Τε 1 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΑρχείοΦλωρίδης Αρχείο29-09-2003: Συνέντευξη Γιώργου Φλωρίδη Υπουργού Δημόσιας Τάξης στην Εκπομπή της `NET 105,8`: «ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΞΩ» με τους...

29-09-2003: Συνέντευξη Γιώργου Φλωρίδη Υπουργού Δημόσιας Τάξης στην Εκπομπή της `NET 105,8`: «ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΞΩ» με τους δημοσιογράφους Γ.Παντελάκη- Γ.Ρουμπάτη για την ασφάλεια των ολυμπιακών αγώνων

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Υπουργέ καλημέρα σας.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταρχήν είναι τυχαίο ότι εμφανίζονται αρκετές εφημερίδες όπως «Ουάσιγκτον Ποστ»,  «Σαντει Τελεγκραμμ», «Ρεπούμπλικα» και δύο τεράστια τηλεοπτικά κανάλια, δίκτυα το CNN, και το CBS να θέτουν θέμα ασφάλειας για μια ακόμα φορά, ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι μια σύμπτωση αυτό;

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Κοιτάξτε δεν θέλω να δαιμονοποιώ τα πράγματα, έχω όμως ένα πρώτο σχόλιο που θα μπορούσα να κάνω. Είναι το εξής: πριν μερικές εβδομάδες έδωσα μία συνέντευξη στο AL JAZEERA, που είναι ένα κανάλι για το οποίο λέγονται διάφορα. Εν πάσει περιπτώσει αυτό το κανάλι το βλέπει ένας κόσμος ολόκληρος, ο οποίος «βράζει» τα τελευταία χρόνια από μύριες τόσες συγκρούσεις. θεωρείται αυτή η περιοχή του αραβικού κόσμου, μια πηγή πολλών προβλημάτων και αυτό λοιπόν το κανάλι, το ίδιο και όχι εγώ, έκανε το σχόλιο και την ευχή η Ελλάδα να μην αποτελέσει στόχο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Αυτό από την πλευρά υποτίθεται των προβλημάτων, από την άλλη μεριά του λεγόμενου δυτικού κόσμου έχουμε διαρκώς κάποια τέτοια σχόλια τα οποία επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα πρόβλημα, αυτό αντικειμενικά λειτουργεί. Το παράδοξο είναι το εξής: Είναι γνωστό σε όλους και είναι γνωστό από χρόνια, δεν είναι τώρα, αυτό ισχύει εδώ και τρεισήμισι χρόνια περίπου, το σχέδιο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων γίνεται από κοινού και όταν λέω από κοινού εννοώ καθημερινά με τις υπηρεσίες ασφάλειας επτά χωρών ανάμεσα στις οποίες πρωταγωνιστούν οι υπηρεσίες ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αγγλίας και η βοήθεια την οποία μας προσφέρουν είναι πάρα πολύ μεγάλη. Aρα αυτό το σχέδιο επειδή πρόκειται για ένα παγκόσμιο γεγονός όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι για μια διοργάνωση πάρα πολύ μεγάλη, έχει πάρει τις διαστάσεις και το περιεχόμενο που πρέπει, με τη συνεργασία που επέλεξε η Ελλάδα να κάνει με επτά χώρες αλλά και όχι μόνο με αυτές. Το ερώτημα τώρα το εύλογο είναι, γιατί άραγε ενώ επίσημα οι χώρες αυτές συμμετέχουν στη διαμόρφωση του σχεδίου ασφάλειας, στην παρακολούθηση στο πώς εξελίσσεται, στα δοκιμαστικά, στις δοκιμασίες  που δέχεται

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα test events όπως λέγονται 

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: προκειμένου να εξετασθούν οι αντοχές του γιατί πάλι από αυτές τις χώρες κάποιοι επιμένουν να κάνουν αυτό

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Υπουργέ να ρωτήσω κάτι;

