Πε 1 Ιουνίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200607-12-2006: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στην παρουσίαση του Σχεδίου «ΙΛΑΕΙΡΑ» για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

07-12-2006: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στην παρουσίαση του Σχεδίου «ΙΛΑΕΙΡΑ» για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

Αγαπητέ Αντιπρόεδρε της Commission Franco Frattini.

Αγαπητοί Σύνεδροι, σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνάντηση. 

Έχουμε την ευκαιρία στη διήμερη άσκηση με την κωδική ονομασία ΙΛΑΕΙΡΑ η οποία οργανώνεται από το Ελληνικό Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και τελεί υπό την αιγίδα του Αντιπροέδρου της Επιτροπής, αρμόδιου για τα θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης κύριο Franco Frattini, ο οποίος μας τιμά με την παρουσία του εδώ, να εκφράσουμε τις απόψεις μας σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα της διακίνησης ανθρώπων (trafficking), και να χαρούμε αυτή την συνάντηση που μας δίνει την ευκαιρία να γίνουμε φίλοι μεταξύ μας. 

Επαινώ ιδιαίτερα, τον κύριο Franco Frattini για την ουσιαστική συμβολή του  προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο θέμα του οργανωμένου εγκλήματος της διακίνησης ανθρώπων και του πώς θα συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη σύγχρονη πρόκληση, την παγκόσμια πρόκληση θα έλεγα, με τους τίτλους: Αμυντική τακτική ενάντια στην  εμπορία ανθρώπων,  στο ξέπλυμα χρήματος, και ενάντια σε όλες τις υπόλοιπες σύγχρονες εγκληματολογικές «ασθένειες».

Ένα Ελληνικό φιλοσοφικό ρητό λέει ότι: δίνοντας ορισμό στα προβλήματα βρίσκουμε τρόπους συνεργασίας (Θουκυδίδης). Ακόμα και ο ορισμός των προβλημάτων είναι ένας καλός δρόμος οργάνωσης της συνεργασίας με έναν πολιτισμένο τρόπο, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ορίστηκαν.
Η σπουδαιότητα της συνάντησης, βασίζεται σε τρεις παρατηρήσεις. Πρώτον, στο γεγονός ότι δίνουμε συνέχεια στις διαδικασίες των Βρυξελλών. Αυτό είναι το ένα σημείο σχετικά με την σημασία της συνάντησης στην Αθήνα. Λαμβάνει το χαρακτήρα ύπαρξης ενός θεσμού, ενός Περιφερειακού και Ευρωπαϊκού θεσμού υπό την αιγίδα της Commission.
Δεύτερον, η σημασία της συνάντησης σχετίζεται με το γεγονός ότι όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτό το  τραπέζι εμπνεόμαστε από τα Ευρωπαϊκά ιδεώδη. Το τρίτο σπουδαίο σημείο της συνάντησης μας είναι ότι εμείς μοιραζόμαστε τις ίδιες κοινές απόψεις και αξίες.
Μιλώντας για τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό των συμμετεχόντων σε αυτή τη συνάντηση, ιδιαιτέρως των χωρών της περιοχής μας, μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν δύο επίπεδα προσέγγισης αυτού του οράματος. Το ένα είναι τα «γραφειοκρατικά» κριτήρια που θέτουν οι Βρυξέλλες. Εμείς, ή τα υποψήφια μέλη πρέπει να πληρούμε αυτά τα κριτήρια, της κοινής νομικής γλώσσας και ορολογίας, στην οποία διατυπώνεται το διοικητικό ενεργείν και με την οποία εξειδικεύονται οι πολιτικές.
Και το άλλο επίπεδο είναι το πολιτικό επίπεδο. Δηλώνω, με την ευκαιρία, και έχω την εξουσιοδότηση να δηλώσω εκ μέρους της κυβέρνησής μου ότι πολιτικά υποστηρίζουμε τις υποψηφιότητες όλων των μελών των Βαλκανίων στον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Το όραμά μας είναι να δούμε τα Δυτικά Βαλκάνια και ολόκληρη την περιοχή να αποτελεί πλήρες , λειτουργικό και αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προχωρώντας στα θέματα καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων, που είναι το σημερινό πρόγραμμά μας, μπορώ να κάνω τα ακόλουθα σχόλια.

