Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200704-05-2007: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση Βουλευτή του Κ.Κ.Ε.για θέματα του Πυροσβεστικού Σώματος

04-05-2007: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση Βουλευτή του Κ.Κ.Ε.για θέματα του Πυροσβεστικού Σώματος

Κύριε Πρόεδρε, η ερώτηση του κυρίου συναδέλφου μου δίνει την ευκαιρία να απαντήσω ή να λογοδοτήσω πάνω στο θέμα των μέτρων που λαμβάνουμε για την αντιπυρική περίοδο του 2007, τη φετινή.
 
Καλώς επισημαίνει ο κύριος Σκυλλάκος ότι, όπως όλα δείχνουν, θα έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι. Για αυτό λαμβάνουμε αυξημένα μέτρα και πρόνοιες.
 
Για το κεφάλαιο του προσωπικού: Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι επί των ημερών μου ελήφθησαν οι σοβαρότερες και αποτελεσματικότερες πρόνοιες -τα τελευταία 5 χρόνια τουλάχιστον, για να μην πω από τον καιρό που ανέλαβε το Πυροσβεστικό Σώμα την αντιπυρική δασική προστασία- λαμβάνονται φέτος ή μάλλον επί των ημερών μου, οι καλύτερες πρόνοιες.
 
Πέτυχα την έγκριση 550 συν 22, 600 σχεδόν πυροσβεστών πέρσι, προσλήψεις οι οποίες επετεύχθησαν έπειτα από έναν πολύ σοβαρό, έντιμο, αξιοκρατικό, έγκυρο, αδιαμφισβήτητης αξίας και από πλευράς αδιάβλητου, διαγωνισμό. Αυτοί τώρα είναι στο πεδίο της μάχης.
 
Επίσης, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω επί του προσωπικού -δηλαδή του δυναμικού του προσωπικού- ότι κατάφερα, πολύ πρόσφατα -όπως είχα υποσχεθεί και όπως είχα υποδείξει και στους ενδιαφερομένους υπαλλήλους- κατάφερα την τακτοποίηση μέσα στο μέτρο του Συνταγματικώς και Νομικώς δυνατού, την τακτοποίηση 5.500 εποχικών πυροσβεστών ή πυροσβεστών συμβασιούχων διάσωσης και πυρόσβεσης, υπαλλήλων διάσωσης και πυρόσβεσης. Αυτοί τώρα έχουν ανανεώσει για πέντε χρόνια το συμβόλαιό τους -και μάλιστα μπορώ να σας το πω απλώνοντας την ματιά μου στο μέλλον και στην τύχη αυτών των ανθρώπων, καθώς επίσης και στην βάση προσφοράς υπηρεσιών- ότι έτσι θα τελειώσουν, εάν το θέλουν, την υπηρεσιακή τους κατάσταση. Όχι έτσι, μπορεί να έχουμε και βελτιώσεις στο μέλλον, αλλά πάντως οι άνθρωποι είναι πυροσβέστες. Στα σχεδιάσματά μας τους εκλαμβάνουμε ως “στρατό” αξιόμαχο, δυνάμενο να προσφέρει στον ανώτατο βαθμό τις υπηρεσίες του.
 
Αυτοί οι άνθρωποι, 5.500, ζούσαν με αγωνία και εκκρεμότητα τί θα γίνει με τον χαρακτηρισμό τους. Τους είπα από την αρχή, ότι θα ανανεώσουμε το συμβόλαιο για πέντε χρόνια. Είναι ο καλύτερος νομικός δρόμος να περάσουμε πέρα. Θα κανονίσουμε το πεντάμηνο να είναι μέχρι 8 μήνες να υπηρετούν. Θα κανονίσουμε να προσληφθούν άπαντες και αυτά όλα διευθετήθηκαν κατά τον πλέον ικανοποιητικό τρόπο και είμαι υπερήφανος να το ανακοινώνω στη Βουλή και να απαντώ στην ερώτηση του συναδέλφου.
 
