Πε 8 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2008Δελτία Τύπου Φεβρουάριος 200825-02-2008:Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τον Βούλγαρο ομόλογό του

25-02-2008:Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τον Βούλγαρο ομόλογό του

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 25/02/2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών καθηγητής κ.Προκόπης Παυλόπουλος, πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας κ.Rumen Petkov.
Αμέσως μετά ακολούθησαν δηλώσεις:
 
Προκόπης Παυλόπουλος:« Είχαμε μία ιδιαίτερα παραγωγική συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας, το φίλο τον κ. Petkov. Η συνάντηση αυτή αποδεικνύει ,για μια ακόμη φορά, πόσο εγκάρδιες και πόσο αποδοτικές είναι οι σχέσεις με τη γειτονική, φίλη χώρα. Πάντοτε οι σχέσεις μας με τη Βουλγαρία ήταν εξαιρετικές. Αυτό το κλίμα ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια ένταξη την οποία θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως όμως για το χώρο των Βαλκανίων.
 
Έχουμε αρχίσει συνεργασία σε πολλά πεδία τα δύο Υπουργεία Εσωτερικών. Η σημερινή μας συνάντηση εντοπίστηκε σε τρία κατά βάση σημεία:
 
Το πρώτο σημείο αφορά τη συνεργασία μας στο πλαίσιο SCHENGEN. Είναι γνωστό ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία, με βάση τα όσα αυτή τη στιγμή έχουν δρομολογηθεί ,θα μπουν στο χώρο SCHENGEN το 2011. Ως τότε είναι γνωστό ότι οι χώρες εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες μετέχουν στο χώρο SCHENGEN πρέπει ,με τις χώρες εκείνες που δε μετέχουν στο χώρο SCHENGEN, να έχουν συνεργασία και κοινούς ελέγχους στα σύνορα. Και αποφασίσαμε ,το συντομότερο δυνατό, να ενεργοποιήσουμε αυτούς τους ελέγχους σε τρία σημεία, στον Προμαχώνα, την Εξοχή και το Ορμένιο αλλά θα αρχίσουμε πιλοτικά τους ελέγχους από την περιοχή του Προμαχώνα. Στη συνέχεια θα επεκταθούν μέχρι το 2011 οι έλεγχοι αυτοί και θα έχουν εξομαλυνθεί σε τέτοιo βαθμό ώστε , στην πραγματικότητα, η Ελλάδα και η Βουλγαρία να έχουν όλα εκείνα τα ωφελήματα τα οποία προκύπτουν από την κοινή συνοριακή γραμμή.
 
Το δεύτερο το οποίο συζητήσαμε είναι το θέμα της δημιουργίας ενός κοινού κέντρου επαφής τελωνειακών και αστυνομικών αρχών για την ασφάλεια των συνόρων και για την καταπολέμηση ιδίως του διασυνοριακού εγκλήματος και κυρίως της λαθρομετανάστευσης. Πρέπει να πω ότι αυτό αποτελεί μια βουλγαρική πρόταση η οποία μας διαβιβάστηκε μέσω της διπλωματικής οδού τον Φεβρουάριο του 2006. Είναι μια πολύ σημαντική πρόταση. Θα δημιουργήσουμε αυτό το Κέντρο Επαφής, θα δημιουργηθούν στην συνέχεια περισσότερα, αλλά το πρώτο Κέντρο Επαφής αστυνομικών και τελωνειακών Αρχών για την ασφάλεια των συνόρων θα δημιουργηθεί στην περιοχή του Προμαχώνα και μέσα ακριβώς από αυτή τη συνεργασία , θα προωθήσουμε αποτελεσματικά την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και της λαθρομετανάστευσης . Δηλαδή μορφές εγκλήματος τις οποίες πρέπει να αποφύγουμε οι δύο χώρες δεδομένου ότι έχουμε και κοινό συμφέρον και μπορούμε ,μέσα από τη συνεργασία αυτή, και να προστατεύουμε ουσιαστικά και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και να προβούμε σε ενέργειες οι οποίες θωρακίζουν όχι μόνο τις δύο χώρες αλλά και τα ίδια τα ευρωπαϊκά σύνορα.
 
Το τρίτο το οποίο αποφασίσαμε είναι η επικαιροποίηση ,ενόψει και των δύο άλλων στόχων που θέσαμε, της αστυνομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας, έτσι ώστε η συνεργασία αυτή που ήδη υπάρχει να προσαρμοσθεί πλήρως στα καινούρια δεδομένα. Δηλαδή στα δεδομένα εκείνα τα οποία αφορούν πλέον τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αξιοποιήσουμε όλο το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
 
Θεωρούμε ότι ο χρόνος που είναι εφικτός για να μπορέσουμε να προωθήσουμε αυτές τις τρεις θέσεις είναι το τέλος Απριλίου. Γι΄ αυτό και οι εμπειρογνώμονες από τα μέρη θα εργαστούν εντατικά υπό την επίβλεψη των δύο αρμόδιων Υφυπουργών δηλαδή του κου. Παναγιώτη Χηνοφώτη και του κου. Γκόραν Γιόροφ. Θα ολοκληρωθούν οι σχετικές διεργασίες ως το τέλος του Απριλίου και θέλω να πιστεύω ότι μέσα στο καλοκαίρι και οι συμφωνίες, οι οποίες στο μεταξύ πρέπει να υπογραφούν και να κυρωθούν από τα αντίστοιχα κοινοβούλια θα είναι έτοιμες. Μέσα στο 2008 νομίζω ότι μπορούμε τα δύο υπουργεία να θέσουμε τις βάσεις μίας συνεργασίας, η οποία δεν είναι μόνο η συνεργασία δύο χωρών που έχουν κοινά σύνορα, αλλά είναι η συνεργασία δύο χωρών που αποτελούν μέρος της Ε.Ε. και επομένως πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή τους την ιδιότητα. Ιδιότητα, η οποία ενισχύει, το επαναλαμβάνω, την παραδοσιακή φιλία, η οποία υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες.
 
