Σα 3 Ιουνίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200607-11-2006: Oμιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στη Σύνοδο των Υπουργών Δημοσίας Τάξεως και Εσωτερικών της Νοτιοανατολικής...

07-11-2006: Oμιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στη Σύνοδο των Υπουργών Δημοσίας Τάξεως και Εσωτερικών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (3-4/11/2006 Αττάλεια-Τουρκίας)

Αγαπητέ μου Αμπντουλκαντίρ Ακσού, αγαπητοί μου συνάδελφοι, σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνάντηση. Αποτελεί τη δεύτερη κατά σειρά συνάντηση μετά από την επιτυχημένη συνάντηση στη Βάρνα. Είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε τις απόψεις μας σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα και θα ήθελα  να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Αμπντουλκαντίρ Ακσού για τη φιλοξενία του σε αυτή την υπέροχη πόλη, την Αττάλεια (ANTALYA), για αυτή τη φιλοξενία που μας δίνει την ευκαιρία να γίνουμε φίλοι μεταξύ μας. 

Είχα την τιμή να λάβω το μήνυμα της φιλίας και της καλής γειτονίας και συνεργασίας με το Ρούμεν Πέτκοφ, καθώς και με το Βασίλε Μπλάγκα και όλους τους άλλους συνάδελφους. Επαινώ ιδιαίτερα τον Υπουργό κύριο Ακσού, για τη βασική εισαγωγή που μας έκανε, καλύπτοντας το θέμα του οργανωμένου εγκλήματος και πώς θα συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη σύγχρονη πρόκληση, την παγκόσμια πρόκληση θα έλεγα, με τους τίτλους: Αμυντική τακτική ενάντια στην τρομοκρατία, αμυντική τακτική ενάντια στην εμπορία ανθρώπων, στα ναρκωτικά, στο ξέπλυμα χρήματος, και ενάντια σε όλες τις υπόλοιπες σύγχρονες ασθένειες. 
Ένα Ελληνικό φιλοσοφικό ρητό λέει ότι: δίνοντας ορισμό στα προβλήματα βρίσκουμε τρόπους συνεργασίας (Θουκυδίδης). Ακόμα και ο ορισμός των προβλημάτων είναι ένας καλός δρόμος οργάνωσης της συνεργασίας με έναν πολιτισμένο τρόπο, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ορίστηκαν. 

Η σημαντικότητα της συνάντησης, κυρίες και κύριοι, βασίζεται σε τρείς παρατηρήσεις. Πρώτον, το γεγονός ότι δίνουμε συνέχεια στη διαδικασία της Βάρνας. Ελπίζω, ότι θα έχουμε μια τρίτη συνάντηση, κάπου στην Αθήνα για παράδειγμα. Είναι μια έμμεση πρόσκληση για να οργανώσουμε μια τρίτη συνάντηση. Αυτό είναι το ένα σημείο σχετικά με την σημαντικότητα της συνάντησης στην Αττάλεια. Λαμβάνει το χαρακτήρα ύπαρξης ενός θεσμού/οργανισμού, ενός περιφερειακού θεσμού των Υπουργείων Εσωτερικών.

Δεύτερον, η σημαντικότητα της συνάντησης σχετίζεται με το γεγονός ότι όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτό το  τραπέζι εμπνεόμαστε από τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό των χωρών μας. Εδώ η χώρα μου έχει ένα ιστορικό πλεονέκτημα, όντας πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και από την 1η Ιανουαρίου έχουμε δύο ακόμα, και στο άμεσα μέλλον την Τουρκία και τις άλλες. Σημαίνει ότι εμείς μοιραζόμαστε τις ίδιες κοινές απόψεις και αξίες. Αυτό είναι το τρίτο σημείο της σημαντικότητας της συνάντησής μας. 

Μιλώντας για τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό των συμμετεχόντων σε αυτή τη συνάντηση, των χωρών της περιοχής μας, μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν δύο επίπεδα προσέγγισης αυτού του οράματος. Το ένα είναι τα γραφειοκρατικά κριτήρια που θέτουν οι Βρυξέλλες. Εμείς, ή τα υποψήφια μέλη πρέπει να πληρούν αυτά τα κριτήρια. 

Και το άλλο επίπεδο είναι το πολιτικό επίπεδο. Δηλώνω και έχω την εξουσιοδότηση να δηλώσω εκ μέρους της κυβέρνησής μου ότι πολιτικά υποστηρίζουμε τις υποψηφιότητες όλων των μελών των Βαλκανίων στον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Το όραμά μου είναι να δω τα Δυτικά Βαλκάνια και ολόκληρη την περιοχή να αποτελεί πλήρες και αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Προχωρώντας στα θέματα καταπολέμησης της εγκληματικότητας, που είναι το ημερήσιο πρόγραμμά μας, μπορώ να κάνω μερικά σχόλια. Υπάρχουν στη συνάντησή μας, ανάμεσα σε αρκετές χώρες, ανάμεσά μας, κάποια ίχνη καχυποψίας, ακόμα και τώρα. 

