Πε 2 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200701-06-2007: Απάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση Βουλευτή του ΣΥΝ κ. Θανάση Λεβέντη σχετικά με...

01-06-2007: Απάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση Βουλευτή του ΣΥΝ κ. Θανάση Λεβέντη σχετικά με την σύλληψη του 19χρονου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη για συμμετοχή του στα επεισόδια της 5-5-2007

Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Συνάδελφε, κύριε Λεβέντη, μπορώ να διαβεβαιώσω με τη μέγιστη δυνατή κατηγορηματικότητα ότι δεν έχουν στοχοποιηθεί οι συγκεκριμένοι φοιτητές και ότι -προς Θεού- δεν γίνεται καμμία προσπάθεια εκ των υστέρων δικαίωσης για την στάση των διωκτικών αρχών στην υπόθεση των 49.
 
Ναι, μπορώ να το διαβεβαιώσω ότι είναι έξω από το σκεπτικό της Αστυνομίας και με ειδική επιμέλεια έχω δώσει γραμμή ως οφείλω για το διακεκριμένο των εξουσιών, για τον σεβασμό και στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης σε κάθε περίπτωση.
 
Η σειρά των νομικών γεγονότων για την περίπτωση του φοιτητή που αφορά η ερώτηση έχει ως εξής:
 
Κατά τα επεισόδια, τις πρωινές ώρες της 5-5-2007 στην οδό Εθνικής Αμύνης της περιοχής του Αριστοτελείου της Θεσσαλονίκης, μετά τα επεισόδια, κατά διαστήματα εξέρχονταν ομαδικά άτομα (που είχαν συμμετάσχει στα επεισόδια κατά την εκτίμηση της Αστυνομίας) και τότε εκεί προσήχθησαν 15 περίπου άτομα. Ο αναφερόμενος στην ερώτηση φοιτητής και 4 ακόμη άτομα συνελήφθησαν από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και προσήχθησαν στα πλαίσια της διενεργηθείσας προανάκρισης στον Εισαγγελέα απ΄ όπου ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος παρήγγειλε και την διενέργεια της Κύριας Ανάκρισης. Από την Ανακρίτρια εκδόθηκε το υπ’ αριθμ. 21/07 Ένταλμα Προσωρινής Κράτησης του εν λόγω φοιτητή συνεπεία του οποίου οδηγήθηκε στο Ειδικό Κατάστημα Κρατήσεως Νέων στην Αυλώνα. Εντάλματα προσωρινής κράτησης εκδόθηκαν επίσης σε βάρος δύο προσώπων από τα συλληφθέντα που οδηγήθηκαν στις Φυλακές Κομοτηνής. Από τα πέντε συλληφθέντα πρόσωπα δηλαδή, για τα τρία διετάχθη η Προσωρινή Κράτηση.
 
Σημειώνω ακόμη ότι, όπως αντιλαμβάνεσθε, η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και κατά του συγκεκριμένου Εντάλματος, ο 19χρονος υπέβαλε την υπ’ αριθ. 4911 της 11-5-2007 προσφυγή, η οποία έχει εισαχθεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης με την υπ΄ αριθμ. 22257 της 29-5-2007 απορριπτικής πρότασης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και επίκειται η έκδοση βουλεύματος.
 
Αυτή είναι η ενημέρωση που ήθελα να κάνω. Μαζί με την ενημέρωση παρέχω και την εξής τοποθέτηση ως άνθρωπος, ως γονιός και εγώ, ως πολιτικός και ως Υπουργός φυσικά: Ότι εκφράζω δημόσια την συμπάθειά μου για την περίπτωση του 19χρονου φοιτητή, του συλληφθέντος και κατηγορουμένου, όμως εξίσου εκφράζω την εμπιστοσύνη μου και τον σεβασμό για την αγαθή προαίρεση και για την εκπλήρωση, την εύορκη εκπλήρωση καθήκοντος από τα όργανα της τάξεως, καθώς επίσης και από τις Εισαγγελικές και τις Ανακριτικές Αρχές.
 
