Τε 1 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200631-08-2006: Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα

31-08-2006: Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα

Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Η απόφαση της αστυνομίας, της τροχαίας είναι ότι είναι ειλειμμένη, ότι θα πάμε τα παιδιά στους προορισμούς τους σαν να τα κρατάμε από το χέρι. Με τέτοια πρόνοια, πρόληψη και τροχαία φροντίδα. 
 
Το κεφάλαιο της ταχύτητας, το κεφάλαιο της ασφάλειας των οχημάτων και δεν σας κρύβω δράσαμε και σε ένα άλλο κεφάλαιο και πέρυσι στις εξορμήσεις των παιδιών και στις εκδρομές και το υπογραμμίσαμε ως επιτυχία και στην σύσκεψη.
 
Εμείς δεν αφήνουμε ούτε τα κέντρα, τους εκδρομείς μαθητές αφύλακτους. Πηγαίνουν διασκεδάζουν τα παιδιά, έτσι είναι το περιεχόμενο της εκδρομής, εκτός από το να δουν τον τόπο, να γνωρίσουν την Ελλάδα, να δουν και τα μνημεία και τα αξιοθέατα, είναι και η σοβαρή παράμετρος της διασκέδασης.
 
Εκεί, θα λάβει την παρατήρηση ο σερβιτόρος και ο καταστηματάρχης τι τους προσφέρεις; Για να δω ποιο είναι το αναψυκτικό ή ποιο είναι το ελαφρύ ποτό; 
 
Είχαμε καλά αποτελέσματα και καλή συνεργασία και με τους καταστηματάρχες, γιατί είναι τουρισμός ζωντανός και σε μεγάλος αριθμούς εδώ για τον εγχώριο τουρισμό και για τους τόπους υποδοχής μαθητών εκδρομέων, είχαμε καλή συνεργασία και με τους Συλλόγους Γονέων και φυσικά και με το Υπουργείου Παιδείας. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Κυρίως ενδιαφέρει όσον αφορά τα μέτρα, τα οποία θα γραφτούν σε ένα δελτίο τύπου, σε ένα υπόμνημα, κυρίως μας ενδιαφέρει να τονίσουμε και να υπογραμμίσουμε και στην απάντησή μου προς σε σας κύριε Τερζή, όλες οι παραλλαγές της συνεργασίας. Δηλαδή, ο Δήμος έχει σχολικούς τροχονόμους. Σχολικούς φύλακες, ευθύνη λέω, αρμοδιότητα, σχολικούς τροχονόμους, σχολικούς φύλακες, συμβούλια παραβατικότητας και άλλες οντότητες και τους δημοτικούς αστυφύλακες. Δημοτική αστυνομία. 
 
Αυτές οι τέσσερις, πέντε οντότητες για διαχείριση του θέματος νεολαία, σχολεία, μαθητιώσα νεολαία, είναι πολύτιμο να βρίσκονται σε συνεργασία με την αστυνομία. Ακόμη- ακόμη και για την κατανομή της βάρδιας, φεύγουν οι σχολικοί σύμβουλοι από το προαύλιο είναι κενό το προαύλιο, θα μπορεί να οργανωθεί από το αστυνομικό τμήμα ή τον Διευθυντή της ευρύτερης περιφέρειας ένα σύστημα περιπολίας της περιοχής του σχολείου των οδών. Το ίδιο και με το τμήμα, με τους σχολικούς τροχονόμους. 
 
Παραδείγματος χάρη, εμείς κάνουμε μια επιστημονική συστηματική δουλειά. Μας είπε ο κύριος Σιμόπουλος, το παίρνω από την συζήτηση, δεν θα παίζουμε για το ποιανού είναι η ευθύνη όταν θα κατέβει από το πούλμαν ή από το σχολικό το παιδί μέχρι να φτάσει στο πεζοδρόμιο και από το πεζοδρόμιο κάποιος πρέπει να το παρακολουθήσει για να μην πάει ο άλλος κακοποιός και το υποδεχθεί στο πεζοδρόμιο. Έφυγε το σχολικό. 
 
Όλα αυτά θέλουν έναν συντονισμό μια συνεργασία των οντοτήτων επιμελητείας, θα έλεγα. Είναι επιμελητές. Είμαστε επιμελητές για τα παιδιά. 
 
Ειδικότερη καταγραφή, όπως λέει κύριος Τερζής, δεν είναι της παρούσης να την κάνω εγώ προς την ερώτηση σας, αλλά θα καταγραφεί σε δελτίο τύπου που θα είναι και κατά κάποιο τρόπο και εγκύκλιος προς όλους τους συνεργαζόμενους φορείς. 
 
Δηλαδή, Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Παιδείας θα το διανεμίσει στα σχολεία, εμείς προς το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο τώρα θα το διανεμίσει στους Δήμους και ούτω καθ’ εξής.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, χωρίς να θυμώνουν ή για λειτουργικούς εγωισμούς αντιδικούν, θα την επιτύχουμε. Αυτός είναι ο ρυθμός της συνεργασίας. Εμείς αναλαμβάνουμε τον συντονισμό στο εκτελεστικό μέρος και σε κεντρικό επίπεδο. Αλλά ο Δήμος έχει ισότιμη αρμοδιότητα με τον αστυνόμο, το αστυνομικό τμήμα. Το ίδιο και ο Διευθυντής του σχολείου. 
 
