Πε 1 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 200725-09-2007:Τακτική-τετραμηνιαία Σύσκεψη στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσία του Υπουργού και του Υφυπουργού Εσωτερικών

25-09-2007:Τακτική-τετραμηνιαία Σύσκεψη στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσία του Υπουργού και του Υφυπουργού Εσωτερικών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Αθήνα, 25/09/2007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Τακτική-τετραμηνιαία Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα  (25-9-2007), στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη.
 
Στη Σύσκεψη, στην οποία προήδρευε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, συμμετείχαν ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Στυλιανός Σύρος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Χρήστος Δρακόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Ασημάκης Γκόλφης, οι Προϊστάμενοι των Κλάδων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι Γενικοί Αστυνομικοί Διευθυντές των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Περιφέρειας, καθώς και οι Διευθυντές των Διευθύνσεων που υπάγονται απευθείας στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
Κατά τη διάρκεια της Σύσκεψης, έγινε επισκόπηση όλων των θεμάτων αστυνομικού ενδιαφέροντος, εκτέθηκαν απόψεις και δόθηκαν οδηγίες.
 
Ιδιαιτέρως τονίστηκε η συνεχής παροχή υπηρεσιών αστυνόμευσης στις πρόσφατα πυρόπληκτες περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Πελοποννήσου και Εύβοιας, καθώς και η συνδρομητική παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας στους κατοίκους και στους Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης των περιοχών αυτών.
 
Ιδιαίτερες κατευθύνσεις δόθηκαν στην εμφανή και ουσιαστική αστυνόμευση,
ιδίως στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης, μετά και την πρόσφατη ενίσχυσή τους με μεγάλο αριθμό νέων Ειδικών Φρουρών, προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα, κυρίως σε χώρους τραπεζικών συναλλαγών και πιστωτικών Ιδρυμάτων.
 
Ειδικές οδηγίες δόθηκαν για τα θέματα Τροχαίας αστυνόμευσης, ναρκωτικών, λαθρομετανάστευσης, οργανωμένης εγκληματικότητας και αντιμετώπισης βίαιων ενεργειών τόσο σε ανοικτούς χώρους (συναθροίσεις-συγκεντρώσεις), όσο και σε αθλητικούς χώρους.
 
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ο κ. Υπουργός είπε: « […] Ο κ. Χηνοφώτης κι εγώ θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι κατά την διάρκεια της θητείας μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, ώστε η Ελληνική Αστυνομία, όλο το τέως Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αλλά ιδίως η Ελληνική Αστυνομία, να εκπληρώσουν τους στόχους τους οποίους έχουν θέσει και να έχουν πάντοτε το κύρος εκείνο που τους αρμόζει στο πλαίσιο της κοινωνίας σύμφωνα με την αποστολή της.
 
Τόνισε προηγουμένως ο Αρχηγός- θέλω να επαναλάβω για όσους δεν είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε- ότι η δημιουργία του Υπουργείου Εσωτερικών, ως ενιαίου Υπουργείου το οποίο περιλαμβάνει τα θέματα του τέως Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, δεν είναι μια τεχνητή συγκόλληση Υπουργείων, όπως δυστυχώς συνέβη στο παρελθόν, όταν επιχειρήθηκε μια συνένωση, αλλά χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία […].
 
[…] Η συνένωση αυτή είναι ουσιαστική. Έχει ως στόχο την αναβάθμιση των Σωμάτων Ασφαλείας και ιδίως της Ελληνικής Αστυνομίας. 
 
Γιατί; Διότι αναδεικνύεται μέσα από αυτή τη συνένωση, που είναι ουσιαστική και ολοκληρωμένη- και θα το δείτε στην πορεία των πραγμάτων- ότι αυτό που έχουμε ως στόχο είναι, χωρίς να χάσει την ιδιαιτερότητά της η Ελληνική Αστυνομία, να έχει την διασύνδεση εκείνη με τα υπόλοιπα τμήματα του κρατικού μηχανισμού και ιδίως με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορεί να επιτελέσει την αποστολή της.
 
