Τε 8 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200625-02-2006: Ομιλία Υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Βύρωνα Πολύδωρα μετά την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αστυνομικών κατά την εκτέλεση...

25-02-2006: Ομιλία Υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Βύρωνα Πολύδωρα μετά την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αστυνομικών κατά την εκτέλεση του καθήκοντος

Μακαριότατε,
χοροστατούντα σε δέηση μνήμης,
 
Και ο συμβολισμός αυτής της πράξεώς σας είναι εναργής.
 
Τιμούμε όλοι, η Εκκλησία, η Πολιτική ηγεσία, η Φυσική ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας, της Αστυνομίας, κύριε Αρχηγέ, κύριοι Συνάδελφοι Εκπρόσωποι των κομμάτων, Στρατηγοί, κυρίες και κύριοι,
 
Τιμούμε τον πεσόντα Αστυνομικό, τον Ήρωα.
 
Έχω τρεις παρατηρήσεις σε αυτή την προσφώνηση, Μακαριότατε. Η πρώτη παρατήρηση έχει να κάνει με την ωραία πρωτοβουλία να τιμούμε τους πεσόντες την ημέρα του Σαββάτου των Ψυχών.  Το εκκλησιαστικό Σύνταγμά μας, δηλαδή το Σύμβολο της Πίστεως, αυτό που λέμε Πιστεύω, ορίζει έξι θέματα στη δογματική μας. Τα τρία θέματα είναι ο Πατήρ, ο Υιός και το `Αγιο Πνεύμα με τις ιδιότητές τους, τις πανάγιες ιδιότητές τους, πιστεύω. Και τα άλλα τρία ορίζουν μια ψυχική διευθέτηση, είναι η Εκκλησία μας, ως ενότητα και ολότητα ανθρώπων και σκέψεων και πνευμάτων.
 
Το πέμπτο, το δεύτερο από τα άλλα τρία, είναι η «ανάσταση νεκρών». Έχομε πίστη και «ζωήν του μέλλοντος αιώνος». Αυτά τα δύο τα τελευταία τα αφιερώνω στους συγγενείς των νεκρών, ότι δηλαδή θα ανταμώσουμε εκείνη την ημέρα και θα έχομε ζωήν αιώνιον. Περιμένω αυτά, διότι δεν είναι αυτή η παράδοση αυτό που λαμβάνει χώρα σήμερα. Συγχαίρω τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας για την πρωτοβουλία το Ψυχοσάββατο να έχουμε την τιμή προς τους νεκρούς μας και να συγκροτείται έτσι μια ενότητα λόγου και πίστεως.
 
Οι οικογένειές τους δεν τους έχασαν οριστικά και τελεσίδικα. Θα συναντηθούν. Η οικογένεια της Αστυνομίας δεν τους έχασε οριστικά και τελεσίδικα. Υπάρχουν ανάμεσά μας και υπάρχουν ως ψυχές και υπάρχουν ως παράδειγμα. Ως παράδειγμα του εγώ, ως παράδειγμα του καθήκοντος.
 
Είναι μεγάλη στιγμή, την εννοώ απόλυτα, αποτίουμε φόρο τιμής στις ψυχές των πεσόντων που παίρνουν τη διάσταση του ήρωος. Ο ήρωας δεν είναι ένας εκπαιδευμένος κάπου σε κάποιες σχολές πολεμικών τεχνών. Ο ήρωας είναι εκπαιδευμένος στη Σχολή του ήθους, του ελληνοθρησκευτικού ήθους, του ήθους για την πατρίδα και τις αξίες μας, του ήθους για την έννοια της αποστολής.
 
Έτσι τιμούμε τους πεσόντες υπό τις ευλογίες της εκκλησίας και με βαθύτατο το νόημα της αξίας της προσφοράς τους. Ο παραδειγματικός ρόλος των πεσόντων μας είναι μέγα δίδαγμα, παράδειγμα για όλους τους πολίτες και για τα παιδιά μας.
 
Με αυτές τις σκέψεις, εννοώ ότι είναι αιωνία η μνήμη τους και όχι την οριοθέτηση για το πώς ηθικώς πρέπει να σταθούμε σε αυτούς που έφυγαν, που έπεσαν ως ήρωες. Την οριοθέτηση που έκανε ο Πρόεδρος την υιοθετώ  και μακάρι να ευρεθώ στη θέση να εξοφλήσω χρέη προς τους πεσόντες και προς τους μαχόμενους αστυνομικούς που οφείλει η Πολιτεία. 
 

Σας ευχαριστώ, τις ευλογίες σας.

Τελευταίες Αναρτήσεις