Δε 25 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200625-02-2006: Ομιλία Υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Βύρωνα Πολύδωρα στην Τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου πεσόντων αστυνομικών κατά την εκτέλεση του καθήκοντος

25-02-2006: Ομιλία Υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Βύρωνα Πολύδωρα στην Τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου πεσόντων αστυνομικών κατά την εκτέλεση του καθήκοντος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Αθήνα, 25-02-2006

 
Μακαριότατε,
Αρχηγέ,
Στρατηγοί,
Αξιωματικοί,
φοιτητές της Σχολής Αξιωματικών,
κυρίες και κύριοι,
 
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων της Ελληνικής Αστυνομίας, εμπεριέχουν ένα σαφή συλλογισμό. Ο συλλογισμός λέει πως κανένας δεν μπορεί να ζήσει ως άτομο και ως κοινωνία εάν δεν τιμά τους νεκρούς του. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να ζήσει, εάν δεν σέβεται την θυσία των ηρώων. Εμείς συμβολικά ως ελάχιστο φόρο τιμής ανεγείρουμε αυτό το μνημείο, τηρούντες ένα νόμο που μας είπε ο Περικλής ότι «για τους λαμπρά πράττοντες έργω και δηλούσθαι τας τιμάς».
 
Οι ευχαριστίες μου στους λαβόντες την πρωτοβουλία και τα συγχαρητήριά μου προς τον αρχιτέκτονα και γλύπτη που ενεπνεύστησαν αυτή την παράσταση. Θα σας πω, Μακαριότατε, τί εγώ προσλαμβάνω από τον συμβολισμόν σε συνέχεια των όσων είπε ο Αρχηγός. Ο συμβολισμός είναι ο ορισμός της Αστυνομίας «φυλάσσειν την πόλιν», είναι παριστάμενος στη μοντέρνα, τη σύγχρονη γλυπτική σύνθεση, η πόλις προστατευομένη από τον Αστυνόμο των Αρχαίων Αθηνών και τον pretor urbanus της Ρώμης, από τον Αστυνόμο προτείνεται στην κοινωνία και στη ζωή το δίπτυχο της ειρήνης και του νόμου, αγαθά συγκολλητικά για την κοινωνική και εθνική συνοχή. Επιπλέον για την αναπεπταμένη και αναβαίνουσα ψυχή του πεσόντος υπάρχει μια διάσταση υπερηφάνειας του ανατείνεσθαι θα το δείτε πάλι στην παράσταση. Και τέλος, θα δείτε και το σκούφο της Γαλλικής Δημοκρατίας σε έναν υπαινιγμό επί του εικαστικού. Συγχαρητήρια λοιπόν για τη σύλληψη, ακόμα πιο θερμά συγχαρητήρια, γιατί εννοούμε να τιμούμε την θυσίαν.
 
Η τελευταία μου λέξη κυρίες και κύριοι έχει να κάνει με τον ορισμό του «καθήκοντος». Το καθήκον στο ελληνικό ήθος δεν είναι τυφλή πειθαρχία, είναι η εξίσωση της τιμής με την ελεύθερη προαίρεση. Αυτά βρίσκουμε στον πολιτισμό μας.
 
Καλώ γυναίκες και άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας, Αξιωματικούς και Υπαλλήλους να εννοήσουν αυτόν τον ορισμό του καθήκοντος στην εξίσωση της τιμής με την ελεύθερη προαίρεση και θα γίνουν οι ίδιοι ποιοτικά ανώτεροι Αξιωματικοί, ανώτεροι Υπάλληλοι για να προσφέρουμε αυτό που οφείλουμε στην κοινωνία αίσθημα ασφαλείας, ειρήνη και νόμο.
 
Σας ευχαριστώ.

Τελευταίες Αναρτήσεις