Έτσι λοιπόν έχουμε το έλλειμμα των 3.500 πυροσβεστών βασικά που θα το καλύψουμε συν το χρόνο. Τώρα που μιλάμε έχω έγκριση από τον Πρωθυπουργό και από το Υπουργείο Οικονομίας, για την πρόσληψη στα δύο επόμενα χρόνια, 1.300 πυροσβεστών. Συνεπώς, από πλευράς προσωπικού, δυναμικού προσωπικού, είμαστε πολύ καλά ή καλύτερα από κάθε άλλη προηγούμενη φορά από τον καιρό που αναλάβαμε την δασοπυρόσβεση μέχρι σήμερα.
 
Η συζήτηση, κύριε Σκυλλάκο, για τα εναέρια μέσα και για τα επίγεια, τα χερσαία μηχανικά μέσα είναι μια πολύ σοβαρή συζήτηση. Δεν ξέρω γιατί διαπράττετε το σφάλμα να υποτιμάτε τα εναέρια μέσα, τα οποία εμείς τα θεωρούμε ως την αεροπορία ενός “πολέμου”. Ασφαλώς και το προσωπικό είναι το πεζικό και πολύτιμο για την εκκαθάριση του κεκαυμένου ή μάλλον για την πλήρη κατάσβεση μιας πυρκαγιάς. Αλλά είναι πολύτιμος σύμμαχος η αεροπορία, δηλαδή τα εναέρια μέσα, τα οποία φροντίζουμε και μάλιστα ενισχύσαμε με εντολή του Πρωθυπουργού φέτος με τρία ακόμη ελικόπτερα βαρέως τύπου για κατάσβεση, σοβαρή συμβολή στην κατάσβεση. Bαρέως τύπου από 7 που είχαμε (παραδοσιακό μέγεθος, αριθμό μισθώσεων), τώρα έχουμε 10 μισθώσεις ελικοπτέρων βαρέως τύπου. Ασφαλώς είναι και τα μικρά, τα οποία χρησιμοποιούνται για την επιτήρηση και για την πρώτη επέμβαση, που είναι επίσης πολύτιμο στοιχείο, διότι όλες οι επιστημονικές μελέτες λένε ότι η φωτιά πολεμάται την πρώτη ώρα από της εκδηλώσεώς της.
 
Και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με το να σημειώσω ότι έχουμε και τον παλιό στόλο των Canadair, από τα οποία ένας σοβαρός αριθμός, -το έχω πει πολλές φορές και περιμένουμε την έκθεση από την Πολεμική Αεροπορία- χρειάζεται ο στόλος των παλαιών, των λεγομένων 215, ανανέωση.
 
Αυτή είναι η αναφορά μου στην ερώτηση του κυρίου συναδέλφου. Σημειώνω ότι όλα τα ενδιάμεσα ερωτήματα ή επισημάνσεις που κάνετε για το προσωπικό, και κυρίως για τους εποχικούς, όλα θα ικανοποιηθούν για να είναι πλήρως αξιόμαχο το δυναμικό που θα πέσει στην μάχη.
 
Δευτερολογία Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα: Εννοείται ότι μόνο οι δημοσιονομικές δουλείες με εμποδίζουν από το να προσλάβω με διαγωνισμό τακτικό προσωπικό 3.500 πυροσβεστών που έχω κενό. Και αυτές οι δημοσιονομικές δουλείες που με εμποδίζουν, εξουδετερώνονται σιγά σιγά, χάρη στην επιμονή μου. Και σε αυτή την επιμονή μου οφείλεται και η έγκριση των 1.300.
 
