Δε 29 Μαΐου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200704-05-2007:Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στη Βουλή, απαντώντας σε επερώτηση Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για θέματα δημόσιας ασφάλειας

04-05-2007:Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στη Βουλή, απαντώντας σε επερώτηση Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για θέματα δημόσιας ασφάλειας

Απάντηση σε επερώτηση δέκα (10) Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σχετικά με την πολιτική της Κυβέρνησης για τη δημόσια ασφάλεια
(θεσμικά και οικονομικά ζητήματα ενστόλων, εγκληματικότητα, συμβασιούχοι πυροσβέστες, κ.α.)
 
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας ευχαριστώ για την επερώτηση. Δέχομαι τον έλεγχό σας, είμαι πρόθυμος να κάμω τον απολογισμό μου ενώπιόν σας. Δεν δέχομαι τους χαρακτηρισμούς και τις υπερβολές, γιατί δεν βοηθούν τον κοινοβουλευτισμό, δεν προάγουν την συζήτηση και εμπεριέχουν πολλές ποσότητες αδικίας.
 
Αδικίας και προς εμένα, τον δέκτη των χαρακτηρισμών και των υπερβολικών διατυπώσεων, αλλά αδικούν και τους ίδιους τους υπερβάλλοντες ή τους χρησιμοποιούντες τον υπερβάλλοντα λόγο.
 
Εγώ θέλω να σας πω ότι οι παρατηρήσεις στο γραπτό κείμενο θα τύχουν μία προς μία -και φυσικά και στην προφορική ανάλυση- απαντήσεως. 
 
Και θέλω να σας πω τί έχω κάνει, τί έχουμε κάνει. Και να διαμαρτυρηθώ στο σημείο ότι δεν κάναμε τίποτα ή προσπαθούμε -το εσημείωσε ο κ. Μανωλάκης- να μεγεθύνουμε τα ασήμαντα. Ωραία παρατήρηση και υποχρεούμαι κατά κάποιο τρόπο να απαντήσω. 
 
Πρώτα πρώτα, εμείς κάναμε -όπως έχω πει- την αύξηση του επιδόματος των ειδικών συνθηκών και τελικά τη διαμόρφωση του επιδόματος των ειδικών συνθηκών -του λεγομένου “επιδόματος επικινδυνότητας” στην καθομιλουμένη- στο 8% επί του βασικού μισθού, του εκάστοτε βασικού μισθού του Ανθυπολοχαγού. Δεν είναι ασήμαντο, είναι σοβαρό.
 
Στην ανάπτυξη μέχρι το 2007, πράγματι δεν έχει μεγάλο οικονομικό αντίκρισμα. Στο 2008 έχει σοβαρότατο οικονομικό αντίκρισμα υπέρ των ένστολων. Γιατί δεν το κάνατε νωρίτερα; Γιατί δεν το κάνατε εσείς το 2001, το 2002, το 2003, το 2004 στους 3 μήνες, όταν ήταν ώριμο ως απαίτηση; 
 
Εμείς, δεύτερον, κατοχυρώσαμε τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αθλητικών φορέων από τη μετάδοση αθλητικών εκδηλώσεων, 10% να καταβάλλονται υπέρ των Ταμείων της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι δύο τα Ταμεία, Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεως. Συμπεριελήφθη αυτή η ρύθμιση στο Ν. 3554/07 μαζί με το ουχί ασήμαντο ή ευκαταφρόνητο ποσό των εισπραχθέντων και μη καταβληθέντων, που ανήρχετο στην τάξη των 3.500.000 €. Γιατί δεν το κάνατε εσείς νωρίτερα; Γιατί κάνατε, αφήσατε να περιέλθει σε αχρησία η πρόβλεψη του 2000 για αυτή την καταβολή του 10%; Γιατί δεν το κάνατε; Εγώ το έκανα, εμείς το κάναμε. Και είναι σημαντικό και ουχί ασήμαντο.
 
Χορήγηση μηνιαίου επιδόματος 100€ -ζητούσα 150€- στο προσωπικό που τελούσε υπηρεσία γραφείου συνεπεία παθήματος κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκεν αυτής και στους τραυματισμένους επίσης. Έγινε ένας συμβιβασμός στα 100€. Γιατί δεν το κάνατε εσείς νωρίτερα από συστάσεως Ελληνικής Αστυνομίας; Εσείς ήσασταν διαχειριστές καμιά εικοσαριά χρόνια. Γιατί δεν το κάνατε; Εμείς το κάναμε. Δεν είναι ασήμαντο. Ό,τι αξία έχει ηθική και οικονομική για τους τραυματισμένους, για εκείνους οι οποίοι περιήλθαν σε υπηρεσία γραφείου, υπάρχει αυτή τη στιγμή το αντίδωρο από την Πολιτεία.
 
Εμείς κάναμε αναπροσαρμογή του επιδόματος ειδικών συνθηκών για τις μονάδες ΥΜΕΤ και της Διευθύνσεως Επιχειρήσεως Αστυνομίας (ενν. τις Διευθύνσεις Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης) από 62,90 € σε 80,00 €. Είναι σημαντικό. Ζητούσα 100 €, θα επανέλθω. Γιατί εκείνες οι μονάδες οι οποίες πέφτουν στη φωτιά για να προασπίσουν Δημοκρατία και Συνταγματικά Δικαιώματα των πολιτών είναι οι ισοδύναμοι εθελοντές τραυματίες, βαρέων τραυματισμών ή και του μοιραίου. Και άλλη λύση δεν υπάρχει. Γιατί δεν το κάνατε εσείς αυτό το 20άρι στα ΜΑΤ; Γιατί ήσασταν αδιάφοροι; 
 
Αποκατάσταση τριών συνδικαλιστών για ζητήματα ηθικής τάξεως, οι οποίοι είχαν αποταχθεί για την συνδικαλιστική τους δράση. Γιατί δεν το κάνατε; Γιατί επ΄ αυτών επιδεικνύετε και μια εκδικητικότητα παράξενη, γιατί συνέβαινε ένας Υπουργός δικός σας να διώκει για πειθαρχικά παραπτώματα συνδικαλιστές. Ο άλλος να τους δικαιώνει. Οι τρεις αυτοί, οι οποίοι ήσαν του 1986 νομίζω, έμεναν λησμονημένοι και δεν είχε και οικονομικές επιβαρύνσεις. Αλλά σαν σήμα και δείγμα της δικής σας κακεντρέχειας, κρατούσατε λογαριασμούς με 3 συνδικαλιστές οι οποίοι ήσαν σκαπανείς. Δεν τους γνωρίζω προσωπικά. Δεσμεύτηκα από την πρώτη μέρα που πήγα εκεί, ότι είναι ζήτημα ηθικής τάξεως, γιατί όλοι οι άλλοι οι οποίοι είχαν αυτή την παλινωδία να τιμωρηθούν, να αποταχθούν, να δικαιωθούν, να αποκατασταθούν, να γίνεται αυτός ο κύκλος για αυτούς τους άλλους, τους επόμενους και αυτοί οι πρώτοι να μένουν εκεί στα αζήτητα.
 
Επέκταση μάχιμης πενταετίας. Το κάναμε. Μένει ο λογαριασμός. Το αποδέχομαι, θα το δούμε. Από το 1993. Γιατί δεν το φτιάξατε από το ΄93 μέχρι το 2007 και να είναι και γενναιόδωρο και να είναι και δωρεάν και να είναι και η πενταετία κατοχυρωμένη, η μάχιμη για τα συνταξιοδοτικά τους; Δεν είχατε χρόνο από το ΄93 μέχρι το ΄04; Έτσι είναι τα πράγματα. Απολογισμό κάνω.
 
Αύξηση στις συντάξεις των υπηρετούντων στο ΤΕΕΜ και στην ΕΚΑΜ. Γιατί εκεί δεν είναι απλή αυτή επικινδυνότητα, είναι παιχνίδι με τη φωτιά. Περιλαμβάνεται στο Ν. 3513/06.
 
Αύξηση κατά 25% των ωρών για χορήγηση νυχτερινής αποζημίωσης. Αυτό εκκρεμούσε, ήταν μια εκκρεμότητα από το 2000. Θεραπεύτηκε τώρα. 
 
Καταβολή του χορηγούμενου από τον Κλάδο Υγείας Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων επιδόματος φυσιολογικού τοκετού στις γεννήσεις με καισαρική τομή. Αυτό είναι ασήμαντο. Γιατί δεν το κάνατε; Το κάναμε εμείς. 
 
Ικανοποιούμε αιτήματα, φροντίζουμε μια λειτουργικότητα στο Σώμα και με την ικανοποίηση των αιτημάτων και με μια διαμόρφωση μιας θετικής ψυχολογίας. Έτσι χειριζόμαστε, διαχειριζόμαστε τα αιτήματα του προσωπικού.
 
Αύξηση του συνολικού ποσοστού εισαγωγής των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών στις Αστυνομικές Σχολές. Έχει συμπεριληφθεί στο Ν. 3511/06.
 
Περιορισμός των Δοκίμων Αστυφυλάκων ειδικών κατηγοριών που κατανέμονται στο παράρτημα της επιλογής τους, σε ποσοστό 80% των συνολικών θέσεων.
 
Δυνατότητα φοίτησης αλλοδαπών -και εδώ υπάρχει και ένα νομικό, κάτι καλύπτεται νομικώς από πλευράς μας- στις Παραγωγικές Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων, καθώς και στις Σχολές Μετεκπαίδευσης.
 
Συνεργασία του Συμβουλίου Συντονισμού και Ανάλυσης του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως με τις αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες, με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, για την παροχή πληροφοριών στην περαιτέρω επεξεργασία και στην αξιολόγηση και ούτω καθεξής.
 
Χορήγηση εξόδων υπεράσπισης -είναι ασήμαντο, αλλά λέω γιατί δεν το κάνατε εσείς τόσα χρόνια- και πολιτικής αγωγής, στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και στις οικογένειες αυτών.
 
Μειωμένο ωράριο των αστυνομικών που έχουν επιμέλεια τέκνου ή σύζυγο με αναπηρία.
 
Κατάλογος 16 σημείων. Ασήμαντο. Τα κάναμε εμείς, ολιγωρούσατε εσείς. Οι συγκρίσεις κάπως πρέπει να γίνονται και ας εκτιμηθούν και από τον ελληνικό λαό που μας ακούει και από τους ενδιαφερομένους.
 
Θέλω να ασχοληθώ ιδιαίτερα με την παράγραφο που ομιλεί για μείωση του εισοδήματος των Αστυνομικών. Στο γραπτό κείμενο, δεν τονίστηκε σοβαρά στην προφορική ανάπτυξη, αλλά εγώ σας λέω ότι έχουμε από το 2004 μέχρι το 2007 μια αύξηση 10,42 η οποία πέφτει στο βασικό και στο χρονοεπίδομα. 10,42.
 
Ο πληθωρισμός, όπως λέει η στατιστική για τα ίδια χρόνια, είναι στο 9,6. Αν υποθέσουμε ότι μένει μόνον 10,42 όπου επαυξάνεται με το να συμπεριλαμβάνεται η αύξηση και στο χρονοεπίδομα, δεν έχω μείωση. Δεν είπα ότι έγιναν πλούσιοι. Δεν είπα ότι είναι υψηλόμισθοι οι Αστυφύλακες όπως έλεγαν κάποιοι Υπουργοί Οικονομίας επί των ημερών σας. Και υπάρχουν πρακτικά, αλλά δεν θέλω να μετατρέψω τη συζήτηση σε καταγγελίες επιπέδου κουτσομπολιού.
 
Είναι άνθρωποι της ανάλογης με τις δυνατότητες της Πολιτείας ανταμοιβής για τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. Αλλά όχι ότι μειώθηκε το εισόδημα επί των ημερών μας. 
 
Και έχουμε και το μέγα θέμα -γιατί το τονίζετε, γιατί το επαναφέρετε- της αυξήσεως του βασικού μισθού από τα 720 στα 860 €, δηλαδή 140 € αύξηση για τους ένστολους γενικότερα. Μια υπόσχεση που την περιλαμβάνουμε στο πρόγραμμά μας και την έχει διατυπώσει και ο Πρωθυπουργός. Και η οποία σας λέω, γιατί το λέτε διαρκώς αυτό, θα εκπληρωθεί το 2008. Είμαστε ήδη, με τις γενόμενες στο μεταξύ αυξήσεις, σε μια κατανάλωση της υποσχέσεώς μας, δηλαδή τήρηση της υποσχέσεώς μας, μέχρι τα 80, 100 στα 100 από τα 140. Θα έρθει το 40 το υπολειπόμενο για την εκπλήρωση της υποσχέσεώς μας, για να φτάσουμε στα 860 το 2008. 
 
Παρακολουθώ το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και τα υπεσχημένα. Και είμαι υπερήφανος να σας πω ότι τα υπεσχημένα τηρούνται εις το ακέραιον. Πολλές φορές και από εμφυλοχωρούντα προβλήματα που αναφύονται και τα οποία εμείς τα αντιμετωπίζουμε με τη στενότητα των δημοσιονομικών.
 
Θέλω να σας πω ειδικότερα, ότι μισθολόγιο-βαθμολόγιο είναι στην τελική ευθεία. Όπως σας διαβεβαιώνω ότι και η υπόθεση της συγχώνευσης ή της ομογενοποίησης που λέμε και αυτή προχωρεί. Τίποτα δεν έχει σταματήσει. 
 
Τώρα, θέλω να σας πω γιατί προσλαμβάνουμε 2000 ειδικούς φρουρούς. Γιατί θέλουμε να οργανώσουμε ένα σύστημα ισορροπίας μεταξύ των εξερχομένων και των εισερχομένων. Ένα σύστημα που, χωρίς αυτή την “ένεση” των 2000 ειδικών φρουρών, θα ήταν σε πλήρη ανατροπή με τις Πανελλήνιες κατ΄ έτος. Γιατί; Οι Πανελλήνιες έχουν έναν περιορισμό. Μια “δουλεία αιθουσών” και εκπαιδευτικών μονάδων. Kαι διδακτικού προσωπικού, όλο το λειτουργικό. Xρειάζομαι, για την σχέση εξερχομένων προς εισερχομένους, χρειάζομαι τώρα τις 2000. 
 
Λέμε λοιπόν, για την τακτική ροή των εισαγομένων -εκεί φαντάζομαι να αναφέρεται ο συνάδελφος- πετύχαμε 1.900 για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. 1900, ελάχιστες φορές την τελευταία 7ετία έχουν εγκριθεί για εισαγωγή στις Παραγωγικές Σχολές των Αστυφυλάκων από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
 
Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί και πρέπει να το θίξουμε με ιδιαίτερη σοβαρότητα: Αισθάνομαι στεναχωρημένος -σαν υπεύθυνος πολίτης αυτής της χώρας και θέλω να πιστεύω και υπεύθυνος Υπουργός αυτής της χώρας- από τη συχνότητα των επιθέσεων, των προκλητικών επιθέσεων κατά των Αστυνομικών Τμημάτων που είναι πρόκληση και κατά της έννομης τάξης και κατά της Δημοκρατίας.
 
Διαμαρτύρομαι, γιατί δεν βλέπω συμπαράσταση από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Έχει καταφύγει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο εύκολο, ότι: «πιάσε τους». Και αυτό είναι η βάση μιας πολύ σοβαρής δυσθυμίας δικής μου. Αλλά εγώ, ως Υπουργός, δεν είμαι να δυσθυμώ, είμαι να εκτιμώ την κατάσταση, να την αναλύω και να αντιδρούμε.
 
Σας λέω ότι, κοίταξα τα στατιστικά δεδομένα και είδα ότι η συχνότητα των προκλήσεων είναι ίδια με το παρελθόν. Και με το παρελθόν της τελευταίας 5ετίας και με το παρελθόν της τελευταίας 10ετίας, από το 1976. Γιατί δεν το συμμερίζεστε; Ώστε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού; Να το εξετάσουμε. Εγώ ποτέ δεν χτύπησα το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Είμαι αρχαίος Βουλευτής εδώ και υπεύθυνος και του Τομέα. Ποτέ δεν το χτύπησα. Ούτε το ΄86 ή το ΄87 όταν έριξαν χειροβομβίδα κατά του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Ποτέ. Το έβλεπα με προβληματισμό, ήγειρα τις ενστάσεις μου, τις αντιρρήσεις μου, αλλά συμμετείχα στο πρόβλημα
 
Μέχρι και προχθές, με την κωμικοτραγική επίθεση ενός δυστυχούς τοξικομανούς με πυροβολισμούς κατά του σπιτιού του Πρωθυπουργού τότε (ενν. την επίθεση εναντίον της οικίας του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη την 8-6-2002). Ποτέ, σας μιλάω ειλικρινά, δεν πήγα εγώ να ρίξω τον λίθο αναθέματος κατά του Υπουργείου. Τα έβλεπα τα επεισόδια. Ειλικρινώς σας μιλάω. Τα έβλεπα με προβληματισμό για το πού πάμε.
 
Είχαμε τότε και τις μεγάλες “υπογραφές” των τρομοκρατών. Είχαμε και αίμα. Χαιρέτισα την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη. Προβληματίστηκα φωναχτά: «τί γίνεται, κάτι παράξενα βλέπω…» και στο μήνα επάνω χτύπαγε ο Επαναστατικός Αγώνας -μιλάω για το 2002-. Δεν θέλω να σας φέρω όλο τον κατάλογο των 44 επεισοδίων, προκλητικών επεισοδίων, κατά της Αστυνομίας. Ειλικρινώς σας ζητώ την συναντίληψή σας. Σας σέβομαι ως υπεύθυνους, δεν είμαι ευχαριστημένος. Είναι ένα φαινόμενο εν εξελίξει. Τί είμαι εγώ, να έρθω εδώ να σας καθησυχάσω; Γιατί; 
 
Είμαι ανήσυχος. Και σας ζητώ συναντίληψη. Και όχι μόνο θεωρητική συναντίληψη, ότι καταλαβαίνετε το πρόβλημα. Αλλά σας ζητώ να πράξετε τα δέοντα, ώστε να τεθούν αυτοί οι δράστες και αυτές οι δράσεις σε ηθική και πολιτική απομόνωση. Το μελετώ με τους Επιτελείς μου, το μελετώ με επιστήμονες, το προέχον σε αυτές τις δράσεις είναι η συνένωση του πολιτικού κόσμου, του Κοινοβουλευτισμού, των δημοκρατικών δυνάμεων για την ηθική και πολιτική απομόνωση
 