 Το Σχέδιο ΙΛΑΕΙΡΑ αφορά την πρώτη  καινοτόμο προσπάθεια υλοποίησης σε επιχειρησιακό επίπεδο – πάντα σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης-  συγκεκριμένων δράσεων για το συντονισμό και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενός ιδιαίτερα απεχθούς φαινομένου, μία μάστιγα της σύγχρονης εποχής, που φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της οργανωμένης εγκληματικότητας, με ευρείες επιπτώσεις στο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι των σύγχρονων κοινωνικών συνόλων.

Το όνομα ΙΛΑΕΙΡΑ έχει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό και σημασία. Προέρχεται από την πρώτη απαχθείσα γυναίκα στην ιστορία της ανθρωπότητας . Πρόκειται για μία από τις δύο θυγατέρες του βασιλιά της Μεσσηνίας Λευκίππου την ΙΛΑΕΙΡΑ, (η άλλη ήταν η Φοίβη) τις οποίες απήγαγαν οι Διόσκουροι Κάστορας και Πολυδεύκης, (μολονότι ήταν ξαδέρφες τους και παρά το γεγονός ότι ήταν αρραβωνιασμένες με τους υιούς του αδελφού του Λευκίππου, του Αφαρέα, Ίδα και Λυγκέα). Αποτέλεσμα ο φονικός πόλεμος μεταξύ των τεσσάρων Ίδα και Λυγκέα κατά Κάστορα και Πολυδεύκη, στον οποίο βρήκαν άδοξο τέλος οι ένδοξοι βασιλικοί γόνοι Διόσκουροι.

Η μάχη ενάντια στην εγκληματικότητα έχει δύο διαστάσεις. Η πρώτη διάσταση είναι να στείλουμε το μήνυμα στον κόσμο, στα Ηνωμένα Έθνη θεσμικά, για παράδειγμα, ότι εδώ είμαστε μία γειτονιά, μία περιοχή, της οποίας οι Κυβερνήσεις και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, μπορούν να αντιμετωπίσουν το σημερινό οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία, τη διακίνηση ανθρώπων, τα ναρκωτικά, το οικονομικό έγκλημα, το ξέπλυμα χρήματος και ούτω καθεξής. Είμαστε εδώ για να στείλουμε στον κόσμο, αυτό το μήνυμα.  Και στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη διαβεβαίωση ότι πράττουμε ορθά και ότι μπαίνουμε στην πρωτοπόρα δράση για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στα πλαίσια ενός άρτια λειτουργούντος  Ευρωπαϊκού επιχειρησιακού συντονισμού.
Και δεύτερον, να συντονίσουμε τις υπηρεσίες μας, τις περιφερειακές κυβερνήσεις, τα Αρχηγεία Αστυνομίας και τα συναρμόδια Υπουργεία και συναφείς υπηρεσίες ως προς την οργάνωση των κατάλληλων μέτρων. Η εμπειρογνωμοσύνη μας θα βρει τις λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση και τους τρόπους συνεργασίας.

Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην κίνηση στα σύνορα, στη νόμιμη μετακίνηση ανθρώπων, αγαθών, προσώπων από τη μία και στην αντίστοιχη απαγόρευση από την άλλη. Να βάλουμε φραγμούς για την παράνομη μετακίνηση ανθρώπων, αγαθών. Φραγμούς σύννομους, πρακτικούς, αποτελεσματικούς.

Σε αυτό το σημείο, ανοίγω μία παράγραφο που ασχολείται με την παράνομη μεταφορά. Η παράνομη μεταφορά μπορεί να θεωρηθεί ως η πλατφόρμα επάνω στην οποία όλος ο όγκος του εγκλήματος, του σύγχρονου εγκλήματος κινείται. Πρέπει να οργανώσουμε τις προσπάθειές μας για να απαγορεύσουμε, να βάλουμε φραγμούς στην παράνομη μετανάστευση. Η παράνομη μετανάστευση εν καιρώ, θα επηρεάσει την ηρεμία, τις συνθήκες ειρήνης και την ανάπτυξη της περιοχής μας και εν τέλει της Ευρώπης

Ακολουθώ τη γραμμή σκέψης του κυρίου Frattini, ο οποίος λέει: «με σκοπό να περιοριστεί μερικώς η ροή των μεταναστών από την Αφρική, ας πάμε, ως Ευρώπη εκεί, στη Λιβύη, για να δημιουργήσουμε κάποιους φραγμούς σε αυτή τη ροή». 