Έτσι, μπορεί να μην απαντώ στον κύριο Τομαρά, αλλά στην θέση του συντονισμού ας βάλουμε πιο δυνατή την έννοια της συνεργασίας και εμείς αναλαμβάνουμε σε κεντρικό επίπεδο όλο το εκπαιδευτικό μέρος. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Βεβαίως.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Ήταν στην εκτίμηση που έκανε ο αξιωματικός ο αρμόδιος για το που βρίσκονται οι κίνδυνοι για τα παιδιά μας και από την καταγραφή των επεισοδίων του περασμένου έτους και από το πώς τα έχουμε στο υλικό των διαταγών. Δηλαδή, τι φυλάμε; 
 
Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος του διαδικτύου. Στον κίνδυνο του διαδικτύου εμείς εκπέμπουμε σήμερα προς τους γονείς, προς τους Δήμους και προς την εκπαιδευτική κοινότητα. Υπονοείται ότι χρειαζόμαστε και κεντρικά μηνύματα, δηλαδή αυτό που λέμε καμπάνιες διαφημιστικές ή κοινωνικά σήματα τα οποία επίσης αναλαμβάνουμε εμείς ως κοινωνικά μηνύματα να τα εκπέμψουμε. 
 
Μπορεί και άλλα συναρμόδια υπουργεία να πράξουν το ίδιο, κυρίως το Υπουργείο Εσωτερικών. Αλλά μας ενδιαφέρει το αντικείμενο της πορνογραφίας και της εγκληματικότητας από το διαδίκτυο. Εκεί θέλω το μάτι του γονιού άγρυπνο, διότι κανένας δεν μπορεί να το διαπιστώσει, εκτός εάν προαχθεί ένα σύστημα που θα ελέγχει κεντρικά τα εκπεμπόμενα σήματα από το διαδίκτυο, που είναι ακόμα και επιστημονικά άγουρο, στα σπάργανα, αλλά μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να στείλουμε το σήμα, «προσέξετε τι βλέπει το παιδί σας στο διαδίκτυο».
 
Με την επισήμανση αυτών των κινδύνων η υπηρεσία του δικού μας, η υπηρεσία, η διεύθυνση του ηλεκτρονικού εγκλήματος εκμεταλλεύομαι στην στιγμή να δηλώσω ότι είναι μια από τις καλύτερες της Ευρώπης, όπως μου είπαν συνάδελφοί μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο καταστολής. Δηλαδή, έχουμε καλό απολογισμό σε επεισόδια στα οποία παρεμβαίνει σωστικά η αστυνομία. Δεν ξέρω εάν είμαστε σε άριστο δυνατό επίπεδο από πλευράς πρόληψης. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Όχι, δεν είναι ανησυχητικά. Η κοινωνία μας είναι σε καλά επίπεδα, όχι ανησυχητικά, όσον αφορά, τα επίπεδα της νεανικής παραβατικότητας και εγκληματικότητας. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Και ενδοοικογενειακή βία και τα επακόλουθά της, τα οποία έχουν ως θύματα σταθερά, δεν ήταν κεντρικό θέμα, ήταν παρένθετο ζήτημα και για την οικογενειακή βία που ασχοληθήκαμε και με την έκθεση της αποτίμησης του αξιωματικού και την συζήτησή μας, δεν ήταν κεντρικό θέμα, ήταν παρένθετο ζήτημα με την διαπίστωση ή συνομολόγηση επιστημονικού χαρακτήρα ότι τις αμαρτίες των γονέων τις πληρώνουν τα παιδιά. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Βεβαίως. Εννοούμε την κυκλοφοριακή αγωγή, το μάθημα αυτό και ως αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας, με μάθημα ειδικό στο γυμνασιακό επίπεδο, στο επίπεδο Γυμνασίου, μάθημα ειδικό με ικανοποιητικό αριθμό ωρών διδασκαλίας, και εδώ έχουμε και εμείς την συμβολή μας, με το πρόγραμμα επισκέψεων της τροχαίας στα σχολεία για την διδασκαλία της κυκλοφοριακής αγωγής σε ένα επίπεδο και επιστημονικό αλλά και εμπειρικό. Δηλαδή ο ίδιος ο τροχαίος με καλή γνώση του θέματος λέει στα παιδιά τι πρέπει να προσέχουν και πως πρέπει να συμπεριφέρονται κυκλοφοριακά.
 
Έχω και ένα άλλο πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα με το πυροσβεστικό, το οποίο ήρθε στην συζήτηση για την διδασκαλία ή μάλλον με σύστημα επισκέψεων των αξιωματικών του πυροσβεστικού στα σχολεία, εκτός από το κλασικό, τον έλεγχο της πυρασφάλειας των κτιρίων, αυτό το κάνει ούτως ή άλλως, με ενδιαφέρει να έχουν μια παιδεία οι μαθητές για τον σεισμό, για την πυρκαγιά και για την δασοπυρκαγιά. 
 
Για την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συναρμόδια, συναφή, συν-δράσεις. 
 
’Αλλη ερώτηση ή σχόλιο; 
 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:
Ο κύριος Τομαράς. Ο κύριος Τερζής, με συγχωρείτε. 
 
Κος ΤΕΡΖΗΣ:
(ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Πρόγραμμα κανονικό. Μάθημα. Από φέτος ή από πέρυσι. Μας το είπε ο κύριος …
 
Κος :
Νομίζω ότι από φέτος είναι. 
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Νομίζω από φέτος. Μας το ανακοίνωσε ο κύριος Καραμάνος. 
 
Κος:
(ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Γυμνασιακού επιπέδου.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Μου λέει ο Αρχηγός ότι στο ίδιο θέμα της κυκλοφοριακής αγωγής ο κύριος Σιμόπουλος, καθηγητής συγκοινωνιολόγος και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών, μας είπε για το CD-ROM της κυκλοφοριακής αγωγής που θα κυκλοφορήσει. Παρήχθη από το Υπουργείο Μεταφορών και θα λειτουργήσει σε όλα τα σχολεία. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο) 
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Μπορούμε να υποθέσουμε, τώρα που ρωτά ο κύριος Γκαϊντές, ότι καλύψαμε ή τελείωσε το θέμα με επιφύλαξη αυτό το οποίο έχει ο Γιώργος ο Καραϊβάζ, ότι τελείωσε το θέμα της συσκέψεως και πάμε στα άλλα. Λοιπόν, εγώ εμμένω στον διάλογο. 
 
