Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200624-07-2006: Παρέμβαση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στη Σύνοδο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

24-07-2006: Παρέμβαση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στη Σύνοδο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βρυξέλλες, 24-7-06)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 24/7/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας έκανε την παρακάτω παρέμβαση στη Σύνοδο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την κατάσταση στο Λίβανο και τις ανθρωπιστικές παραμέτρους από τη συνεχιζόμενη σοβαρότατη κατάσταση στη Μ. Ανατολή (ανθρωπιστικά θέματα από τις μετακινήσεις προσφύγων):
 
« Θα ήθελα κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω την Προεδρία για την ευκαιρία που μας δίνεται σήμερα, κατόπιν της σουηδικής πρωτοβουλίας, να ανταλλάξουμε απόψεις και για τα θέματα αυτά. Η χρονική στιγμή της συζήτησης δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλη, με τις εχθροπραξίες δυστυχώς να συνεχίζονται, με τα θύματα να πολλαπλασιάζονται και τις καταστροφικές συνέπειες της κρίσης να μεγεθύνονται.
 
Η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει βεβαίως ιδιαίτερη σημασία και έχει δώσει απόλυτη προτεραιότητα στην καλύτερη δυνατή διαχείριση, σε εθνικό, αλλά και σε κοινοτικό επίπεδο, όλων των ανθρωπιστικών παραμέτρων της συνεχιζόμενης σοβαρότατης κατάστασης στην Μέση Ανατολή που πλήττει κυρίως και πρωταρχικώς το Λίβανο, αλλά αναμφισβήτητα επηρεάζει πολλαπλώς και πολύ σοβαρά και την ευρύτερη περιοχή (Συρία, Κύπρο, κλπ).
 
Στο πλαίσιο αυτό, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι εταίροι, η Ελλάδα ήταν από τους πρώτους που συμμετείχαν ενεργά στις επιχειρήσεις μεταφοράς αμάχων και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο πληθυσμό. Από την πρώτη στιγμή στείλαμε ιατρικό προσωπικό με ιατρικό υλικό και εφόδια στην περιοχή, ενώ συνεχίζουμε να καταβάλλουμε εντατικές προσπάθειες για την ασφαλή απομάκρυνση από την περιοχή των συγκρούσεων, όχι μόνον των ελλήνων υπηκόων και των οικογενειών τους, αλλά και όσων υπηκόων άλλων κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών μας το ζητούν.
 
Όσον αφορά ειδικότερα τη μετακίνηση των εσωτερικών προσφύγων (internally displaced persons), υποστηρίζουμε ενθέρμως όλες τις προσπάθειες, της Προεδρίας, της Ε.Επιτροπής, των υπολοίπων εταίρων μας, αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών (π.χ UNHCR) για την ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της κρίσης.
 
Πιστεύουμε ότι οι παρούσες συνθήκες απαιτούν εξαιρετικά μέτρα και θα πρέπει όλοι μαζί, με συντονισμό, συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη, να εργαστούμε για την ανακούφιση των ανθρώπων που υποφέρουν και να αντιμετωπίσουμε κατά τρόπο ενιαίο, συνεκτικό και περιεκτικό όλες τις παραμέτρους του θέματος απομάκρυνσης των αμάχων.
 
Επί παραδείγματι, όσον αφορά τα θέματα μετανάστευσης, την διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και τα θέματα θεωρήσεων ας μεριμνήσουμε, με ευελιξία και εποικοδομητική διάθεση, και χωρίς βεβαίως να παραβιάζεται η σχετική κοινοτική νομοθεσία, για την ασφαλή επιστροφή όσων υπηκόων Λιβάνου ταξίδευσαν στην Ευρώπη και αδυνατούν τώρα να επιτρέψουν ή για την εξυπηρέτηση όσων θα επιθυμούσαν, λόγω της κρίσης και της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα τους να επισκεφτούν για ένα διάστημα συγγενείς και φίλους στις χώρες μας, χωρίς να έχουν πρόθεση μόνιμης εγκατάστασης. »           
 
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :

elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις