Πα 3 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΒουλγαράκης ΑρχείοΒουλγαράκης 200511-07-2005:Συνέντευξη Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργου Βουλγαράκη στoν «Αθήνα 9,84» και στον Β. Παϊκο

11-07-2005:Συνέντευξη Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργου Βουλγαράκη στoν «Αθήνα 9,84» και στον Β. Παϊκο

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γεια σας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καλημέρα κ. Πάικο.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, όταν έγινε το κακό στο Λονδίνο την προηγούμενη βδομάδα όσοι είχαν διάθεση να κάνουν πλάκα εκείνες τις μέρες έλεγαν να τους στείλουμε τον Βουλγαράκη να τους συνεφέρει. Πλάκα βεβαίως ήταν, αλλά κολακευτική εδώ που τα λέμε πλάκα για σας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πάικο, νομίζω αυτές οι στιγμές δεν ενδείκνυνται για black humor.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Εντάξει, black humor αλλά καλό όταν γίνεται. Κολακευτικό πάντως. Το γεγονός ότι εσείς αμέσως βγήκατε και κάνατε δήλωση όπου ανάμεσα στα άλλα λέγατε ότι αν θέλουν οι Βρετανοί να τους στείλουμε ομάδα ειδικών από μας κλπ.
Τι ήταν αυτό, ρελάνς για ότι έκαναν αυτοί; Από κάποιους σχολιάστηκε ως μικρομεγαλισμός, το ξέρετε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι. Όπως είχα πει, σε περιόδους που χώρες υφίστανται τέτοιου είδους επιθέσεις, νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει, πρέπει να συνεισφέρει, ο,τιδήποτε μπορεί να συνεισφέρει.
Η Ελλάδα έχει αποκτήσει μια πολύ μεγάλη εμπειρία σε σειρά ζητημάτων, διότι σας θυμίζω ότι όλο αυτό το διάστημα η Ελληνική Αστυνομία έχει εκπαιδευτεί από τους καλύτερους ανά τον κόσμο.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Σύμφωνοι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και οι καλύτεροι δεν είναι σε μια χώρα μαζεμένοι, είναι σε διάφορες χώρες. Συνεπώς θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη γνώση αν χρειάζεται παρέχοντας βοήθεια. Εκείνο το οποίο εμείς είπαμε ήταν ότι εμείς είμαστε στη διάθεση των Αρχών της Μεγάλης Βρετανίας. Στο βαθμό που εκτιμούν ότι εμείς μπορούμε να συνεισφέρουμε στην υπόθεση αυτή δηλώνουμε παρόντες.
Συνεπώς δεν πρέπει ούτε να εκληφθεί ως ειρωνεία ..

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Καλά, αφήστε τον καθένα να το εκλαμβάνει όπως θέλει. Αλλά πάντως δεν ζητήθηκε κάτι ως τώρα, έτσι;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μεθαύριο έχω ραντεβού με τον Βρετανό ομόλογο μου στο Λονδίνο. Αφού λοιπόν θα πάω στο έκτακτο Συμβούλιο που θα γίνει στις Βρυξέλες, το οποίο το συγκαλεί ουσιαστικά ο Βρετανός γιατί είναι προεδρεύουσα χώρα, στη συνέχεια -την Τετάρτη γίνεται αυτό -την Πέμπτη θα πάω στο Λονδίνο όπου έχουμε συνάντηση με τον ομόλογο μου Υπουργό Εσωτερικών τον κ. Κλαρκ για να συζητήσουμε διάφορα θέματα, προφανώς θέματα της ατζέντας της Μεγάλης Βρετανίας και ενδεχομένως αυτό το περιστατικό.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Και θα δείτε εκεί πέρα τι θα βγει. Είπατε ότι είναι η ασφαλέστερη χώρα της Ευρώπης, ότι είναι κάτω – κάτω στον κατάλογο της Αλ Κάιντα. Αυτό είναι προϊόν ανάλυσης, έτσι δεν είναι; Δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι πολύ σύνθετο συμπέρασμα αυτό κ. Πάικο. Για να καταλήξει κανείς σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, κατ´ αρχήν όπως πιθανόν να ξέρετε υπάρχουν τα λεγόμενα τεύχη απειλών που συντάσσονται από όλες τις Υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Σύμφωνοι, ναι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτά τα τεύχη δεν αξιολογούν ένα πράγμα μόνο. Αξιολογούν δεκάδες πράγματα, για να μη πω χιλιάδες δηλαδή πράγματα. 

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Αυτά όμως είναι προϊόντα εκτιμήσεων, ανάλυσης. Πολιτικής και σοβαρής ανάλυσης, αλλά ανάλυσης. Δεν είναι θέμα πληροφοριών δηλαδή.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι και πληροφοριών.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Και πληροφοριών λέτε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι σύνθετο σας είπα, είναι πάρα πολύ παράγοντες. Είναι ανάλυση, είναι πληροφορίες, είναι ιστορικά, είναι πάρα πολλά πράγματα που γίνονται.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Οπότε το λέτε με σοβαρά στοιχεία βεβαιότητας αυτό.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το λέω μετά λόγου γνώσεως. Κύριε Πάικο, πρέπει να ξέρετε ότι έχει αποδειχτεί πως η διεθνής τρομοκρατία αφορά όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου και αφορά όλα τα έθνη και τις φυλές.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Σωστό. Κανείς δεν παίρνει όρκο.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Συνεπώς είναι παρακινδυνευμένο να πει κανείς. Μιλάμε μέσα στα πλαίσια ..

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Του προβλεπτού.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Των όσων γνωρίζουμε και των όσων είμαστε σε θέση να μπορούμε να προβλέψουμε.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Τα αυξημένα μέτρα που πήραμε, όπως και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αμέσως μετά το Λονδίνο, εξακολουθούν να ισχύουν;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν πήραμε πολύ αυξημένα μέτρα κ. Πάικο. Στην πραγματικότητα έγινε μια εκτίμηση με βάση την κατάσταση της χώρας και με βάση την πληροφόρηση που έχουμε από όλες τις πλευρές που μας γίνεται και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται να παρθούν πρόσθετα μέτρα τα οποία να ανεβάζουν το επίπεδο συναγερμού στην ελληνική επικράτεια.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Είναι απλώς καλύτερη φύλαξη κάποιων στόχων.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μια αυξημένη ετοιμότητα υπήρξε σε ορισμένους στόχους, οι οποίοι ούτως ή άλλως φυλάσσονται πάρα πολύ, πλην όμως αυτό το πράγμα δεν σηματοδοτεί αναβάθμιση του επιπέδου επικινδυνότητας της χώρας.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Κι αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν. 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κι αυτά εξακολουθούν. Εκτός αυτού, να σας πω ότι οι συγκεκριμένοι στόχοι φυλάσσονται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό, γιατί ούτως ή άλλως αποτελούν στόχους με βάση τα κριτήρια που έχουμε. Κατόπιν τούτου, δεν νομίζω ότι υπήρχε κάτι το οποίο έπρεπε να είχε γίνει επιπλέον.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, άκουγα σε κάποιες αναλύσεις από τις πάρα πολλές που έγιναν αυτές τις μέρες ότι η προετοιμασία η δική μας, ο εξοπλισμός ο δικός μας, η τεχνογνωσία η δική μας ήταν καλή, αλλά ήταν επικεντρωμένη σε δεδομένα Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή δεν είναι και τόσο πολύ χρήσιμη για μετά. Τι λέτε εσείς επ` αυτού;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ακούστε κάτι. Η προσπάθεια που κάναμε τότε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μπορεί εκ των υστέρων να αποτιμηθεί σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι το απολύτως απαραίτητο, δηλαδή αυτό το οποίο θα έπρεπε να γίνει ούτως ή άλλως στην Ελληνική Αστυνομία, γιατί αυτό ουσιαστικά σηματοδοτούσε αναβάθμιση του εξοπλισμού, της υλικοτεχνικής υποδομής. Αυτό λοιπόν θα γινόταν ούτως ή άλλως.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Το οποίο είναι χρήσιμο και μετά.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Πρέπει να σας πω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο κομμάτι. Όχι ίσως, είναι σίγουρα το μεγαλύτερο κομμάτι, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη. Ας πούμε για παράδειγμα, έχει ανανεωθεί όλος ο στόλος των περιπολικών της Αστυνομίας, έχει αναβαθμιστεί ουσιαστικά όλος ο εξοπλισμός ο οποίος ..