Και τώρα παίρνω το θάρρος να σας καλέσω να διαγράψετε τα σημάδια δυσπιστίας και να βάλετε στη θέση της προηγούμενης δυσπιστίας πίστη, την εμπιστοσύνη και την διάθεση για συνεργασία.
Η μάχη ενάντια στην εγκληματικότητα έχει δύο διαστάσεις. Η πρώτη διάσταση είναι να στείλουμε το μήνυμα στον κόσμο, στα Ηνωμένα Έθνη, για παράδειγμα, ότι εδώ είμαστε μία γειτονιά, μία περιοχή, της οποίας οι Κυβερνήσεις και τα Υπουργεία Εσωτερικών μπορούν να αντιμετωπίσουν το σημερινό οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία, τη διακίνηση ανθρώπων, τα ναρκωτικά, το οικονομικό έγκλημα, το ξέπλυμα χρήματος κλπ. Είμαστε εδώ για να στείλουμε στον κόσμο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό το μήνυμα. 

Και δεύτερον, να συντονίσουμε τις υπηρεσίες μας, τις περιφερειακές κυβερνήσεις και τα αστυνομικά τμήματα ως προς την οργάνωση των κατάλληλων μέτρων υπεράσπισης. Η εμπειρογνωμοσύνη μας θα βρει τις λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, τους τρόπους συνεργασίας.
Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα σύνορα, στην κίνηση στα σύνορα, στη νόμιμη μετακίνηση ανθρώπων, αγαθών, προσώπων και στην απαγόρευση. Να βάλουμε φραγμούς για την παράνομη μετακίνηση ανθρώπων, αγαθών κλπ. 

Σε αυτό το σημείο, ανοίγω μία παράγραφο που ασχολείται με την παράνομη μεταφορά. Η παράνομη μεταφορά μπορεί να θεωρηθεί ως η πλατφόρμα επάνω στην οποία όλος ο όγκος του εγκλήματος, του σύγχρονου εγκλήματος κινείται. Πρέπει να οργανώσουμε τις προσπάθειές μας για να απαγορεύσουμε, να βάλουμε φραγμούς στην παράνομη μετανάστευση. Η παράνομη μετανάστευση εν καιρώ, θα επηρεάσει την ηρεμία, τις συνθήκες ειρήνης και την ανάπτυξη της περιοχής μας και εν τέλει της Ευρώπης. 

Πολλές φορές έχω μιλήσει εκ μέρους σας, αγαπητοί συνάδελφοι, στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτό το ζήτημα. Ακολουθώ τη γραμμή σκέψης του κυρίου Frattini (του Αντιπροέδρου της Commission), ο οποίος λέει: ΄΄με σκοπό να περιοριστεί μερικώς η ροή των μεταναστών από την Αφρική, ας πάμε, ως Ευρώπη εκεί, στη Λιβύη, για να δημιουργήσουμε κάποιoυς φραγμούς σε αυτή τη ροή’’. 

Επεκτείνω, στις Βρυξέλες, στο Λουξεμβούργο και σε άλλες Συνόδους Κορυφής, επεκτείνω αυτή την τοποθέτηση λέγοντας: ΄΄ας πάμε στα Ανατολικά Σύνορα της Τουρκίας για να θέσουμε εμπόδια στη ροή των μεταναστών από την Αφρική και την Ασία, κυρίως προς τα Ανατολική Σύνορα της Τουρκίας. 

Ας πάμε εκεί, στα υψηλότερα σύνορα της Ρουμανίας και ακόμα πιο ψηλά, για να απαγορεύσουμε, να βάλουμε εμπόδια, να συγκρατήσουμε τη ροή από την Ευρασία.’’ Απαιτούνται δύο πράγματα. Πρώτα, οικονομική υποστήριξη για να χειριστούμε αυτή την ιδιαίτερη οργάνωση και διοικητική συμφωνία. Θέλω να συγκρατήσετε στο μυαλό σας αυτή την παρατήρηση, για περαιτέρω ανάπτυξη. 

Σχετικά με τη διακίνηση ανθρώπων, οι περισσότεροι από εσάς πρέπει να γνωρίζουν το γεγονός ότι η χώρα μου, το Υπουργείο μου οργανώνει ένα πεδίο δράσης, άσκησης, που θα ασχοληθεί με τη διακίνηση ανθρώπων. Έχουμε την τιμή να έχουμε λάβει θετική απάντηση από περισσότερες από 20 χώρες και η πλειοψηφία από εσάς έχετε απαντήσει θετικά σε αυτή τη συμμετοχή. Η αρχή αυτής της άσκησης θα λάβει χώρα στις 7 Δεκεμβρίου. 