Σας κάνω έκκληση. Το αστυνομικό έργο είναι δεύτερο εάν επιτευχθεί το πρώτο. Το της πολιτικής και ηθικής απομόνωσης. Δεν με ενδιαφέρει το πώς θα κάνω εγώ τους εύστοχους ή τους άστοχους χαρακτηρισμούς κύριοι συνάδελφοι, που τη μια το λέει “αντάρτικο πόλεων”, την άλλη το λέει “αντεξουσιαστές”. Δεν έχει. Αίρω κάθε χαρακτηρισμό. Η άρση των χαρακτηρισμών μου ή η ευστοχία -δηλαδή η εύρεση και ευστοχία άλλων καλυτέρων- χαρακτηρισμών διευκολύνει στη λύση του προβλήματος; 
 
Θα σας πω ένα παράδειγμα. Είχαμε την εξέγερση των φυλακών. Σοβαρό πρόβλημα. Ένα κόμμα βγήκε και λέει: «μην τολμήσετε να βάλετε δυνάμεις καταστολής μέσα στις φυλακές». Γιατί; Εάν μου το ζητήσει ο Εισαγγελέας, εάν μου το ζητήσει ο Διευθυντής των φυλακών τι; Θα αφήσω να σκοτωθούν, να σφαγούν μέσα; Να κάψουν; Ο Συνασπισμός, έβγαλε γραπτή ανακοίνωση, την οποία ήθελα να είναι εν παρενθέσει, το έφερα σαν επιχείρημα γιατί δεν έχω αυτό το προαπαιτούμενο για αυτές τις επιχειρήσεις. Την ηθική και πολιτική απομόνωση. Και δεν μου αρκεί μια δήλωση καταδικαστική που την κάνουν τα κόμματα. Δεν εκφράζω παράπονο, δεν αρκεί!
 
Πρέπει να συνέλθουμε στη συναντίληψη, στη συναπόφαση για το πώς το χειριζόμαστε. Όπως πράττουν στη Γαλλία. Δεν επετέθησαν κατά του Σαρκοζί όταν είχε το φαινόμενο της εξέγερσης των προαστίων. Κανένα κόμμα. Το ίδιο και στην Ιταλία και στην Γερμανία. Γιατί είναι το εύκολο για εμένα; 
 
Σας είπα και σας το λέω ξανά, για μια ακόμα φορά, η παραίτησή μου είναι στην διάθεση του Πρωθυπουργού και τώρα και ανά πάσα ώρα. Αγγαρεία κάνω, ποινήν εκτίω. Τί είμαι, ο ευτυχισμένος μετά από 30 χρόνια βουλευτίας, να πάω να κάνω τον ‘‘κυματοθραύστη’’ για να μου λένε οι συνάδελφοί μου ότι εγώ είμαι ο άνθρωπος της βίας ή των ατυχών φραστικών διατυπώσεων; Προς Θεού! Μία-μία συλλαβή μου να σας απολογηθώ γιατί την είπα και πως την είπα.
 
Γιατί μεγεθύνετε την ζαρντινιέρα; 9 αξιωματικοί ετέθησαν σε διαθεσιμότητα. 3 πηγαίνουν στο ποινικό. Γιατί δεν την σβήνετε; Όταν παρέδωσα την πόλη -και την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα- στις 17 Νοεμβρίου, παρέδωσα την πόλη στις 9 η ώρα στην κυκλοφορία. Είχαμε πετύχει τον πιο ειρηνικό εορτασμό του Πολυτεχνείου
 
Εγώ δεν θέλω να κατηγορώ κανέναν αδίκως. Φυσικά θέλω να διατηρήσω το δικαίωμα της άμυνας στις άδικες κατηγορίες. Σας είπα τί επιτύχαμε όσον αφορά τα αιτήματα των αστυνομικών. Σας λέω συμπληρωματικά ότι επιχειρησιακά τα πράγματα είναι πολύ καλά οργανωμένα. 
 
Η μεγάλη βλάβη -μετά την ένωση των δύο Σωμάτων που ήταν επιτυχία και βήμα προόδου που έκανε το ΠΑΣΟΚ- ήταν τα πολυδύναμα. Τα πολυδύναμα θεσμοθέτησαν την γραφειοκρατία στην Αστυνομία. Εγώ παλεύω με τρία προβλήματα. Το πρόβλημα της αδρανείας, δημοσιοϋπαλληλία και αδράνεια. Το πρόβλημα διοικήσεως. Κανένας Ανθυπαστυνόμος δεν δίνει διαταγή στον Αστυφύλακα. Κανένας Αστυνόμος δεν δίνει διαταγή στον Ανθυπαστυνόμο κ.ο.κ.. Και παλεύω με αυτό το έλλειμμα διοικήσεως. 
 
Και παλεύω και με το κενόν πληροφοριών. Το οποίο κενόν πληροφοριών κατεστράφη από τις ιδεοληψίες: «μην μαζέψεις πληροφορία για το ποιός είναι ο κακοποιός δίπλα σου». Αυτό συναρτάται και με το δομικό της κατάργησης των Τμημάτων Ασφαλείας και με το ψυχολογικό. Δεν υπάρχουν πληροφορίες. Λυπούμαι που το λέω, αλλά δεν υπάρχουν, γιατί υπάρχουν συνωδά και μια αντίληψη -μια κοσμοαντίληψη θα έλεγα- σε αυτό τον τόπο που λέει «πόλεμος κατά του “χαφιέ”». Και κάτι άλλες ιδεοληψίες. Μπορεί να έχει το έρεισμά του στο παλιό παρελθόν. 30 χρόνια πέρασαν από το παλιό παρελθόν. Και θέλουμε να οργανώσουμε Aστυνομία. Και εγώ σας λέω -όπως είμαι ειλικρινής πάντοτε, με το καθήκον αληθείας και της δημοκρατικής ευαισθησίας- σας λέω τα δεδομένα. Εδώ. Ενώπιος ενωπίω! 
 
