Πε 1 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Οκτώβριος 200727-10-2007: Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου κατά την τελετή ορκωμοσίας νέων αστυφυλάκων του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων...

27-10-2007: Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου κατά την τελετή ορκωμοσίας νέων αστυφυλάκων του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Καρδίτσας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΛ: 210 6977505
 
 
 
 
Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2007
  
«Νέοι Αστυφύλακες, 

ύστερα από μια περίοδο αγωνίας και ελπίδων, βρισκόσαστε τούτη την ώρα σ’ ένα σταυροδρόμι, το οποίο σηματοδοτεί ένα τέλος και μια αρχή. Το τέλος της επαγγελματικής επιλογής -που πια είναι δεδομένη- και της εκπαίδευσης, που ούτως ή άλλως και αυτή θα είναι διαρκής. Και την αρχή της σταδιοδρομίας σας στο χώρο των Σωμάτων Ασφαλείας, της Ελληνικής Αστυνομίας. Ας μου επιτραπεί να πω τη σταδιοδρομία σας μέσα στην ελληνική κοινωνία. 

Οι καιροί τους οποίους διανύουμε και μέσα στους οποίους καλείστε να επιτελέσετε την αποστολή σας είναι δύσκολοι. Μόνο που πρέπει να σας πω ότι έχετε την τύχη να μπαίνετε στο Σώμα και να υπηρετείτε την ελληνική κοινωνία σε μια άλλη εποχή, εποχή η οποία έχει αλλάξει σημαντικά και σημαδιακά την ίδια τη φύση της Ελληνικής Αστυνομίας, την ίδια την αποστολή της. Κάποτε η Αστυνομία, ο Αστυνομικός είχε ως μόνη αποστολή ή ως κύρια αποστολή να αστυνομεύει την κοινωνία. Να είναι το μακρύ χέρι του Κράτους σε πεδίο καταστολής. Δεν ήταν ο Αστυνομικός εκείνος, ο οποίος θωράκιζε την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ήταν αυτός, ο οποίος συνήθως ερχόταν να υπηρετήσει το Κράτος επιβλέποντας απλώς την κοινωνία, μη ζώντας τα προβλήματά της. Και αυτό είχε αποξενώσει τον Αστυνομικό από τον ?νθρωπο. Ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι από εμάς τον θυμόμαστε σε κρίσιμες στιγμές που πέρασε ο Τόπος, μέσα από Δικτατορίες και μέσα από περιόδους όπου η Δημοκρατική νομιμότητα είχε τραυματιστεί. Αυτό συνέβαινε γιατί όσο λιγότερη είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση του Κράτους, τόσο περισσότερο αστυνομική στην κυριολεξία, είναι η παρουσία των οργάνων της και ιδίως των Σωμάτων Ασφαλείας. Γιατί όταν το Κράτος δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση, τότε ακριβώς χρησιμοποιούνται τα όργανά του μόνο και μόνο για να αναπληρώσουν αυτό το κενό σε βάρος των δημοκρατικών ελευθεριών. Μετά τη Μεταπολίτευση και ιδίως στις μέρες μας, οι καιροί έχουν αλλάξει. Η Δημοκρατία μας πορεύεται ομαλά- σίγουρα μέσα από εντάσεις- όμως οι θεσμοί έχουν στεριώσει. Και το κυριότερο το ίδιο το Κράτος έχει αλλάξει και αλλάζει συνεχώς. Είναι κράτος που πέρα και έξω από την αυτονόητη πια δημοκρατική νομιμοποίηση γίνεται σταδιακά κοινωνικό κράτος δικαίου. 

