Τρ 26 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΝέα26-10-2004: Συνέντευξη Υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη στην εφημερίδα «Απόφαση», στo δημοσιογράφο Βαγγέλη Φυντριλάκη

26-10-2004: Συνέντευξη Υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη στην εφημερίδα «Απόφαση», στo δημοσιογράφο Βαγγέλη Φυντριλάκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

26 Οκτωβρίου 2004

Ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, είναι ένας έμπειρος πολιτικός, με μεγάλη και συνεχή παρουσία στο Κοινοβούλιο. Ως άνθρωπος με ιδιαίτερη πολιτική αντίληψη και ευελιξία, έχει σαφή άποψη για τα πολιτικά δρώμενα του τόπου. Τις απόψεις του αυτές αναλύει διεξοδικά με συνέντευξη που παραχώρησε στην «A»

«Διαφάνεια και ήθος τα όπλα μας»

 • Πως αντιμετωπίζει η Ν.Δ. τον πολίτη και ποια η πολιτική γραμμή της ΝΔ ως προς εκείνον?
  Στη δημοκρατία ο πολίτης είναι κυρίαρχος. Αυτός μας επιλέγει, αυτός μας εκλέγει, αυτός μας ελέγχει. Κατά συνέπεια, εμείς οι πολιτικοί, πρέπει να τον υπηρετούμε και να είμαστε συνεχώς δίπλα του. Η πολιτική της ΝΔ. είναι ανθρωποκεντρική. Μας ενδιαφέρει ο άνθρωπος σε όλες τις εκφάνσεις και δραστηριότητες της ζωής του, κυρίως στη δουλεία , την παιδεία και στην υγεία. Ο Κώστα Καραμανλής και η κυβέρνησή του δεσμεύτηκαν ότι θα είναι με το λαό. Με το λαό και τον απλό πολίτη έχουμε σχέσεις ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης.
 • Ποια είναι η σχέση του πρωθυπουργού με τα κορυφαία στελέχη του κόμματος και πως επιτυγχάνεται αυτό αμφίδρομα?
  Ο πρωθυπουργός έχει από την οικογένεια του μια απαράμιλλη παιδεία, πολιτική και κοινωνική. Ξέρει να ακούει, να συμβουλεύεται, να διαμορφώνει γνώμη. Είναι απολύτων ευγενής. Κατά συνέπεια, με τους συνεργάτες του αναπτύσσει σχέσεις εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας και σεβασμού. Σχέσεις που λειτουργούν πάνω στο κυβερνητικό έργο αμφίδρομα.
 • Ποιες είναι οι βασικές αρχές του Χρήστου Μαρκογιαννάκη ως πολιτικού, αλλά και από τη θέση την οποία κατέχει, προς όφελος του πολίτη?
  Εγώ ακολουθώ ως πολιτικός, ως υφυπουργός και ως άνθρωπος έναν και μοναδικό δρόμο: αυτόν της απόλυτης διαφάνειας και της εργατικότητας. Στο υπουργείο τον ίδιο δρόμο ακολουθώ. Βάζω τους στόχους, καθορίζω τις προτεραιότητες και στρώνομαι στη δουλειά. Είδαμε τα πρώτα αποτελέσματα. Οι ασφαλείς Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα δεν έγιναν τυχαία. Ξέρετε πόσες φορές ξενυχτήσαμε με τον Γιώργο Βουλγαράκη-άπειρες συζητήσεις, συσκέψεις και εκατοντάδες επισκέψεις ή επιθεωρήσεις σε Ολυμπιακούς χώρους και αστυνομικές διευθύνσεις. Και τα προβλήματα που έπρεπε να επιλυθούν, έμοιαζαν με γόρδιο δεσμό. Κι όμως τα καταφέραμε με την πολλή δουλειά και σήμερα μιλάει ολόκληρη η υφήλιος για την Ελλάδα.
 • Η εκτίμηση σας για είναι ότι θα επιτευχθεί η συναίνεση στο θέμα του Προέδρου?
  Ναι. Αλλωστε αυτή είναι και η απαίτηση του κόσμου. Ο λαός Δε θέλει κάλπες με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 • Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση αντιλαμβάνονται το θέμα της διαπλοκής με τον ίδιο τρόπο?
  Η Ν.Δ. είναι ξεκάθαρη. Οι πολιτικοί με την πολιτική και οι επιχειρηματίες με τους επιχειρηματίες. Αυτό που νόθευε μέχρι τώρα τη δημοκρατία μας και τους θεσμούς μας, θα μπει οριστικά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, για να χρησιμοποιήσω μια πιο προσφιλή έκφραση του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό θα γίνει με τέτοιες νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να θωρακιστεί η διαφάνεια. Δεν νοείται οι επιχειρηματίες να καθορίζουν την πολιτική και τους πολιτικούς, ο δύσμοιρος λαός να πληρώνει «χρυσάφι» τα έργα και στην πλάτη του κάποιοι κύριοι να έχουν γίνει «αφεντικά» του χρήματος και της εξουσίας. Για την αντιμετώπιση της διαπλοκής, πρέπει να ληφθούν ρηξικέλευθες αποφάσεις.
 • Πόσο ισχυρή είναι η ΝΔ στα Χανιά και γενικότερα στην Κρήτη?
  Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, στα Χανιά η ΝΔ είναι πλέον πανίσχυρη. Να σας επισημάνω ότι στις ευρωεκλογές η διαφορά μας από το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ -που κάποτε σάρωνε τα πάντα- ελαχιστοποιήθηκε. Το ίδιο και στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές εξελέγησαν με τη ΝΔ επτά βουλευτές, ενώ στις προηγούμενες είχαν εκλεγεί μόνο τέσσερις. Το μεγάλο μας όπλο είναι η πεποίθηση όλων ότι διαχειριζόμαστε το δημόσιο χρήμα με ήθος και σοβαρότητα.

Τελευταίες Αναρτήσεις