Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 200730-09-2007: Παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών στη Βουλή σχετικά με την Έκθεση της «Διεθνούς Διαφάνειας»

30-09-2007: Παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών στη Βουλή σχετικά με την Έκθεση της «Διεθνούς Διαφάνειας»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Αθήνα, 30/9/2007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος σε παρέμβασή του στη Βουλή σήμερα (30-09-2007) και ώρα 00.45, σχετικά με την έκθεση της «Διεθνούς Διαφάνειας», είπε τα εξής:
 
« Μια σύντομη απάντηση απλώς και μόνο, διότι η συνολική απάντηση θα υπάρξει από την πλευρά μου αύριο. Επειδή αναφέρθηκε η κα. Διαμαντοπούλου ενδεικτικά στα θέματα των δεικτών διαφθοράς και τί έχει γίνει, τονίζω τούτο:
 
Επικαλούμενος, κα. Διαμαντοπούλου, και τη διεθνή σας εμπειρία, υποθέτω ότι ανεξάρτητα από τις υποκειμενικές γνώμες του καθενός, υπάρχουν μετρήσεις, τις οποίες δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Επειδή είναι πολύ πρόσφατο το πόρισμα της Μ.Κ.Ο «Διεθνής Διαφάνεια» -και ελπίζω να μην αμφισβητείτε το κύρος της- θα ήθελα να θυμίσω ότι επί των ημερών τού ΠΑΣΟΚ η Ελλάδα διολίσθαινε σταδιακά και σταθερά. Ήταν μονίμως το μαύρο πρόβατο της κατάταξης.
 
Τα δύο τελευταία χρόνια -και είναι στη διάθεση όλων των συναδέλφων οι εκθέσεις της Μ.Κ.Ο «Διεθνής Διαφάνεια»- πάμε μπροστά. Πέρυσι ανεβήκαμε στη βαθμολογία για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Φέτος συνεχίσαμε την άνοδο της βαθμολογίας μας και, το κυριότερο, επίσης για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, αποδέχεται πλήρως η «Διεθνής Διαφάνεια» την αξιοπιστία των ελέγχων που εμείς διαβιβάζουμε. Κάτι που αμφισβητούσε έντονα επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ.
 
Αν αυτά κατά τη γνώμη του ΠΑΣΟΚ είναι αμελητέα, είναι δικό του ζήτημα. Πάντως, η Ελλάδα πάει μπροστά είτε το θέλει, είτε δεν το θέλει το ΠΑΣΟΚ. Αν το απασχολούν άλλα θέματα και αυτά το εμποδίζουν να δει την πραγματικότητα, είναι δικό του θέμα και δε θα μπω σε αυτά.
 
Η αλήθεια είναι μια. Από τους Διεθνείς Οργανισμούς αναγνωρίζεται η προσπάθεια που κάνει αυτή η Κυβέρνηση. Μακάρι να την είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια. Δυστυχώς η τακτική του ήταν συγκάλυψη και ανοχή.
 
Και κάτι άλλο επειδή αναφέρθηκε σε θέματα τα οποία αφορούν ομόλογα και άλλα η κα Διαμαντοπούλου: Ακριβώς εμείς δεν ανεχόμαστε τίποτα, γι’ αυτό όλα βγαίνουν στο φως. Και ακριβώς επειδή το ΠΑΣΟΚ τα συγκάλυπτε όλα, είχαμε το δράμα, το σκάνδαλο, το έγκλημα του Χρηματιστηρίου. Οι διαφορές είναι ορατές και νομίζω ότι καλό είναι να μην αμφισβητούμε αυτό που πάει να γίνει. Γιατί είναι μια αρχή την οποία όλοι πρέπει να ακολουθήσουμε. Το ποτάμι δεν πρέπει να ξαναγυρίσει πίσω ποτέ. Αν γυρίσουμε στην εποχή της ανοχής, της μετριοκρατίας και της συγκάλυψης που από το ΄81 έζησε η Ελλάδα, νομίζω ότι θα κάνουμε πολλά βήματα πίσω και είναι κρίμα. Τουλάχιστον επί Κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας και Καραμανλή αυτά δεν πρόκειται να συμβούν.
 
Ευχαριστώ πολύ κυρία Πρόεδρε».
 
(Ομιλία κας Διαμαντοπούλου)
 
Υπουργός(δευτερολογία):
« Η Βουλή είναι forum αληθείας και θα υπάρχουν απαντήσεις. Λυπάμαι που θα το πω για την κα Διαμαντοπούλου που είναι ένας πολιτικός ήπιων τόνων και συνήθως είναι ακριβής.
 
Κα Διαμαντοπούλου, εγώ επικαλέστηκα στοιχεία. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εκπροσωπείτε διαχρονικά, το ΠΑΣΟΚ το οποίο επιλεκτικά εμφανίζει ό,τι θέλει. Διότι δεν είπατε στην Εθνική Αντιπροσωπεία ότι αυτά τα στοιχεία που εμφανίσατε μετρούσαν τότε περίπου 145 χώρες ενώ τώρα μετρούν 180. Και δεν είπατε κα Διαμαντοπούλου κάτι, ότι το αντικειμενικό στοιχείο τής «Διεθνούς Διαφάνειας» είναι πώς βαθμολογεί την κάθε χώρα -ένα το κρατούμενο- και, δεύτερον, ποιά είναι η αξιοπιστία των στοιχείων που εμφανίζει.
 
Ρωτώ το εξής, και ρωτώ την ΄Αννα Διαμαντοπούλου που διετέλεσε και Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Ποιά ήταν η βαθμολογία της Ελλάδος από πλευράς «Διεθνούς Διαφάνειας» επί των ημερών σας ως το 2004 και ποιά είναι σήμερα; Τί βαθμό είχαμε τότε, τί βαθμό έχουμε σήμερα; Δεύτερον τί αποδεχόταν από πλευράς αξιοπιστίας τών ελέγχων τότε, τί αποδέχεται σήμερα η «Διεθνής Διαφάνεια»; Και πέστε μου, συγκρίνετε τη βαθμολογία της Ελλάδος από πλευράς κατάταξης χωρίς να υπολογίζετε τον αριθμό χωρών που βάνει κάθε χρόνο μέσα η «Διεθνής Διαφάνεια»; Αυτά είναι τα στοιχεία με τα οποία τόσα χρόνια δουλεύατε σαν ΠΑΣΟΚ; Αυτή είναι η μεγάλη -πραγματικά μεγάλη- αναξιοπιστία των στοιχείων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».  

Τελευταίες Αναρτήσεις