Όπως διατύπωσα ένα όρο της πολιτικής επιστήμης και του, ας πούμε, του συνταγματικού, ο πολιτικός μας πολιτισμός τηρεί "ισορροπίες ελευθερίας". Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθώ ανισορροπίες ελευθερίας. Η κοινή λογική, η πολιτική μας πείρα, η δημοκρατική μας παράδοση μας δείχνει τον δρόμο. Εμμένω στον διάλογο.
 
Θα πάει καλά η υπόθεση της ρυθμίσεως των διαδηλώσεων. Δεν πρέπει να είναι η πόλη υπό πολιορκία και οι πολίτες υπό ομηρία. Σεβόμαστε την διαδήλωση. Είναι έξω από την σκέψη μας ότι θα την περιορίσουμε καθ’ οιοδήποτε τρόπο ή θα την πλήξουμε καθ’ οιοδήποτε τρόπο. Είναι έξω από τον λογισμό μας. Αλλά θέλω να ζητήσω την κατανόηση όλων στο πρόβλημα, ρεαλιστικά. 
 
651 διαδηλώσεις έλαβαν χώρα από 1/1/2005 έως 30/6/2006. Αυτές οι 651 διαδηλώσεις, ήταν 700 τόσες, αλλά οι 651 είχαν μεγέθους από 20 ανθρώπων έως 200 ανθρώπων διαδηλούντων. Και για αυτές τις διαδηλώσεις έκλεισε η πόλη, το κέντρο, 575 φορές. Αυτό ζητώ από όλους, να το αντιμετωπίσουμε. 
 
Η ιστορία λέει ότι η σύμφωνη γνώμη για αυτό τον τρόπο, για αυτή την ιδέα είχαν και οι προκάτοχες κυβερνήσεις. Είναι γνωστά δημοσιογραφικά όλα τα θέματα. 
 
Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι ότι εγώ είμαι αγαθής προαίρεσης άνθρωπος. Δεν παρακολουθώ την πονηρά σκέψη, που δεν έχει και αντίκρισμα, ότι "το εγείρει τώρα που είναι εκλογές" και το έχει εγείρει και ο Νικήτας Κακλαμάνης. Και μάλιστα για την ακρίβεια του λόγου, εγώ το έχω εγείρει πρώτος στην συνέντευξη στην Βραδυνή, δεν θυμάμαι την ημερομηνία. 
 
Και ο Νικήτας συμφωνεί και ο νυν Δήμαρχος ο κύριος Μπεχράκης συμφωνεί. Και ο κύριος Σκανδαλίδης ταλανίζεται με τις περιφράσεις του. Νομίζω ότι θα έρθει να το αντιμετωπίσουμε.
 
Οι περιφράσεις λένε, είμαι κουτοπόνηρος. Δεν είμαι κουτοπόνηρος. Αγαθός είμαι. Οι περιφράσεις λένε είναι εκλογές. Τι σχέση έχουν οι εκλογές; 
 
Μάλιστα αν έχουν μία σχέση οι εκλογές οι δημοτικές, έχουν καλή σχέση με το θέμα γιατί δίνεται η ευκαιρία στους υποψήφιους δημοτικούς άρχοντες να εκθέσουν τις σκέψεις τους πάνω στο θέμα αυτό που δεν είναι ασήμαντο θέμα. Δεν λειτουργεί η πόλη, 575 φορές τον χρόνο και μάλιστα τις εργάσιμες γιατί συνήθως δεν γίνονται διαδηλώσεις τις Κυριακές. 
 
Και όταν λέω περιφράσεις εννοώ και το συνώνυμό τους, κάπως και υπαναχωρήσεις. 
 
Εγώ ελπίζω ότι θα έλθουν στον διάλογο, θα γίνει μετά την Έκθεση της Θεσσαλονίκης, θα βρούμε την συνάντηση, θα μιλήσω με όλα τα κόμματα και όλους τους φορείς ξανά. Και νομίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία κοινής αποδοχής. 
 
Ισχυρίζομαι ότι είναι υποχρέωσή μας να σεβαστούμε αυτές τις ισορροπίες ελευθερίας. Για την μεγάλη διαδήλωση δεν τίθεται θέμα. Μικρή διαδήλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί, και μάλιστα μπορώ εγώ σαν συνήγορος των διαδηλωτών να τους πω ότι τους συμφέρει καλύτερα να είναι συνυπάρχοντες στον ίδιο δρόμο με τους οδηγούς, με τους αυτοκινητιστές, με τους εποχούμενους, γιατί θα βλέπουν τα θέματα, θα βλέπουν τα πανό, θα βλέπουν τον τρόπο της διαμαρτυρίας, της διαδήλωσης. Και κριτής πάντοτε είναι ο λαός. Δεν έχει σημασία να νικήσουν διαλεκτικά. 
 
Μου είπε ένας συνάδελφος αυξημένης φαντασίας «και πώς θα αντιδράσεις όταν οι οργανωτές των διαδηλώσεων κάνουν συσπειρώσεις και λένε να είμαστε 500 για να εξουδετερώσουμε το σχέδιο του Πολύδωρα»;
 
Απλό. Θα είναι μία πετυχημένη διαδήλωση. Ας την κάνουν. Θα το δω με απάθεια για να μην πω με συμπάθεια. Η ζωή έχει άλλους νόμους. Κυριαρχεί ο νόμος της αλήθειας. Εγώ θα τους ανεβάσω στα ουράνια τους αντιπάλους μου τους πολιτικούς, αν συμφωνήσουν, και δεν θέλω καμία δόξα ότι ανέλαβα και εγώ μία πρωτοβουλία. Έχω τον τρόπο μου να είμαι γενναιόδωρος στην απόδοση των ευσήμων και προς τον κύριο Σημίτη και προς τον κύριο Παπανδρέου και προς τον κύριο Σκανδαλίδη.
  
