Δε 29 Μαΐου 23
ΑρχικήΒουλγαράκης ΑρχείοΒουλγαράκης 200406-10-2004: Ομιλία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Γ. Βουλγαράκη στην τελετή παράδοσης-ανάληψης της Ηγεσίας του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας

06-10-2004: Ομιλία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Γ. Βουλγαράκη στην τελετή παράδοσης-ανάληψης της Ηγεσίας του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας

Αθήνα, 6-10-2004

 

Είναι μια ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδος συναισθηματικά γιατί η αλλαγή αυτή της ηγεσίας συμπίπτει με την αντικατάσταση ενός ανθρώπου ο οποίος έχει σφραγίσει με την παρουσία του την Ελληνική Αστυνομία.

Μέσα από μια διαδρομή, την οποία πολλοί φαντάζομαι στην Αστυνομία θα ζήλευαν,  συνέδεσε το όνομά του με τις σημαντικότερες επιτυχίες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, επιτυχίες οι οποίες θα συνοδεύουν την Ελληνική Αστυνομία για τα υπόλοιπα χρόνια και επιτυχίες στις οποίες κανείς πρέπει να πατήσει για να σχεδιάσει το μέλλον. Και είναι μια ξεχωριστή στιγμή, είναι μια ούτως ή άλλως  ξεχωριστή στιγμή. Προσωπικά είχα τη μεγάλη τύχη να συνεργαστώ με τον κ. Φώτη Νασιάκο αυτούς τους εφτά μήνες που ο Πρωθυπουργός μου έκανε την τιμή να προΐσταμαι πολιτικά του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Και λέω είχα την τύχη, διότι όσο κι αν αυτό είναι ασύνηθες ενδεχομένως, θεωρώ ότι αυτή η περίοδος ήταν για μένα μια περίοδος απ´ την οποία έμαθα πράγματα. Ο Φώτης ο Νασιάκος με εισήγαγε σε μια νοοτροπία που εξομολογούμαι μου ήταν ξένη, μου έδωσε μια διάσταση των πραγμάτων που ήταν διαφορετική από αυτήν την οποία είχα εγώ στην οπτική μου γωνία  και κυρίως σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, πολύ κρίσιμη για την Ελληνική Αστυνομία, για το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και για τον ίδιο φυσικά.

Κάναμε μαζί μια πολύ σημαντική προσπάθεια για να είμαστε σήμερα στο σημείο να πούμε ότι η Ελλάδα προσέφερε πραγματικά αυτό που είχε υποσχεθεί στη Διεθνή Κοινότητα, ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες. Φαντάζομαι μετά από αρκετά χρόνια όταν θα έχει περάσει πλέον αυτή η προσπάθεια και θα έχουν τελειώσει πολλά από τα πράγματα τα οποία ζήσαμε αυτή την περίοδο θα έχουμε τη δυνατότατα να τα πούμε και πολλά από τα πράγματα τα οποία ενδεχομένως δημιούργησαν και συζητήσεις θα αποκωδικοποιηθούν και θα εξηγηθούν. Για ένα πράγμα πάντως είμαι βέβαιος, για το ότι η Ελληνική Αστυνομία υπήρξε απολύτως τυχερή διότι είχε στην ηγεσία της έναν άνθρωπο όπως ο Φώτης ο Νασιάκος και βέβαια κάθε τέλος σηματοδοτεί και μια νέα αρχή και νομίζω ότι ο Φώτης ο Νασιάκος μπορεί να προσφέρει ακόμα πάρα πολλά και μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ ακόμα με τις δυνάμεις τις οποίες έχει.

