Τε 22 Μαρτίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200703-02-2007: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που...

03-02-2007: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

                                                                                                             Αθήνα, 03-02-2007

ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ

Κυρία Πρόεδρε, θα προσπαθήσω να μην εξαντλήσω το χρόνο συμμεριζόμενος το ενδιαφέρον και την αδημονία των συναδέλφων.
 
Θέλω να σας πω ότι παρατηρώντας και το γραπτό κείμενο της προτάσεως δυσπιστίας και την προφορική ανάλυση είδα να κυριαρχεί ένας λόγος που είχε να κάνει με πρόκληση γαντιού των ρομαντικών χρόνων και εγώ, σαν νευρικός που είμαι κιόλας, έτεινα να σηκώσω το γάντι. Αλλά διαπίστωσα ότι δεν επρόκειτο για το γάντι της μονομαχίας. Επρόκειτο για πετσέτα λευκή της παραίτησης που ρίχνουν οι προπονητές, όταν χάνει ο πυγμάχος τους.
 
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
 
Διεπίστωσα ακόμη -επειδή είμαι και ελληνιστής, καθώς ξέρετε- ότι η πρόταση μομφής λαμβάνει το επίγραμμα προτροπάδην. Διαβάζω τα λεξικά και βρίσκω: «Όπου φύγει, φύγει»!
 
(Γέλια και χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
 
Το υπενθυμίζω, γιατί είναι επίγραμμα στην πρότασή σας.
 
Επιπλέον, διαπιστώνω ότι είναι το άκρον άωτον, γιατί ο Πανάγαθος, Ελεήμων, ο Μεγαλοδύναμος είναι και ’’μέγας καλαμπουρτζής’’ και ’’φτιάχνει’’ σκηνές ειρωνείας! Στην προκειμένη περίπτωση, είδα το άκρον άωτον της αντίφασης: Οι δυο πρώτοι εισηγητές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ονομαστικά κ. Βενιζέλος και κ. Πάγκαλος, συνεννοήθησαν και συμφώνησαν για να υποστηρίξουν βασικά και εισηγητικά την πρόταση. Αλλά, ω του θαύματος, αυτοί οι δυο με το επιχείρημα του 16 κατά κύριο λόγο και της «ζαβολιάς» που έκανε η Νέα Δημοκρατία στην Αναθεώρηση, του 16 κυρίως, όταν είδα τις εισηγήσεις τους στην Αναθεώρηση, βλέπω τον κ. Πάγκαλο έκθυμο, ένθερμο εισηγητή υπέρ του 16 και τον κ. Βενιζέλο ένθερμο υποστηρικτή κατά του 16! Λέω: Τί είναι εδώ; Πολύ ενδιαφέρον είναι αυτό!
 
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
 
Και ακούω τους αναλυτές…
 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ:
Για τη «ζαβολιά» δεν μας είπατε!
 

ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης):
Πάντως η «ζαβολιά», κύριε Γείτονα, το ρώτησε και κάποιος άλλος συνάδελφος, δεν μπορεί να συγκριθεί με τη «ζαβολιά» των ’’εγχρώμων’’.
 
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας )
 
Ήταν λάθος καταμέτρηση, ήταν απρόσφορος απόπειρα που συγχωρείται και εξ’ ευηθείας κατά το Ποινικό Δίκαιο για τους νομικούς, αλλά δεν είναι ο πολιτικός των εγχρώμων. Κλείστε τη σελίδα, μη συνεχίζουμε.
 
Είναι, επιπλέον, το άκρον άωτον –με συγχωρείτε- για την κατάσταση των αντιφάσεων. Λέει ο κ. Παπανδρέου: «Εμείς δεν διακόπτουμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τη διαδικασία. Θέλουμε να προχωρήσει». Με τη διαφορά ότι, αν εκτιμηθεί και το αίτημά του για εκλογές, θα προχωρήσει κάπως αργά, δηλαδή πέρα το 2012. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.
 