Ελπίζω να μην είναι 1.100 οι άγοντες προς την έξοδο τα επόμενα δύο χρόνια. Να είναι λιγότεροι. Έτσι λένε και κάποιες μελέτες που μου έχουν υποβληθεί. Πάντως, είναι η καλύτερη αντιμετώπιση, γιατί θέλω να σημειώσω, ότι το κενό των 4.000 θέσεων το παραλάβαμε ως υπαρκτό πριν από 4 χρόνια. Και φυσικά το παλέψαμε όσο καλύτερα γίνεται.
 
Θέλω να σημειώσω, ότι δεν είναι εύκολο -και μέσα στο πλέγμα των δημοσιονομικών σχέσεων, αλλά και των προτεραιοτήτων για τις προσλήψεις- δεν είναι εύκολο να λέμε ότι το Σύνταγμα δεν σημαίνει τίποτα και να φτιάξουμε ένα Σύνταγμα, το οποίο θα μας δίνει την ευχέρεια οι ορισμένου χρόνου συμβασιούχοι, να γίνονται αορίστου. Διότι, όπως ξέρετε, ως έγκριτος νομικός, η δουλεία ή το βάρος της Συνταγματικής απαγόρευσης για να αρθεί θα πρέπει να αρθεί μετά από δέκα χρόνια, μετά από πέντε από σήμερα στην καλύτερη των περιπτώσεων. Συνεπώς, τίθεται εκτός συζητήσεως η υπόθεση του να το ξαναδούμε συνταγματικά τί γίνεται με τους ορισμένου χρόνου ή τους συμβασιούχους.
 
Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε. Ειλικρινώς είμαι υπερήφανος ότι πάλεψα, από την πρώτη ώρα έδωσα λύση. Και τους είπα: «σας μιλάω ως σύμβουλός σας, αφήστε τους χαρακτηρισμούς, πάμε για αυτήν την ανανέωση – αναβίωση του Προεδρικού Διατάγματος της πενταετίας και θα είμαι ευτυχής».
 
Και κατά σύμπτωση -εν παρενθέσει, σας λέω ότι είναι οκτάμηνο εγκεκριμένο και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους– έρχεται μία ειρωνεία της ιστορίας ή των ημερών, που τί κάνει; Την μέρα που περάσαμε και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το 8μηνο και ήμασταν σε μία επιτυχία 100% όσον αφορά τα επιδιωκόμενα μέσα στις δυσκολίες, έρχεται ο ?ρειος Πάγος και λέει:΄΄ δεν επιτρέπεται μετατροπή σε αορίστου χρόνου΄΄, διότι ο άλλος ο δρόμος, ο μαξιμαλιστικός έπεσε εις το κενόν.
 
Συνεπώς, σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Απήντησα επί του προσωπικού.
 
Συναντώμεθα για τα μηχανικά μέσα, εναέρια και χερσαία, μένει εν παρενθέσει ότι δεν θέλω να ασχοληθώ με ένα ένα τα αντικείμενα που θα εφοδιάσουμε τους εποχικούς. Για αυτό κατέφυγα στην γενική λύση, γιατί δεν είναι για τον χρόνο και για την συζήτησή μας η ειδική αναφορά.
 
Τέλος, αξιοποιώ μία παρατήρησή σας εισαγωγική, δική σας στην προφορική ανάπτυξη της ερώτησης, ότι πράγματι είναι ζήτημα πώς να κάνουμε την μεγάλη ανατροπή στην αποδάσωση της χώρας. Το σέβομαι όπως το διατυπώνετε.
 
Το μόνο που έχω να εισφέρω στην συζήτηση είναι ότι εργαζόμαστε, συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναδασώσεων και προστασίας των δασών. Κατά πρόληψη.
 
Τώρα, σήμερα, μιλήσαμε περισσότερο για την μάχη της καταστολής. Δηλαδή πώς γίνεται η αντιπυρική προστασία της χώρας, αυτό το ευαίσθητο καλοκαίρι.
 
Σας ευχαριστώ.
 

Τελευταίες Αναρτήσεις