Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΝέαΟμιλία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη γιορτή για την «Ημέρα της Αστυνομίας»

Ομιλία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη γιορτή για την «Ημέρα της Αστυνομίας»

Είμαστε σήμερα όλοι εδώ, στην πρώτη γιορτή της Αστυνομίας, για να τιμήσουμε τους άνδρες και τις γυναίκες που δίνουν καθημερινά τη μάχη της ασφάλειας του πολίτη.

Θα αξιοποιήσω αυτή την ευκαιρία για να πω δημόσια αυτό που έχω ήδη πει σε εσωτερικές συζητήσεις στα στελέχη της Αστυνομίας, όλο αυτό το διάστημα που συνεργάζομαι μαζί τους ως πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου.

Ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη δουλειά τους και την απόδοσή τους. Και τους ευχαριστώ δημόσια για την προσπάθεια που καταβάλλουν σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από νέα φαινόμενα εγκληματικότητας που παράγονται από την αποξένωση, τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, αλλά ακόμα και από την τεχνολογική ανάπτυξη και την αποϊδεολογικοποίηση που ρευστοποιεί "αξίες" και συμπεριφορές.

Νέα φαινόμενα που απειλούν την ασφάλεια του πολίτη στην καθημερινή του ζωή, αλλά απειλούν επίσης και τη διεθνή ασφάλεια και ανατρέπουν τις προτεραιότητες της διεθνούς κοινότητας.

Η χρονιά που πέρασε μπορεί νομίζω να χαρακτηρισθεί ως η "αφετηρία" της νέας εποχής της αστυνομίας.

Υπήρξαν επιτυχίες και μάλιστα εντυπωσιακές σε όλα τα επίπεδα δραστηριότητας.

Στη μάχη για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας, στη μείωση της εγκληματικότητας, αλλά και σε άλλους τομείς όπως η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Η προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει επιτέλους να αποδίδει αποτελέσματα.

Ένα είναι βέβαιο. Ότι οι νέες υποδομές που αναπτύξαμε και ο στρατηγικός σχεδιασμός των δράσεων με βάση τα νέα δεδομένα, δεν θα ήταν αρκετά αν δεν άλλαζε το κλίμα μέσα στα στελέχη του Υπουργείου σε όλα τα επίπεδα.

Είμαι ικανοποιημένος όχι μόνο γιατί σήμερα μπορούμε σ` αυτή τη γιορτή να πούμε ότι ο απολογισμός είναι θετικός, αλλά πολύ περισσότερο γιατί άλλαξε τα βλέμμα των αστυνομικών μας, ανδρών και γυναικών.

Είμαι ικανοποιημένος, γιατί σήμερα οι συνεργάτες σας κύριε Αρχηγέ, έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, περισσότερη πίστη και αφοσίωση στη δουλειά τους.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος, κυρίες και κύριοι. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επένδυση της αστυνομίας για το μέλλον.

Ότι σπάσαμε το φαύλο κύκλο της απαξίωσης της Αστυνομίας και των Αστυνομικών. Ότι αφήσαμε πίσω το κακό παρελθόν, ένα παρελθόν για το οποίο πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι όλοι είχαμε ευθύνες.

Και η πολιτεία και οι ιστορικές συγκυρίες αλλά και οι αστυνομικοί.

Η κοινή μας φιλοδοξία είναι να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την εικόνα της Αστυνομίας στα επόμενα χρόνια. Γιατί στο σημερινό περιβάλλον καμιά υπηρεσία δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν δεν διαθέτει θετική εικόνα στην κοινωνία. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις. Ισχύει κατά μείζονα λόγο για το δημόσιο και τις δημόσιες επιχειρήσεις. Στο σύγχρονο κόσμο για να είσαι αποτελεσματικός πρέπει πρώτα από όλα να είσαι αποδεκτός, αυτό επιδιώκουμε με σύστημα και σχέδιο.

Οι κατευθύνσεις μας είναι γνωστές αλλά θα τις επαναλάβω.