Η έλλειψη αυτής της σύνδεσης είχε την έννοια ότι σε κάποιες περιπτώσεις, κρίσιμες ορισμένες φορές, η Ελληνική Αστυνομία εμφανιζόταν σαν κάτι το διαφορετικό, αποκομμένο από τον κρατικό μηχανισμό. Δεν είναι έτσι. Οι μονάδες του κρατικού μηχανισμού διαφοροποιούνται μεν ανάλογα με την αποστολή τους κι αυτό είναι δεδομένο, αλλά είναι απαραίτητο να συνδέονται μεταξύ τους, γιατί δεν μπορεί παρά να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.
 
Κι αυτό είναι εκείνο το οποίο θέλουμε να επιδιώξουμε, δηλαδή η σύνδεση η δική σας με τις υπόλοιπες Μονάδες του κρατικού μηχανισμού, ώστε χωρίς να παρεμβαίνει κανείς στο έργο σας, να είναι βοηθός εκπληρώσεως όπου χρειάζεται ή να συνδέεται μαζί σας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η επιτέλεση της αποστολής σας να είναι όσο γίνεται πιο αποτελεσματική. Ταυτόχρονα, το ενιαίο Υπουργείο Εσωτερικών στην ουσία συνιστά αναβάθμιση όλων των Σωμάτων Ασφαλείας […].
 
[…] Από εκεί και πέρα, οι στόχοι τους οποίους θέτετε πρέπει να είναι και είναι άλλωστε, ανάλογοι με τις ανάγκες της κοινωνίας. Ανάλογοι με τους βασικούς στόχους που έχουμε της προστασίας του κοινωνικού ιστού και κυρίως -αυτό θέλω να το τονίσω- της προστασίας των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του ανθρώπου. 
 
Μην θεωρείτε ότι σας μιλώ σαν Καθηγητής. Αλλά είναι μια αλήθεια ότι το ίδιο το Σύνταγμα περιγράφει τί σημαίνει πραγματικά σήμερα ¨ελευθερία¨. Δύο είναι -το τόνισα και όταν παρελάμβανα το Υπουργείο, σας το λέω για άλλη μια φορά- οι προμετωπίδες με βάση τις οποίες θα κινηθούμε και πρέπει να κινηθούμε και που είναι και η βάση της έννομης τάξης: Η προστασία της αξίας του ανθρώπου και η ελεύθερη ανάπτυξης της προσωπικότητας.
 
Όλη η υπόλοιπη έννομη τάξη, όλος ο κρατικός μηχανισμός δένουν πίσω από αυτές τις δύο έννοιες. Αν υπάρχει ο κρατικός μηχανισμός είναι για να προστατεύει την αξία του ανθρώπου και δεύτερον για να επιτρέπει στον άνθρωπο να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του. Όλα τα υπόλοιπα δικαιώματα, όλες οι υπόλοιπες ενέργειες είναι συμπληρωματικές των δύο αυτών αρχών […].
 
Αυτό το οποίο θέλω να σας τονίσω και το οποίο αποτελεί βαθιά μας πεποίθηση με τον κ. Χηνοφώτη, είναι η ανάδειξη της άλλης σχέσης της Ελληνικής Αστυνομίας με την κοινωνία, που υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά είναι καιρός να την αναδείξουμε. Κάποτε ο αστυνομικός περπάταγε στο δρόμο και προκαλούσε ή το φόβο ή την αποστροφή, στο πλαίσιο μιας έννοιας αστυνομικού κράτους, ακόμα και όταν αυτό είχε αποτελέσει παρελθόν.
 