Επιπλέον, θέλω να σημειώσω ότι αυτό που λέει ότι θέλει να αποφύγει εν σχέσει προς το 16 και τη λαϊκή εξέγερση, αυτό θα το υποστεί. Θα το υποστεί, μόλις ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση και η επόμενη Βουλή συνεχίσει να είναι στην ολοκλήρωση της αναθεωρητικής διαδικασίας. Θα ψηφίσει ηρωικά το άρθρο 16 και διότι το ψήφισε στην Επιτροπή ο κ. Παπανδρέου και διότι δεσμεύτηκε χθες με το «μπραβάτο» στυλ ότι «εδώ θέλω και Αναθεώρηση και εκλογές», λέγοντας ότι: «Τηρώ όλες τις δεσμεύσεις για την Αναθεώρηση του Συντάγματος». Εννοείται ότι στις δεσμεύσεις περιλαμβάνεται και η υπερψήφιση του άρθρου 16. Θέλετε να σας πω εγώ με θάρρος -γιατί λένε και «νίκη Βενιζέλου»- τι συνέβη; Θα σας το πω και κρατήστε σημειώσεις.

(Γέλια και χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Κρατήστε σημειώσεις, γιατί σας αφορούν. Στο κάτω-κάτω της γραφής ενδιαφέρομαι για εσάς, γιατί είστε κόμμα εξουσίας, οψέποτε. Γίνατε ουρά του Συνασπισμού και με το 16.
 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ:
Τι έχετε πάθει με το Συνασπισμό τέλος πάντων;

ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης):
Εγώ μιλάω τη γλώσσα της αλήθειας. Δηλαδή υποτιμάτε τον εαυτό σας χωρίς λόγο και μάλιστα κάνετε και κάτι άλλο και έρχομαι στα θέματα της ευθύνης μου. Κάνετε και κάτι άλλο. Ακούστε, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κάνετε κάτι άλλο: Εδώ μέσα στη Βουλή χάνετε όλες τις μάχες. Τις χάνετε και στο πεζοδρόμιο, γιατί εκεί πρώτα είναι τα δύο κόμματα της Αριστεράς.
 
Ακούστε. Σταθεροποιηθείτε κάπου. Υποτίθεται ότι είστε ευρωπαϊστές. Κάποιοι από τους διαδηλούντες δεν είναι, οι περισσότεροι ίσως. Δεν είναι ευρωπαϊστές. Μην συμπλέετε μαζί τους. Κρατήστε ένα κομμάτι αστικής κεντροαριστεράς. Σεβαστείτε το. Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά. Δηλαδή εδώ χάνετε κατά κράτος καθ’ημέραν. Βγαίνετε στο δρόμο, και τι κάνετε; Ενώνεστε μαζί με εκείνους οι οποίοι είναι καταληψίες στα Πανεπιστήμια; Στα Πανεπιστήμια είναι λίγοι. Βλέπω τους εκπροσώπους της ΠΑΣΠ οι οποίοι διαρρηγνύουν τις σχέσεις με το κόμμα τους. Κοιτάξτε, έχετε προβλήματα που κάποιος πρέπει να σας τα πει μήπως βρείτε τον καιρό και ασχοληθείτε σοβαρά και όχι με το προτροπάδην να φεύγετε όπου φύγει-φύγει. Μήπως ασχοληθείτε με τα πολιτικά ζητήματα, διότι στα οικονομικά και στα ζητήματα της Αστυνομίας και της ασφάλειας θα σας πω εγώ τον απολογισμό.
 
Βάζετε τους τηλεοπτικούς κεκράκτες να μιλούν για εγκληματικότητα. Εγώ έχω καταθέσει τα στοιχεία τη Βουλή και τα ξανακαταθέτω. Δεν είπαμε ότι είμαστε οι άριστοι στην εκμηδένιση της εγκληματικότητας. Είπα μια μέρα στο Πολιτικό Συμβούλιο, με συγχωρείτε κύριε Πρόεδρε –λέω στον Καραμανλή- με την παρουσία μου στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως είναι αλήθεια ότι δεν κατάφερα να μετατρέψω την κοινωνία των ανθρώπων σε κοινωνία αγγέλων. Πράγματι, το ομολογώ αυτό.
 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ:
Το ήξερε.
 