Γιατί τα εύσημα, ουσιαστικά, αποδίδονται στο αποτέλεσμα που θα επιφέρουν. Το αποτέλεσμα θα είναι μία λειτουργούσα πόλη. Είναι η ισορροπία ελευθεριών, ισορροπίες ελευθερίας. 
 
Πρέπει να το κάνουμε. Δεν γίνεται πουθενά στον πολιτισμένο κόσμο αυτό το σύστημα ακυρώσεως της λειτουργίας και της οικονομικής ζωής της πόλεως. 
 
Υπάρχουν στις υποσημειώσεις των δεδομένων και κάτι δραματικές εικόνες, που δεν με ενδιαφέρει να τις επισημάνω και πολύ, αλλά τις ξέρουμε όλοι. Τις υπενθυμίζω απλώς. Το νοσοκομειακό δεν μπορεί να προσπελάσει, που φέρει μέσα άνθρωπο, άνθρωπο τραυματισμένο ή ασθενή. Αυτά να τα δούμε. 
 
Ρωτώ τον Αρχηγό, γίνεται; Απαντά με υπευθυνότητα. Βεβαίως και γίνεται. Συνύπαρξη της διαδήλωσης σε μία λωρίδα και της κυκλοφορίας. Έχει γίνει σε περιπτώσεις. 
 
Λέει ο Αρχηγός: κορδέλα κόκκινη, κώνους και μοτοσυκλετιστής …να τους εποπτεύει και κινούνται οι διαδηλωτές μια χαρά. Και τα οχήματα επίσης. Ωραία, μπορεί να έχουν ένα μποτιλιάρισμα, αλλά κινείται, μία στένωση, ένα λαιμό της φιάλης, αλλά κινείται. 
 
Φαντάζομαι να το κάλυψα το θέμα. Επαναλήψεις ερωτήσεων επ’ αυτού, έχει κανένας άλλος;
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο) 
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Και την σκέψη που κάναμε με τους αστυνόμους και στον δημόσιο διάλογο που ακούω τις ενστάσεις εγείρεται το ερώτημα που έθεσε ο κύριος Γκαϊντές. Αυτό είναι θέμα διαλόγου. Δεν θέλω εγώ να πω …. 
 
Κατά την κοινή φορά και ερμηνεία των πραγμάτων 300 άτομα είναι η μέγιστη μικρή συγκέντρωση. Από 20 έως 300. Από εκεί και πέρα το συζητούν οι διοργανωτές με την αστυνομία, με τον Δήμο. 
 
Παραδείγματος χάριν, λέει ο κύριος Σκανδαλίδης και συμφωνώ. Ένα σύμφωνο του Δήμου με τους διαδηλωτές. Μάλιστα. Και ποιος θα το εφαρμόσει; Δεν θα το εφαρμόσει ο αστυνόμος; Ο τροχαίος; Εγώ το θέλω, σύμφωνο του Δήμου με τους διοργανωτές και της αστυνομίας γιατί ούτως ή άλλως είναι ζητήματα τάξεως. Τροχαίας και τάξεως. 
 
Μακάρι, αλλά δεν είναι ρεαλιστικό, να μην είναι καθόλου παρούσα η αστυνομία, δηλαδή να κάνει σχέδια εδώ στο Αρχηγείο και να βγαίνει η πράξη με το σύμφωνο του Δημάρχου και των διαδηλωτών και επιμέλεια της εφαρμογής του συμφώνου από τους δημοτικούς αστυνόμους. Σας το λέω τώρα, δημόσια πρόσκληση, αναμένω να καταλήξουν έτσι. 
 
Δεν σας άρεσε σαν ιδέα; Εμμένω, θέλω να προσηλωθούμε στον στόχο. Ο στόχος είναι να λειτουργεί και να κινείται η πόλη. 
 
Έτσι, λοιπόν, για την ερώτησή σας, ποια θα η μικρή ή μεγάλη διαδήλωση. Πώς θα ασφαλιστεί, πότε θα εκτιμηθεί; Όλα αυτά είναι ζητήματα του διαλόγου. Θέλω να ακούσω τις λύσεις ή τις ιδέες για λύσεις από τους συμμετέχοντες, σε αυτούς που θα συμμετάσχουν στον διάλογο. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο) 
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Δεν τον ακυρώνω προεξοφλητικά τον διάλογο. Για αυτό και δεν απαντώ και στην ερώτησή σας.
  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο) 
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Καλή είναι η ερώτησή σας, εγώ δεν την απαντώ χάριν του σεβασμού μου προς τον διάλογο. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο) 
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Θέλετε να σας πω κάτι, που βλέπω τον Μανώλη τώρα και το θυμήθηκα, στην προεργασία μας για μεθαύριο τι κάνει ο Αρχηγός; Φτιάχνουμε τα διαγράμματα, και απαντώ και ευθύτερα, τα γραφήματα, στην ανάπτυξη των 50, των 100, των 200 ή των 1000 στην λωρίδα. Με αραίωση, με πύκνωση. 
 
Είναι πολύ ενδιαφέροντα αυτά τα γραφήματα που θα έχουμε. Και θα αποδεικνύουν την εφαρμοσιμότητα και το εφικτό της λύσεως. Εικαστικά θα το αποδεικνύουν. 
 
Γιώργος. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο) 
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Ο πολιτικός πολιτισμός μας είναι πολιτισμός του διαλόγου. Επιμένω σε αυτόν. 
 
Και όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές μου κάνει εντύπωση γιατί να είναι στην ανάποδη ανάγνωση το πράγμα, ότι οι δημοτικές εκλογές περιπλέκουν το ζήτημα και να μην είναι στην θετική ανάγνωση ότι οι δημοτικές εκλογές, όπως είπα προηγουμένως, βοηθούν στην συνάντηση. 
 
