Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΝέα31-10-2004: Συνέντευξη Υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη στην εφημερίδα «Ισοτιμία», στo δημοσιογράφο Δασκαλόπουλος Γιώργος.

31-10-2004: Συνέντευξη Υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη στην εφημερίδα «Ισοτιμία», στo δημοσιογράφο Δασκαλόπουλος Γιώργος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

30-31 Οκτωβρίου 2004

Ερευνούμε με προσοχή τα τελευταία περιστατικά επιθέσεων

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν κάνει την ΕΛ.ΑΣ. εμπειρότερη και περισσότερο θωρακισμένη

Δεν αποκλείεται τίποτα για το σύστημα C4Ι αλλά πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δοκιμή

Στην συνέντευξή του στην «Ι» ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης αναφέρεται στα τελευταία περιστατικά επιθέσεων και σημειώνει ότι όλα τα στοιχεία ερευνώνται με προσοχή από την ΕΛ.ΑΣ. Αναφέρεται ακόμη στην πρόοδο της αστυνομίας μετά τους Ολυμπιακούς, ενώ καταγράφει τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες ορισμένες από τις κάμερες της Ολυμπιακής Ασφάλειας μπορεί να παραμείνουν στους δρόμους για τη διαχείριση του κυκλοφοριακού. Και ταυτόχρονα περιγράφει τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία της «αγροτικής ασφάλειας»  

 • Χθες σημειώθηκε μια απόπειρα επίθεσης εναντίον λεωφορείου των ΜΑΤ. Το σχόλιό σας.  Προς το παρόν, πρόκειται για ένα περιστατικό που το χαρακτηρίζουμε εκ των πραγμάτων μεμονωμένο. Όμως, τον βαθμό της σοβαρότητας του θα μπορούμε να τον εκτιμήσουμε μόνο μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας. Και τότε θα μπορέσουμε και να το αναλύσουμε.
 • Πάντως, το τελευταίο διάστημα σημειώνονται περιστατικά, τα οποία χαρακτηρίζουμε ως φαινόμενα ήπιας τρομοκρατικής βίας. Γκαζάκια, επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα. Πως τα αντιλαμβάνεστε και πως τα αντιμετωπίζετε;
  Αυτά δεν έχουν σχέση με την τρομοκρατία όπως την είχαμε γνωρίσει, με την 17Ν, τον ΕΛΑ και άλλες σοβαρές τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες είχαν αναστατώσει την Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια.
  Αυτού του είδους η τρομοκρατία είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και αυτό διότι είναι στον καθένα εύκολο να προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες, οι οποίες ως επί το πλείστον γίνονται χωρίς σχέδιο και δεν είναι οργανωμένες.
  Όμως όσα περιστατικά οφείλονται σε οργανωμένες ομάδες ή σε δραστηριότητες οι οποίες έχουν συνέχεια, εκτιμώ ότι έχει τη δυνατότητα η Αστυνομία να  ανακαλύψει τους υπαίτιους και έτσι σιγά- σιγά  να τα αντιμετωπίσει. Αυτή την εβδομάδα είχαμε και ένα περιστατικό στο Αιγαίο στην Αστυνομική Υποδιεύθυνση. Πέταξαν μια βόμβα μολότοφ και μέσα σε λίγες ώρες συνελήφθησαν και παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη με βαρύτατες κατηγορίες. Αυτού του είδους η μικροτρομοκρατική δραστηριότητα δε μας ανησυχεί, αλλά το σύνολο της δραστηριότητας μας απασχολεί και γι΄αυτό το ερευνούμε με ιδιαίτερη προσοχή και σχολαστικότητα.
 • Πιστεύετε ότι η εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων είχε θετικό αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας;
  Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν κάνει την Ελληνική Αστυνομία και εμπειρότερη και περισσότερο θωρακισμένη. Εμπειρότερη μεν γιατί έγινε εκπαίδευση που χρειαζόταν, εκπαίδευση που μπορεί να μην ήταν ορατή κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων διότι δεν σημειώθηκαν περιστατικά τέτοια, πλην όμως υπάρχει. Είναι πλέον ετοιμοπόλεμη η Αστυνομία εάν στο μέλλον έχουμε περιστατικά τα οποία παρουσιάζουν δυσκολίες στην αντιμετώπισή τους. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι είναι θωρακισμένη από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής, διότι έχει πλέον όλα τα μέσα που διαθέτει μια πολύ σύγχρονη αστυνομία για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Για παράδειγμα, έχουμε το σύστημα επικοινωνίας Terra, το οποίο είναι ένα καταπληκτικό σύστημα και λειτουργεί. Εκτός όμως από το  Terra, υπάρχει και άλλο υλικό το οποίο αγοράστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και είναι στη διάθεσή μας. Επομένως η εκπαίδευση, η εμπειρία και η υλικοτεχνική υποδομή είναι καλύτερες απ΄ ότι υπήρχε προηγουμένως και άρα έχουμε αστυνομία καλύτερη και με περισσότερες δυνατότητες.
 • Το  Terra, όπως λέτε, είναι σύστημα το οποίο λειτουργεί. Απ΄ ότι όμως πληροφορούμαστε, το γενικότερο σύστημα ασφάλειας που στήθηκε για την Ολυμπιάδα, το λεγόμενο C4I δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως?
  Το  Terra επαναλαμβάνω, χωρίς να έχει τυπικά παραληφθεί από το ελληνικό Δημόσιο, λειτουργεί και χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή από την Ελληνική Αστυνομία όπως χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Το υπόλοιπο σύστημα, τα άλλα υποσυστήματα του συστήματος C4I αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν και γίνεται η διαδικασία η οποία προβλέπεται από τη σύμβαση. Διαδικασία δοκιμής και αποδοχής προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τη σύμβαση, να καταγραφούν ελλείψεις ή αποκλίσεις. Μόλις τελειώσουμε με τα τεστ αποδοχής των υποσυστημάτων, θα πάμε σε μια γενική δοκιμή από την οποία θα προκύψει η διαλειτουργικότητα του συστήματος και από εκεί και πέρα, εφόσον όλα είναι καλά, θα το πληρώσουμε με το παραπάνω. Εάν όμως διαπιστωθούν ελλείψεις σε σχέση με εκείνα τα οποία προβλέπονται από τη σύμβαση, θα προχωρήσουμε σε διαδικασία μείωσης του τιμήματος.
 • Δηλαδή βλέπετε στο βάθος διαδικασία διαιτησίας;
  Δεν αποκλείεται τίποτα διότι δεν ξέρουμε εάν θα συμφωνήσουμε με την κατασκευάστρια εταιρεία όσων αφορά στις εκτιμήσεις για τις δυνατότητες του συστήματος. Δεν μπορώ να κάνω τέτοια πρόβλεψη.
 • Μιλήσατε για υλικό νέας τεχνολογίας το οποίο αγοράστηκε για την Ολυμπιάδα. Ποια θα είναι η τύχη του;
  Τα υλικά του C4I είναι πανάκριβα. Τα έχει πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός και κανείς δεν θέλει να αχρηστευτούν. Αυτή τη στιγμή αποθηκεύονται ασφαλώς σε ειδικούς χώρους, ώστε να μην είναι δυνατό να υποστούν οποιαδήποτε ζημιά. Υπάρχει σκέψη να γίνει προγραμματισμός προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην προσπάθεια για καλύτερη αστυνόμευση.

