Σα 10 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2008Δελτία Τύπου Απρίλιος 200829-04-2008: Υπογραφή διμερών Συμφωνιών από τον Υφυπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας και τον Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας (Σόφια, 29-04-2008)

29-04-2008: Υπογραφή διμερών Συμφωνιών από τον Υφυπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας και τον Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας (Σόφια, 29-04-2008)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
210-6977505
 
 
 
 
 
Αθήνα, 29-04-2008
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Χηνοφώτης και ο Υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας κ. Mihail MIKOV υπέγραψαν σήμερα (29-04-2008) στη Σόφια διμερείς Συμφωνίες διασυνοριακής συνεργασίας. Η πρώτη Συμφωνία αφορά στην ίδρυση κοινού ‘‘Κέντρου Επαφής’’ και στην ανταλλαγή πληροφοριών. Η δεύτερη αφορά στη διενέργεια κοινών συνοριακών ελέγχων (one stop border control) σε κοινές εγκαταστάσεις επί του Ελληνικού εδάφους.
 
Μετά την υπογραφή των Συμφωνιών ακολούθησε συνέντευξη τύπου, κατά την οποία ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Χηνοφώτης ανέφερε τα εξής:
 
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες και από τις δύο πλευρές, την Ελληνική και τη Βουλγαρική, που εργάστηκαν και κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια και κόπο, προκειμένου σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να φτάσουμε στην σημερινή ημέρα, όπου γίνεται ένα πολύ σημαντικό βήμα, στις σχέσεις των δύο χωρών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνον.
 
Αυτή η συμφωνία καταδεικνύει το κοινό μέλλον των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, όχι μόνο μέσω μιας εξαίρετης εταιρικής σχέσης που υπάρχει στην Ε.Ε. αλλά και στη βάση μιας πραγματικής φιλίας δύο γειτόνων και ομόρων χωρών.
 
Η σημερινή ημέρα έχει την ιστορική της σημασία και παράλληλα αποτελεί ένα πολιτικό ορόσημο στην διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας.
Η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς Βουλγαρίας στο πλαίσιο της Ε.Ε..
 
Προσωπικά συγχαίρω τη Βουλγαρική Κυβέρνηση για τις προσπάθειες που κάνει και τα εξαίρετα αποτελέσματα τα οποία επιδεικνύει και οπωσδήποτε έχει σταθεροποιηθεί σε μία θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. όπου πλέον καταδεικνύεται η σημασία της Βουλγαρίας ως εταίρου της Ε.Ε.
 
Από την άλλη πλευρά, η σημερινή συμφωνία προδιαγράφει το μέλλον των δύο χωρών, ως προς νέους τομείς τους οποίους θα πρέπει να δούμε, εκμεταλλευόμενοι όχι μόνο την σημερινή συμφωνία αλλά και το κεκτημένο της Ε.Ε. για την ασφάλεια και τα κοινά ενδιαφέροντα των δύο χωρών.
 
Εύχομαι καλή επιτυχία στη Βουλγαρική Κυβέρνηση στο έργο το οποίο κάνει, και εύχομαι ευημερία σε εσάς και σε όλο τον Βουλγαρικό λαό.»
                                                                    
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την υπογραφή συμφωνίας από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κωνσταντίνο Καραμανλή, σήμερα στην Μόσχα, ο κ. Χηνοφώτης απήντησε:
 
«Η σημερινή συμφωνία στην Μόσχα προσθέτει ένα σημαντικό στοιχείο για την ευρύτερη περιοχή. Στα πλαίσια της συνεργασίας που απαιτείται για ενεργειακά θέματα. Ήδη, στο χαιρετισμό μου τόνισα ότι τέτοιου είδους συμφωνίες θα πρέπει να επεκταθούν και σε άλλους τομείς. Αυτό σημαίνει ότι με βάση, κατ’ αρχήν, τη συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, εμφανίζεται μια άλλη διάσταση την οποία θα πρέπει να δούμε και να επεξεργαστούμε (στο μέλλον) για το συμφέρον και των δύο χωρών, της Ελλάδος και της Βουλγαρίας.
 
Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα της σημαντικότητας των δύο σημερινών συμφωνιών λέγοντας ότι αυτές οι συμφωνίες συμβάλουν τα μέγιστα στην ασφάλεια όχι μόνο των συνόρων αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Αυτό το οποίο κυριαρχεί στις δύο συμφωνίες είναι η ανταλλαγή πληροφοριών, η συνεργασία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και άλλων μορφών εγκληματικότητας, της αντιμετώπισης της διακίνησης των ανθρώπων (humantrafficking) καθώς επίσης και της λαθρομετανάστευσης.
 
Η δεύτερη συμφωνία δίνει έμφαση στην ταχύτητα διακίνησης των πολιτών μεταξύ των δύο χωρών.
Εκεί διακρίνουμε ταχύτητα και όχι βιασύνη. Η ταχύτητα σημαίνει μεθοδικότητα, ακρίβεια και επαγγελματισμό, αυτό το οποίο συμβαίνει τώρα με τις συμφωνίες. Η βιασύνη πάντα αδυνατεί σε θέματα ασφάλειας.
 
Γι’ αυτό το λόγο είπα και στην αρχή ότι αυτές οι δύο συμφωνίες είναι υποδειγματικές και κάνω ένα βήμα ακόμη παραπέρα ότι μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ καλό παράδειγμα και για άλλες χώρες, οι οποίες διέπονται από το ίδιο καθεστώς με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία».
 
Τέλος, ο Έλληνας Υφυπουργός Εσωτερικών συνεχάρη τον Βούλγαρο ΥΠ.ΕΣ Mihail Raykov Mikov για την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων του, του ευχήθηκε καλή επιτυχία και τον προσκάλεσε επίσημα στην χώρας μας καθώς και τον Βούλγαρο Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Goran Yonov. 
 

Τελευταίες Αναρτήσεις