Γιατί κριτής είναι ο λαός, η κοινωνία των Αθηναίων. Και όχι μονο των Αθηναίων. Αλλά είναι όλοι οι Δήμοι, όλο το λεκανοπέδιο, όλη η Ελλάδα, Έτσι όπως είναι το σύστημά μας καλώς ή κακώς, μάλλον κακώς, αθηνοκεντρικό. 
 
Συνεπώς δεν μπορώ να προσχωρήσω στην ανάποδη ανάγνωση ότι είναι οι δημοτικές εκλογές εμπλοκή στο θέμα. Και για αυτό, αν θέλετε, στην δική μου εκτίμηση του timing, το θέτω τώρα γιατί ανοίγει η σαιζόν, γιατί δεν θέλω και αυτός ο χειμώνας να είναι χειμώνας της ταλαιπωρίας. 
 
Το έφερα τώρα γιατί τώρα φέρνουμε και τον δακτύλιο και τις αναγκαίες ρυθμίσεις της κυκλοφορίας. Το έφερα τώρα γιατί είναι και οι δημοτικές εκλογές. Σας το λέω ευθέως. 
 
Ώστε να έχω ένα πρόσθετο κίνητρο, οι υποψήφιοι δημοτικοί άρχοντες, σεβόμενοι την αξία της προτάσεως, όχι της προτάσεώς μου, γιατί είναι πολλών η πρόταση, εγώ την επικαιροποιώ, θα εγένοντο πιο ευχάριστοι στους εκλογείς δημότες. 
 
Η ερώτηση μου, φέρνει στην σκέψη, άλλα αντίδικα επιχειρήματα. Ότι επειδή περιμένεις συλλαλητήρια, για αυτό κάνεις αυτό. ’Ασχετο, νομίζω, διότι φαντάζομαι, όπως είμαι σε θέση ως παλιός Αθηναίος και αστυνόμος πρόσφατος, να εκτιμώ, θα είναι μεγάλα τα συλλαλητήρια, που δεν αφορά το θέμα.
  
Τα απήντησα όλα; 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
  
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Εντάξει. Εννοείται ότι τα 100 άτομα με την πρόθεση και την πρόκληση των επεισοδίων, δηλαδή προτίθενται και προκαλούν, δεν είναι θέμα της συζητήσεώς μας. Τα 100 άτομα που δρουν καταδρομικά θα αντιμετωπιστούν από την αστυνομία και από τον νόμο όπως αρμόζει. Δεν είναι θέμα.
  
Σας πληροφορώ, δυνητικά, ότι σε όλες τις συγκεντρώσεις, με διοργανωτές, με αιτήματα και με διοργανωτές, φορείς και αιτήματα, η αστυνομία κάνει μία στοιχειώδη προσυνεννόηση. Πώς θα πορευτείτε; Το ίδιο θα γίνεται συστηματικότερα τώρα και για την οργάνωση της κίνησης, αυτό που λέμε σε μία λωρίδα. 
 
Νομίζω, κύριε Σαμαρά, σε άλλο θέμα πεταχτήκαμε. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο) 
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Έχετε δίκιο. Ευχαριστώ που το επαναφέρετε. Έβγαλα ένα διευκρινιστικό, ότι αναφερόμουν στα 50 χιλιάρικα που δόθηκαν την ώρα της πυρκαγιάς στην Νομαρχία Λακωνίας. Τα 250, μάλιστα, είναι και λίγα, είναι περισσότερα. Και στην πυρκαγιά της Κασσάνδρας. 
 
Με πληροφόρησαν ότι έχουμε την διάθεση ενός εκατομμυρίου ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών και ενός εκατομμυρίου ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών. Τα οποία εκταμιεύονται τώρα. 
 
Γιατί υπάρχει και μία διαδικασία μέσω των ευρωπαϊκών ενισχύσεων η οποία εκινήθη. Και άλλη μία διαδικασία μέσω των ΠΣΕΑ, η οποία εκινήθη. 
 
Αλλά εκείνα που είναι προς εκταμίευση τώρα κατά κυβερνητική δέσμευση είναι ένα εκατομμύριο και μερικά άλλα που είχαν προεκταμιευθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών για την πρόληψη, δηλαδή περιαστικά δάση στους Δήμους κλπ, δεν θυμάμαι το κονδύλι αυτό ποιο είναι. 
 
Ο κύριος Σταυρακάκης. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο) 
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Βεβαίως και θα το αναζητήσουμε. Το ερευνούμε με τον Αρχηγό. 
 
Αυτή την ώρα που μιλάμε θέλω να εκφράσω την ευχή μου να ζήσει ο άνθρωπος. Είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Εκφράζω ολόθερμα αυτή την ευχή. 
 
Γιατί αν μπορούσε να προβλεφθεί, και αυτό το εξετάζουμε, δυστυχώς δεν μπορείς να τα προλάβεις όλα. Δηλαδή, ήταν ένα επεισόδιο που μας σόκαρε πάρα πολύ. 
 
Εμείς είμαστε έτοιμοι εδώ ως Αστυνομία, ως σύστημα, ως οργανισμός και με τους αξιωματικούς προϊσταμένους να το δούμε ανθρώπινα το πράγμα, και με την υγειονομική υπηρεσία μας. Τελούμε σε ετοιμότητα. Η πράξη μας αιφνιδιάζει. Μας φέρνει αυτές τις δραματικές σκηνές. 
 
Ευχαριστώ για την ερώτηση. Όλα τα ερευνούμε. Και αν μπορούσαμε να το προλάβουμε, τι μπορούσαμε να κάνουμε στον αξιωματικό μας. Ας καταλήξουμε με την ευχή να γίνει καλά και όλα τα αντιμετωπίζουμε. 
 
