Τε 29 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 200727-09-2007: Ορκωμοσία Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου Εσωτερικών

27-09-2007: Ορκωμοσία Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου Εσωτερικών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Αθήνα, 27/9/2007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου ορκίσθηκαν σήμερα οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου. Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ανέλαβε ο κ. Βασίλειος Ανδρονόπουλος, Γενικοί Γραμματείς Εσωτερικών οι κ. κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης και Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, Γενική Γραμματέας Ισότητας η κ. Ευγενία Τσουμάνη και Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας ο κ. Μαργαρίτης Μουζάς.

Μετά τη λήξη της τελετής ορκωμοσίας ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Ορκίστηκαν και ανέλαβαν σήμερα τα καθήκοντά τους οι Γενικοί Γραμματείς του ενιαίου, πλέον, Υπουργείου Εσωτερικών. Είναι μια μείξη ανάμεσα στην εμπειρία ανθρώπων που ήδη έχουν προσφέρει και στην παρουσία ανθρώπων οι οποίοι καλούνται να προσφέρουν στο πλαίσιο της ενοποίησης που έγινε και των αναγκών που η ενοποίηση αυτή παρουσιάζει.

Έτσι παραμένουν ο κ. Ανδρονόπουλος, ο κ. Γεωργιάδης και η κ. Τσουμάνη,  ενώ δύο νέα πρόσωπα έρχονται στο Υπουργείο. Ο κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο οποίος είναι πρώην Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο οποίος διαδέχεται τον κ. Αιλιανό, μετά από μια πετυχημένη θητεία. Ο κ. Ανδρεουλάκος μαζί με τους άλλους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου καλείται να συμβάλλει στην όλη προσπάθεια η οποία αφορά τη διοικητική σύνδεση του τέως Υπουργείου Δημόσιας Τάξης με το ενιαίο πλέον Υπουργείο Εσωτερικών. 

Ο κ. Μαργαρίτης Μουζάς, ο οποίος υπηρέτησε μέχρι την περασμένη άνοιξη στο ΓΕΕΘΑ – και ήταν μαζί με τον κ. Χηνοφώτη εκεί – καλείται να αναλάβει τα ηνία της Πολιτικής Προστασίας, η οποία έχει πλέον καίρια σημασία στο Υπουργείο Εσωτερικών. Διαδέχεται τον κ. Παναγιώτη Φούρλα.

Θέλω να μείνω σε ένα σημείο το οποίο θεωρώ ότι έχει ιδιαίτερη σημασία και για μένα και για το Υπουργείο. Η παρουσία του κ. Φούρλα στην Πολιτική Προστασία υπήρξε καταλυτική. Στην ουσία αναδημιουργήθηκε από τον κ. Φούρλα και απέκτησε άλλη διάσταση και από πλευράς οργανωτικής και από πλευράς επιχειρησιακής.

Ο κ. Φούρλας προσέφερε πάρα πολλά και προσέφερε πάρα πολλά και σε μένα προσωπικά. Εδώ θα τονίσω ότι παραμένει πάντοτε ένας άνθρωπος ο οποίος θα μου παρέχει τις συμβουλές του και τις υπηρεσίες του και επιφυλάσσομαι άλλωστε – το έχω πει και του ιδίου – μελλοντικά να ξανασυνδέσουμε τις τύχες μας σε μια άλλη προσπάθεια η οποία θα ταιριάζει πάντοτε και στην όλη εκείνη πορεία την οποία έχει διαγράψει. 

Ευχαριστώ εκείνους που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους. Ευχαριστώ εκείνους οι οποίοι απέρχονται. Και επισημαίνω ότι όλη αυτή η ενέργεια, δηλαδή η ενοποίηση του Υπουργείου Εσωτερικών, δεν είναι μια τεχνητή συγκόλληση Υπουργείων, όπως συνέβη, ατυχώς, στο παρελθόν. Το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά. Είναι ουσιαστικά οργανική σύνδεση μονάδων, οι οποίες μέσα από την συνεργασία τους μπορούν, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, να δώσουν μια άλλη διάσταση στην παρουσία του Κράτους και στην αποτελεσματικότητα της παρέμβασής του, όταν χρειάζεται, ώστε να είναι κοντά στον πολίτη».
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, σχεδιάζετε μια αναβάθμιση ή αναδιάρθρωση στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας;
 
ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Μα είναι σαφές ότι, όπως το τόνισε και ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, η Πολιτική Προστασία, στο πλαίσιο του ενιαίου Υπουργείου Εσωτερικών, αποκτά μια άλλη διάσταση. Γιατί η συνεργασία της με τις άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου είναι περισσότερο ευχερής, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, που, όπως ξέρετε, ήταν δύο χωριστά Υπουργεία. Και αυτό ήταν το μεγάλο μειονέκτημα, το οποίο ξεπέρασε ο κ. Φούρλας χάρη στις προσπάθειες τις οποίες έκανε ο ίδιος. Ήταν ένα μειονέκτημα αυτό, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει.
            
Επομένως αναβαθμίζεται η Πολιτική Προστασία. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι στο ειδικό επιχειρησιακό για τη Δημόσια Διοίκηση, στο Δ’ ΚΠΣ, η παρουσία της Πολιτικής Προστασίας, όπως και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, θα είναι καταλυτική. Θυμίζω ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση. Στο Γ’ ΚΠΣ οι προηγούμενες Κυβερνήσεις το είχαν ξεχάσει, φαίνεται. Και ένας από τους βασικούς άξονες – θεμελιώδεις άξονες – η αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας με την έννοια της ορθολογικότερης διασύνδεσης αυτής της καίριας υπηρεσίας με άλλες κρίσιμες υπηρεσίες .
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, πώς θα σχολιάζατε την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ;
 
ΠΡ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Θα σας πω ότι ποτέ δεν σχολιάζω ό,τι συμβαίνει στο χώρο άλλων κομμάτων. 
 

Τελευταίες Αναρτήσεις