Σα 3 Ιουνίου 23
ΑρχικήΒουλγαράκης ΑρχείοΒουλγαράκης 200406-08-2004: Συνέντευξη Υπουργού Δημόσιας Τάξης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκαϊ 100,3» και στη δημοσιογράφο Πηνελόπη Γαβρά

06-08-2004: Συνέντευξη Υπουργού Δημόσιας Τάξης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκαϊ 100,3» και στη δημοσιογράφο Πηνελόπη Γαβρά

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 6-8-2004

 

Π. ΓΑΒΡΑ: Κύριε Υπουργέ, καλησπέρα.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καλησπέρα κα Γαβρά.

Π. ΓΑΒΡΑ: Είμαστε πανέτοιμοι και ήσυχοι;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είμαστε ήσυχοι, ναι. Ότι μπορούσαμε να κάνουμε το έχουμε κάνει.

Π. ΓΑΒΡΑ: Ό.τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, αυτό που συνηθίζεται να λέγεται αυτές τις ημέρες, το έχουμε κάνει. Ωστόσο το απρόβλεπτο είναι αυτό που μας ανησυχεί;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ακούστε κα Γαβρά, εμείς έχουμε κάνει μια τιτάνια προσπάθεια και όπως σωστά έχουν παρατηρήσει και οι διεθνείς παράγοντες οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν αυτές τις μέρες προσωπικά από εμένα, είτε πρέσβεις, είτε υπεύθυνοι ασφαλείας είτε και Υπουργοί τηλεφωνικά πολλών χωρών, έχουν αντιληφθεί ότι έχουμε κάνει πολύ περισσότερα από αυτά που θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι μπορούμε να κάνουμε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έχουμε εξαντλήσει και όλη την γκάμα των εναλλακτικών δυνατοτήτων που θα είχε μια χώρα, η οποία καλείται να κάνει Ολυμπιακούς Αγώνες σε ένα πολύ σύνθετο περιβάλλον είναι αλήθεια, όπως το σημερινό.

Αυτό, αφενός μεν έχει γίνει ευρέως αποδεκτό από όλους τους ανθρώπους οι οποίοι εμπλέκονται με τα θέματα ασφαλείας και των 200 χωρών αλλά επιτρέψτε μου να πω κα Γαβρά και σε επίπεδο εντελώς προσωπικό, αισθάνομαι μια πολύ μεγάλη άνεση, με την έννοια ότι γνωρίζω πως ότι μπορεί κανείς να σκεφτεί να προβλέψει ή να σχεδιάσει που να σχετίζεται με αυτό το πλέγμα των σύνθετων μέτρων, έχει με κάποιο τρόπο συνυπολογιστεί από την Ελλάδα. Και αυτό με κάνει και περήφανο σαν Έλληνα αλλά και κατά κάποιον τρόπο περισσότερο σίγουρο για το γεγονός ότι οι πιθανότητες που έχουμε με βάση τη λογική στην πραγματικότητα είναι πάρα πολύ λίγες να συμβεί το οτιδήποτε.
 
Π. ΓΑΒΡΑ: Και όλα αυτά ενδεχομένως να είναι η αιτία που έχει αντιστραφεί και το κακό κλίμα που υπήρχε κ. Υπουργέ νωρίτερα για τη χώρα μας, κάτι κριτικά δημοσιεύματα και όλα αυτά που διαβάζαμε και ακούγαμε.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι, έτσι είναι. Γιατί αυτό επικοινωνήθηκε με κάποιο τρόπο και οι πιο δύσπιστοι, όταν άρχισα να τους δείχνω προσωπικά εγώ τι έχουμε κάνει, άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι αυτά όλα που λέμε δεν είναι ψέματα αλλά είναι αλήθεια. Όταν άρχισαν να επιβεβαιώνονται όλα αυτά που λέγαμε για το ΝΑΤΟ, για τους απλούς συνοδούς, για τους συνοδούς ασφαλείας, για τα μέτρα που έχουμε πάρει, για το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να περάσει το πλέγμα αυτό εύκολα χωρίς να το αντιληφθούμε και αυτό φαίνεται ξέρω εγώ με διάφορες ευκαιρίες. Συχνά λίγο μας στενοχωρούν αλλά όμως φαίνεται, νομίζω ότι πλέον και ο πιο δύσπιστος αρχίζει να επανατοποθετείται έτσι δεν είναι; 

Π. ΓΑΒΡΑ: Στη σύσκεψη που είχατε το μεσημέρι, ακούστηκαν από τους Υπουργούς που συμμετείχαν κάποιες παρατηρήσεις και κάποιες εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη αυτή την τελευταία στιγμή.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι οι τελευταίες πινελιές κα Γαβρά αυτές. Είναι οι τελευταίες πινελιές γιατί το Συντονιστικό Συμβούλιο Ολυμπιακής Ασφάλειας συνεδριάζει εδώ και πολύ καιρό. Αρκεί να σας πω ότι όταν πρώτη φορά συνεδριάσαμε βρήκα ένα φάκελο με 318 συναρμοδιότητες ανάμεσα στους Υπουργούς.