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Να ξεκαθαρίσω πρώτα το εξής: Από την επίσημη πλευρά των χωρών είναι προφανές ότι δεν προκύπτει καμία αιτίαση, με καταλάβατε, και δεν θα μπορούσε να υπάρχει δηλαδή από τις κυβερνήσεις ή από τις επίσημες αρχές διότι αυτές συνεργάζονται μαζί μας. Επαναλαμβάνω η συνεργασία είναι άψογη και μας προσφέρουν ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο. Από την άλλη μεριά, κάποια Μέσα αυτών των χωρών εμφανίζονται κατά καιρούς να ασκούν κριτική με σενάρια τα οποία βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μη σας διακόψω αλλά ας πούμε στις Ηνωμένες Πολιτείες μία από τις πηγές, επώνυμες πηγές που χρησιμοποιήθηκε από την «Ουάσιγκτον Πόστ» είναι ένας πρώην πράκτορας του FBI ο οποίος είναι σύμβουλος σε μία από αυτές τις εταιρίες που έχει συμβόλαιο με την Ελλάδα για να βοηθήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στην ασφάλεια και αυτός λέει ότι δεν είναι ασφαλή τα πράγματα. Δηλαδή;

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Επιτρέψτε μου το εξής, εμείς δεν έχουμε συμβόλαια με εταιρίες, δηλαδή δεν έχει συνάψει η χώρα μας συμβόλαια με εταιρίες ιδιωτικές για την ασφάλεια. Εμείς έχουμε συνεργασία με τις υπηρεσίες ασφάλειας, τις κρατικές. Aρα, εγώ δεν ξέρω αν είναι ένας πρώην πράκτορας και ποιος είναι αυτός και ποια εταιρία εκπροσωπεί. Εμείς με καμιά εταιρία δεν έχουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν σας λέω κάτι το οποίο το έχω βγάλει απ τη φαντασία μου. Είναι δημοσιευμένο το όνομά του στην «WASHINGTON POST» και είναι μία απ τις εταιρίες, η οποία δεν ξέρω αν έχει με το κράτος ή με το «2004» συμβόλαιο, πάντως έχει συμβόλαιο.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων αφορά το κράτος και μόνο το κράτος. Και αφορά τη σχέση του ελληνικού κράτους και της ελληνικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Πληροφοριών ή του Λιμενικού Σώματος, με αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες άλλων χωρών. Δεν εμπλέκονται εταιρείες στο σχέδιο ασφάλειας και δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό.

  Aρα το τι λέει ένας, αν υπάρχει αυτός, δεν ξέρω ποιο πρόσωπο είναι αυτό, ένας εκπρόσωπος, πρώην πράκτορας μιας εταιρείας ιδιωτικής, είναι προφανές ότι αυτή η εταιρεία δεν έχει σχέση με το σχέδιο ασφάλειας, ούτε μπορεί να έχει γνώση του σχεδίου ασφάλειας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι κύριε υπουργέ; Αυτός ο διαγωνισμός που έγινε για θέματα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, από ποιον έγινε; Υπήρξε ένας διαγωνισμός ο οποίος έγινε, για πολλά δισεκατομμύρια, αν δε κάνω λάθος 300, που αφορούσε συμμετοχή εταιρειών που ειδικεύονται σε θέματα hardware, σε θέματα ασφάλειας. Δεν έγινε τέτοιος διαγωνισμός ή κάνω λάθος;

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Αυτός ήταν διαγωνισμός για τις υποδομές ασφάλειας. Δηλαδή είναι τα συστήματα τα οποία θα εγκατασταθούν, προκειμένου η Ελληνική Αστυνομία και όλοι όσοι υπηρετήσουν τα συστήματα ασφάλειας, να γίνουν πιο αποτελεσματικοί. Αυτό είναι άλλο πράγμα. Αυτά τελείωσαν. Έχουν ξεκινήσει οι προμήθειες και οι εγκαταστάσεις. Αυτό τέλειωσε εδώ και πολύ καιρό.

  Το σχέδιο όμως ασφάλειας θα κληθούν να το φτιάξουν άνθρωποι και να το εφαρμόσουν άνθρωποι. Οι άνθρωποι αυτοί θα χρησιμοποιήσουν και την τεχνολογία την οποία αγοράζουμε τώρα, η οποία πράγματι είναι πολύ υψηλού επιπέδου και για την οποία διαθέτουμε πολλά χρήματα, για τον λόγο ότι αυτή η τεχνολογία θα μείνει στη χώρα μας και αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προκειμένου να έχουμε μία Ελληνική Αστυνομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη διάρκεια όμως του διαγωνισμού αυτού, υπήρξαν πολλές πιέσεις, γιατί τα χρήματα είναι πάρα πολλά και υπήρξε ένας ανταγωνισμός και υπήρξαν παρεμβολές από κυβερνήσεις, όπως γίνεται πάρα πολλές φορές, όχι μόνο στη χώρα μας και αλλού, που θέλανε να προτιμήσουμε τις δικές τους εταιρείες.

  Μήπως εκεί πέρα υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Αυτά κ. Ρουμπάτη έχουν τελειώσει εδώ και έξι μήνες περίπου. Υποθέσεις μπορεί να κάνει πολλές κάποιος. Το ζήτημα είναι αν όλα αυτά αντέχουν σε μια λογική κριτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε ότι τα συμφέροντα είναι πάρα πολύ μεγάλα. Πολύ πρόσφατα το είπε. Το υπαινίχθη αυτό ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Είναι προφανές. Θέλω να σας πω το εξής: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι – και το ξέρουμε όλοι πια – εκτός από ένα τεράστιο αθλητικό γεγονός, είναι και ένα τεράστιο οικονομικό γεγονός. Είναι προφανές ότι κάποιοι που θα ήθελαν να συμμετάσχουν σ αυτή την υπόθεση, κατά καιρούς νόμιζαν ότι ασκώντας πιέσεις κάτι μπορεί να πετύχουν.

  Αλλά όλα αυτά έχουν πια τελειώσει. Παλαιότερα υπήρχαν δημοσιεύματα ή πιέσεις ή οτιδήποτε άλλο, όπως θέλετε πέστε τα, που είχαν σχέση με τα έργα. Η κριτική ήταν εκεί, αν θα προλάβουμε, δεν θα προλάβουμε. Τέλος πάντων καταλάβανε τώρα ότι προλαβαίνουμε και μάλιστα άνετα και θα κάνουμε και πολύ καλές εγκαταστάσεις.

  Υπήρχε επίσης, μια κριτική που αφορούσε την δυνατότητα να οργανωθούν εσωτερικά οι αγώνες απ την «ΑΘΗΝΑ 2004» και αυτή αρχίζει να υποχωρεί από την ώρα που η Αθήνα προετοιμάζεται σωστά. Από εκεί και πέρα τώρα μέσα σε ένα διεθνές ταραγμένο περιβάλλον, ειδικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου, το θέμα της ασφάλειας είναι προφανές ότι θα είναι στην επικαιρότητα.

  Εάν κανείς δίνει υπερβολική σημασία σε ένα δεύτερο ή ένα τρίτο δημοσίευμα, πέρα απ αυτήν που πράγματι έχει, τότε νομίζω ότι μάλλον αδικούμε τη δουλειά που κάνουμε. Ποιο είναι το θέμα; Το θέμα είναι ότι αυτό το σχέδιο ασφάλειας που ετοιμάζουμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην πραγματικότητα γίνεται με την σύμφωνη γνώμη των πιο σημαντικών χωρών του κόσμου, των υπηρεσιών ασφάλειας επαναλαμβάνω.

  Και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, μάλλον είναι υποχρέωση όλων μας, να δουλέψουμε συστηματικά για να το κάνουμε σωστά. Όπως για τη δοκιμασία αυτού του σχεδίου, ένα χρόνο πριν με την ευκαιρία των αθλητικών διοργανώσεων του Αυγούστου, αυτό το σχέδιο ασφάλειας δοκιμάστηκε πάρα πολύ σκληρά πρέπει να σας πω.

  Δηλαδή οι μέθοδοι που χρησιμοποιήσαμε εμείς, η Ελληνική Αστυνομία, για να δοκιμάσει το σχέδιο, ήταν πρωτοφανείς κατά την άποψη των ειδικών της ΔΟΕ  στην ιστορία των διοργανώσεων. Όμως το κάναμε, για να μπορούμε να εντοπίσουμε όποια τυχόν σημεία έχουν αδυναμίες, έτσι ώστε αυτά να καλυφθούν στη συνέχεια. Και τα σχέδια ασφάλειας θα δοκιμάζονται μέχρι και την τελευταία στιγμή. Αυτό γίνεται παντού.