Στέλιος. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο) 
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Έχουμε τώρα διατάξει με τον Αρχηγό έρευνα σε βάθος. Το δευτερεύον είναι πώς έγινε από τον χειριστή αξιωματικό η κράτηση του συγκεκριμένου ανθρώπου συμπολίτη μας. 
 
Το πρωτεύον είναι να καθαρίσουμε, να επικαιροποιήσουμε τα αρχεία και των αποφάσεων και των ενταλμάτων. Τα εντάλματα είναι δική μας ευθύνη, δηλαδή τι ισχύει, τι δεν ισχύει. 
 
Αλλά εμείς είχαμε συλλάβει ένα περιστατικό προ καιρού με το Αρχηγό, σύμφωνα με το οποίο υπήρχε ένταλμα πρωτόδικης απόφασης, είχε αθωωθεί στο δεύτερο βαθμό και το ένταλμα δεν είχε ακυρωθεί.
Αυτές τις δραματικές γραφειοκρατικές ατέλειες θα τις θεραπεύσουμε το ταχύτερο δυνατόν με διυπουργική συνεργασία και με γραμμή online. Δηλαδή, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Υπουργείο Εθνικής ’Αμυνας για τα στρατοδικεία, και εμείς θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας ώστε να έχουμε επίκαιρα αρχεία αποφάσεων και ενταλμάτων. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο) 
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Ασφαλώς, όλες οι πυρκαγιές ερευνώνται. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο) 
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Να πούμε και για τις πυρκαγιές; Όλα εξετάζονται. Και μη με μεταφέρεις στο τέλος του δρόμου της εξέτασης. Δεν το κάνω. Όλα εξετάζονται. 
 
Το αν υπάρχει ένα κέντρο και τι εκτιμώ ή ως υποψία, που λέει και ο Σωτήρης, με μεταφέρεις αναγκαστικά στο τέλος του χρόνου. 
 
Το ενδιαφέρον είναι ότι το πρώτο επεισόδιο της Κασσάνδρας είναι κατά πάνω από βεβαιότητα, φεύγει από τις πολλές πιθανότητες και πάει στην βεβαιότητα, πολλαπλοί κεραυνοί που άρχισαν σε πολλά σημεία την ίδια ώρα τις πυρκαγιές. 
 
Τα υπόλοιπα, είμαστε σε έρευνα. Και για τις καινούργιες πυρκαγιές της Χαλκιδικής και για τις πρώτες και δεύτερες πυρκαγιές της Λακωνίας και Αρκαδίας. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο) 
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Δεν απαντώ.(παραπέμπει στον Αρχηγό) 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο) 
 
Κος ΑΡΧΗΓΟΣ:
Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την κατάταξη αστυνομικών ειδικών καθηκόντων. Τα αποτελέσματα του οποίου εκδόθηκαν πριν από 3-4 ημέρες. 
 
Μεταξύ αυτών που κατατάσσονται είναι και ένας περιορισμένος αριθμός ψυχολόγων. Οι ψυχολόγοι που θα καταταγούν θα τοποθετηθούν καταρχήν στις σχολές αξιωματικών και αστυφυλάκων όλης της χώρας. Αρχίζουμε την εφαρμογή του νόμου από τους εκπαιδευόμενους. 
 
Δεν είναι εύκολο να προσλάβουμε 60 και πλέον ψυχολόγους. Πάμε βήμα, βήμα και στην κατάταξη των ψυχολόγων οι οποίοι θα αναλάβουν το έργο που προβλέπει ο νόμος αλλά και στην εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφιστεί. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο) 
 
ΚοςΑΡΧΗΓΟΣ:
Ό,τι προβλέπει ο νόμος εμείς θα τον εφαρμόσουμε με πιστότητα. 
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
?λλη ερώτηση; Δύο ερωτήσεις θέλω ακόμα. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο) 
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Πρώτα, πρώτα να κάνουμε μία διευκρίνιση για αυτή την δημοσιογραφική τάξη.
  
Αμφισβητείται, και δεν έχω κάνει συστηματική έρευνα, αν ελέχθησαν αυτές οι λέξεις που προβάλλονται, από τον Πρωθυπουργό. Η ουσία είναι ότι ο πόλεμος κατά της διαφθοράς είναι πολυμέτωπος και αμείωτος, με την αστυνομία για τις υπηρεσίες εσωτερικών υποθέσεων και γενικώς όλο το σύστημα, να είναι στην πρωτοπορία αυτού του αγώνα. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(ομιλία εκτός μικροφώνου)
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Εμείς χαιρόμαστε και χαιρετίζουμε τις παρεμβάσεις των αξιωματικών και οπλιτών, δηλαδή των οργάνων της τάξεως της Αστυνομίας και Πυροσβεστικού, όταν έχουμε τέτοια ευχάριστα επεισόδια.
  
Είναι στον μεγάλο ορισμό του καθηκοντολογίου της αστυνομίας και το μόνο που μένει και βράβευση θα κάνουμε και έπαινο θα κάνουμε και δεν έχουμε αφήσει κανέναν άνθρωπό μας που να μην τον τιμήσουμε. 
 
Εκείνο που θέλω και κατά κάποιο τρόπο το συνεννοούμαι με τον Αρχηγό, είναι να τεθεί το επίγραμμα ότι εμείς χαιρόμαστε να υπηρετούμε ως Αστυνομία, ως Πυροσβεστική, χαιρόμαστε να υπηρετούμε τον πολίτη. Και την ώρα που παρεμβαίνουμε αναλαμβάνοντας την σύγκρουση με τον κακοποιό και ο κακοποιός είναι πολίτης, κινούμεθα πάλι με ανθρωπιστικά μέτρα. 
 