Π. ΓΑΒΡΑ: Τώρα είναι πολύ λίγες βλέπω, είναι ελάχιστες.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να σας πω ότι το πρώτο Συντονιστικό Συμβούλιο διήρκησε 3,5 ώρες. Αυτό εδώ διήρκησε 45 λεπτά. Είναι πλέον οι τελευταίες πινελιές.

Π. ΓΑΒΡΑ: Ωστόσο υπάρχουν και εδώ κάποια θέματα τα οποία νομίζω θα προλάβετε να τα ολοκληρώσετε μέσα στις επόμενες ημέρες;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι όλα σε διαδικασία, η οποία είναι προς το τέλος της αλλά εμείς ξέρετε ακολουθούμε τη λογική να συζητηθούν όλα τα ζητήματα. Και πρέπει να σας πω κάτι το οποίο είναι πολύ χαρακτηριστικό, είναι ότι όλοι οι Υπουργοί συνεργάζονται πολύ αρμονικά χωρίς ο ένας να δημιουργεί προσκόμματα στον άλλον.
Και πρέπει να σας πω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι μια μοναδική ατμόσφαιρα.
 
Π. ΓΑΒΡΑ: Είναι μοναδικό και το γεγονός όμως θα μου επιτρέψετε να πω κ. Υπουργέ. Είναι κορυφαίο γεγονός.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Συμφωνώ, δεν διαφωνώ μαζί σας ότι είναι κορυφαίο γεγονός. Πάντως πρέπει να σας πω ότι στο βαθμό που μπορώ να γνωρίζω και νομίζω ότι ίσως ξέρω τα περισσότερα ενδεχομένως, γιατί είναι η θέση τέτοια η οποία μου δίνει αυτή τη δυνατότητα, πρέπει να σας πω ότι αισθάνομαι πάρα πολύ καλά διότι αυτά τα οποία συζητάμε, την επόμενη φορά δεν αποτελούν σημείο συζήτησης, λύνονται.

Π. ΓΑΒΡΑ: Και ξέρετε μου κάνει εντύπωση επειδή δεν είστε ένας άνθρωπος που χρησιμοποιεί το πρώτο ενικό πολλές φορές, είστε τόσο σίγουρος γι΄ αυτά που λέτε και ως εκ τούτου προκύπτει και ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεστε.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κυρία Γαβρά πρέπει να σας πω ότι και η κα Αγγελοπούλου στο 2004 και η κα Μπακογιάννη από πλευράς Δήμου Αθηναίων και όλοι οι συνάδελφοί μου στο Υπουργείο οι οποίοι συμμετέχουν στο Συντονιστικό Συμβούλιο, έχουν με τέτοιο τρόπο αντιμετωπίσει τα ζητήματα και με τέτοιο τρόπο επιλύσει τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν, που σε όλους όσους παρακολουθούν και να είστε βέβαιοι ότι μας παρακολουθεί πάρα πολύς κόσμος αυτές τις ημέρες.

Π. ΓΑΒΡΑ: Όλα τα βλέμματα εδώ είναι στραμμένα.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι, δεν αφήνουν το παραμικρό ερωτηματικό.

Π. ΓΑΒΡΑ: Υπάρχει κάτι απ? όλες αυτές τις εκκρεμότητες που δεν θα είναι έτοιμο; Π.χ. βλέπω ότι  ο κύριος Κακλαμάνης ο Υπουργός Υγείας λέει ότι θα καθυστερήσει η παραλαβή κάποιων θαλάμων απολύμανσης. Είναι τόσο σημαντικοί αυτοί οι θάλαμοι που χρειάζονται αυτή τη στιγμή κ. Υπουργέ;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, όλα αυτά πρέπει να τα έχουμε. Είναι πράγματα που πρέπει να τα έχουμε στο σχεδιασμό μας και στη διάθεσή μας.

Π. ΓΑΒΡΑ: Και ξέρετε τι άλλο μου έχει κάνει εντύπωση; Kάτι που αναφέρει η κα Μπακογιάννη για το Νεκροταφείο του Σχιστού, τα αντίστοιχα της Αθήνας δεν μπορούν να φιλοξενήσουν νεκρούς. Τώρα, τι συζητάμε.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καταρχήν μην πηγαίνει το μυαλό σας στο χειρότερο σενάριο.