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης):
Όχι, μου είπε κάτι άλλο, που δεν σας το λέω.
 
Αλλά θέλω να καταθέσω και πάλι τα στοιχεία της εγκληματικότητας μαζί με μια υπογράμμιση. Είμαστε από τις τελευταίες χώρες στην εγκληματικότητα κατά τα στοιχεία της Interpol.
 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ:
Πάντα ήμασταν.
 

ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης):
Πάντα, αλλά τώρα τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι και επί των ημερών μας κρατάμε αυτήν τη γραμμή η οποία οφείλεται στην Αστυνομία και στην κοινωνία, στο φιλήσυχο. Και σας παρακαλώ για το «πάντα», έχω και μια αύξηση ενός εγκληματογόνου στοιχείου –δεν λέω σε μεγάλο βαθμό- που είναι η σημαντική αύξηση των μεταναστών τους οποίους εγώ κοντράρω με σύννομη επαναπροώθηση στα σύνορα, δηλαδή εμείς ως χώρα. Μένει όμως καθίζημα. Σας ζητώ όλα αυτά τα συνεκτιμήσουμε.
 
Σε τι αιτιάστε τον Πολύδωρα, κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Ότι είπε pretor urbanus; Για όσους ξέρουν ιστορία και έτσι είμαι εγώ, και δεν θα μου κάνετε ούτε λεκτική ούτε διανοητική λοβοτομή. Θα μιλάμε ελεύθερα ίσως εμπλουτίζοντας τα εκφραστικά μας μέσα. Είπα έτσι για τον απλούστατο λόγο ότι είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται συντεταγμένη Αστυνομία και πρώτον τον pretor urbanus τον Αστυνόμο. Και το είπα για να το μάθουν οι Αστυνόμοι, για να ενισχύσω την αυτοεκτίμησή τους. Διότι εγώ είμαι στον αντίποδα εκείνων των Υπουργών κατά τεκμήριον του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που είχαν τους Αστυνόμους του κλώτσου και του μπάτσου. Ναι, εγώ είμαι στον αντίποδα. Δεν τους λέω μπάτσους ποτέ. Είναι διαφορά στην κουλτούρα.
 
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
 
Μάλιστα, Υπουργός καλός άνθρωπος κατά τα άλλα, είχε βαρέσει χαστούκι σε αστυφύλακα. Κάποιος άλλος Υπουργός, καλός κατά άλλα, τους έλεγε ταβλαδόρους. Κάποιος άλλος τους έλεγε φασίστες της Δεξιάς. Σ’ αυτά όλα είπα εγώ pretor urbanus.
 
Σε αυτά όλα είπα –ακούστε, γιατί είναι μομφή και πρέπει να απολογηθώ- ναι, σας εμπιστεύομαι. Είδατε κανένα διοικητή ποτέ να πει στους διοικουμένους του, δεν σας εμπιστεύομαι; Τι βρήκατε και λέτε τώρα; Ότι ο Πολύδωρας…
 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ:
Διοικητής;
 

ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης):
Πολιτικός προϊστάμενος.
 
…δεν τα λέει καλά γι’ αυτό καταστρέφεται το αστυνομικό έργο! 
 
Θέλω να συμπληρώσω ακόμη ό,τι παρατήρησα, και σας το λέω για να το συναποδεχτούμε, να το συνεκτιμήσουμε και συναποφασίσουμε. Τόσο πολύ σας ζητώ να το συνεκτιμήσουμε και να δράσουμε. Δεν με ενδιαφέρει για τον Υπουργό Πολύδωρα, με ενδιαφέρει για την έννομη τάξη. Το έχω πει χίλιες φορές.
 
Τρία είναι τα ζητήματα που απασχολούν –παρατήρησα ένα χρόνο τώρα με σοβαρότητα που είναι το βάρος ή το πρόβλημα του αστυνομικού έργου- τρία στοιχεία, τρία σημεία, το αστυνομικό έργο. Απευθύνομαι στον κ. Φλωρίδη, στον κ. Χρυσοχοϊδη και στον κ. Γείτονα. Δεν ξέρω εάν έχουμε και άλλους καλούς διατελέσαντες Υπουργούς –και ο βετεράνος ο Γιάννης ο Κεφαλλογιάννης- καλούς τω όντι συναδέλφους στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Τρία είναι τα προβλήματα.
 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ:
Και τον κ. Βουλγαράκη. 
 