Επεκτείνω, μιλώντας στις Βρυξέλες, στο Λουξεμβούργο και σε άλλα Συμβούλια και Συνδιασκέψεις, επεκτείνω αυτή την τοποθέτηση λέγοντας: «ας πάμε στα Ανατολικά Σύνορα της Τουρκίας για να θέσουμε εμπόδια στη ροή των μεταναστών από την Αφρική και την Ασία, κυρίως προς τα Ανατολική Σύνορα της Τουρκίας.  Ας πάμε εκεί, στα υψηλότερα σύνορα της Ρουμανίας και ακόμα πιο ψηλά, για να απαγορεύσουμε, να βάλουμε εμπόδια, να συγκρατήσουμε τη ροή από την Ευρασία». 
 
Απαιτούνται δύο πράγματα. Πρώτα, οικονομική υποστήριξη για να χειριστούμε αυτή την ιδιαίτερη οργάνωση και διοικητική συμφωνία. Θέλω να συγκρατήσετε στο μυαλό σας αυτή την παρατήρηση, για περαιτέρω ανάπτυξη. 

 Όλη αυτή η Ακαδημαϊκή συνεισφορά αποτελεί πολύτιμη ύλη για uniformity (ομοιομορφία), για την εμπέδωση της έννομης τάξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Θέλω να πιστεύω ότι οι έννομες τάξεις πρέπει να «πάνε» γρηγορότερα και εξυπνότερα από τον κακοποιό. Και η συνολική Ευρωπαϊκή έννομη τάξη γρήγορα και έξυπνα.  

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ λαθρομετανάστευσης και εμπορίας ανθρώπων. Οι δύο έννοιες δεν πρέπει να συγχέονται και αυτό θέλουμε να τα καταστήσουμε σαφές. Στην περίπτωση της λαθρομετανάστευσης η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται όταν το εμπλεκόμενο πρόσωπο πληρώνει στους διακινητές το αιτούμενο τίμημα και εισέρχεται «άνευ αδείας» στην επικράτεια του άλλου Κράτους. 

Εμείς παραδείγματος χάριν, δεχτήκαμε ως Έλλάς  το 2006 – το έχω πει και στο Τάμπερε και σε άλλα Συμβούλια – από τα ανατολικά σύνορά μας 13.000 illegal immigrants και από τα λοιπά θαλάσσια, άλλες 10.000, σύνολο 23.000. Οι διακινητές είναι ένα ειδικό κεφάλαιο. Πρέπει να δουλέψουμε σε ποινική βάση σχετικά με το πώς σκεφτόμαστε τις ρυθμίσεις και τις αποφάσεις των Δικαστηρίων μας. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο πώς να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους  διακινητές. Βήμα-βήμα θυμάμαι 23.000 illegal immigrants δέχεται η Ελλάδα από τα θαλάσσια σύνορά της, τα ανατολικά και λοιπά θαλάσσια. Λέω στους Ευρωπαίους στους Βορείους και της Κεντρικής Ευρώπης εταίρους μας. Αυτοί, potentially, είναι οι δικοί τους uninvited visitors. Είναι θέμα χρόνου όταν τελικά αυτοί θα εγκατασταθούν στην Γερμανία, ή ακόμα και στην Σκανδιναβία ή οπουδήποτε αλλού. Από νομική άποψη, από άποψη συλλήψεων υπάρχει μία συνέχεια στην παράνομη μετανάστευση. Έτσι δεν είναι θέμα μιας ομάδας, μιας Συνόδου ή μιας Συνάντησης όπως αυτής εδώ. Είναι θέμα ευρωπαϊκής στρατηγικής σ΄ αυτή τη συγκεκριμένη δράση.

Αντίθετα όταν η διακίνηση ανθρώπων συμβαίνει μετά την μεταφορά τους σε μία χώρα, τότε αρχίζει το χειρότερο τμήμα της διαδικασίας αυτής,  το οποίο συνεπάγεται σκληρές μορφές βίας, καταχρήσεων και εκμετάλλευσης για μια απροσδιόριστη χρονική περίοδο. Το σημαντικό στοιχείο που πρέπει να συγκρατήσουμε σε σχέση με την εμπορία ανθρώπων είναι ότι, στην εμπορία ανθρώπων πάντα υπάρχει ένα θύμα, του οποίου τα θεμελιώδη δικαιώματα έχουν βάναυσα παραβιασθεί.