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Αυτά που αναγκαστήκαμε να κάνουμε και καλώς τα κάναμε, θα έπρεπε να τα έχουμε κάνει από πριν.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Σας λέω απλά όμως, που είναι πολύ σημαντικά, έτσι; Το δεύτερο επίπεδο είναι αυτά τα οποία μπορούν δυνητικά να εφαρμοστούν, δυνητικά να αξιοποιηθούν.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ποια εννοείτε ακριβώς;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ας πούμε, αν η Ελλάδα πάρει το παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2012, τότε όλα αυτά τα οποία έχουμε μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Τα επαναφέρουμε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αν Η Ελλάδα κινηθεί με πολύ μεγάλη επιτυχία και πάρει κάποια από τα διεθνή γεγονότα που γίνονται, είτε είναι πολιτικά, είτε είναι αθλητικά, είτε είναι μουσικά, ας πούμε η Eurovision που θα γίνει του χρόνου και άλλα τέτοια, παγκόσμια φεστιβάλ που γίνονται τέχνης, τα οποία έχουν το στοιχείο της συνάθροισης ..

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Αξιοποιείται η τεχνογνωσία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Της συνάθροισης πολλού κόσμου, αυτό αξιοποιείται κατ? απόλυτο βαθμό. Δυνητικά αξιοποιούνται, όμως εκτιμώ ότι αξιοποιούνται.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Και το τρίτο επίπεδο;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το τρίτο είναι αυτά τα οποία κάναμε εκ περισσού. Δηλαδή αυτά τα οποία δεν θα έκανε κανείς αν δεν είχε Ολυμπιακούς Αγώνες εντελώς, δεν θα τα έκανε καθόλου δηλαδή τα μέτρα αυτά. Αυτά ούτως ή άλλως όμως κάποιος ο οποίος αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη κ. Πάικο, δεν σταματάει σ´αυτό, διότι είναι προφανές ότι πρέπει να πάρει κάποια μέτρα γιατί δεν κάνει μόνος του τους Αγώνες, τους Αγώνες τους παρακολουθούν όλοι.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Από αυτό που είπατε να συμπεράνω ότι σ´αυτή τη θεωρητική τέλος πάντων διαρκή απειλή το πολύ χρήσιμο είναι το πρώτος σκέλος, έτσι;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το πρώτο και το δεύτερο.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Το δεύτερο είναι όταν οργανώνουμε κάτι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά πάντα οργανώνουμε κ. Πάικο. Αυτή την περίοδο για να καταλάβετε γίνεται ένα τουρνουά αθλητικό στο Ολυμπιακό στάδιο, το οποίο έχει πολύ μεγάλη συμμετοχή και το οποίο ουσιαστικά ενεργοποιεί ένα κομμάτι πραγμάτων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν. 

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ένα κομμάτι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αύριο μεθαύριο πληροφορούμαι ότι θα πραγματοποιηθεί παρόμοια διοργάνωση. Θέλω να σας πω ότι η Ελλάδα ..

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μπαίνουν σε εφαρμογή τα ανάλογα σχέδια.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι σε συνάρτηση με το πόσο θα αξιοποιηθεί η υποδομή από πλευράς πλέον διεθνών γεγονότων. Και έχω την αίσθηση ότι επειδή οι χώρες της Ευρώπης στις οποίες αναζητείται χώρος για να φιλοξενηθούν μεγάλα γεγονότα δεν είναι πάρα πολλές και κυρίως επειδή οι χώρες οι οποίες παρέχουν ασφάλεια είναι ακόμη λιγότερες, η Ελλάδα έχει ένα προβάδισμα, καταλάβατε; Δηλαδή ευκολότερα ..

