Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200626-06-2006: Ομιλία Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ.Βύρωνα Πολύδωρα στη συνάντηση των Αξιωματικών της Δίωξης Ναρκωτικών

26-06-2006: Ομιλία Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ.Βύρωνα Πολύδωρα στη συνάντηση των Αξιωματικών της Δίωξης Ναρκωτικών

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
 

Αθήνα, 26/06/2006

 
Κύριε Υπαρχηγέ, κύριε Επιτελάρχα, κύριε Γενικέ, κύριοι Επιθεωρητές Βορρά και Νότου, στρατηγοί, ευχαριστώ ιδιαίτερα και για την δική σας εισαγωγή Αρχηγέ και για την εισήγηση τη συμπερασματική το στρατηγό Σκότη, Σας συγχαίρω γι’ αυτή τη συνάντηση των αξιωματικών της δίωξης ναρκωτικών, των Υποδιευθυντών των Υποδιευθύνσεων και των Διευθυντών των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Δίωξης Ναρκωτικών απ’ όλη τη χώρα.
 
Όπως είπατε Αρχηγέ, η συνάντησή μας έχει ένα διπλό μήνυμα. Ασφαλώς εναρμονίζεται με την ημέρα κατά των ναρκωτικών. Το διπλό μήνυμα είναι το ουσιαστικό, το υπηρεσιακό, να ανταλλάξετε απόψεις οι αξιωματικοί απ’ όλη την Ελλάδα, να λάβουν οδηγίες, να διατυπώσουν τα προβλήματα, αιτήματα, εμείς να αντικριστούμε προς αυτά με λύσεις. Αυτό είναι το ουσιαστικό μέρος. Έχω μάθει ότι είχαμε μια πολύ γόνιμη συνάντηση. 

Και το δεύτερο, να εκπέμψουμε ένα μήνυμα προς την κοινωνία, ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι ασυνθηκολόγητη, αδιαπραγμάτευτη στο κεφάλαιο της μάχης κατά των ναρκωτικών. Δεν έχουμε ούτε ένα παιδί για χάσιμο. Όλες οι δυνάμεις σε αυτό τον ιερό σκοπό. Ασφαλώς έχουμε συνείδηση του γεγονότος ότι εμείς διαχειριζόμαστε έναν απ’ τους τέσσερις κύκλους. Ο ΄΄κύκλος΄΄ όπως είπε και ο Στρατηγός Σκότης, λέγεται αστυνομική καταστολή. Αστυνομική πρόληψη και καταστολή.
 
Οι άλλοι κύκλοι είναι, είναι ο κύκλος της οικογένειας με δύο όψεις: Θαλπωρή, ένα σήμα αγάπης μεταξύ των μελών της ελληνικής οικογένειας. Κρατάει, είναι ισχυρή η ελληνική οικογένεια σαν κοινωνικό κύτταρο, σαν πολιτισμικό κύτταρο, σαν παιδαγωγικό κύτταρο. Την εμπιστευόμαστε και ζητούμε να ασχοληθεί περισσότερο, να ασχοληθούν οι γονείς και τα μεγαλύτερα αδέλφια περισσότερο με τα παιδιά τους και τα μικρότερα αδέλφια. Αυτό είναι η έννοια της θαλπωρής που δεν έχει υποκατάστατο. Της οικογενειακής θαλπωρής που δεν έχει υποκατάστατο.
 
Κεντρικό ρόλο έχει και το σχολείο και ο αθλητισμός. Συνεργαζόμαστε με το σχολείο για να υπάρξουν τα έγκυρα επιστημονικά σχήματα, μαθήματα, διδάγματα, προς τη θωράκιση της νεολαίας. Και στον αθλητισμό πάλι συνεργαζόμαστε εμείς ως αστυνομία για την κατοχύρωση ενός πνεύματος αθλητικού, άμιλλας, γυμναστικής, σαν αντίδοτο στο βαθύ εννοούμενο των δραστηριοτήτων, σαν αντίδοτο προς τα ναρκωτικά, σαν επιπλέον χαλύβδινο στρώμα στο θώρακα της ψυχής τους.
 
