Τε 1 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200630-06-2006: Απάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή την 30/6/2006

30-06-2006: Απάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή την 30/6/2006

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, πρώτα-πρώτα να μου επιτρέψετε –και ο ερωτών συνάδελφος, ο Πρόεδρος κ. Κακλαμάνης- να διατυπώσω τις ευχές μου για την ονομαστική του εορτή. Να είναι χιλιόχρονος και ακμαίος και στον κοινοβουλευτικό του βίο και στην υπεύθυνη δημόσια στάση επί των θεμάτων δημοκρατίας στην οποία ασκείται και επιδίδεται μια ζωή ολόκληρη. Εμείς μαρτυρούμε την προσφορά του και αναγνωρίζουμε την αξία των παρεμβάσεών του.
 
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.
 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έτσι αναγνωρίζω και την αξία και της σημερινής παρεμβάσεώς του με την ερώτηση που κατέθεσε.
Η ερώτηση έχει δύο σκέλη, έτσι την ταξινομώ εγώ.
Το πρώτο, αφορά το «παράπονο» που διατύπωσα δημόσια. Ναι, το διατύπωσα δημόσια το παράπονο. Δεν μπορώ να το σχολιάσω. Είναι επί δεδομένων στοιχείων. Όπως π.χ., επαναλαμβάνω για την ευαισθησία της Αιθούσης -ότι αυτό μπορεί να είναι και δικονομικό σφάλμα, ή δεν ξέρω τι άλλο.
Στις 27 Μαΐου γίνεται ένοπλη ληστεία στα Κάτω Πατήσια. Στις 06 Ιουνίου «συλλαμβάνεται» το αποτύπωμα του δράστη σε μοτοσικλέτα. Στις 07 Ιουνίου ταυτοποιείται το αποτύπωμα. Στις 08 Ιουνίου έχουμε ένταλμα συλλήψεως και προσαγωγή του δράστη. Αφήνεται ελεύθερος και στις 09 Ιουνίου μετέχει στο επεισόδιο με τραυματισμούς αστυνομικών, δηλαδή ληστεία τραπέζης στη EUROBANK, πάλι στην ίδια περιοχή. Αυτό είναι ένα, το οποίο εγώ, σαν Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, σαν πολίτης, σαν παρατηρητής, δεν σχολιάζω. Το ίδιο και για περιπτώσεις επί συλλαλητηρίων κ.λπ. που αναφέρει ο κ. Πρόεδρος στην ερώτησή του.
Εγώ χαίρω, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να λογοδοτήσω ειδικώς -μετατίθεμαι στο δεύτερο και πρακτικό μέρος- για την περίπτωση των επεισοδίων στις 08 Ιουνίου, όπου είχαμε τη δικάσιμο της 21ης. Στις 21 Ιουνίου ανεβλήθη η εκδίκαση, λόγω μη προσέλευσης των τεσσάρων μαρτύρων αστυνομικών. Οι δύο εκ των μαρτύρων αστυφυλάκων, όπως έκαμα εγώ έρευνα, κλήθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου, κατά τη δικάσιμο της 21ης Ιουνίου, με κλήσεις που τους επιδόθηκαν σε χρόνο, λιγότερο από 24ώρες. Στους άλλους δύο δεν επιδόθηκαν κλήσεις. Οι δύο κληθέντες, παρά το γεγονός ότι δεν κλητεύθηκαν σύννομα, δεν έχει σημασία, εμφανίστηκαν στις 21 Ιουνίου, ενώπιον του δικαστηρίου, πλην όμως, κατά την εκφώνηση δεν άκουσαν τα ονόματά τους, λόγω του μεγάλου θορύβου που επικρατούσε.
Ως γνωστό, διατάχθηκε από την Υπηρεσία τους ο πειθαρχικός τους έλεγχος, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 22/96. Δεν υπεξέφυγαν, πηγαίνουν.
 