Παραδείγματος χάρη, το μεγάλο δόγμα μας είναι, το έλεγα στην άλλη συνάντησή μας, το έχουμε αναφέρει σε διαλέξεις με τον Αρχηγό και τους επιτελείς, η "ασφαλής σύλληψη". Είναι αξίωμα αυτό, εκμεταλλεύομαι την στιγμή να το αναφέρω τώρα, για το πώς βλέπουμε και τον κακοποιό. Πιστόλι, βία απαγορεύονται και πιστόλι μόνο στην άμυνα υπέρ του αστυνόμου ή υπέρ τρίτου.
 
Και κάνουμε ειδικά, φροντιστήρια θα έλεγα, στις σχολές για αυτό το πρόβλημα. Φαινόταν πρόβλημα βουνό, μου το έλεγαν αστυνόμοι, αξιωματικοί και υπάλληλοι, οπλίτες, αλλά μιλάμε τώρα για σύστημα ξεκαθαρίσματος της σκέψης, όπως λένε οι προπονητές, τι θέλεις να κάνεις. Να είσαι ξεκαθαρισμένος στις σκέψεις στην χρήση του όπλου και αυτό βγαίνει με την εκπαίδευση. 
 
Και λέει ότι η χρήση του όπλου μόνο στην άμυνα, υπέρ εαυτού σου και υπέρ τρίτου, όπως λέει ο ποινικός νόμος. Τώρα είναι στην Ρεντίνα κλιμάκιο αστυφυλάκων εκτός από τους αξιωματικούς, για να κάνει την άσκηση επί του πεδίου. 
 
Συνεπώς σήμα και από αυτή την συνέντευξη, χαιρόμαστε να υπηρετούμε τον πολίτη. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(ομιλία εκτός μικροφώνου)
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Απαντώ Στέλιο μου λέγοντας, είμαστε μια από τις χώρες της Ευρώπης με την χαμηλότερη εγκληματικότητα και για να είμαι δίκαιος επιστημονικά και κοινωνιολογικά όσο ανήκει από αυτό το αποτέλεσμα στην Αστυνομία, εντάξει. Αλλά ανήκει πολύ και στον χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας και θέλω αυτόν τον χαρακτήρα να μην τον χάσουμε. Και θέλω να είμαστε μπροστά στον πόλεμο κατά την εγκληματικότητας και στην μάχη για την εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας. 
 
Δεν αφήνουμε την εγκληματικότητα. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(ομιλία εκτός μικροφώνου)
 

Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Με συγχωρείτε, ξέχασα να σας πω κάτι. Εγώ επειδή έχω ξοδέψει ένα κομμάτι της ζωής μου διαβάζοντας αυτά και τα στατιστικά που δείχνουν εγκληματολογία, δεν συλλαμβάνεις λ.χ κανένα παιδί των φαναριών. Πόση εγκληματικότητα έχεις; Μηδέν. Το ίδιο μπορείς να το κάνεις ως επιλήσμων του καθήκοντός σου αστυνόμος ή οργανισμός, για μια σειρά εγκλημάτων. 
 
Είχαμε παραδείγματος χάρη, την περίπτωση των τροχαίων. Η μάχη συνεχίζεται και μας αιφνιδιάζουν και οι αριθμοί. Σημειώνω τώρα ότι έχουμε τις καλύτερες επιδόσεις στον εθνικό δρόμο. Αυτές τις επιδόσεις του εθνικού δρόμου θέλουμε να τις διασπείρουμε να ισχύουν και για τους επαρχιακούς δρόμους που είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. 
 
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Εγώ αρνούμαι ότι έχουμε άνθηση της εγκληματικότητας ,όχι μόνο με τους συλλογισμούς αυτούς αλλά και με τα στοιχεία που έχει η αστυνομία και τα οποία νομίζω ότι τα έχετε κυκλοφορήσει και πρέπει να τα έχετε και στην διάθεσή σας.
 
Είμαστε μια φιλήσυχη, ειρηνική κοινωνία, καλών επιδόσεων και τρόπων. Μίλησε ο άγγλος πρέσβης, δεν ξέρω, να το πούμε αυτό, με τον Αρχηγό χθες. Ας το ανακοινώσει ο Αρχηγός. 
 
Κος ΑΡΧΗΓΟΣ:
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας, μου ανακοίνωσε και με ευχαρίστησε για τον τρόπο που αντιμετώπισαν οι αστυνομικές δυνάμεις όλους τους άγγλους τουρίστες, οι οποίοι βρίσκονταν στην περιοχή της Χαλκιδικής.
 
Μάλιστα δε, μου υπογράμμισε ότι δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα στην διευκόλυνσή του ο άγγλος τουρίστας, επίσης δε δεν είχε και πρόβλημα στην επικοινωνία, διότι σε όλα τα συνεργεία τα οποία είχαν συγκροτήσει, είτε ήταν επιχειρησιακού ενδιαφέροντος ή επιτελικού ενδιαφέροντος στο κέντρο επιχειρήσεων της Χαλκιδικής, μιλούσαν ξένη γλώσσα οι αστυνομικοί μας και αυτό το οφείλουμε στα νέα μας παιδιά τα οποία έχουν καταταγεί τα τελευταία χρόνια απευθείας από το Λύκειο, καθώς επίσης και στους περίπου 98 δοκίμους που τοποθετήθηκαν για πρακτική εκπαίδευση στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής για την τουριστική περίοδο. 
 
Αυτό με χαροποίησε ιδιαίτερα και το ανέγνωσα στον κύριο υπουργό σήμερα το πρωί.
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Στην ίδια συνάφεια λόγου έχω ένα ευχάριστο να σας ανακοινώσω, ήμουνα στην Ελβετία προχθές για μια υπογραφή ενός πρωτοκόλλου, μιας συμφωνίας συνεργασίας για την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών, με τον κύριο Μπόχερ, τον ομόλογό μου της Ελβετίας. Δημιουργήθηκε μια ατμόσφαιρα πολύ ευχάριστη και φιλική. Εκεί μίλησα εγώ για τους απρόσκλητους επισκέπτες, uninvited visitors, αντί να πω illegal immigrants, λαθρομετανάστες που είναι ο όρος τυποποιημένος και κάπως σκληρός. Και τους άρεσε.
 