  Αν θέλεις να είσαι σοβαρός, ένα σχέδιο το δοκιμάζεις συνεχώς για να δεις τις αντοχές του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, όλα αυτά που λέτε είναι πολύ λογικά και νομίζω ότι εμείς, οι Έλληνες πολίτες, έχουμε πειστεί ότι η κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατόν, σε συνεργασία με άλλες χώρες που έχουν αυτό το know how που χρειάζεται, ίσως έχουν περάσει από Ολυμπιακούς Αγώνες, από άλλες τέτοιες διεθνείς συναντήσεις και με τη βοήθειά τους κάνει ότι μπορεί.

  Τότε τι νομίζετε ότι κρύβεται πίσω απ αυτά τα δημοσιεύματα; Γιατί δεν πρόκειται για περιθωριακές εφημερίδες. Η «WASHINGTON POST» είναι μία από τις δύο μεγαλύτερες εφημερίδες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Είναι έτσι όπως το λέτε. Υποθέσεις μπορεί να κάνει κανείς. Μέσα σ αυτή την πορεία προς τη διοργάνωση, εμείς έχουμε ζήσει όλα αυτά τα χρόνια την οργάνωση των πιέσεων όσον αφορά την ύπαρξη διαφόρων συμφερόντων. Αλλά είχαμε ξεκαθαρίσει και θα συνεχίσουμε ως το τέλος να κάνουμε αυτό, ότι προφανώς η κυβέρνηση και κανένας απ όλους εμάς, δεν είναι διατεθειμένος να υποκύψει στην μία ή στην άλλη πίεση, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο Α ή ο Β.

  Οι διαδικασίες γίνονται με έναν τρόπο διαφανή. Έτσι προχωρήσαμε μέχρι τώρα και έτσι θα συνεχίσουμε να προχωρούμε. Αυτό που βέβαια κάθε φορά πρέπει να κάνουμε είναι αυτό που τόνισα προηγουμένως. Δεν πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη διάσταση σε μία τέτοια ενέργεια, μεγαλύτερη απ αυτή που πράγματι έχει. Είναι ένα δημοσίευμα. Το δημοσίευμα αυτό είναι ανακριβές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ενδιαφέρον δεν είναι το εσωτερικό κύριε υπουργέ. Δηλαδή ωραία, εμείς να μη δώσουμε καμία διάσταση σ αυτό το θέμα. Δεν μιλάμε για το εσωτερικό, μιλάμε για το τι διάσταση δίνουν στο εξωτερικό, γιατί εκεί είναι που μας ενδιαφέρει να μη δίνουν διάσταση. Και προφανώς δίνουν διάσταση.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Όχι-όχι, εννοώ ότι οι απαντήσεις οι δικές μας προφανώς απευθύνονται εκεί. Στο εσωτερικό λίγο ως πολύ όλοι οι Έλληνες πια είναι υποψιασμένοι για το τι μπορεί να σημαίνει ή το ένα ή το άλλο. Οι απαντήσεις που δίνουμε  προς τα έξω και ειδικά στα θέματα ασφάλειας, υπενθυμίζουν αυτό διαρκώς, -άλλο  πόσο μπορεί να περάσει ή όχι- και εμείς προσπαθούμε να το καταστήσουμε, να το κοινολογήσουμε, γιατί οι λαοί αυτών των χωρών ενδεχομένως να μην ξέρουν ότι το σχέδιο αυτό γίνεται με τις υπηρεσίες ασφάλειας τις δικές τους.