Από σας, που σήμερα αποφοιτάτε, δεν έχει ανάγκη το κράτος να αστυνομεύσετε για λογαριασμό του τους ανθρώπους. Αυτό που έχει ανάγκη το κράτος από εσάς και αυτό που είναι η αποστολή σας είναι να σταθείτε δίπλα στον άνθρωπο. Να προστατεύσετε τα δικαιώματά του, τα ατομικά του δικαιώματα, τα κοινωνικά του δικαιώματα. Να σταθείτε δίπλα στον άνθρωπο που πάσχει, σ’ εκείνον που έχει περισσότερη ανάγκη, στις φτωχές γειτονιές, εκεί ακριβώς όπου χτυπάει η αγωνία των ανθρώπων. Αυτή είναι η σύγχρονη αποστολή σας. Είναι αποστολή η οποία σας επιτρέπει να είστε δίπλα, κοντά στον άνθρωπο. Όχι μόνο πια δεν σας φοβάται, αλλά έχει ανάγκη από την δική σας παρουσία. Και αυτό συλλογιστείτε το πολύ. Είναι ανάγκη να χτυπήσετε την πόρτα του ανθρώπου, ο οποίος δεν ξέρουμε τι κάνει μέσα σ’ ένα σπίτι στο οποίο ζει τις δικές του αγωνίες. Η ανάγκη να βρεθείτε κοντά στις γειτονιές, κοντά στους μικρούς και στους μεσαίους επιχειρηματίες, εκείνους που έχουν ανάγκη να προστατευθούν στην άσκηση της καθημερινής βιοπάλης. Εκείνο το οποίο θα ήθελα επιπλέον να τονίσω είναι πως ο ρόλος σας σήμερα, είναι ένας ρόλος ο οποίος επιτρέπει στην Ελληνική Αστυνομία να προστατεύσει τον Πολίτη από άλλους κινδύνους. Γιατί, νέοι Αστυφύλακες, κίνδυνοι υπάρχουν, το γνωρίζετε. Μόνο που δεν είναι τόσο η κρατική εξουσία και η αυθαιρεσία της. Ίσως να μην είναι και καθόλου. Είναι περισσότερο άλλες μορφές εξουσίας, μη δημοκρατικά νομιμοποιημένες, είναι εκείνες που πολλές φορές οδηγούν τον άνθρωπο στην περιθωριοποίηση, είναι εκείνες που δημιουργούν κοινωνικές ανισότητες. Απέναντι σ’ αυτές τις εξουσίες, τις ανεξέλεγκτες, τις υποδόριες, ο ρόλος σας είναι να σταθείτε κοντά στον άνθρωπο, να θωρακίσετε τα δικαιώματά του.

Η αποφοίτησή σας έρχεται σε μια μέρα που είναι σημαδιακή, παραμονή της Εθνικής Επετείου, που σηματοδοτεί, μέσα από τα μηνύματά της, και την ίδια την ουσία της αποστολής σας. Γιατί η 28η Οκτωβρίου, αυτή η μεγάλη Εθνική Επέτειος, εκπέμπει τρία μηνύματα, σύμφυτα με την δουλειά σας, σύμφυτα με την ουσία της δικής σας αποστολής: Το πρώτο μήνυμα, το μήνυμα του ΟΧΙ, απέναντι στην ιταμή πρόκληση του ναζισμού και του φασισμού. Το δεύτερο μήνυμα είναι η τιμή, την οποία πάντοτε πρέπει να αποτίουμε σε κείνους που αγωνίστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Σε εκείνους που έπεσαν, σ’ αυτούς που έδωσαν το μεγάλο Αγώνα. Και τον έδωσε τότε ο Ελληνικός Λαός ενωμένος, πέρα και έξω από διαφορές και διακρίσεις, στη συντριπτική του πλειοψηφία. Και αυτή η ενότητα δείχνει και σε σας, και σε όλους μας, ότι τα μεγάλα και τα σημαντικά τα κάναμε ενωμένοι. Και για ό,τι ντρεπόμαστε το κάναμε διχασμένοι. Τις μεγάλες αποφάσεις πρέπει να τις πάρουμε όλοι μαζί. Διακρίσεις, διχασμοί μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος, απέναντι στο Έθνος και στο Λαό μας, δεν χωρούν. Υπάρχει και τρίτο μήνυμα. Είναι το μήνυμα ότι οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δεν έχουν εκλείψει. Είναι σήμερα περισσότερο επικίνδυνοι, αφού πολλές φορές δεν έχουν τη μορφή που ξέρουμε αλλά πρέπει να τους ανιχνεύσουμε. Και πρέπει να τους αποδυναμώσουμε. Αυτός είναι ο μεγάλος ρόλος σας. 

