Τε 1 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200629-05-2006: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα κατά την υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για τη...

29-05-2006: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα κατά την υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για τη συνεργασία των Πυροσβεστικών Σωμάτων (Ιωάννινα, 27-5-2006)

Αθήνα, 29-5-2006

 

Κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ Δημοσίων Έργων, Γιαννιώτη κ. Καλογιάννη, κύριοι συνάδελφοι βουλευτές του νομού Ιωαννίνων, Αντώνη Φούσα και Κώστα Τασούλα, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Πρόεδρε της Πανηπειρωτικής, κύριε Περιφερειάρχα της περιοχής Αργυροκάστρου, κύριοι της αντιπροσωπείας που συνοδεύετε τον Αλβανό Υπουργό, κύριε Αρχηγέ της Πυροσβεστικής της Αλβανίας κ. Κριστούλι, κύριε Δήμαρχε Ιωαννίνων, κύριε Νομάρχα, στρατηγοί,  σας καλωσορίζω.

Όπως είπε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού ο Ανδρέας Κόης, είναι αυτή η πράξη ιστορική και αυτή η ημέρα ιστορική. Υπογράφουμε μια συμφωνία συνεργασίας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας να παλέψουμε τη θεομηνία, την καταστροφή, την πυρκαγιά.

Το 2001 κύριε Υπουργέ, με τον σημερινό Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχαμε επισκεφθεί τα κεκαυμένα στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας και των άλλων χωριών. Ήταν ένα δραματικό τοπίο όπως είναι κάθε φορά τα καμένα και κυριαρχούσε στη σκέψη μας η ιδέα όπως βλέπαμε και το τοπίο, ότι αν είχαμε τη δυνατότητα να περάσουμε μέσα, να αναχαιτίσουμε τη φωτιά, θα μπορούσαμε να είχαμε ελαχιστοποιήσει τις απώλειες, τις ζημιές.

Το θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά. Από εκείνη τη διαπίστωση που δεν ήταν δική μας μόνο, ήταν κάθε έμφρονος ανθρώπου, φτάσαμε σήμερα στη σημερινή πράξη, που η καλή τύχη έφερε εμάς τους δύο να την υπογράφουμε.

Η φωτιά, η θεομηνία, η αρρώστια, άλλες καταστροφές, δεν γνωρίζουν σύνορα. Απόκειται στη σοφία του ανθρώπου και στην πολιτική βούληση τη δική μας, να οργανώσουμε την άμυνά μας. Αυτό πράττουμε σήμερα. Ό,τι θέλουμε να προβλέψουμε σαν πρόβλεψη, ό,τι θέλουμε να οργανώσουμε σαν συνεργασία μέσα στο κείμενο της συμφωνίας και στη διοικητική πράξη, το αφιερώνουμε στους λαούς μας.

Έτσι, είμαστε στο μέγα κεφάλαιο της προστασίας του περιβάλλοντος για να μη χάνουμε δάση, περιουσίες και ανθρώπινες ζωές. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και των δύο χωρών και απ’ το κείμενο της συμφωνίας μας, αλλά και απ’ τη συντονισμένη δράση τους, εγγυώνται ότι θα έχουμε άριστα αποτελέσματα.

Θέλω να απευθύνω ένα μήνυμα προς τον φίλο, γείτονα, αλβανικό λαό, ότι η πολιτική βούληση για συνεργασία είναι δεδομένη. Η διοικητική ικανότητά μας στρέφεται προς την κατεύθυνση της αναπτύξεως της συνεργασίας. Η σοφία μας και η ανάγκη των πραγμάτων μας λέει να σβήσουμε όλους τους δρόμους των διαφορών και να χτίσουμε τη μεγάλη λεωφόρο των συμφωνιών και των συνεργασιών.

Μπορούμε να πετύχουμε την συνεργασία κυβερνήσεων και λαών στο μέγιστο δυνατό επίπεδο. Τα Γιάννενα σήμερα το μαρτυρούν, αλλά και η πρόσφατη εμπειρία των 15 τουλάχιστον ετών. Είμαι πολύ αισιόδοξος για την καλή πορεία των δύο χωρών και λαών μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλες οι δράσεις μας είναι ταυτόχρονα και μερικότερες δράσεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και πεδίο. Έτσι προσφέρουμε απ’ την περιοχή εδώ την ελληνοαλβανική συνεργασία σαν μια συμβολή, συνεισφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα Δυτικά Βαλκάνια. Χαιρετίζω τη συμφωνία και δίνω και μια ¨παράξενη¨ ευχή, να έχουμε καλή τύχη ώστε η συμφωνία να μείνει μόνο στο κείμενο, γιατί άμα γίνεται εφαρμογή σημαίνει ότι θα έχουμε πυρκαγιές.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Τελευταίες Αναρτήσεις