  Αυτό προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με όλο τον κόσμο και να πούμε ότι εδώ όταν  μία εφημερίδα από μια χώρα μεγάλη προβάλει αιτιάσεις για το σχέδιο ασφάλειας, θα πρέπει να έχει υπόψη της ότι την ίδια στιγμή μέμφεται και τις υπηρεσίες ασφάλειας της δικής της χώρας, αφού μαζί μας συνδιαμορφώνουν τα σχέδια αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι σωστό. Γιατί αυτές οι χώρες στην συγκεκριμένη περίπτωση, εκείνοι απ τις Ηνωμένες Πολιτείες που μας βοηθούν μαζί με άλλες έξι χώρες, ώστε να έχουμε ένα σχέδιο ασφάλειας το οποίο θα είναι αποτελεσματικό, γιατί δεν βγαίνουν και ξεκάθαρα δεν λένε σε αυτή την εφημερίδα και σε άλλες εφημερίδες και στα τηλεοπτικά δίκτυα, ότι κάνετε λάθος, η ασφάλειας στην Ελλάδα είναι άψογη.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Πρέπει να σας πω ότι πριν από λίγο καιρό , πριν δυο-τρεις βδομάδες νομίζω, είχαμε ένα αντίστοιχο δημοσίευμα από μία εφημερίδα της Νέας Υόρκης μεγάλη και υπήρξε μία απάντηση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Με την έννοια αυτή θα έλεγα ότι οι επίσημες κυβερνήσεις παίρνουν θέση, όταν κρίνουν ότι πρέπει να πάρουν.

  Δεν ξέρω τώρα εάν κάθε φορά πρέπει να σπεύδουν να πάρουν θέση για οποιοδήποτε δημοσίευμα, διότι στο κάτω-κάτω ένα δημοσίευμα σε μία εφημερίδα σε μία χώρα, δεν εκφράζει κατά ανάγκη ούτε τη χώρα, ούτε το σύνολο του Τύπου, ούτε το λαό. Είναι ένα δημοσίευμα μιας εφημερίδας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε κύριε υπουργέ, ο λόγος που επιμένουμε είναι ο εξής: Ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι ακόμη και το ΝΒC, το οποίο έχει το δικαίωμα μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων σε όλο τον κόσμο και έχει πληρώσει πολλά χρήματα, ετοιμάζεται να βγάλει ένα ωριαίο πρόγραμμα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο «2004», το οποίο πρόγραμμα σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν θα είναι πάρα πολύ κακό για τη χώρα μας.

  Όταν και το επίσημο αμερικανικό δίκτυο ή μάλλον το δίκτυο που επίσημα θα καλύψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες μπαίνει σε αυτό το παιχνίδι, τότε έχουμε ένα πρόβλημα.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Δεν θέλω να κάνω σχόλιο σε κάτι που υποτίθεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε δίκιο, είναι υποθετικό, αλλά απλώς εγώ σας το επισημαίνω αυτό.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Καλώς. Αυτό που επαναλαμβάνω είναι ότι εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για τη δημιουργία ενός σωστού σχεδίου ασφάλειας. Και σήμερα που μιλάμε, σήμερα και αύριο εδώ στην Αθήνα γίνεται μια πολύ μεγάλη συνάντηση σημαντικών στελεχών των υπηρεσιών από κάποιες χώρες, πάνω στα θέματα του σχεδίου ασφάλειας. Την προηγούμενη βδομάδα κάναμε μια πολύ μεγάλη άσκηση και θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα στο ίδιο πλαίσιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κύριε υπουργέ ανεξάρτητα από ενδεχόμενη σκοπιμότητα ή όχι των μέσων ενημέρωσης που αναφέραμε πριν και των καναλιών και των εφημερίδων, των μεγάλων αυτών εφημερίδων, υπάρχουν και κάποια στοιχεία εκεί πέρα, τα οποία δεν ξέρω αν είναι πραγματικά ή όχι. Επικαλούνται στοιχεία για να δικαιολογήσουν ουσιαστικά τα δημοσιεύματα και αναφέρονται σε πράκτορες οι οποίοι μπήκαν εδώ πέρα χωρίς κανένα πρόβλημα. Τα έχετε ακούσει αυτά, έτσι;

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Αυτά σας λέω ευθέως ότι είναι όλα εκτός πραγματικότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν συνέβησαν αυτά;

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Όχι βέβαια. Σε αυτό είμαι απόλυτα κατηγορηματικός. Αυτό που έχω να σας πω ότι η δοκιμασία για τις αντοχές του σχεδίου έγινε αποκλειστικά από εμάς, δηλαδή αποκλειστικά από την Ελληνική Αστυνομία, με ένα τρόπο ο οποίος σας είπα δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Και αυτό γιατί; Διαλέξαμε να ελέγξουμε τα σχέδια, έτσι ώστε να μην έχουμε καμιά αμφιβολία για το πόσο  αντέχουν ή όχι.