«Εμείς όμως», μου λέει τότε σε αυτή την ενότητα λόγου ο Μπλόχερ, «ως Ελβετοί είμαστε invited visitors στον τόπο σας και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι» και οι Ελβετοί πράγματι είναι σε ένα σημαντικό ποσοστό προτιμήσεων προς την Ελλάδα για τον τουρισμό τους και τις διακοπές τους και εκεί μου είπε και τον φιλόφρονα λόγο για την ελληνική αστυνομία και ελληνική κοινωνία, τουριστικές υπηρεσίες και ελληνική αστυνομία.
 
Αυτά τα νέα από την Ελβετία. Η τελευταία ερώτηση σε ποιον αφιερούται; 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(ομιλία εκτός μικροφώνου)
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Ποιο είναι το βασικό θέμα;
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(ομιλία εκτός μικροφώνου)
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Τι λες;
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(ομιλία εκτός μικροφώνου)
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Δεν έχω κανένα νεότερο μολονότι μου λένε οι αστυνόμοι ότι τα ευρήματα είναι ικανά και ο δρόμος είναι καλός, αλλά εγώ για λόγους προνοίας φυλάγομαι και θέλω αποτελέσματα. 
 
Γιώργος.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(ομιλία εκτός μικροφώνου)
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Κάνε και την δεύτερη.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(ομιλία εκτός μικροφώνου)
 
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Πρώτον, το τι το νέο σήμερα. Για πρώτη φορά έγινε αυτή η σύσκεψη συνεργασίας και του συντονισμού. Επαναληπτικότητα. Όχι σε σταθερά χρονικά σημεία, αλλά εμείς θέλουμε να παρακολουθούμε σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο την κατάσταση. 
 
Τρίτον, το νέο που φέρει, εκτός από την σύσκεψη συνεργασίας οργανώνεται η συνεργασία συστηματική με το ίδιο αντικείμενο, των δυο παραγράφων, δηλαδή ναρκωτικά και σχολική ασφάλεια σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Μάλλον, σε τοπικό επίπεδο. Σε όλες τις διευθύνσεις. Και στις πόλεις.
 
Τέταρτον και σοβαρότερο, θέλουμε αυτό το, ας πούμε, το προϊόν των συμπερασμάτων μας να γίνεται πολιτική τεσσάρων υπουργείων. Αυτομάτως. Κατά αυτόματο τρόπο. Εμείς θα είμαστε το εκπαιδευτικό μέρος. Αλλά είναι πολιτική του υπουργείου, σας είπα τα κεφάλαια στο Υπουργείο Εσωτερικών, είναι πολιτική του Υπουργείου Παιδείας αυτονοήτως, είναι πολιτική του Υπουργείου Συγκοινωνιών, Μεταφορών και είναι πολιτική του Υπουργείου Τουρισμού και Λιμενικό που ήταν εδώ και μετείχαν στην συζήτηση αυτομάτως. 
 
Ξέρετε τι παρήγγειλα στο Λιμενικό; Και αυτό έχει ανεκδοτολογικό χαρακτήρα αλλά είναι πτυχή πολιτικής Γιώργο και κύριοι και κυρία. Μόλις φτάνουν από την Πάτρα οι οδηγοί των φορτηγών να δέχονται αλκοτέστ. Όταν θα φτάσουν στην Αγκόνα ή αλλού είναι όλοι στεγνοί και ωραίοι. Όταν φτάνουν στην Πάτρα ή στην Ηγουμενίτσα, δεν ξέρω εάν θα είναι το ίδιο και θα οδηγήσουν μεγάλα φορτηγά στους εθνικούς δρόμους. 
 
Έτσι βγαίνουν οι πολιτικές. Δεν είναι ανάγκη να είναι υψηλής πτήσεως πολιτικές, μέτρα, χαμηλής πτήσεως πολιτικές, που σώζουν όμως ανθρώπινες ζωές. Που βοηθάνε στην κοινωνική ευρυθμία. 
 
Για τις δυνάμεις Γιώργο, θα βρούμε. Θα βρούμε. Θα κάνουμε καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού που υπάρχει.
 
Κος ΑΡΧΗΓΟΣ:
(ομιλία εκτός μικροφώνου) και μάλιστα θα δείτε τους αριθμούς αυξημένους από πέρυσι. Έχουμε αριθμό σχολικών τροχονόμων. Έχουμε δημοτική αστυνομία εκεί όπου λειτουργεί και η κρατική αστυνομία την οποία εμείς εκπροσωπούμε. Την κατανομή του έργου τους. Εκεί όπου υπάρχει σχολικό τροχονόμος δεν υπάρχει πρόβλημα για μας. Εκεί όμως που δεν υπάρχει, εκεί είναι σημείο αναφοράς.
 
Εκεί όπου υπάρχει σχολικός τροχονόμος δεν χρειάζεται να πάει η τροχαία. Θα πάει όμως εκεί όπου επιβάλλεται. Όπως είναι κεντρικές διασταυρώσεις μέσα από τις οποίες περνάνε χιλιάδες από μαθητές.
 
Θέλω να σας γνωστοποιήσω ότι από την διασταύρωση του Παραδείσου καθημερινά διέρχονται 12.000 μαθητές είτε ως πεζοί από τα φανάρια είτε ως εποχούμενοι σε σχολικά λεωφορεία, πούλμαν ή ΙΧ. Από την διασταύρωση του Κολεγίου περνάνε πάνω από 8.000 μαθητές, κάθε μέρα. 
 
Αυτόν τον ρόλο παίζουμε εμείς, να διευκολύνουμε με ασφάλεια τα παιδιά. 
 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:
Κύριοι, σας ευχαριστούμε πολύ.

Τελευταίες Αναρτήσεις