Π. ΓΑΒΡΑ: Ένας δημοσιογράφος που τα βλέπει αυτά, ξέρετε πάει το μυαλό στο χειρότερο. Σου λέει τι περιμένουμε εδώ.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε κα Γαβρά, όταν περιμένεις τρία, τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες, είναι λογικό μέσα στους επισκέπτες αυτούς, οι πιθανότητες να υπάρχουν περιστατικά υγείας, χωρίς να σημαίνει ότι υπάρχουν περιστατικά ακραία, υγείας, ξέρω εγώ, καρδιάς, είναι μέσα στη λογική, καταλάβατε;

Π. ΓΑΒΡΑ: Επομένως όλα πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Πρέπει να ξεκινάμε από την μικρότερη λεπτομέρεια η οποία μπορεί να υπάρξει μέχρι την πιο ακραία. Εμείς έχουμε αναλάβει μια πολύ μεγάλη ευθύνη σαν χώρα και ο κ. Καραμανλής όταν μας έδωσε την εντολή να διαχειριστούμε ο καθένας και να προσεγγίσουμε τα θέματα αυτά, μας έδωσε την εντολή να ξεκινήσουμε από το μικρότερο και να απαντήσουμε και στο μεγαλύτερο. Εμείς αυτά τα έχουμε βάλει σε μια σειρά με τη συνδρομή όλων των φορέων οι οποίοι αποτελούν την Διυπουργική Επιτροπή υπό την ευρεία έννοια.

Π. ΓΑΒΡΑ: Είναι σαφές αυτό.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ξεκινάμε από την μικρότερη πιθανότητα και καταλήγουμε στην μεγαλύτερη. Θα μου πεις, θα σας χρειαστούν αυτά; Εύχομαι και εγώ νομίζω ποτέ. Ωστόσο, εμείς πρέπει να είμαστε σε θέση εάν χρειαστεί, οτιδήποτε χρειαστεί να ξέρουμε από πού θα το πάρουμε, που το έχουμε, σε πόση ώρα θα το έχουμε, με ποια διαδικασία θα το έχουμε στη διάθεσή μας και πως θα το διαχειριστούμε. Ποιος πρέπει να δώσει την εντολή και πως θα υπάρξει το follow up της εντολής αυτής.
Αυτά όλα, η λεγόμενη αλυσίδα εντολών, η λεγόμενη ιεραρχική δομή του συστήματος, η λεγόμενη αξιολόγηση του συστήματος είναι δεδομένα για μας και να σας πω ότι αυτό το εγχείρημα είναι πρώτη φορά που γίνεται στην Ελλάδα σε τόσο μεγάλο βαθμό. Θα αφήσει μια θετική κληρονομιά, ένα θετικό κλίμα συνεργασίας και κατά τη γνώμη μου είναι ένα μάθημα, το οποίο όσοι έχουμε την μεγάλη τιμή και ευκαιρία να το ζήσουμε, νομίζω θα χαραχτεί πολύ βαθιά μέσα μας.  

Π. ΓΑΒΡΑ: Μα και αυτό είναι το ζητούμενο κ. Υπουργέ, ότι να μας μείνουν όλα αυτά για τα οποία προετοιμαζόμαστε τώρα. Να γνωρίζουμε μετά τι να κάνουμε.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Νομίζω είναι σαφές.

Π. ΓΑΒΡΑ: Θα ήθελα να μου δώσετε μια απάντηση τι γίνεται με αυτόν τον Αμερικανό που είχε διαπιστευτεί ως προπονητής, προσπάθησε να μπει στο Ολυμπιακό χωριό έχοντας ένα γκλομπ. Τι είναι αυτό το θέμα;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, προπονητής ήταν ο άνθρωπος. Δεν ήταν ακριβώς γκλομπ αυτό που είχε. Ήταν ένα ξύλινο εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται για χειροπρακτική, κάτι τέτοιο. Δηλαδή χρησιμοποιείται για λόγους προπονητικούς κατά κάποιο τρόπο αλλά απλώς και πολύ καλά έκαναν το προσωπικό ασφαλείας θεώρησε ότι αυτό έπρεπε με κάποιο τρόπο να εξαιρεθεί της εισόδου διότι το θεώρησε ότι ήταν ένα αντικείμενο που δεν έπρεπε να μπει. Καλά έκαναν τα παιδιά. Δεν ήταν όπλο, καμιά σχέση με όπλο, με χειροπέδες, με χειροβομβίδες που ακούγονταν, έχω ακούσει διάφορα αλλά καμιά σχέση.