  Δεν υπήρξε εμπλοκή ξένων πουθενά και βεβαίως είναι εκτός πραγματικότητας όλα αυτά που είναι μέσα στο ρεπορτάζ. Απολύτως εκτός πραγματικότητας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο; Φιλοξενεί σήμερα η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» μία συνέντευξη του κ. Νασιάκου, του αρχηγού της αστυνομίας, ο οποίος κάνει λόγο για ένα δόγμα ολικής ασφάλειας. Αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό το δόγμα ολικής ασφάλειας.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Αυτό που εννοεί προφανώς, είναι ότι κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν είναι μόνο μία ομπρέλα πάνω από την Αθήνα ή πάνω από τις άλλες 4 ολυμπιακές πόλεις. Είναι μία ομπρέλα ασφάλειας σε όλη την χώρα, γιατί δεν προστατεύεις μόνο το σημείο όπου γίνονται οι αγώνες, καταρχήν ξεκινάς από τα σύνορά σου, από τα θαλάσσια, από τα χερσαία, από τον αέρα.

  Δηλαδή, εκείνη την περίοδο η χώρα πρέπει να είναι ασφαλισμένη από παντού. Αρα το σχέδιο ολικής ασφάλειας αυτό είναι. Είναι μια καθολική συνεργασία  των δυνάμεων που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια της χώρας, προκειμένου να πετύχουμε ένα δίχτυ πάνω από όλη τη χώρα. Αυτό είναι. Η ολική ασφάλεια δεν αφορά δηλαδή κάποια σημεία μεμονωμένα. Είναι όλη η χώρα.

  Σε αυτό το σχέδιο ασφάλειας και σε αυτό το δίχτυ ασφάλειας προφανώς συμμετέχουν όλα τα σώματα ασφάλειας και οι ένοπλες δυνάμεις. Αυτό εννοεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πολύ. Φαντάζομαι στο άμεσο μέλλον θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε και πάλι, ελπίζουμε όχι με μια ανάλογη αφορμή, αν και πολλοί εκτιμούν, ακόμα και ο Ζακ Ρογκ το είπε αυτό, ότι όσο πλησιάζει ο χρόνος τέλεσης των Ολυμπιακών, τόσο θα πληθαίνουν και ανάλογα δημοσιεύματα.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Αυτή είναι και η εκτίμηση η δική μας. Σας είπα και πριν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε εστιασμένα δημοσιεύματα πάνω στις υποδομές και στην εσωτερική διοργάνωση. Από εδώ και πέρα είναι αλήθεια ότι για το θέμα της ασφάλειας θα δούμε διάφορα δημοσιεύματα, διάφορες κριτικές, γιατί είναι το διεθνές περιβάλλον τέτοιο, που αυτά τα ζητήματα τα κάνει ελκυστικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κύριε υπουργέ εάν αυτό μας παρηγορεί καθόλου, είχαμε από μία μελέτη που έγινε για τα δημοσιεύματα λίγο πριν τους αγώνες στο Σίδνεϋ, είχαμε παρόμοια φαινόμενα. Έντονη κριτική, η οποία μόλις ξεκίνησαν οι αγώνες μετατράπηκε σε αυτό που είδαμε τελικά, ότι καλύτεροι αγώνες και όλα αυτά.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Κύριε Ρουμπάτη, επειδή συνέπεσε να είμαστε και οι δυο μας γνώστες στο παιχνίδι αυτό, εγώ με την ιδιότητα του Υφυπουργού Αθλητισμού τότε, όλα αυτά είναι φαινόμενα που επαναλαμβάνονται κάθε φορά σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Απλώς χρειάζεται να έχουμε το νου μας, πρώτον για να κάνουμε μια σωστή δουλειά και δεύτερον, να δίνουμε  πειστικές απαντήσεις.

  Δεν είναι σίγουρο ότι όλες μας οι απαντήσεις κάνουν το γύρο του κόσμου, αλλά εμείς δεν πρέπει να παύουμε να αναδεικνύουμε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε και το αποτέλεσμα που πετυχαίνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Φλωρίδη να σας ευχαριστήσουμε πολύ. Καλημέρα.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ και εγώ. Γεια σας.

Τελευταίες Αναρτήσεις