Πρέπει να επαινέσουμε την Αστυνομία, η οποία μάχεται στο πεζοδρόμιο. Να επαινέσουμε την Αστυνομία η οποία μάχεται στα σύνορα. Νησιά και ποτάμια. Θα σας πω και τον αριθμό. Συλλαμβάνουμε 100.000 κατ΄ έτος, πέρυσι και πρόπερσι. 100.000 εισερχομένους λαθραίως. Η ποιητική σελίδα ή η ανθρωπιστική λέει “κακόμοιροι” κ.λπ.. Αλλά η άλλη σελίδα λέει ότι είναι εδώ, καινούργια κοινωνιολογική πρώτη ύλη, σχεδόν εγκληματογόνος. Από τις 100.000 που αποκρούουμε, αποκρούουμε 80.000 με απωθήσεις και επαναπροωθήσεις και μένει ένα καθίζημα, το οποίο το διαχειριζόμαστε με τους Διεθνείς Οργανισμούς, 20.000 κατ΄ έτος.
 
Να επαινέσω τη Υπηρεσία Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Να επαινέσω την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και την Τροχαία η οποία δεν βγάζει -πόσο είπατε- 30. Έβγαζε 85. Τώρα γίνεται μεγάλη ανασύνταξη της ?μεσης Δράσης για να βγάλει 115 περιπολικά και μοτοσικλέτες, περιπολίες. 
 
Όμως εγώ που περιβάλλω με εμπιστοσύνη Αρχηγό, Ηγεσία, Αξιωματικούς και οπλίτες -και το λέω τώρα για να απαντήσω στην επικαιρότητα, περιβάλλω με εμπιστοσύνη τους αξιωματικούς μας- ο ίδιος ζητώ από τους ίδιους αποτελεσματικότητα. Ζητώ αυτό που απαιτεί η ελληνική κοινωνία. Και θα την φέρουμε την αποτελεσματικότητα. Αποτελεσματικότητα, να μου πιάσουν έναν γκαζάκια τους λέω. Δεν είναι εύκολο, είναι καταδρομείς. Μην κάνουμε χαρακτηρισμούς. Να μου πιάσουν εκείνον που, με τον χαρακτηριστικό σωματότυπο, προκαλεί την κοινωνία και την Αστυνομία ρίπτοντας, πιστολώντας με φωτοβολίδες. 
 
Στη εξέγερση των φυλακών και άλλα παραδείγματα τελειώσαμε 05:35 την κάθοδο από την ταράτσα των διαμαρτυρομένων κρατουμένων στο Μαλανδρίνο. 05:35 χτύπησαν στα Εξάρχεια. Εντυπωσιακό. Αλλά σας το λέω υπεύθυνα ότι τελούσαν -τα επεισόδια Εξαρχείων οπωσδήποτε και άλλα, με ερωτηματικά η Νέα Ιωνία- τελούσαν σε συνάρτηση με την εξέγερση στις φυλακές. Δεν υπήρξε στέκι από τα γνωστά που να μην σηκώσει λάβαρο υπέρ της απελευθέρωσης του Δημητράκη. Προκλητικά. Για αυτό σας λέω, ελάτε να συνεννοηθούμε. Είναι σεβαστό αυτό;
 
Και για τους 49 που αθωώθηκαν. Την δίωξη δεν την έκανε η Αστυνομία, ούτε να λέτε ότι έπιασε στην τύχη. Την δίωξη την ήσκησαν δύο Εισαγγελείς επί τη βάση ενός προανακριτικού υλικού, πρώτου προανακριτικού υλικού που ήλεγξαν οι ίδιοι.
 
 
Συμπέρασμα από την πρωτολογία μου: Έχουμε ένα νέο κύμα της παλαιάς προκλητικής έλικας της έκνομης συμπεριφοράς. Νέο κύμα της παλαιάς έλικας. Ζητώ ειλικρινώς την συναντίληψη όλων των συναδέλφων. Έχουμε εγκληματογόνες εστίες καινούργιες. Δεν διστάζω να το πω, από τις διάφορες εγκατεστημένες εδώ μειοψηφίες. Εγκατεστημένες εδώ μεταναστευτικές εστίες. Είναι καινούργια εγκληματολογικά δεδομένα
 
Το παράδοξο των εγκληματολογικών χρονικών λέει, ότι “υπερπληθυσμός των Αθηνών ή των μεγάλων πόλεων γεννά πρόσθετο αστυνομικό έργο”. Δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς αυτό. Εάν σε αυτό τον πληθυσμό έχεις και στοιχεία περίεργα, από την ανάγκη και δεν ξέρω από ποιες αιτίες -ξέρω αλλά δεν είναι της παρούσης- έχεις πρόσθετο αστυνομικό έργο. 
 
Και το παράδοξο ολοκληρούται πώς; Η απερήμωση της υπαίθρου, αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, φέρνει και αυτή πρόσθετο αστυνομικό έργο. Γιατί; Γιατί είναι η ύπαιθρος χώρα σαν σπίτι χωρίς κλειδωνιά. Για αυτό, ένας πρόσθετος λόγος για την Αγροφυλακή, είναι αυτός, που δεν καλύπτεται ούτε με την Δημοτική Αστυνομία, ούτε με πρόσθετο αστυνομικό προσωπικό.
 
Ειλικρινώς σας λέω, τα εγκληματολογικά στατιστικά του κοινού Ποινικού Δικαίου είναι σε καλό σημείο. Τα βαριά εγκλήματα μας φέρνουν προτελευταίους στην Ευρώπη. Χαιρετήστε την ειρηνική και φιλόνομη ψυχολογία της ελληνικής κοινωνίας. Το λέω στους Αστυνόμους διαρκώς. Βιασμοί, κλοπές αυτοκινήτων, ληστείες, ανθρωποκτονίες, να είναι 20 φορές, 30 φορές περισσότερες στην Αγγλία, στην Γερμανία, στην Ιταλία και ούτω καθεξής.
 
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι -και κατά κάποιο τρόπο ελπίζω, είμαι αισιόδοξος- σε όλες τις δράσεις του κοινού Ποινικού Δικαίου η αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας είναι εντυπωσιακή. Αλλά έχω 64.000, 70.000 και 94.000 προσωπικό να το αφιερώνω, να το διαθέτω κατ’ έτος για τις συγκεντρώσεις. Οπότε οι 5.000 των στόχων που κάνουμε συζήτηση ή οι 100 της Αστυνομίας είναι πολύ δευτερεύον ζήτημα. Οι αριθμοί είναι εκεί.
 