Αστυνομία σύγχρονη και αποτελεσματική σημαίνει

·        Αστυνομία κοντά στον πολίτη με σεβασμό στα δικαιώματά του και τις ελευθερίες του. Με σεβασμό στο δικαίωμα της ασφάλειας στο σπίτι του, στη γειτονιά του, στην εργασία του.

·        Αστυνομία τεχνολογικά επαρκής, με σύγχρονες μεθόδους διοίκησης, σχεδιασμού και δράσης. Με ισχυρό σύστημα διεθνών σχέσεων και ανταλλαγής τεχνογνωσίας και πληροφοριών.

·        Αστυνομία με επάρκεια στελεχών. Με στελέχη καλά εκπαιδευμένα που αντλούν ηθική και υλική ικανοποίηση από το επάγγελμά τους και έχουν κοινωνική αναγνώριση και υποστήριξη.

Αυτές είναι οι τρεις βασικές κατευθύνσεις, η φιλοσοφία της πολιτικής μας. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι τις κατευθύνσεις αυτές, τις συμμερίζεται σχεδόν το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας και το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας.

Πάνω σ` αυτές τις κατευθύνσεις στηρίζεται και ο προγραμματισμός για τη χρονιά που έρχεται. Θα αναφερθώ μόνο στις δύο μεγάλες μας προτεραιότητες για τη χρονιά που έρχεται, θα είμαι πολύ σύντομος.

·        Πρώτη μας προτεραιότητα για την επόμενη χρονιά είναι η καθιέρωση του "Αστυνομικού της γειτονιάς" από τις αρχές Μαρτίου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ο Αστυνομικός της γειτονιάς θα είναι κοντά στον πολίτη. Κάθε πολίτης θα ξέρει ποιος Αστυνομικός είναι υπεύθυνος για τη γειτονιά του και θα μπορεί να απευθύνεται σ` αυτόν για κάθε πρόβλημα. Στόχος μας είναι να μειώσουμε ακόμη περισσότερο αυτό που ονομάζεται "μικροέγκλημα" το οποίο όμως παράγει ανασφάλεια στη καθημερινή ζωή των πολιτών. Θέλουμε να σπάσουμε τον απρόσωπο χαρακτήρα της Αστυνόμευσης. Έτσι θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των πολιτών και της Αστυνομίας.

·        Δεύτερη μεγάλη προτεραιότητά μας είναι η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Σήμερα είμαστε περισσότερο βέβαιοι από ποτέ ότι οι αγώνες θα είναι ασφαλείς και αυτή τη βεβαιότητα τη μοιράζεται μαζί μας και η διεθνής κοινότητα. Και η βεβαιότητά μας αυτή προκύπτει από τη συστηματική προετοιμασία που γίνεται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας των Ολυμπιακών αγώνων. Μέσα στο 2003 θα επιλεγούν τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν ήδη εκπονηθεί και ελέγχονται. Προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού, εκπαίδευση και επιχειρησιακή ετοιμότητα του προσωπικού, ανταλλαγή τεχνογνωσίας, όλα βρίσκονται σε εξέλιξη και προχωρούν με κανονικούς ρυθμούς.

Φύλαξα για το τέλος μια δέσμευση που είναι η διαρκής προτεραιότητά μου.

Γνωρίζουμε ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει χρειάζεται να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το εισόδημα των αστυνομικών μας και να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις συνθήκες εργασίας τους.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια αυτή από τη δική μου πλευρά και βέβαια από τη πλευρά της Κυβέρνησης συνολικά, είναι συνεχής έτσι όπως ήταν εξάλλου και μέχρι σήμερα.

Και η προσπάθεια αυτή θα έχει απτά αποτελέσματα για τους αστυνομικούς μας και στη χρονιά που έρχεται.

Σας εύχομαι υγεία, προσωπική ευτυχία και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες. Είμαστε όλοι εμείς, η πολιτεία και κυρίως οι πολίτες αυτής της χώρας στο πλευρό σας.

 Σας ευχαριστώ

Τελευταίες Αναρτήσεις