Μία ειδικότερη παράμετρος που συζητούσα με τους επιτελείς μας εδώ, αφορά την οικογένεια. Και είναι οδηγία. Λέχθηκε στις συζητήσεις που δεν παρηκολούθησαν οι δημοσιογράφοι, το λέω κι εγώ. Όταν διαπιστωθεί πρόβλημα στο παιδί τους, οι γονείς ας δράσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα με το να το αναφέρουν στον κοινωνικό λειτουργό, στο σχολείο, στην αστυνομία, στο αστυνομικό τμήμα. Είναι ζήτημα εκτατικής συνεργασίας, με το σχολείο, με τον κοινωνικό λειτουργό, με την αστυνομία, με το κράτος, χωρίς βραδυπορία.
 
Ο δεύτερος κύκλος, πριν φτάσω στην ανάπτυξη του εξαντλημένου θέματος που λέγεται αστυνομική πρόληψη και καταστολή, έχει να κάνει με την ένδικη μεταχείριση. Στην ένδικη μεταχείριση η ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα χειριστεί το θέμα με τους νόμους, με τις πρόνοιες από το νόμο, από την ιατροδικαστική, από τα πάντα.
 
Εγώ σημειώνω έναν πλεονασμό στη σημερινή μας συνάντηση. Ότι το παιδί-χρήστης είναι θύμα και ασθενής. Έτσι το βλέπει η Αστυνομία, έτσι το βλέπει το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Είναι θύμα και ασθενής. Και ο «έμπορος» ναρκωτικών, ο διακινητής δηλαδή, είναι ο ειδεχθής κακουργηματίας, ο ανάλγητος κακουργηματίας. Προς αυτόν, με αυτόν η σύγκρουση και ο πόλεμος της Αστυνομίας.
 
Για την ένδικη μεταχείριση θέλουμε να συμπαρασταθούμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στην κατάσταση των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, στην κατάσταση των Φυλακών, των Διακστικών Φυλακών. Μιλάμε για εκείνο το μείγμα το κακό που είναι στο ίδιο πρόσωπο να συμπίπτουν και οι δύο ιδιότητες που είναι ο σταυρός των ποινικολόγων, ο σταυρός των ναρκωτικών, ο σταυρός της Αστυνομίας.
 
Και εκεί απαιτείται και από εμάς ειδικός χειρισμός που θα προκύπτει απ’ την επιστήμη και απ’ τα διδάγματα της κοινής πείρας και απ’ όλους όσοι επιλαμβάνονται του θέματος. Οικογένεια, η ένδικη μεταχείριση, οι θεραπευτικές μέθοδοι.
 
Οι θεραπευτικές μέθοδοι. Εμείς τις στηρίζουμε, εμείς επαινούμε το έργο τους. Οι θεραπευτικές μέθοδοι είτε στις κοινότητες, είτε στα συστήματα των υποκαταστάτων κλπ, θέλουμε εκεί την επιστήμη να μας βοηθήσει. Τα πορίσματα της επιστήμης. Δεν είναι κανένας διατεθειμένος ούτε να ασκήσει πολιτική με την έννοια κόστους-ωφελείας, ούτε να διαχειριστεί το θέμα κάπως ψυχρά και μηχανιστικά.
 
Ζητούμε την υποστήριξη της επιστήμης. Εμείς εδώ στην Αστυνομία είμαστε ανοιχτοί να συνεργαστούμε με όλους τους επιστήμονες για να λάβουμε οδηγίες. Σε τέτοιο ευθύ λόγο το διατυπώνει η Αστυνομία και μάλιστα τα Τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών. Να ξέρουμε πού βρισκόμαστε και πού πατάμε.
 