Ας γίνουμε, κύριοι συνάδελφοι, ας εξευρωπαϊστούμε και σε αυτό. Να εκμεταλλευτούμε την θετική ψυχολογία της ελληνικής κοινωνίας, την φιλειρηνική και το φιλόνομο και να παλέψουμε αποτελεσματικότερα το κοινό. Αλλά η πρόκληση είναι συνάντηση όλων ημών στην πολιτική βία. Αν κάνω λάθος στον χαρακτηρισμό τον διορθώνω, αλλά ξέρετε στο γνωστό πρόβλημα.
 
Σας ευχαριστώ.
 
Δευτερολογία Υπουργού Δημοσίας Τάξεως:
 
Για να μην μείνει παραπονούμενη η Πυροσβεστική, εκμεταλλεύομαι την τελευταία παρατήρηση του συναδέλφου μου, για να πω: 517.000.000 ευρώ έχουν διατεθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιπυρική προστασία, στους Δήμους και στις Μονάδες Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Εκτός από τα κονδύλια του (σχεδίου) “ΘΗΣΕΑ”, ανάλογο μέρος των οποίων κονδυλίων διατίθενται και για την πρόληψη την δασική και κυρίως των περιαστικών δασών. Είναι πολύ καλή η άμυνα από πλευράς προσωπικού, εναερίων και χερσαίων μέσων, για την αντιπυρική περίοδο του 2007.
 
Σας ανακοίνωσα στην προηγούμενη ερώτηση που δέχθηκα από τον συνάδελφο του Κ.Κ.Ε. (ενν. τον κ. Σκυλλάκο) ειδικότερες ρυθμίσεις για το προσωπικό και την άμυνα για την αντιπυρική περίοδο. Και τα εναέρια μέσα ενισχύονται και το προσωπικό. Και χρήματα σε συνδυασμό και σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το προληπτικό μέρος.
 
Ειδικότερη αναφορά κάνω σε ένα σύστημα δεξαμενών που αναπτύσσω στις προαστιακές δασικές περιοχές, περιαστικές δασικές περιοχές Αθηνών, Θεσσαλονίκης και άλλων μεγαλουπόλεων, καθώς επίσης και ενίσχυση των παρατηρητηρίων και ελέγχου των προσβάσεων στα δάση. Και επάνω στα δικά σας δάση και σε όλη την Επικράτεια.
 
Από τις εκκρεμότητες που έχουμε από την πολύ καλή συζήτηση για την οποία και σας ευχαριστώ, θέλω να πω για την Λάρισα -ειδικώς για τις παρατηρήσεις του κ. Εξάρχου- ότι το Αστυνομικό Μέγαρο Λάρισας προχωρεί και εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου θα υπογραφεί η σχετική Σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία.
 
Για την Τροχαία των Αυτοκινητοδρόμων, η κατασκευή του χρηματοδοτείται με το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με τις πιστώσεις του 2007, από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα αποπερατωθεί το έργο της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Λάρισας, διότι έχει την ειδική προστιθέμενη ανάγκη των Τεμπών.
 
Για τον κ. Βλατή, Βουλευτή Κοζάνης, το κτίριο της Αστυνομίας προχωρεί και γενικώς για το κτιριολογικό θα μου επιτρέψετε να καταθέσω αυτή την Έκθεση των Υπηρεσιών μας η οποία λέει: «Έχουμε ένταξη 11 κτιρίων συνολικού προϋπολογισμού 100.000.000 ευρώ, τώρα προς ενέργεια». Προωθείται μέσω του ΣΔΙΤ η ένταξη 21 κτιρίων Αστυνομικών Τμημάτων και Διευθύνσεων και φυσικά -όπως είπαμε και για τη Λάρισα και για την Κοζάνη- πως παρακολουθείται στενά η πορεία υλοποίησης των Αστυνομικών Μεγάρων και καταθέτω αυτό το σημείωμα της Υπηρεσίας για το κτιριολογικό, που έχει για πρώτη φορά μετά την Μεταπολίτευση τόση ένταση στην ενέργεια, στην αποτελεσματικότητα, στην εξοικονόμηση πόρων.
 
Και μιας και μιλάμε για τη λέξη Μεταπολίτευση, θέλω να μην αφήσω ακάλυπτο τον Αρχηγό της Αστυνομίας και να απαντήσω στις παρατηρήσεις που έκανε ο κ. Παπαδόπουλος. Δεν εννοούσε όλα αυτά τα οποία οργάνωσαν ένα κατηγορητήριο στη δική σας παρέμβαση κ. Παπαδόπουλε. Μπορεί να ήταν και διατύπωση περιγραφική, αλλά δεν θα προσδώσουμε καμία κακή πρόθεση στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όταν έκανε μια ανάλυση της εξελίξεως του εγκληματολογικού φαινομένου κυρίως όσον αφορά την πολιτική βία.
 
Όλες τις παρατηρήσεις που διετύπωσε ο κ. Κακλαμάνης ισχύουν, τις υιοθετώ. Εγώ που είμαι προσεκτικός ακροατής σας ήθελα να διδαχθώ περισσότερο στο χειρισμό της πολιτικής βίας. Υπεξεφύγατε σε δύο διαδρομές. Η μία διαδρομή τί εγένετο με το να μας ζητεί -γιατί είμαι και εγώ εκεί στις παρυφές- πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων, καταδίκη και δηλώσεις και ότι δεν είμαι συνοδοιπόρος -ένας δρόμος υπεκφυγής- και ένας δεύτερος δρόμος υπεκφυγής, η αναγωγή του ζητήματος της πολιτικής βίας στις οικονομικές και κοινωνικές αιτίες.
 
Δεν έχετε να με διδάξετε τί θα κάνουμε όταν έχουμε έξαρση αναίτια της πολιτικής βίας; Επαναλαμβάνω. Αναίτια (έξαρση) της πολιτικής βίας η οποία καλύπτεται με συμμείξεις επικίνδυνες και στα συλλαλητήρια των φοιτητών. Ποιος θα στραφεί κατά των φοιτητών; Εγώ; Η Κυβέρνηση του Καραμανλή; Δεν είναι νοητό! Λέμε λοιπόν: Οι συμμείξεις είναι μέρος της τακτικής. Οι καταδρομές και στα Αστυνομικά Τμήματα και στους δρόμους και στους στόχους είναι πρόβλημα και είναι αναίτιο. Πάνω σε αυτό εάν υποθέσουμε, αντί για lacrimae rerum, για δάκρυα θλίψης που κάνω εγώ ή όλοι μαζί, αν υποθέσουμε ότι θέλουμε να ασχοληθούμε με το ζήτημα ειλικρινώς, θέλω την συμβολή σας.
 
