Πε 28 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2008Δελτία Τύπου Μάρτιος 200827-03-2008: Αυξημένα μέτρα της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποφυγή ατυχημάτων και την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης πυροτεχνικών ειδών

27-03-2008: Αυξημένα μέτρα της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποφυγή ατυχημάτων και την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης πυροτεχνικών ειδών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΤΗΛ: 210 6977505
 
 
 
 
 
Αθήνα, 27/03/2008
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
 
 
Η Ελληνική Αστυνομία, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, λαμβάνει αυξημένα μέτρα, προ και κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, για την αποφυγή ατυχημάτων και την αντιμετώπιση της παράνομης εισαγωγής, κατασκευής, διακίνησης και χρήσης κροτίδων –φωτοβολίδων -βεγγαλικών.
 
Στο πλαίσιο αυτό, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει ήδη εκδοθεί σχετική ειδική διαταγή προς τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, για την εντατικοποίηση των ελέγχων για το από 15-03-2008 έως 30-04-2008 χρονικό διάστημα και τη λήψη ειδικών μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών, ιδιαίτερα των παιδιών και την αντιμετώπιση του φαινομένου.
 
Στη συγκεκριμένη διαταγή μεταξύ άλλων προβλέπεται:
 
 • Η συνεργασία των αστυνομικών Υπηρεσιών με τους συναρμόδιους τοπικούς φορείς και η εκπόνηση ειδικότερων σχεδίων δράσης.
 • Η περαιτέρω δραστηριοποίηση των Υπηρεσιών σε προληπτικό επίπεδο με τη διενέργεια συστηματικών και ουσιαστικών ελέγχων τόσο στα καταστήματα εμπορίας των ειδών αυτών όσο και σε άλλους χώρους που ενδεχομένως παρανόμως κατασκευάζονται, διακινούνται, εμπορεύονται τα είδη αυτά.
 • Η συγκρότηση συνεργείων για τη βεβαίωση παραβάσεων, την πραγματοποίηση συλλήψεων και κατασχέσεων.
 
Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα έτους 2007, σημειώθηκαν τρία (3) θανατηφόρα ατυχήματα από χρήση αυτοσχέδιων πυροτεχνικών ειδών. 

Είναι αυτονόητο και τονίζεται ιδιαιτέρως ότι πέραν των αυξημένων αστυνομικών μέτρων, καθοριστική για την αποτροπή ανάλογων ατυχημάτων είναι η υπεύθυνη στάση και συμπεριφορά όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των γονέων, οι οποίοι θα πρέπει να ενημερώσουν τα παιδιά τους για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση αυτών των ειδών. Επισημαίνεται ότι:
 
 •  Τα βεγγαλικά και οι φωτοβολίδες δεν είναι παιχνίδι.  Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για το σκοπό για τον οποίο προορίζονται, από εξειδικευμένα άτομα, καθώς η χρήση τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα ή ακόμη και για την ίδια τη ζωή των χρηστών.
 • Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί και να διασφαλίσει, ότι από την παράνομη κατασκευή και χρήση αυτοσχέδιων πυροτεχνημάτων, από υλικά που διακινούνται παρανόμως, δεν θα προκληθούν ατυχήματα, καθώς δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί εάν πληρούν τους προβλεπόμενους όρους ασφαλείας.
 • Η κατοχή και η χρήση των ειδών αυτών, εκτός από τις περιπτώσεις που προβλέπει ο νόμος, είναι παράνομη και διώκεται ποινικά.
 • Η πώληση ειδών πυροτεχνίας από πλανόδιους πωλητές, αλλά και καταστήματα χωρίς άδεια των Αστυνομικών Αρχών είναι παράνομη και διώκεται ποινικά
 • Η κατασκευή, αποθήκευση και κυκλοφορία αυτοσχέδιων ειδών πυροτεχνίας είναι παράνομη και έχει ποινικές συνέπειες.
 • Η κατασκευή, εμπορία και χρήση κροτίδων στη χώρα μας απαγορεύεται.
 • Η καύση βεγγαλικών κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα απαγορεύεται.
 • Στις περιπτώσεις που ανήλικοι κατέχουν ή χρησιμοποιούν τέτοια είδη εκτός από τους ίδιους διώκονται ποινικά και οι γονείς τους.

Τελευταίες Αναρτήσεις