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ελπίζω όχι μετά την ερώτησή μου.
 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, προ της ερωτήσεώς σας. Πηγαίνουν. Δεν υπεξέφυγαν, ούτε είχαν εντολή. Εγώ θα σας έλεγα, κ. Πρόεδρε, ότι ανέχομαι και να αναβληθεί η δίκη όταν υπάρχει ένταση και μάλιστα διά της μη παρουσιάσεως των μαρτύρων. Το ανέχομαι, όπως κι εσείς φαντάζομαι. Ας εκτονωθεί η κατάσταση και ας γίνει αργότερα. Δεν είναι όμως τέτοια η περίπτωση. Πήγαν. Και το λέω και για τη λιπομαρτυρία που δικάστηκαν, γιατί πήγαν και είπαν «είμαστε εδώ». Τους είπαν «δικαστήκατε». Θα διερευνηθεί η υπόθεση.
Εκμεταλλεύομαι την ερώτηση σας για να τοποθετηθώ σε ένα άλλο παρεμπίπτον θέμα στα ίδια επεισόδια. Επί των καταγγελιών της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ για την πράξη βίας σε βάρος της δημοσιογράφου και του φωτορεπόρτερ, ανακοινώνω στο Σώμα και στον ερωτώντα συνάδελφο, τον κ. Πρόεδρο, ότι ο Αξιωματικός που ήταν υπεύθυνος, ήδη μετεκινήθη,  ενώ διέταξα και Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση εις βάθος του πώς έχασε τον έλεγχο ο Αξιωματικός -γι΄αυτό και μετεκινήθη- των ανδρών του και πώς έγινε αυτό το ατυχές περιστατικό.
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ακροτελεύτια σκέψη της ερωτήσεώς σας. Μας απασχολεί σοβαρά. Θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι σεβόμαστε τους φοιτητές, σεβόμαστε τη διαδήλωση, σεβόμαστε τη δημοκρατική νομιμότητα. Με συγχωρείτε  που επαναλαμβάνω αυτές τις γενικές αρχές του Δικαίου και της Δημοκρατίας, αλλά ειδικότερα θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί μιλάτε για την αγωνία που με διακατέχει, από τη δική σας ελεγκτική σκοπιά, κ. Πρόεδρε, ότι τί θα γίνει με τους γνωστούς αγνώστους 30 χρόνια τώρα.
Θέλω να διαβεβαιώσω το Σώμα ότι μεθοδικά, με σοβαρότητα, με σύστημα θέλω αυτοί οι γνωστοί άγνωστοι να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, να δεχθούν τα προβλεπόμενα από τον Νόμο και τη Δικαιοσύνη για τις έκνομες πράξεις τους.
Θέλω να πιστεύω ότι η αξία της ερωτήσεώς σας είναι ότι όλοι συνεννοούμεθα και συμφωνούμε, συνομολογούμε την ανάγκη να απαλλαγούμε από το άγος  των γνωστών αγνώστων και εκεί κινούμαι και εγώ. Ευχαριστώ.
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: …
 
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ:……
 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επικυρώθηκε και με την προφορική ανάπτυξη της ερώτησης από τον κ. Πρόεδρο – και το λέω με κοινοβουλευτική ευγνωμοσύνη – η τεράστια συμβολή του σε ένα πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία, στο πρόβλημα των γνωστών αγνώστων και των κουκουλοφόρων. Είναι η ευθεία αποδοκιμασία προς αυτό το φαινόμενο. Η Αστυνομία αναλαμβάνει τις ευθύνες της υπό την δική μου πολιτική εποπτεία. Είναι πρόβλημα.
 
Θέλω να παρατηρήσω ότι προσαγωγές και εγκλήσεις και κλήσεις στο αστυνομικό τμήμα για την ταυτότητα είναι καθορισμένοι ως όροι, συνθήκες δημοκρατικής νομιμότητας σ΄αυτές τις ημερήσιες διαταγές που είναι στα χέρια κάθε αστυφύλακα. Τις καταθέτω για την ιστορία του λόγου στα πρακτικά της Βουλής, για να δείτε πώς κινούμεθα.
 
Δεύτερον, είμαστε στη βάση της συνεννόησης μεταξύ μας – ελπίζω όλο το Σώμα να μετέχει σ΄αυτό το πνεύμα της κατανοήσεως του φαινομένου – ότι στηρίζουμε, ενισχύουμε, σεβόμαστε, συμπαριστάμεθα στη διαδηλώση των φοιτητών τόσο καθαρά, γιατί θα ήταν φυσική, πολιτική και συνταγματική παραδοξολογία να είμαστε αντίθετοι. Δεν τίθεται θέμα.
 