Η συμπάθειά μου συνοδεύεται με την ευχή: δικαστικώς να πετύχει τα δίκαιά του και να αποδείξει την αθωότητά του ή και αν όχι την αθωότητά του, τους λόγους για την άρση της προσωρινής κράτησης, ο φοιτητής, ο άξιος της συμπάθειάς μας. Όμως ζητώ, μαζί με τον σεβασμό μου προς τα όργανα της τάξεως και τα θεσμικά όργανα και από το καλό συνάδελφο και ερωτώντα Βουλευτή κύριο Λεβέντη να αναγνωρίσει ότι δεν μπορούμε να παρέμβουμε Συνταγματικά, Θεσμικά στο έργο της Δικαιοσύνης. Ευχαριστώ.
 
 
Δευτερολογία Υπουργού Δημοσίας Τάξεως:
 
Κρατώ από την παρέμβαση -μάλλον από την προφορική ανάπτυξη της ερώτησης- του συναδέλφου την αξία που έχει η ανθρωπιστική επίκληση-έκκληση των λόγων για να μην διαπραχθεί κάποια αδικία εις βάρος του νεαρού φοιτητού. Αυτό είναι και πολιτικώς και ηθικώς επιτρεπτό και το υιοθετώ και εγώ, μην αδικηθεί ο νέος άνθρωπος. Όμως και οι δυο μας δεν πρέπει να υπεισέλθουμε στο πραγματικό μέρος. Το πραγματικό μέρος που υπογραμμίζεται πολύ έντονα και από τα Μέσα Επικοινωνίας, για το μόνο κριτήριο “τα πράσινα παπούτσια” και το τεκμήριο αποδείξεως. Δεν υπεισέρχομαι στο πραγματικό, δεν είναι επιτρεπτό.
 
Θέλω να σας πω με πάσα ειλικρίνεια ότι: όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί υπολογίζω, εκτιμώ ότι θα εξετέθησαν ενώπιον του Εισαγγελέως και ενώπιον του Ανακριτού. Και θα εξετιμήθησαν αναλόγως, δηλαδή δεν θα εκλήθησαν σοβαροί ισχυρισμοί βάσιμοι, ώστε να ανατρέψουν είτε το κατηγορητήριο είτε την προσωρινή κράτηση. Έτσι, δεν έχω δικαίωμα να κάνω εγώ ανασκευή της γνώμης και απόφασης Εισαγγελέως και Ανακριτού.
 
Το μόνο που θέλω να σας διαβεβαιώσω -πάλι το αντλώ από την προφορική ανάπτυξη- είναι ότι: ό,τι σας είπα, ότι δεν έχουν στοχοποιηθεί οι 49, δεν είναι μια προσωπική γνώμη. Είναι μία ενημέρωση-τέχνη που κάνω για το ποιά πολιτική ισχύει και σας διαβεβαιώ ότι δεν έχουν στοχοποιηθεί από τον ομιλούντα Υπουργό μέχρι τον τελευταίο Αστυφύλακα και ειδικώς πρέπει να πούμε οι δυο μας και στην Εθνική Αντιπροσωπεία ότι επί των ημερών μας, η καινούργια Αστυνομία δεν έχει “νησίδες”, οι οποίες να λειτουργούν στα όρια της εκδικητικότητας ή της προσωπικής πολιτικής κάποιου διμοιρίτη ή κάποιου Αστυφύλακα και αν υπάρξουν τέτοιες “νησίδες”, εμείς τις τσακίζουμε αυτομάτως.
 
Αυτό ας το καταλάβει η Εθνική Αντιπροσωπεία και ο ερωτών Συνάδελφος. Εκεί όπου η καταληκτική μου λέξη κύριε Πρόεδρε είναι ότι: ελπίζω, αυτό έχει την πολιτική του σημασία, είμαι βέβαιος μάλλον, ότι το Συμβούλιο στο οποίο εκκρεμεί η υπόθεση θα εξετάσει ενδελεχώς όλο το πραγματικό και νομικό μέρος. Δεν έγιναν σε απόσταση από τα επεισόδια οι προσαγωγές των 15 – 20 και στη συνέχεια οι συλλήψεις των πέντε και οιπροσαγωγές ενώπιον του Εισαγγελέως. Έγιναν σε μία αιτιώδη σχέση, χρονική σχέση, νομίζω 2 έως 3 ωρών.

Τελευταίες Αναρτήσεις