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης):
Και στον κ. Βουλγαράκη εντάξει. Σας λέω τώρα Υπουργούς από πλευράς ΠΑ.ΣΟ.Κ. με το οποίο διαλέγομαι εκζητών και την κατανόηση και τη συναντίληψη και τη συνεργασία.
 
Πρώτον, οι μικρές διαδηλώσεις. Θέλω βοήθεια. Γιατί; Για να ελευθερώσουμε την πόλη. Από τι; Από τη σπατάλη των κινήσεων και των διαδηλωτών και των αστυνόμων. Διατίθενται ενενήντα τέσσερις χιλιάδες αστυνομικοί –να τα ελλείμματα τα πραγματικά- και το 2004 και το 2005 ένας ανάλογος αριθμός, αλλά, αν θέλετε το 2003, γιατί το 2004 ήταν ολυμπιακή χρονιά, γιατί τις εξακόσιες-επτακόσιες μικρές διαδηλώσεις κατ’ έτος εδώ στην Αθήνα. Και ύστερα μιλάμε για τρεις χιλιάδες αστυνομικούς που απασχολούνται δικαίως ή και αδίκως, καμία φορά –κοιτάω να το ξεκαθαρίσω αυτό- σε άλλους στόχους.
 
Κοιτάξτε όγκος αστυνομικού έργου, κύριοι συνάδελφοι! 
 
Ζήτησα βοήθεια. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε καταθέσει σχέδιο νόμου που δεν το προχώρησε. Είχαμε βέβαιη τη γνώμη χωρίς αμφιβολίες και ταλαντώσεις των Υπουργών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του πρωθυπουργού κ. Σημίτη και δεν συμπαραστάθηκαν. Γιατί; Έπρεπε να συμπαρασταθείτε και εγώ θα σας απέδιδα όλα τα εύσημα.
 
Δεύτερον, για την υπόθεση του αστυνομικού έργου. Το δεύτερο και σοβαρότερο είναι οι κουκουλοφόροι. Δεν είναι «πιάστε τους», γιατί θα σας πω, γιατί δεν τους πιάσατε εσείς είκοσι χρόνια. Χρειάζονταν, και τότε είχα εγώ ως Κόμμα –είμαι «αρχαίος»- όλη τη συμφωνία, όλη την ετοιμότητα, να λάβετε μέτρα, να προχωρήσετε σε δράσεις και δεν το είδα. Δηλαδή στην περίπτωση των κουκουλοφόρων αρχίζει η δράση. Εγώ μιλάω, γιατί ο λόγος μου -όπως ο λόγος στην πολιτική- είναι πράξη. Κατεξοχήν, σε εμάς τους διαχειριστές των κοινωνικών φαινομένων ο λόγος είναι πράξη.
 
Ανέβηκα, λοιπόν, στα κεραμίδια και είπα, μικρές συγκεντρώσεις, μικρές διαδηλώσεις. Πρέπει να τις πάμε σε μια λωρίδα. Το είπα κατά σύνεση, κατά κρίση συνετού ανθρώπου. Στο θέμα των κουκουλοφόρων είπα, ξεκινάμε από την ηθική αποδοκιμασία, την ηθική απομόνωση.
 
Και τρίτον, οι χουλιγκάνοι. Σας φέρνω τα ευχάριστα ότι για τους χουλιγκάνους των γηπέδων –κάπου είδα τον Γιώργο τον Ορφανό- κάναμε σοβαρή δουλειά και είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Και κοιτάω την Ιταλία σήμερα και τρέμω, κύριε Λιάνη. Είδα τι έγινε στον αγώνα Κατάνια – Παλέρμο και τρέμω!
 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ:
Έχουν αρχίσει οι μάχες στις γειτονιές όμως!
 

ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης):
Εμείς εδώ κοντρολάραμε κατά το δυνατόν εμπροθέσμως με νόμο και μέτρα συνακόλουθα αυτό το φαινόμενο και σας λέω ότι είμαι ευτυχής για την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας παρά το γεγονός ότι λαμβάνω και παθαίνω και υφίσταμαι τηλεοπτικό λιντσάρισμα καθημερινά. Γιατί;
 
Θέλω να κατανοήσουμε το πρόβλημα. Η έννομη τάξη, το αίσθημα ασφαλείας είναι κοινό αγαθό και δημοκρατική μας υποχρέωση. Θέλω σε όλα αυτά να συνεννοηθούμε. Πρώτον, μικρές διαδηλώσεις. Δεύτερον, κουκουλοφόροι και αυτή η δράση. Και τρίτον, χουλιγκάνοι των γηπέδων. Και τα τρία τα τρέμω.
 
Κεφάλαιο τρομοκρατία. Αναγνωρίζω το γεγονός ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης και η προηγούμενη διοίκηση –πολιτική και αστυνομική- εξάρθρωσαν τη 17 Νοέμβρη. Δεν είμαι εγώ μικρόψυχος, αλλά μη θέλετε να κάνετε σπέκουλα πάνω στο κεφάλαιο της τρομοκρατίας σήμερα.
 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ:
Εσείς κάνετε σπέκουλα.
 

ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης):
Για να είμαστε εξηγημένοι, είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα. Ευτυχώς εδώ έχουμε, κυρίες και κύριοι –πώς να πούμε- μικράς κλίμακας και κατά κάποιο τρόπο σε διαστάσεις που θα τις θέσουμε υπό τον έλεγχο, είτε είναι σε συνέχεια, είτε είναι σε υπάλληλους κύκλους ή σε επάλληλους κύκλους ή σε πατρότητες και μητρότητες με την παλιά τρομοκρατία. Είμαστε σε καλό σημείο.
 
Δεν μπορώ να προχωρήσω περισσότερο, αλλά σας ζητώ και κάτι ακόμα που με θίγει προσωπικά. Και τώρα μάλιστα έχω κάποια στοιχεία, τα οποία πάλι από διακριτικότητα δεν θα τα καταθέσω. Έκανα ελάχιστες πράξεις αναγκαίες για τις μεταβολές στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία, ελάχιστες και αναγκαίες. Δεν συνεχίζω ούτε υπαινίσσομαι τίποτα. Απλούστατα ήταν δεδικαιολογημένες και επιβεβλημένες.
 
Δεν διέλυσα την αντιτρομοκρατική. Είναι σοβαρή υπηρεσία. Ακόμα κάποιοι ατακτούν μέσα στην υπηρεσία. Πρέπει να γίνουν και άλλα. Εγώ υπηρετώ το Σύνταγμα, το νόμο, την εντολή του λαού και αυτή την Αίθουσα συνολικά και για το κεφάλαιο της τρομοκρατίας.
 
Όπως σας υποσχέθηκα, θέλω να οικονομήσω λίγο το χρόνο. Διακόπτω περίπου και θέλω να σας ζητήσω το εξής. Καλώς ασκήσατε το συνταγματικό σας δικαίωμα για την πρόταση δυσπιστίας. Εγώ όμως σας ζητώ –όπως ζήτησα για τον Παλαιοκώστα και με κοροϊδεύατε, και τον έπιασα τον Παλαιοκώστα και θα πιάσω και τους άλλους, έχουμε σημαντικό ρυθμό εξιχνιάσεως παρελθόντων ετών- να εμπιστευτείτε και εμένα και την Αστυνομία στον τομέα της τίμιας και δημοκρατικής υπηρέτησης της έννομης τάξης.
 
Να μας εμπιστευτείτε όλοι. Δεν δίνω προβάδισμα δημοκρατικότητας σε κανέναν, όπως δεν δέχομαι υποτίμηση ως προς τη δημοκρατικότητα και τη δουλειά από εσάς σε μένα.
 
Σας ευχαριστώ.
 
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Τελευταίες Αναρτήσεις