Σα 10 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2008Δελτία Τύπου Ιανουάριος 200822-01-2007: Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου μετά τη λήξη της Κυβερνητικής Επιτροπής

22-01-2007: Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου μετά τη λήξη της Κυβερνητικής Επιτροπής

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΛ: 210 6977505
 
 
 
 
     Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2008
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Καλημέρα σας. Θα έχετε ενημερωθεί και θα ενημερωθείτε εκτενέστερα για τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή του Νομού Ρεθύμνης και συγκεκριμένα στην περιοχή Μυλοποτάμου, όπου προσήχθησαν σήμερα ως ύποπτοι έξι άτομα για την αιματηρή ενέδρα της 5ης Νοεμβρίου 2007, η οποία γνωρίζετε ότι είχε θύματα και, ιδίως, τον Ειδικό Φρουρό ο οποίος ακόμη νοσηλεύεται. Εκτενέστερες ανακοινώσεις θα γίνουν από τις αρμόδιες αρχές στην Κρήτη. 

            Σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση που κάναμε σχετικά με την πολιτική Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας για την περίοδο 2008 – 2010, η οποία τίθεται σε νέες βάσεις ενόψει και της νέας δομής που έχει πλέον το Υπουργείο Εσωτερικών. Το περιεχόμενο της όλης πολιτικής θα ανακοινωθεί το αργότερο το επόμενο 10ήμερο, με βάση τους άξονες που σήμερα εγκρίναμε.

            Σήμερα υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε ό,τι αφορά τον Έλληνα αστυνομικό και την Ελληνική Αστυνομία. Η πρώτη διαφορά συνίσταται στο ότι ο Έλληνας αστυνομικός είναι κοντά στην κοινωνία και πρέπει να είναι κοντά στην κοινωνία. Στον δύσκολο και ανασφαλή κόσμο που ζούμε η κοινωνία και, ιδίως, οι ασθενέστεροι συμπολίτες μας ζητούν πλέον την παρουσία του αστυνομικού και τη συμπαράστασή του. Τη ζητούν γιατί ο αστυνομικός λειτουργεί και πρέπει να λειτουργεί στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αρχής της νομιμότητας. Κι αυτή η τεράστια διαφορά του ρόλου της Αστυνομίας θ’ αποτυπωθεί και στην πολιτική την οποία ασκούμε. Η δεύτερη διαφορά είναι ότι πλέον, στο ενιαίο Υπουργείο Εσωτερικών, η συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας, ως τμήματος της εκτελεστικής εξουσίας που υπάγεται στην αρχή της νομιμότητας, με τους άλλους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης είναι ευχερέστερη. Και αυτή η συνεργασία – ιδίως με την Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία έχει ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση και ασχολείται, και πρέπει ν’ ασχολείται, με τα καθημερινά προβλήματα – μπορεί ν’ αποδώσει πολλά. Και το τρίτο είναι ότι πρέπει ν’ αξιοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία για να κάνει καλύτερα η Αστυνομία τη δουλειά της, πάντοτε όμως λαμβάνοντας υπόψη ότι πρώτιστος στόχος είναι η προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δηλαδή, ναι στη σύγχρονη τεχνολογία για την αντιμετώπιση, την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος, αλλά πάντοτε με πλήρη σεβασμό των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

            Με βάση αυτούς τους βασικούς άξονες καθορίζεται και η πολιτική σ’ επίπεδο πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας, την οποία το Υπουργείο και, γενικότερα, η Κυβέρνηση θ’ ακολουθήσουν για τα επόμενα τρία χρόνια. Στόχευσή μας είναι η πάταξη των εγκληματικών φαινομένων γενικότερα, και ιδίως εκείνης της εγκληματικότητας η οποία έχει μεγαλύτερη ηθική και κοινωνική απαξία, πλήττοντας καίρια τον κοινωνικό ιστό. Γι’ αυτό στις πρώτες μας προτεραιότητες είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας που σχετίζεται με τα ναρκωτικά, το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία, της εγκληματικότητας που αφορά τους ανηλίκους, την εμπορία των ανθρώπων, τη λαθρομετανάστευση και το ηλεκτρονικό έγκλημα. Και κυρίως στο χώρο του ηλεκτρονικού εγκλήματος συμβαδίζουμε με τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί ξέρετε ότι η τεχνολογία έχει δυο όψεις. Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί, δυστυχώς, και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης συγκεκριμένων εγκληματικών πράξεων οι οποίες καθίστανται, με τον τρόπο αυτόν, ιδιαιτέρως επικίνδυνες. Στόχος είναι, λοιπόν, η πάταξη και αυτής της εγκληματικότητας. Γι’ αυτό τόνισα προηγουμένως ότι η σύγχρονη τεχνολογία πρέπει ν’ αξιοποιηθεί από την Ελληνική Αστυνομία πολύ περισσότερο στο μέλλον – και θ’ αξιοποιηθεί, και πολύ σύντομα μάλιστα – αλλά πάντοτε με πλήρη σεβασμό των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

            Όπως προανέφερα, το αργότερο στο επόμενο δεκαήμερο, πάνω σ’ αυτούς τους άξονες θα εμφανισθεί αναλυτικά και η πολιτική την οποία θ’ ακολουθήσουμε. Σας ευχαριστώ».
 
                                    ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τελευταίες Αναρτήσεις