(παρέμβαση κ. Κακλαμάνη)
 
κ. Υπουργός: Εάν έχεις αναίτια πολιτική βία εντός ή εκτός εισαγωγικών, θέλω την συνδρομή σας. Ή σήμερα ή αύριο, ή δημόσια ή κατ΄ ιδίαν…
 
(παρέμβαση κ. Κακλαμάνη)
 
κ. Υπουργός: Όλη η συζήτηση, τουλάχιστον από πλευράς μου, δεν οδηγεί ότι εγώ απεκδύομαι των ευθυνών μου. Κάτι περισσότερο ζητώ. Και ξέρετε τί σας λέω; Μιλάω πραγματολογικά. Δεν θέλω να απομονώσουμε τη συζήτηση σε επεισόδια και περιστατικά. Έχω επεισόδια και περιστατικά. Τα οποία δεν είναι και για τη συζήτηση. Ειλικρινώς σας λέω, από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ειδικότερα θέλω σκέψεις, ιδέες προτάσεις, ελεγκτικά πάνω στο οργανωμένο έγκλημα και στην πολιτική βία. Το νόμο θα τον εφαρμόσω. Αλλά ξέρετε τι θέλω να σας πώ; Ότι είναι κοινωνικό φαινόμενο και εγώ είμαι στο τέλος του νήματος του κοινωνικού φαινομένου.
 
Για τον κ. Καστανίδη και τους εκλεκτούς συναδέλφους και τον βασικό εισηγητή της επερώτησης. Μην φεύγετε απ΄ το ερώτημα το οποίο έχει να κάνει με μια εκτίμηση της καταστάσεως ρεαλιστικά και με κριτή τους αστυνομικούς. Εγώ σας ρώτησα: ασήμαντα, ξεασήμαντα (όσα αιτήματα ικανοποιήσαμε) γιατί δεν τα κάνατε; Και δεν έλαβα απάντηση. Ένα.
 
Δεύτερον, μην γίνεστε Εκπρόσωποι Τύπου και αναμεταδότες των συνδικαλιστών. Γιατί λειτουργούν με τον κανόνα, τον οποίον ξέρετε, γυρίζουνε σελίδα –το κάνω παραστατικά- και λένε: «πάμε για άλλα». Γι αυτό σας λέω στην αλληλογραφία με το Λογιστήριο, είπα στον κ. Καστανίδη, λένε: «ελάβαμε πολλά», γιατί ήθελαν να πιστοποιηθεί αυτό και να μιλήσουν διεκδικητικά για την άλλη Κυβέρνηση. Προθύμως λέει το Λογιστήριο “πανωγράφοντας” κατά το δει λεγόμενον «πράγματι ελάβατε πολλά».
 
Η ουσία των πραγμάτων είναι ότι εγώ ικανοποίησα 16 αιτήματα. Ήρτηται το βαθμολόγιο – μισθολόγιο, τα προωθώ και θα έχω εξαντλήσει τον κατάλογο. Δεν ξέρω αν θα μείνουν ικανοποιημένοι, γιατί θα έχουνε καινούργια “σελίδα” διεκδικήσεων.
 
Έτσι και εγώ σας λέω, τώρα να καταλήξω: Ψυχραιμία. Λέω στον εαυτό μου, λέω στους Αξιωματικούς μου, στους Επιτελείς. Δεν υπάρχει κομματισμός. Μη σας χρησιμοποιούν. Στην Αντιτρομοκρατική έχω στις ίδιες θέσεις -τους ξέρετε- τα ίδια πρόσωπα, διευθυντικά και δεν είμαι ευχαριστημένος. Δεν ταιριάζει σε μένα να έχω ονόματα και κόμματα στη συζήτηση, επαγγελματισμό θέλω. Επαγγελματισμό θέλουμε όλοι.
 
Συνεπώς, μη μας παίζουν ότι δήθεν εγώ μερολήπτησα, δεν μερολήπτησα για κανέναν. Δεν πήγαινα εγώ στα Αστυνομικά Τμήματα για να πάρω την εύνοια, ούτε πήγα στο Υπουργείο για να με εκλέξουν -όπως και ένας άλλος που είναι εδώ στην αίθουσα επίσης δεν πήγαινε, είμαστε αλλού, ένας αρχαίος φίλος μου της Β΄ Αθηνών- τους βρήκα, συνεργάστηκα και συνεργάστηκα με πνεύμα δικαίου, αξιοσύνης και εντιμότητας.
 
Θέλετε να σας πω και κάτι; Δεν έδιωξα κανέναν, αλλά ο νόμος λέει –ο δικός τους νόμος- για τις μετακινήσεις, ότι η προαγωγή δεν συμβιβάζεται με μία θέση όσον αφορά την Αντιτρομοκρατική που το θίξατε –και το ξέρετε καλά- ή για την ασφάλεια. Προάγονται και αναγκαστικά μετακινούνται.
 
Η λογική των γεγονότων για μένα ενώπιος ενωπίω -και μπορούμε όποια ώρα θέλετε να μιλήσουμε και επί του καταλόγου- με φέρει εμένα σε θέση να ζητώ από τους Αξιωματικούς μου αποτελεσματικότητα και παραγωγή έργου. Φυσικά εκεί είναι και το διοικητικό παράδοξο, γιατί δεν θέλω να μεροληπτήσω για κανέναν.
Τέλος, επί του προσωπικού, πράγματι εγώ σας είπα –και το εννοώ- ότι δεν μοιάζω και ούτε θέλω να γίνω ποτέ, πρώτον ένας Υπουργός της βίας. Το απεχθάνομαι. Θα είναι η ακύρωση της μικρής και ασήμαντης ιστορίας μου. Το δεύτερο που δεν θέλω είναι να εννοηθώ ως «στρείδι καρεκλοκένταυρο», κολλημένο σε μια καρέκλα. Γι’ αυτό σας είπα ότι θέτω στη διάθεση του Πρωθυπουργού την παραίτησή μου και χθες και τώρα και ανά πάσα ώρα.
Δεν μίλησα για άλλους, γιατί δεν έχω το δικαίωμα να μιλήσω για άλλους. Μίλησα για τον εαυτό μου. Όσον αφορά τη γενίκευση που λέτε ότι έγινε για τους άλλους, σας λέω χαρακτηριστικά ότι τους εκφράζω, αλλά δεν έχω τη δική τους πιστοποίηση και εξουσιοδότηση να το πράξω.
 
Σας καλώ να δούμε το πρόβλημα, παρά να υπεκφεύγουμε.
 
Το πρόβλημα είναι κοινό για τη Δημοκρατία μας και για την Κοινωνία μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
 
 
Τρίτη παρέμβαση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως :
 
Για τους 49 είπα ότι ήταν συνταγείσα ποινική δίωξη από το στοιχειώδες προανακριτικό υλικό, από Εισαγγελείς που ήσαν Εισαγγελείς βάρδιας στην Αστυνομική Διεύθυνση. Έχω και κάτι άλλο.
 
Δεύτερον, η Εισαγγελική πρόταση, προσέξτε, του δικαστηρίου ήταν πρόταση ενοχής. Να μην το ξεχνάμε. Ήταν πρόταση ενοχής. Η πρόταση του Εισαγγελέως της Έδρας. Το δικαστήριο έκρινε άλλως. Και μάλιστα να σας πω και ένα πρόβλημα που υπάρχει, δικονομικό. Ουσιαστικό. Ένας ατυχής αστυφύλαξ ή αξιωματικός έναντι ή απέναντι σε 100 δικηγόρους, μπορούσαν να ήταν και 150, θα περιπέσει σε αντιφάσεις, σας το λέω εγώ ως δικηγόρος. Εγώ να εξεταστώ, που ίσως έχω καλό νευρικό σύστημα και γνώσεις ερωτοαποκρίσεων, θα πέσω σε αντιφάσεις. Σας το λέω για να το αξιολογήσετε μόνοι σας. Τα λέω για να τα σκεφτείτε. Αν δεν μπορείτε αφήστε με μόνο μου. Δεν πειράζει. Αφήστε με μόνο μου. Θα παλέψω μόνος μου. Θα παλέψω χωρίς εσάς. Εντάξει.
 
Σας προχωρώ και σε ένα τρίτο, πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Η Παιανία, κύριοι συνάδελφοι, είναι επιτυχία της Αστυνομίας. Ραντεβού για να σκοτωθούν είναι έξω από τα αστυνομικά σχεδιάσματα οποιασδήποτε Αστυνομίας του κόσμου. Τους είδαμε και βάλαμε την υπόθεση η οποία δεν είναι εξωπραγματική, ότι πηγαίνουν στο γήπεδο και ενισχύσαμε το γήπεδο με 4 διμοιρίες και με 2 ακόμη που φεύγανε από την Καισαριανή και κατά πρόνοια σχεδιαστική τους είχε η Αστυνομία ντυμένους. Θέλει δύο ώρες να ντυθεί μια διμοιρία. Και πήγαν και έσωσαν το μεγαλύτερο κακό.
 
Εκφράζουμε τη λύπη μας για το κακό. Ξέρετε κάθε βράδυ πού δίνουμε μάχες; Σας είπα για τα σύνορα. Στη Βουλιαγμένης, στην Ποσειδώνος, στη Βάρκιζα. Τι μάχες; Από τις κόντρες. Τα ξέρετε. Παλεύω, έχουμε νέα εγκληματολογική ύλη. Δεν είναι του ’90. Ακόμα και η Τροχαία υποδέχεται 50%, 2000 με 2007, 50% περισσότερα οχήματα. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, συνολικά στη χώρα. Καινούργια ποσότητα εγκληματικής ύλης.
 
Επειδή μου είπατε τι κάνουμε, ήδη η Ηγεσία χθες, προχθές, εξέδωκε διαταγή για τον περιορισμό των δυνάμεων που βρίσκονται στα γραφεία. Επιπλέον το σχεδίασμα, επειδή ερωτήθην και από άλλους συναδέλφους, λέει, πεζές περιπολίες, ενίσχυση, μηχανοκίνητα για τα στενά των συνοικιών, μηχανάκια μικρού κυβισμού. Τρίτον, μηχανές και περιπολικά για τους μεγάλους δρόμους. Όχι τους εθνικούς, στις πόλεις. Τέταρτον, κινητές αστυνομικές μονάδες, σαν αυτές που έχουμε πιλοτικά στο Κολωνάκι, στην Ομόνοια, στην Κουμουνδούρου και στον Πειραιά και μια στη Θεσσαλονίκη, θα τις διευρύνουμε και πέμπτον, τα Α.Τ. των αυτοκινητοδρόμων.
 
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχουμε μηδενικά ποσοστά μοιραίων ατυχημάτων, δυστυχημάτων, στο μεγάλο δρόμο ΠΑΘΕ. Επιπλέον η Αμεση Δράση που είναι η καινούργια φιλοδοξία μας τώρα, θέλουμε να ενισχυθεί με 25 ζεύγη με σύστημα επικοινωνίας που θα περιπολούν, μιλάω για την Αττική, αλλά κάτι ανάλογο στα μεγέθη θα γίνει για τις άλλες πόλεις. 30 περιπολικά επιπλέον που θα κινούνται στην περιφέρεια της Αττικής. Ένα κέντρο όπου θα είναι καταγεγραμμένα τα σημεία με το C4I μηχάνημα πού βρίσκεται το καθένα, δορυφορικό και στο οποίο κέντρο θα αναφέρονται. Το κέντρο θα δίνει διαταγή όταν έχεις το επεισόδιο, σε αυτό που λέμε, στα 20 ετοιμοπόλεμα βανάκια, δηλαδή με πλήρη εξάρτηση και με ένα επαρκές δυναμικό εκπαιδευμένο προσωπικό. Αυτά θα τα εφαρμόσουμε πριν από το καλοκαίρι.
 
Έτσι απαντώ στις ερωτήσεις τις καλές, όπως συνολικά στο πνεύμα της επερώτησης και στην ανησυχία την δεδικαιολογημένη, το προβάλω πρώτος εγώ, και να έχουμε την ευθύνη των ορίων. Να μην κάνουμε την ανησυχία πανικό για την κοινωνία μας. Είμαστε δυνατοί και ψύχραιμοι και θα τα αντιμετωπίσουμε.
 
Σας ευχαριστώ.

Τελευταίες Αναρτήσεις