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Θα μας δίνουν εμάς αυτές τις διοργανώσεις.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Βέβαια. ?ρα λοιπόν αυτά ξέρετε είναι ένας θετικός κύκλος όπου η προετοιμασία οδηγεί σε ένα θετικό αποτέλεσμα και το θετικό αποτέλεσμα σε μια νέα προετοιμασία κ.ο.κ. Ξέρετε κάτι κ. Πάικο; Κάπως έτσι γίνονται αυτά τα πράγματα. όμως.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επί τη ευκαιρία είχαμε χθες το τραγικό αυτό στο Μαλλιακό, το δυστύχημα με τους 9 νεκρούς, συζητήσεις επί συζητήσεων για το αν προχωρούν τα έργα εκεί. Σε ότι σας αφορά, θυμάμαι τότε στις ανακοινώσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός είχε μιλήσει για ίδρυση της λεγόμενης Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι, έγινε αυτό.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, υπήρχαν 12 τμήματα όμως αλλά έχουν ενεργοποιηθεί, έχουν γίνει τα 4 μόνο.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι. Είπαμε ότι τα 12 τμήματα θα γίνουν σε βάθος 2 ετών γιατί αυτά προϋποθέτουν και κάποιες άλλες διαδικασίες συμπληρωματικές. Αυτή τη στιγμή έχουν γίνει τα 4 και είναι σε εξέλιξη άλλα 3 αυτή τη στιγμή. Αλλά ξέρετε κάτι; Όλα αυτά κ. Πάικο, όπως ξέρετε δρουν αθροιστικά.
Εκεί π.χ., 1 χλμ. μετά, υπήρχε Τμήμα. Αυτό ουσιαστικά παίζει ρόλο αποτρεπτικό. Όταν ο άλλος είναι μεθυσμένος και τρέχει και πάει στο αντίθετο ρεύμα και σκοτώσει 5 ας πούμε, δεν μπορείς να βάλεις ..

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Για το απευκταίο δυνατό μιλάμε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Πίσω από κάθε αυτοκίνητο δεν μπορείς να βάλεις ένα περιπολικό. Αυτό δεν γίνεται. Όμως είναι βέβαιο ότι έχουν αποτραπεί πάρα πολλά περιστατικά και μάλιστα είχα πρόσφατα τη δυνατότητα να δημοσιοποιήσω τα στοιχεία τα πρώτα που είχαμε στη διάθεση μας και μιλάμε ότι τα περιστατικά είχαν υποχωρήσει σε ποσοστό 40-50%. Ξέρετε, λέω περιστατικά ?.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μεγάλο πράγμα, ναι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Λέω περιστατικά, διότι σημασία έχει πόσες φορές σημειώνονται τέτοιου είδους ατυχήματα, όχι πόσα είναι θύματα στο κάθε ατύχημα, διότι μπορεί ένα ατύχημα να έχει 10 νεκρούς, 20 νεκρούς, ενώ αν το περιστατικό από 10 φορές συμβεί μία προφανώς υπάρχει ένα όφελος.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Βέβαια. Και τα επόμενα 3 τμήματα που λέτε ..
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι σε εξέλιξη αυτά.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Πότε προβλέπονται;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μέσα στο 2006 θα έχουν τελειώσει κιόλας.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Πριν κλείσουμε, είχαμε αυτή την μικροέκρηξη στο ..
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό θα το πούμε άλλη φορά κ. Πάικο, μη τα πούμε όλα σήμερα. Aμα τα πούμε πώς θα με ξανακαλέσετε και αργότερα;

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Εσείς έχετε υλικό πάντα. Όπως βλέπετε αποφεύγω να σας ρωτήσω και γι? αυτά που γράφονται για ανασχηματισμό, σε ποια Υπουργεία θα πάτε. Ξέρω ότι δεν θα πάρω απάντηση, οπότε δεν το διακινδυνεύω.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα τα πούμε όλα μαζί αυτά την άλλη φορά.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μισό λεπτό. Επειδή υπήρχε η μικροέκρηξη αυτή και γενικώς έχουμε μια αίσθηση νέας γενιάς τρομοκρατών εγχώριας παραγωγής, έχετε κάτι νεότερο; Γιατί ξέρω πως το ψάχνετε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ κ. Πάικο θέλω να σας πω και θέλω να το βάλετε τίτλο στην εκπομπή σας αυτό, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Αυτό θα μπορούσε να είναι και κοινότοπο, ελπίζω ότι δεν είναι από σας. 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν είναι καθόλου κοινότοπο.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Δηλαδή να περιμένουμε σύντομα αποτελέσματα;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία. Αυτό θέλω να κρατήσετε.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα κ. Κύριε Υπουργέ, ελπίζουμε και είμαστε βέβαιοι ότι θα δικαιωθεί η εμπιστοσύνη σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να´στε καλά. Καλημέρα.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Καλημέρα.

 

Τελευταίες Αναρτήσεις