 
Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ. Πέτκοφ γιατί μέσα σε πολύ λίγο χρόνο βοήθησε ώστε να λύσουμε πάρα πολλά προβλήματα. Ήθελα να ευχαριστήσω και τους προκατόχους μας υπουργούς, οι οποίοι είχαν εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση εντατικά για να μπορέσουμε εμείς σήμερα να βάζουμε τη σφραγίδα της παγιοποίησης, ας το πω έτσι, των θέσεων εκείνων για τις οποίες σας μίλησα προηγουμένως.
 
Ευχαριστώ και πάλι».
 
RumenPetkov: « Αξιότιμε κ. Υπουργέ, αξιότιμοι κ. Υφυπουργοί, εξοχότατοι, με μεγάλη ευχαρίστηση θέλω να πω ότι επιλύθηκαν δύο σημαντικά θέματα σήμερα, πάνω στα οποία υπήρχαν συζητήσεις και συνομιλίες μεταξύ των δύο Υπουργείων .
 
Βέβαια συμμερίζομαι την ευγνωμοσύνη που εξέφρασε ο κ. Παυλόπουλος στους προκατόχους μας, αλλά θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους Πρέσβεις μας αντίστοιχα στη Βουλγαρία την κα. Κουμανάκ και τον κ. Καρασλάβο στην Ελλάδα, ώστε να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία.
 
Θα ήθελα να πω ότι το προϊόν της σημερινής μας συνεργασίας είναι εντυπωσιακό, είναι οι πλέον παραγωγικές συνομιλίες που είχαμε εδώ και χρόνια και το σημαντικότερο είναι ότι αυτά που συμφωνήσαμε σήμερα έχουν ως κύριο στόχο την ανακούφιση των πολιτών των δύο χωρών.
 
Θα προσθέσω μόνο τρία πράγματα σε αυτά που είπε ο κ. Υπουργός:
Πρώτον, ο έλεγχος σε ένα σταθμό είναι μεγάλη ανακούφιση για τους πολίτες και των δύο χωρών και παράλληλα με αυτό θα τηρούνται και όλα τα μέτρα ασφαλείας. Με το σημερινό σύστημα που υπάρχει, η εξυπηρέτηση ενός αυτοκινήτου διαρκεί 15-20 λεπτά, ενώ με την εφαρμογή του κοινού σταθμού αυτός ο χρόνος θα μειωθεί στα 2-3 λεπτά. Πάλι τονίζω ότι αυτό θα φέρει μεγάλη ανακούφιση στους τουρίστες και τους πολίτες των δύο χωρών που επισκέπτονται την άλλη. Θα ήθελα να τονίσω ότι π.χ. πέρυσι, το 2007, οι Βούλγαροι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα ανήλθαν σε πάνω από 600.000 άτομα.
 
Από ελληνικής πλευράς έγινε μία πρόταση για την επικαιροποίηση της συμφωνίας αστυνομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία πρόταση αποσκοπεί στον καθορισμό συγκεκριμένου πλαισίου και συμμόρφωση αυτής της συνεργασίας με τα καινούρια δεδομένα στο χώρο της εγκληματικότητας. Βέβαια, βάση των θετικών αστυνομικών πρακτικών που είχαμε και μέχρι τώρα.
 
Τρίτον, είναι η κοινή μας βούληση να εξασφαλίσουμε τα κοινά εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης σε μια περιοχή πολύ επιβαρημένη.
 
Νομίζω ότι αυτά τα τρία σημεία δείχνουν τη βούληση και των δύο χωρών, και των δύο Υπουργείων Εσωτερικών να δουλέψουν προς το συμφέρον των πολιτών των χωρών μας ης Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικά.
 
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω πολύ τον Υπουργό κ. Παυλόπουλο για την πρόταση της Ελλάδας και συνδρομή ενόψει της ένταξης της χώρας μας στο σύστημα Shengen με τη διοργάνωση σεμιναρίων ανταλλαγής τεχνογνωσίας. Όλα αυτά θα είναι προς όφελος των πολιτών μας.
 
Από αυτήν την άποψη, η πείρα της Ελλάδας έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Ουσιαστικά, για την Ελλάδα η Βουλγαρία αποτελεί το πρώτο ευρωπαϊκό κοινό σύνορο. Η Βουλγαρία και η Ελλάδα είναι χώρες οι οποίες εκπέμπουν σταθερότητα και ασφάλεια στην πολύ δύσκολη περιοχή μας. Οι καλές και ιδανικές σχέσεις μας αποτελούν την προϋπόθεση για τη μελλοντική ένταξη και των Δυτικών Βαλκανίων.
 
Υπολογίζουμε στη στάση της Ελλάδας και επίσης υπολογίζουμε και στη συνδρομή την οποία θα μας παράσχει η Ελλάδα. Ακόμη περισσότερο που έχουμε και πολλά κοινά έργα υποδομής προς πραγματοποίηση, οπότε αυτά τα έργα υποδομής θα αυξήσουν και τη δυναμική των ανταλλαγών.
 
Ευχαριστώ και πάλι ».
 
 
 
 
 
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ.:210 6977505
Fax:210 6929764
e-mail:elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις