαζί μας. Δεν θέλω να σας καθυστερήσω άλλο.
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Για ό,τι είπαμε. Εδώ θα είμαστε να τα λέμε. Με αφορμή ευχάριστες, να ευχηθώ, αφορμές. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ.
 
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Ευχαριστώ, γεια σας.

Τελευταίες Αναρτήσεις