Π. ΓΑΒΡΑ: Ναι, χειροπέδες και γκλομπ ειπώθηκε ότι ήταν.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ξέρετε ποιο είναι το συμπέρασμα κα Γαβρά της υπόθεσης αυτής; Ότι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι από τη δουλειά αυτή, κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Π. ΓΑΒΡΑ: Ναι, αυτό το είδαμε και με τους Μεξικανούς προχτές.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν κάνουν διακρίσεις ούτε σε εθνικότητες ούτε σε εθνότητες. Δηλαδή δεν ρωτούν αν είναι Έλληνας, Αμερικανός, Γάλλος ή Ιρλανδός, τους ενδιαφέρει να κάνουν καλά τη δουλειά τους, κάνουν καλούς ελέγχους. Επιβεβαιώνουν αυτό που λέγαμε εμείς ότι στις εγκαταστάσεις δεν μπαίνουν όπλα. Βλέπετε ότι ένα περιστατικό, που δεν ήταν ούτε καν όπλο, αξιολογήθηκε σαν σημαντικό.

Π. ΓΑΒΡΑ: Δηλαδή διευκρινίστηκε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι προπονητής.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Προπονητής είναι ο άνθρωπος. Κοιτάξτε τη διαπίστευση άλλωστε δεν την δίνει η Αστυνομία. Και οι διαπιστεύσεις έρχονται από τις Ολυμπιακές Επιτροπές, υπάρχει ένα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο. Δεν βαφτίζεται ο καθένας ολυμπιακό team, ολυμπιακή ομάδα. Είναι μια πολύ αυστηρή διαδικασία από την ΔΟΕ. Είναι πολύ περίπλοκα τα πράγματα, καταλάβατε; Δεν μπορεί να πει ο καθένας και εγώ είμαι προπονητής.

Π. ΓΑΒΡΑ: Κύριε Υπουργέ το σύστημα C4I που είπατε ότι θα λειτουργήσει, αστυνομικοί ξέρετε και αξιωματικοί λένε ότι δεν προλαβαίνουμε να το μάθουμε.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Τι δεν προλαβαίνουν; Αφού έδωσα στη δημοσιότητα πλήρως τις κασέτες, τις εικόνες, τους έχουν επισκεφτεί ήδη, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν κάνει ένα ρεπορτάζ από εκεί, έχουν εικόνες από το Zeppelin από τα ελικόπτερα από τις κάμερες. Τι να συζητάμε τώρα;

Π. ΓΑΒΡΑ: Γιατί λέγεται.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κακώς λέγεται. Να τους συλλάβουμε.

Π. ΓΑΒΡΑ: Έχετε το δικαίωμα να συλλάβετε;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αμα κακώς λέγεται. Αστειεύομαι, μην το πάρει κανένας  τοις μετρητοίς. 

Π. ΓΑΒΡΑ: Όχι βέβαια, αλίμονο. Και ένα τελευταίο κ. Υπουργέ. Πραγματικά σας άκουσα και λίγο ικανοποιηθήκαμε όλοι όσοι δεν έχουμε τη δυνατότητα να μπούμε στις ολυμπιακές λωρίδες. Θα κόβονται κλήσεις για όσους ξεπερνούν το όριο;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως.

Π. ΓΑΒΡΑ: Ήταν προκλητικό.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Οι ολυμπιακές λωρίδες δεν είναι για να κάνουν ράλι στην Αθήνα.

Π. ΓΑΒΡΑ: Ήταν προκλητικό, πιστέψτε με. Να είμαστε μποτιλιαρισμένοι εμείς και δίπλα να τρέχει ο άλλος με 120.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι δεν είναι έτσι. Και ατυχήματα έχουν αρχίσει να γίνονται. Έχουν  γίνει δύο ατυχήματα που μας άγχωσαν πάρα πολύ. Δεύτερον υπάρχει ένα προκλητικό ύφος το οποίο δεν είναι σύμφωνο με τη ροή της πόλης και θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί σας πληροφορώ.

Π. ΓΑΒΡΑ: Μάλιστα. Σύσταση ήταν προς το παρόν έτσι;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι αλλά να το πάρουν τοις μετρητοίς όμως.

Π. ΓΑΒΡΑ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την επικοινωνία που είχαμε. Εύχομαι καλή επιτυχία.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να είστε καλά. Ευχαριστώ πάρα πολύ, καλησπέρα σας.

Τελευταίες Αναρτήσεις