Σήμερα δεν είναι έτσι, το ξέρετε. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την Αστυνομία, ένα κεκτημένο δικό της. Το καταφέρατε κι εσείς και οι προκάτοχοί σας, μέσα από τη μεγάλη αλλαγή νοοτροπίας, ιδίως μετά την μεταπολίτευση. Αλλά πρέπει να το καλλιεργήσουμε περισσότερο, γιατί σε εσάς, στους υφισταμένους σας, προσβλέπει σήμερα ο άνθρωπος. Κάποτε φοβόταν. Σήμερα επιζητεί την παρουσία και σε επίπεδο καθημερινότητας και σε επίπεδο ασφάλειας ιδίως, σε επίπεδο καθημερινότητας.
 
Γι’ αυτό και θέλω να τονίσω ότι πρέπει η παρουσία αυτή να είναι όσο το δυνατόν εντονότερη […].
 
[…]Η μοναξιά του ανθρώπου σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις, αντιμετωπίζεται ακόμα και από την παρουσία του αστυνομικού σε ορισμένες γειτονιές, σε ορισμένους χώρους που έχουν συγκεκριμένη ιδιομορφία. Μην το υποτιμάτε αυτό. 
 
Δεν είναι μόνο φύλαξη. Είναι μια πραγματικά υπηρεσία προς το κοινωνικό σύνολο. Γι’ αυτό αυτή η φυσική παρουσία πρέπει να είναι όσο το δυνατόν εντονότερη, όλων των αστυνομικών δυνάμεων.
 
[…] Η ουσία είναι ότι στο θέμα των τροχαίων ατυχημάτων πρέπει να είναι καλύτερη ακόμα, περισσότερη, η αστυνόμευση και κυρίως, η ενημέρωση των πολιτών, για να ξαναδούμε πάλι όλο το θέμα της επικαιροποίησης της ενημέρωσης των πολιτών για την αξία της τήρησης των μέτρων τα οποία αφορούν την πρόληψη του τροχαίου ατυχήματος […].
 
Σας λέω αυτονόητα πράγματα. Αλλά πολλές φορές τα αυτονόητα πράγματα είναι εκείνα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μεταξύ μας. Και θέλω να σας τονίσω ότι είμαστε εδώ και ο κ. Χηνοφώτης κι εγώ, (θα σας πει αυτά που έχει να σας πει), είμαστε εδώ, για να έχετε τη δυνατότητα πάντοτε να μας ζητήσετε αυτό το οποίο σας λείπει ή αυτό που πρέπει να διορθωθεί, για να επιτύχετε τους στόχους σας. Αποτελείτε τη συνέχεια της δημόσιας υπηρεσίας. Αποτελούμε τη φυσική συνέχεια, κατά κάποιο τρόπο, της πολιτικής που είναι σύμφωνη και με την έννοια της δημοκρατίας. Έχουμε πλήρη επίγνωση αυτού του πράγματος[…]. ».
 
Ακολούθως, ο κ. Υφυπουργός είπε: « Εγώ θέλω να ευχαριστήσω τον Αρχηγό για την πρόσκληση και για το καλωσόρισμα. Θεωρώ ότι η τετραμηνιαία Σύσκεψη είναι μια εξαιρετικά σημαντική δραστηριότητα του Σώματος. […]
 
Θεωρώ ότι ο βασικός σκοπός είναι η τάξη και η ασφάλεια. Από εκεί και μετά, για να φτάσουμε στο σκοπό μας, θέλουμε στόχους. Κι αυτοί οι στόχοι είναι συγκεκριμένοι: αντιμετώπιση εγκληματικότητας, διασφάλιση τάξεως και τροχαία. […]
 
Θα ήθελα να δώσω όμως, το στίγμα μου. Το στίγμα το δικό μου είναι ότι θα πρέπει, σαν πολιτικός προϊστάμενος, να εστιαστώ, να διασφαλίσω εν πρώτοις, και με βάση τα όσα ελέχθησαν και από τον κ. Υπουργό, το θέμα ηθικού για όλα τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση, υφίσταται η εμπιστοσύνη της Πολιτικής Ηγεσίας προς τη Φυσική Ηγεσία. Κι εγώ προσωπικά δεν δέχομαι καμία καταστρατήγηση της ιεραρχίας και θα πρέπει αυτή να τηρείται και όλη η δομή διοικήσεως που υπάρχει μέσα στην Ελληνική Αστυνομία.
 