Και ότι οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, γυναίκες και παιδιά,  είναι συνήθως τα θύματα της εκμετάλλευσης αυτής.

Έχω τονίσει επανειλημμένως και θέλω να είμαι σαφής.  Πρέπει να ξεριζώσουμε το φαινόμενο της Εμπορίας Ανθρώπων. Η επίτευξη του στόχου αυτού απαιτεί κοινή και συντονισμένη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων παραγόντων τόσο  σε επίπεδο πολιτικής βούλησης όσο και στην επιχειρησιακή  διάσταση της πρόληψης και καταστολή του φαινομένου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων ως κύρια  πολιτική προτεραιότητά της. Με την σημερινή άσκηση εφαρμόζουμε την ειλημμένη απόφασή μας να στοχεύσουμε στην εξάρθρωση του ειδεχθούς φαινομένου με συγκεκριμένες δράσεις επιχειρησιακού χαρακτήρα καθιερώνοντας ένα νέο μοντέλο συνεργασίας. Ουσιαστικά, η «ΙΛΑΕΙΡΑ» είναι μια διακρατική , διακλαδική, διϋπουργική και διϋπηρεσιακή  άσκηση μεγάλης κλίμακας. Το πρακτικό όφελος θα είναι αν όλοι οι μετέχοντες μάθουν να συνεργάζονται καλύτερα στην υπηρέτηση του κοιννού στόχου. Οι μετέχοντες να βγούν από την άσκηση πιο καλοί, πιο δυνατοί, πιο αποτελεσματικοί. Προ του φαινομένου να μην βρεθούν μετά την άσκηση ούτε μια φορά αμήχανοι. Και το όφελος ολοκληρώνεται όταν ο «εχθρός» , ο διακινητής, οι συμμορίες μάθουν και θα λάβουν το μήνυμα ότι οι κοινωνίες , οι κυβερνήσεις, οι υπηρεσίες, οι έννομες δημοκρατικές τάξεις λαμβάνουν τα μέτρα τους είναι εκπαιδευμένες και ετοιμοπόλεμες. Αυτό από μόνο του είναι αποτροπή. Και επιτυχία.

θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη προς την Επιτροπή γιατί έχει κινηθεί γρήγορα και νομίζω φτάνουμε γρήγορα στις αποφάσεις. Εμείς εδώ στο Νότο έχουμε ένα βάρος από την γεωγραφία να είμαστε η γραμμή των πρόσω στην συνάντηση – σύγκρουση με το οργανωμένο έγκλημα. Η ευγνωμοσύνη προς την Επιτροπή θα ολοκληρωθεί αν εισπράξω μία κατανόηση ότι είμαστε στη γραμμή των πρόσω και από τους άλλους εταίρους της Κεντρικής Ευρώπης και του Βορρά.

Τελειώνοντας, κυρίες και κύριοι, η διεθνής συνεργασία είναι μία απαίτηση, μία υποχρέωση για την παγκόσμια ισορροπία. Έχω την φιλοδοξία ότι το συνέδριο της Αθήνας, η άσκηση της ΙΛΑΕΙΡΑ, θα είναι μία συνεισφορά σε αυτή την υποχρέωση σε παγκόσμιο επίπεδο, για την παγκόσμια ισορροπία που θα εγγυάται την ασφάλεια και την σταθερότητα σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή.

Εάν επιτύχουμε αυτό το στόχο, να προσφέρουμε στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας και στην κοινωνία μας αυτή την περιοχή ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας, τότε έχουμε θετική προοπτική να επιτύχουμε και στην οικονομική ανάπτυξη, στην ευτυχία, στην επιδίωξη της ευτυχίας και σ΄όλες τις δημοκρατικές αξίες, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ελεύθερη οικονομία, σ΄όλες εκείνες τις αξίες και πεποιθήσεις που θέλουμε να εφαρμόσουμε στη χώρα μας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους πολίτες της περιοχή μας. 

Σας ευχαριστώ.

Τελευταίες Αναρτήσεις