Δημιουργούμε την αγροτική ασφάλεια

 • Η νέα κυβέρνηση προχωρεί σε μια αναδιάρθρωση της Αστυνομίας. Ποια είναι τα ειδικότερα μέτρα, και που αποσκοπείτε;
  Για να έχεις καλή αστυνόμευση και αποτελεσματικότητα δεν φτάνει να έχεις πολλούς αστυνομικούς. Θα πρέπει να υπάρχει σωστή διάρθρωση, δηλαδή να υπάρχουν οι υπηρεσίες, οι οποίες και γεωγραφικά να καλύπτουν τη χώρα ανάλογα με την εγκληματικότητα των διαφόρων περιοχών, αλλά θα πρέπει και οι κατάλληλοι άνθρωποι να πηγαίνουν σε κατάλληλες θέσεις.  Επειδή αυτή η αρχή της καλής διάρθρωσης για μας είναι ευαγγέλιο, ήδη έχει αποφασιστεί να γίνει μια ευρύτατη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών. Έχουμε ήδη τις προτάσεις και θα προχωρήσουμε με κεντρικό μήνυμα «οι κατάλληλες υπηρεσίες στους κατάλληλους χώρους και οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες υπηρεσίες».
  Εκτός δηλαδή από την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών που έχει ήδη ξεκινήσει προχωρούμε τη λειτουργία τμημάτων Ασφαλείας. Ήδη 30 τέτοια τμήματα στην Αττική που είχαν προγραμματιστεί υλοποιούνται. Προχωρούμε σταδιακά και στη σύσταση υπηρεσίας αγροτικής ασφάλειας και περιβάλλοντος, η οποία θα καλύψει τον αγροτικό χώρο και θα είναι ένας μεγάλος αρωγός στην προσπάθεια της Αστυνομίας και των άλλων υπηρεσιών για την αστυνόμευση της υπαίθρου, αλλά κυρίως για την προστασία του περιβάλλοντος. Ήδη έχει συσταθεί μια επιτροπή η οποία συντάσσει ένα σχέδιο νόμου και θα το ετοιμάσει μέσα σε τακτή προθεσμία και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε. Πιστεύουμε ότι είναι κάτι το οποίο ζητάει όλη η ύπαιθρος.

«Στον κύριο Μητσοτάκη πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτό που λέει το πιστεύει σε κάθε περίπτωση»

Τελευταίες Αναρτήσεις