Το σύστημα έχει τις δικές του δικλείδες, οι οποίες είναι η ισονομία και η αξιοκρατία για όλα τα στελέχη, με βάση τις διατάξεις της νομοθεσίας που προβλέπουν την οργάνωση και τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας. […]
 
Οπωσδήποτε όμως, θα πρέπει αυτά τα μηνύματα να περάσουν προς το προσωπικό, προς τα στελέχη και δημιουργείται η απαίτηση για τη φυσική επαφή, στα πλαίσια της ιεραρχίας, με τα στελέχη τα οποία υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία. 
 
[…] πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τα προβλήματα του προσωπικού. Ξέρω ότι έχετε σκύψει το κεφάλι επάνω στα προβλήματα του προσωπικού, αλλά απαιτείται μια πλέον συγκροτημένη, μια συντονισμένη προσπάθεια, για να δούμε τα προβλήματα του προσωπικού, όχι στα πλαίσια του λαϊκισμού, αλλά να διευκολυνθεί, να εξασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες εργασίας, προκειμένου να έχουμε και αποδοτικότητα, αλλά και αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
[…] Έρχομαι σε έναν δεύτερο τομέα. Ο τομέας αυτός είναι η χρηστικότητα. Είναι μια έννοια, η οποία αναφέρεται στην καταλληλότητα των δυνάμεων, στην ετοιμότητα των δυνάμεων, στην κινητοποίηση των δυνάμεων, για ανάληψη έργων, στην αναπτυξιμότητα των δυνάμεων […] και στη συνέχεια βέβαια, η αναδίπλωση και επιστροφή στις έδρες τους.
 
[…] Έχουμε δυνατότητες σαν Ελληνική Αστυνομία. Έχουν και οι άλλοι Φορείς δυνατότητες. Αυτό το οποίο είναι ζητούμενο είναι να γίνει σύζευξη αυτών των δυνατοτήτων και η μέγιστη εκμετάλλευση. 
 
Τρίτος τομέας: διοίκηση και έλεγχος. […] Μετάδοση πληροφορίας, λήψη απόφασης, επίπεδο ενέργειας. Ενέργεια που θα αναληφθεί, διαχείριση της καταστάσεως είτε τοπικά είτε κεντρικά, αυτό αποφασίζεται κατά περίπτωση εξασφαλιζομένων όμως, των απαραιτήτων μέσων και λειτουργιών, προκειμένου τούτο να επιτευχθεί.
 
[…] Ένας άλλος τομέας, ο οποίος είναι ο βασικότερος -τον άφησα για λόγους εμφαντικούς στο τέλος. Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, κύριοι. Είναι ο κυριότερος πολλαπλασιαστής ισχύος. […]
 
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσουμε και στο προσωπικό μας την απαραίτητη κουλτούρα και νοοτροπία. Και αυτό, συνδυαζόμενο με τη μέριμνα για το προσωπικό -ενδεχομένως ή μάλλον εκεί πρέπει να προσβλέπουμε- να είναι εκμεταλλεύσιμο, να μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στο σύστημα το προσωπικό, η οποία εμπιστοσύνη θα εδράζεται, όπως είπα στην αρχή, στην ισονομία, με βάση τις κείμενες διατάξεις και στην αξιοπιστία και αξιοκρατία.
 