Oικογένεια, ένδικη μεταχείριση, θεραπευτικές μέθοδοι, τώρα έρχομαι στο βασικό μας θέμα που είναι η αστυνομική καταστολή. Η πρόληψη εδώ έχει ειδικό ορισμό για την Αστυνομία. Η πρόληψη σημαίνει να γνωρίζουν με σαφήνεια ότι κανένας δεν θα μείνει εκτός βεληνεκούς, είτε έχει εστία συγκεντρώσεως της νεολαίας, είτε έχει κάπου σε μια ερημιά ΄΄όνειρο΄΄ να κάνει φυτεία.
 
Αυτό είναι ο ειδικός προορισμός της Αστυνομίας και χαίρομαι ότι το συζητήσατε το πρωί, ο ειδικός προορισμός της Αστυνομίας. Με τους ελέγχους, με τις επιθεωρήσεις, με τα αιφνιδιαστικά χτυπήματα, να ξέρουν όλοι ότι κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο. Δεν θα το τονίσω, αλλά αυτός είναι ο κανόνας του ποινικού δικαίου, της γενικής πρόληψης. Και η καταστολή με τα ειδικά συστήματα καταστολής όπου εκεί έχουμε πάλι τους τρεις άξονες δράσεως.
 
Ο ένας άξονας δράσεως είναι η εγχώρια καλλιέργεια. Φυτείες, που δεν είναι για την ελληνική περιφέρεια αυτό, μια εκ πλαγίου ή απόμακρη παραδοχή-ανοχή. Να το ξέρουν, γι’ αυτό ήταν το σήμα, για μηδενική ανοχή στους εμπόρους και στους καλλιεργητές. Αυτό ας το ξέρουν όσο πιο νωρίς για να αλλάξουν δουλειά ή να μην το έχουν σαν όνειρο.
 
Η ίδρυση Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών σε όλες τις πρωτεύουσες νομών είναι η γραμμή της καταστολής στο πλαίσιο της νέας δομής. Ήδη και στη Θεσσαλονίκη από τώρα τον Ιούνιο (3/6), άρχισε η λειτουργία των δύο Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης.
 
Από την πρώτη μέρα που ήρθα εδώ μαζί με το επιτελείο μας, όλους τους αξιωματικούς, ορίσαμε πρώτη προτεραιότητα τα σχολεία, περιαύλειους χώρους και δρόμους γύρω απ’ τα σχολεία. Είναι απαράδεκτο εκεί να φυτρώσει η διακίνηση, να υπάρξει διακίνηση. Όλες οι δυνάμεις είναι σε αυτή τη μάχη.
 
Υπογραμμίζω και επαινώ την παρατήρηση του Στρατηγού Σκότη για τη διακλαδικότητα και διατομεακότητα. Δηλαδή και το Αστυνομικό Τμήμα μάχεται. Δεν είναι μόνο οι εξειδικευμένοι της Δίωξης Ναρκωτικών. Και το Τμήμα Ασφαλείας μάχεται και δουλεύει στο πλαίσιο της εσωτερικής συνεργασίας. Σχολεία, εστίες, νεολαία. Και έρχομαι τώρα στη διεθνή συνεργασία.
 
Πράγματι την τελευταία διετία με την ένταση της διεθνούς συνεργασίας φτιάξαμε ένα δυνατό φράκτη αποτροπής των βορείων συνόρων. Και σε συνεργασία με το Λιμενικό και των θαλάσσιων συνόρων. Αυτή η σύντονη δραστηριότητα δεν είναι μόνο στη γραμμή των συνόρων απ’ τους δικούς μας φύλακες της δίωξης ναρκωτικών, είναι σε συνεργασία με εκείνους οι οποίοι ελέγχουν το εσωτερικό των ομόρων χωρών.
 
Και εκεί πράγματι γίνεται πολύ καλή συνεργασία. Προχθές π.χ., επειδή δεχόμαστε μια πίεση στα Αλβανικά σύνορα, είχαμε συνεργασία με τον Αρχηγό της Αστυνομίας (ενν. της Αλβανίας). Ευθεία συνεργασία. Σε εφαρμογή αυτής της διακρατικής συνεργασίας τονίσαμε ότι θέλουμε ΄΄ να πράξεις και εσύ γείτονα το καθήκον σου ΄΄ όσον αφορά την κίνηση απ’ το εσωτερικό προς τα σύνορα.
 