Αποφοιτάτε από μια Σχολή, η οποία έχει παρελθόν και μέλλον. Αποφοιτάτε από το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Καρδίτσας το οποίο είναι κομμάτι της Αστυνομικής Ακαδημίας, που έχει μια σημαντική παράδοση. Από το 1992 λειτουργεί έχοντας δώσει στην Ελληνική Αστυνομία 1.890 στελέχη. Μια μεγάλη προσφορά για ολόκληρο τον Τόπο που τιμά την Καρδίτσα, τιμά την περιοχή. Εμείς είμαστε εδώ ως Πολιτεία για να μπορέσουμε να δώσουμε μια άλλη διάσταση και στην κτιριακή υποδομή και στις δυνατότητες αυτής της Σχολής. Τονίστηκε προηγουμένως από τον Διοικητή σας ότι σιγά σιγά ο χώρος διαμορφώνεται. Ήδη, περίπου 30 στρέμματα έχουν εξασφαλιστεί. Και εδώ θέλω να ευχαριστήσω, εκ μέρους της Πολιτείας, το Δήμο Καρδίτσας για την τόσο σημαντική προσφορά αυτών των 15 περίπου στρεμμάτων που έδωσε μέχρι σήμερα. Τα υπόλοιπα η Πολιτεία τα διασφαλίζει, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι υποδομές οι οποίες πρέπει να υπάρχουν για να μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα η Σχολή. Για να μπορέσει να σας προσφέρει αυτό που πρέπει να έχετε, για να είναι απρόσκοπτες οι σπουδές σας και η εκπαίδευσή σας. Θέλω να ευχαριστήσω και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, γιατί εκπονεί τη μελέτη για την ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου. Και δεσμευόμαστε η όλη δαπάνη να ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας με τον τρόπο που θα μπορέσουμε έτσι ώστε να αναλάβει από εκεί και πέρα η Πολιτεία το μέρος του βάρους που της αναλογεί απέναντί σας, απέναντι στο Σώμα, απέναντι στην αποστολή σας. 

Τούτη τη σημαντική στιγμή για σας, για τις οικογένειές σας, μια στιγμή όπου ανοίγετε τα φτερά σας στην ελληνική κοινωνία, όπου οι ελπίδες σας πλέον είναι και ελπίδες όλων μας θέλω να σας ευχηθώ τρία πράγματα: Να έχετε πάντα το δημοκρατικό φρόνημα που ταιριάζει στο Σώμα, στην Ελληνική Δημοκρατία, στην παράδοσή μας, την Ιστορία μας, τον Πολιτισμό μας. Δεύτερον, θέλω να σας ευχηθώ να είστε προσηλωμένοι στο καθήκον, αλλά να έχετε και την τύχη μαζί σας. Και τρίτον, να είναι η Παναγιά μαζί σας, όπως είπε και ο Διοικητής σας. Να είναι κοντά σας και να σας προστατεύει, να σας δίνει τη δύναμη να ξεπεράσετε τις ανθρώπινες αδυναμίες, να σας δίνει τη δύναμη από το περίσσευμα της ψυχής σας να δώσετε εκείνο που έχουν ανάγκη οι άνθρωποι με τους οποίους κάθε μέρα θα είστε μαζί. Εμείς κοντά σας, μαζί σας θα δώσουμε το μεγάλο αγώνα έτσι ώστε το Σώμα να μπορέσει να επιτελέσει την αποστολή του.
Σας ευχαριστώ πολύ».  

 

            
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τελευταίες Αναρτήσεις