[…] Η μετεξέλιξη της Ελληνικής Αστυνομίας, με βάση αυτά τα οποία ελέχθησαν από τον κ. Υπουργό και έχετε όλοι στο μυαλό σας. Ετέθη και από τον Αρχηγό σας, αλλά αυτός πρέπει να είναι ο απώτερος στόχος: η μετεξέλιξη της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
Τι σημαίνει μετεξέλιξη; Απλά και μόνο, βελτιστοποίηση των δυνατοτήτων. Είναι μια αέναος διαδικασία. Δεν είναι ένας προορισμός. Είναι ένα συνεχές ταξίδι. […]
 
Εγώ θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους. Καλή συνέχεια και επιτυχίες πάντα στην Ελληνική Αστυνομία και να έχουμε κατά νου αυτό το οποίο σας είπα στην αρχή: ότι η Ελληνική Αστυνομία κουράζεται, εξαντλείται, αλλά δεν κάνει πίσω. Κι έχει στελέχη, ή μάλλον όλα της τα στελέχη δίνουν τα πάντα για την εκτέλεση της αποστολής. Κι αυτό είναι το σημαντικότερο. Κι αυτό πρέπει να περάσει προς όλους.
 
Ευχαριστώ πολύ. ».  
 
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, στην ομιλία του ανέφερε: « Κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, κύριοι Αντιστράτηγοι, Υποστράτηγοι και Ταξίαρχοι, σας καλωσορίζουμε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στην προγραμματισμένη τετραμηνιαία Σύσκεψη για τα θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, όπως αυτή πραγματοποιείται κάθε τετράμηνο. […]
 
 […] Έχουμε και την έξοδο των νέων Ειδικών Φρουρών σε ό,τι αφορά την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη κι επίσης, τους νέους Αστυφύλακες. 
 
[…] Σε ό,τι αφορά τα θέματα της ασφάλειας, για εμάς είναι προτεραιότητα η ασφάλεια της χώρας, η ασφάλεια των πολιτών και πρέπει να κινηθούμε και θα κινηθούμε όπως ακριβώς έχουμε σχεδιάσει και θα πρέπει να κάνουμε αναδιατάξεις των δυνάμεων εκεί όπου υπάρχει το πρόβλημα.
 
[…] Εκκρεμείς υποθέσεις τις οποίες έχουμε για όλα τα θέματα πρέπει να βγουν στην επιφάνεια, να τεθούν σαν στόχοι μέχρι 31/12 και να ξεκινήσουμε από τα πλέον σοβαρά θέματα τα οποία μας απασχολούν.
 
Είναι γεγονός ότι ένα μήνα, κ. Υπουργέ, το αντικείμενό μας και κυρίως η έννοιά μας ήταν οι ομαλές και ήπιες εκλογές, συν τα προβλήματα της καθημερινότητας.
 
Όμως τώρα, έχουμε επανέλθει στους πραγματικούς μας ρυθμούς. […]
 
[…] Όλοι μας πιστεύουμε σε αυτή την ενοποίηση των τριών Υπουργείων ουσιαστικά. Προσβλέπουμε ότι ο Οργανισμός θα έχει οφέλη μέσα από αυτή την ενοποίηση, διότι έτσι θα επιτευχθεί η διακλαδική και διυπηρεσιακή συνεργασία, ζητούμενο αυτή την εποχή και κυρίως για θέματα σοβαρά που αντιμετωπίζει η χώρα και κυρίως για θέματα κρίσεων, όπως περάσαμε τον τελευταίο καιρό με τις πυρκαγιές, όπου πραγματικά η Αστυνομία, όπως κι εσείς το έχετε πει, ήταν παρούσα και συνεχίζει να είναι σε αυτές τις πυρόπληκτες περιοχές. ».

 

Δείτε την ομιλία του κ. Υπουργού και του κ. Υφυπουργού

   

icon Attachment17080_OMILIA1.pdf (45.01 KB)

icon Attachment17081_OMILIA2.pdf (43.13 KB)

Τελευταίες Αναρτήσεις