 Σας καλώ να συναισθανθούμε την έννοια της μάχης. Φοιτητές: διακεκριμένο σώμα στις εκδηλώσεις και με την ένταση στις εκδηλώσεις. Από εκεί και πέρα το πώς νοθεύεται το παιχνίδι από τους γνωστούς αγνώστους, από τους κουκουλοφόρους. Και θέλω τώρα να μετατεθούμε στη θέση των δυνάμεων της τάξεως. Και σας λέω: Στέκομαι αλληλέγγυος, όχι για να κάνουν βιαιοπραγίες.
 
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ……………. 
 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Είναι πρόβλημα τακτικής. Εμφιλοχωρούν μέσα στο σώμα – τα ξέρετε πολύ καλά – αυτοί οι γνωστοί άγνωστοι κουκουλοφόροι και περιάγεται η Αστυνομία σε αδυναμία τοις πράγμασι να διαλύσει τη διαδήλωση, να παρέμβει μέσα. Είναι κλασικές τακτικές κινήσεις.
 
Και θέλω να σας πω, κ. Πρόεδρε, ότι, όταν εγώ καμιά φορά χρησιμοποιώ λέξεις συμπαραστάσεως προς την Αστυνομία, κάτι ξέρω και εγώ. Βεβαίως, το λέω καμιά φορά ρητορικά, για να φύγουμε από την γλωσσική ανυδρία και ξηρασία και παίζουν εις βάρος μου λοιδορούντες με. Δεν είναι αυτό το θέμα. Και δεν λέγεται «praetorurbanis». Λέγεται «praetorurbanus». Είναι επίθετο και αυτό είναι στην ιστορία της Αστυνομίας.
 
Τι θέλω να πω με αυτό, κ. Πρόεδρε; Ειλικρινώς ζητώ την συμπαράστασή σας. Θέλω να πω συγκεκριμένα ότι μου είπαν: «Δεν είμαστε Σώμα που επενόησε η πολιτεία, να δερόμεθα, να φλεγόμεθα και να λοιδορούμεθα». Γι΄αυτό είπα τις λέξεις και κάτι ξέρω και εγώ, όπως και όλοι οι υπεύθυνοι άνδρες του δημοσίου βίου.
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ …
 
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ …
 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Εγώ σας δίνω έντιμες εξηγήσεις.
Και σας λέω περαιτέρω, κ. Πρόεδρε, ότι δεν συλλαμβάνονται αθώοι. αυτό είναι μια άλλη άσκηση στα όρια της δικονομίας.
Συλλαμβάνονται συνήθως φορτωμένοι με τα σακίδιά τους. Και σταματώ εδώ. Αυτό είναι το δικονομικό κενό της αποδείξεως. Δεν συλλαμβάνονται αθώοι. Σας διαβεβαιώ περί αυτού. Θα έπρεπε να κάνουν έναν ελιγμό να συλλάβουν 20 κουκουλοφόρους. Δεν έγινε. Το χρωστάνε. Συνομολογώ την ευθύνη μας.
 
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: …..
 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απαντώ και καταλήγω κ. Πρόεδρε.
Αποδέχομαι τη αιτίαση. Το μόνο που ζητώ, είναι να αντιληφθούμε όλοι μας τις συνθήκες της μάχης. Σας παρακαλώ κατανοήστε το, διότι εμείς δρούμε, δηλαδή εγώ δίνω οδηγίες γι΄αυτοσυγκράτηση, για σύνεση, για σοβαρότητα, για ευαισθησία, αλλά δεν μπορώ να δώσω, όταν φλέγονται από την μολότοφ, οδηγίες ακινησίας. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να δώσει. Σας ζητώ να εννοήσουμε τις συνθήκες της μάχης.
 
Κατά τα λοιπά, η αιτίαση και η δική σας και του κ. Ρίζου και όλων εκείνων που συμπαρίστανται στο πνεύμα πώς να εξουδετερώσουμε τους κουκουλοφόρους και τους γνωστούς – αγνώστους, ισχύει και την αποδέχομαι τώρα. Ελπίζω την άλλη φορά κάτι καλύτερο πλέον της αποδοχής της αιτιάσεως να έχω να εισφέρω στη συζήτηση.
 
Ευχαριστώ.

Τελευταίες Αναρτήσεις