Έλεγα ότι οργανώνουμε μία μεγάλη άσκηση, μία επιχείρηση και διακίνηση. Έχω λάβει από την πλειοψηφία των χωρών τη θετική απάντηση. Δεν ξέρω εάν έχω λάβει από εσάς, κύριε Ακσού, αναμένω τη θετική σας απάντηση για τη συμμετοχή σας σε αυτή την άσκηση διακίνησης. Σημειώστε το, 7 Δεκεμβρίου. Λοιπόν, έχω παρουσιάσει σε εσάς κάποιες σκέψεις σχετικά με την παράνομη μετανάστευση και τη διακίνηση ανθρώπων και τώρα προχωράω στο κρίσιμο σημείο της τρομοκρατίας. Πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας στην υπεράσπιση της ηρεμίας της περιφέρειας από δύο κινδύνους, της περιοχής και εν τέλει της Ευρώπης. Δύο κίνδυνοι. Οι λεγόμενες εσωτερικές τρομοκρατικές δραστηριότητες και δεύτερον, οι εισαγόμενες τρομοκρατικές δραστηριότητες. 

Σε κάθε περίπτωση, εμείς, ως Υπουργοί Εσωτερικών, πρέπει να οργανώσουμε τις προσπάθειές μας για την υπεράσπισή μας και για την πιθανότητα εισαγόμενης τρομοκρατίας. Η εισαγόμενη τρομοκρατία πρέπει να αντιμετωπιστεί, απαιτεί συντονισμό των προσπαθειών μας. Συντονισμό και χειρισμό των ζητημάτων από την αστυνομία και την υπηρεσία πληροφοριών, ανταλλαγή πληροφοριών, γνώση εκ των προτέρων περί του τι συμβαίνει στη γειτονική χώρα. Κινήσεις ορισμένων εγκληματικών ομάδων.   

Βρισκόμουν στη Μαδρίτη και εντυπωσιάστηκα σε ένα συνέδριο, σαν κι αυτό, που κάλυπτε τα ζητήματα της σύγχρονης εγκληματικότητας και ο δεύτερος στη βαθμίδα της Europol, είπε «πριν το στάδιο της τρομοκρατικής δράσης υπάρχει το τεράστιο στάδιο της συγκέντρωσης πληροφοριών στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στους σταθμούς, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, ποιος ναυλώνει τα πλοία, τα γιοτ, με τι σκοπό κλπ». Είναι ζήτημα πληροφοριών. Πρέπει να ανακαλύψουμε και να καθιερώσουμε κανάλια ανταλλαγής πληροφοριών. Εγώ ωθώ τον Ευρωπαϊκό συντονισμό να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε αυτά τα κανάλια ανταλλαγής πληροφοριών. 

Έχω ένα ακαδημαϊκό σημείο να αναφέρω. Υπάρχουν ορισμένες ασάφειες σχετικά με την τρομοκρατία, σε σχέση με τον ορισμό της. Αλλά υπάρχει και μια βεβαιότητα, τί είναι αντιτρομοκρατία. Σημειώστε τώρα. Αντιτρομοκρατία είναι η υπεράσπιση των αθώων ανθρώπων. Αυτή είναι η λειτουργία, το έργο που πρέπει να αναλάβουμε, η υπεράσπιση των αθώων ανθρώπων. Αυτή είναι η βασική αρετή της αντιτρομοκρατικής δράσης. 

Τελειώνοντας, κυρίες και κύριοι, η διεθνής συνεργασία είναι μία απαίτηση, μία υποχρέωση για την παγκόσμια ισορροπία. Έχω την φιλοδοξία ότι το συνέδριο της Αττάλειας θα είναι μία συνεισφορά σε αυτή την υποχρέωση σε παγκόσμιο επίπεδο για την παγκόσμια ισορροπία που θα εγγυάται την ασφάλεια και την σταθερότητα σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή. 

Εάν επιτύχουμε αυτό το στόχο, να προσφέρουμε στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας και στην κοινωνία μας αυτή την περιοχή ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας, τότε έχουμε μία θετική προοπτική να επιτύχουμε αυτή την οικονομική ανάπτυξη, την ευτυχία, την επιδίωξη της ευτυχίας και όλες αυτές τις δημοκρατικές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελεύθερη οικονομία, όλες εκείνες τις αξίες και πεποιθήσεις που θέλουμε να εφαρμόσουμε στη χώρα μας, στους ανθρώπους μας και στην περιοχή μας. 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Τελευταίες Αναρτήσεις