Την περίοδο αυτή βέβαια γνώρισα πάρα πολλούς και καλούς Αξιωματικούς, γνώρισα ανθρώπους οι οποίοι μου έδωσαν να καταλάβω ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι τυχερή γιατί στο ανώτερο και ανώτατο επίπεδό της έχει να περιμένει πολλά γιατί έχει ανθρώπους οι οποίοι μπορούν με προσήλωση στο καθήκον, με στόχους αλλά και με ένα όραμα για το Σώμα να σχεδιάσουν το μέλλον σε βάθος. Μέσα από αυτήν την πορεία των συναντήσεων, των συζητήσεων, των συσκέψεων, μέσα από αυτήν την πορεία της συνεργασίας είχα επίσης την τύχη να συναντήσω το Στρατηγό το Γιώργο τον Αγγελάκο, τον σημερινό Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και είμαι απολύτως βέβαιος ότι εκτός του ότι αυτή η ομαλή, φυσιολογική εξέλιξη και διαδοχή εδράζεται σε προέκταση μιας πείρας, ενός αγώνα και ενός οράματος για την Ελληνική Αστυνομία και για το Υπουργείο. Είμαι βέβαιος ότι υπό την ηγεσία του Γιώργου του Αγγελάκου αυτή η μεγάλη υπεραξία την οποία αποκτήσαμε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων θα μπορέσει να κεφαλαιοποιηθεί και να μετατραπεί σε υπεραξία, σε προστιθέμενη αξία για την Ελληνική Αστυνομία, για το Υπουργείο. Η αλήθεια είναι ότι η νέα ηγεσία αναλαμβάνει σε μια πολύ αποφασιστική στιγμή και κρίσιμη για την Ελληνική Αστυνομία. Κρίσιμη και αποφασιστική, όχι διότι υπάρχουν στοιχεία κρίσεως, αλλά διότι υπάρχουν στοιχεία συγκρίσεως, δηλαδή νομίζω ότι το επίπεδο της Ελληνικής Αστυνομίας στη συνείδηση του κόσμου είναι πάρα πολύ ψηλά, θεωρώ ότι ο μέσος πολίτης έχει πλήρη συνείδηση ότι αν θέλει η Ελληνική Αστυνομία μπορεί και φυσικά περιμένει από μας να του δώσουμε αυτόν τον εαυτό που του δείξαμε ότι μπορούμε να του δώσουμε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και εκείνο το δείγμα γραφής να το δει σαν δείγμα μόνιμο και διαρκές. Αυτό κατά την εκτίμηση μου είναι ο πήχης τον οποίο οφείλουμε στο μέλλον να επιδιώξουμε γιατί σε τελική ανάλυση αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να συναντήσει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η Ελληνική Αστυνομία τα αιτήματα των πολιτών για περισσότερη σιγουριά, για περισσότερη ασφάλεια, για περισσότερη άνεση στην πόλη, στην ύπαιθρο, στους δρόμους, παντού.

Αυτό λοιπόν το μεγάλο στοίχημα της διακριτικότητας, της ευπρέπειας, της αποτελεσματικότητας, το στοίχημα της απάντησης στις καθημερινές ανάγκες του πολίτη, είναι κατά τη γνώμη μου ένα πολύ πιο δύσκολο στοίχημα και αυτό γιατί η επίτευξή του δεν περατούται ποτέ, είναι μια αέναη προσπάθεια που σηκώνει διαρκώς και περισσότερο τον πήχη ψηλά, που σηματοδοτεί διαρκώς και περισσότερο νέες δράσεις που ενσωματώνει νέες παραμέτρους, που είναι αναγκασμένοι να ακολουθεί νέες οδούς για να περάσει και κρίνεται και συγκρίνεται καθημερινά με το χθες και με το διεθνώς υπάρχον.

Κυρίες και κύριοι,

Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον της Ελληνικής Αστυνομίας και είμαι πολύ αισιόδοξος, αφενός μεν διότι υπάρχουν σταθερά βήματα τα οποία έχουν γίνει και στα οποία σήμερα μπορεί κανείς να πατήσει αλλά και αφετέρου γιατί είμαι βέβαιος ότι η πνοή του νέου, που πάντα κάθε νέο σηματοδοτεί και έχει μέσα του, θα είναι τέτοια που θα ενσωματώσει την εμπειρία του χθες και θα ανοίξει νέους δρόμους για να περάσουμε στο αύριο.

Κύριε Αρχηγέ,

Έχετε την αμέριστη συμπαράσταση και τη βοήθεια και την υποστήριξη όλων μας.
Είμαι βέβαιος ότι με τη δική σας ηγεσία το Υπουργείο μπορεί να κάνει στέρεα και σταθερά βήματα προς το μέλλον και είμαι επίσης βέβαιος ότι σε όλη την προσπάθεια αυτή θα είμαστε όλοι μαζί σαν μία γροθιά, που ο στόχος της είναι να σηκώνει την Ελληνική Αστυνομία διαρκώς και πιο ψηλά. Εύχομαι στα νέα καθήκοντα ό,τι καλύτερο. Εύχομαι στα νέα καθήκοντα να ακολουθήσετε την επιτυχημένη πορεία που είχατε μέχρι τώρα και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η πορεία θα συνοδευτεί με ό,τι καλύτερο μπορεί να υπάρξει. Καλή τύχη και καλή Αρχηγεία.

Κύριε Αρχηγέ, από κεκτημένη ταχύτητα, κύριε Επίτιμε Αρχηγέ

Είμαι πολύ τυχερός που συνεργάστηκα μαζί σου αυτή την περίοδο και πιστεύω ότι όλοι οι Υπουργοί που συνεργάστηκαν μαζί σου ήταν τυχεροί, γιατί πραγματικά δεν είναι μόνο η στολή που κάνει τον άνθρωπο είναι η καρδιά, είναι το συναίσθημα, είναι η προσπάθεια και είναι και το πείσμα. Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία μας και εύχομαι κάθε καλό.

 

Τελευταίες Αναρτήσεις