Βεβαίως ισχύει εκεί ένας βαθύς προβληματισμός δικός μου και όλων των επιτελών μου, δηλαδή της Ελληνικής Αστυνομίας και Interpol, Europol και των ειδικευμένων αστυνομιών, ότι έχουμε περίπου από ξένα κράτη διαδηλούμενο εθνικό δικαίωμα για την κοκαΐνη και την παραγωγή της παπαρούνας. Ξέρετε τα κράτη και αυτό είναι ένα διεθνές ζήτημα πρώτου μεγέθους. Εμείς δεν πρόκειται να το λύσουμε στο πλαίσιο του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και το θέτουμε στα Συμβούλια στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνεργασίας. Στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και την Ελληνική Αστυνομία οριοθετείται η δουλειά μας και λέγεται πρόληψη και καταστολή, στη γραμμή που είπαμε.Καταστολή ασυνθηκολόγητη, ασυμβίβαστη, αδιαπραγμάτευτη.
 
Μεταξύ των πεπραγμένων ελέχθη το πρωί, θέλουμε να σημειώσουμε ότι εμείς ελάβαμε πρόνοια για πρώτη φορά φέτος νομίζω και για τις σχολικές εκδρομές. Είμαστε υπερήφανοι να σας ανακοινώσουμε ότι εμείς ελέγξαμε την τροχαία κίνηση και ύστερα στους προορισμούς ελέγξαμε δύο πράγματα, το αλκοόλ, την κατάσταση των παιδιών και τι σερβίρουν στα παιδιά. Και δεν είχαμε προβλήματα και ευχαριστούμε και τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα, γιατί συνεργάστηκε για να έχουμε αυτό το ανάχωμα στην ευαίσθητη ηλικία, στην ευαίσθητη εβδομάδα της πενθήμερης εκδρομής.
 
Καταλήγω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε τέσσερις κύκλους, εν ενεργεία κύκλους για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Τους επαναλαμβάνω: Ο μέγας κύκλος της πρόληψης μέσα στην οικογένεια, με την έννοια της θαλπωρής και ύστερα της αναφοράς στο κράτος. Ο δεύτερος η ένδικη μεταχείριση. Ο τρίτος οι θεραπευτικές μέθοδοι και θέλουμε τη βοήθεια της επιστήμης, να λάβουμε οδηγίες απ’ την επιστήμη. Και τελευταίος αλλά το ουσιαστικό αντικείμενο της δουλειάς μας, της δράσης μας, της ευθύνης μας, είναι ο κύκλος της αστυνομικής δράσης, της αστυνομικής πρόληψης και καταστολής.
 
Εμείς αυτό το σήμα εκπέμπουμε προς την ελληνική κοινωνία, ότι δεν έχουμε ούτε ένα παιδί για χάσιμο. Θέλω να συγχαρώ εσάς τους αξιωματικούς της γραμμής των πρόσω και να σας επαινέσω γιατί είσαστε αξιωματικοί που κάνετε τη δύσκολη δουλειά και φέρνετε καλά αποτελέσματα. Τα καλά αποτελέσματα θα γίνουν καλύτερα. Η μάχη συνεχίζεται μέχρις ότου να έχουμε εμείς το ρεκόρ στη δραστηριότητά μας για την καταστολή, για τη δίωξη των ναρκωτικών.
 
Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας. Λάβετε τις οδηγίες, δράστε υπεύθυνα και εύορκα και όπως καταλήξατε το πρωί ότι βοήθεια θέλετε. Προβλήματα υπάρχουν, αιτήματα για τον καλύτερο εξοπλισμό σας, εμείς θα ανταποκριθούμε. Προς το παρόν λάβετε προκαταβολή ότι για τον ψυχικό και ηθικό εξοπλισμό σας, η συμπαράστασή μας είναι αμέριστη. Σας ευχαριστώ.

Τελευταίες Αναρτήσεις