Πα 27 Ιανουαρίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200621-10-2006: Χαιρετισμός Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στην κεντρική εκδήλωση εορτασμού της «Ημέρας της Αστυνομίας» του Προστάτη του...

21-10-2006: Χαιρετισμός Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στην κεντρική εκδήλωση εορτασμού της «Ημέρας της Αστυνομίας» του Προστάτη του Σώματος Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου

 

Αθήνα, 20-10-2006

 
Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, μας τιμά εξαιρετικά η παρουσία σας σήμερα στη γιορτή μας, στη γιορτή της Ελληνικής Αστυνομίας. Και τιμά τον Προστάτη ΄Αγιό της, ΄Αγιο Αρτέμιο, και ταυτόχρονα τιμά και τους πεσόντες στο καθήκον και τους υπηρετούντες στο αστυνομικό έργο Αξιωματικούς, Αστυνόμους, Ειδικούς Φρουρούς, Συνοριακούς Φρουρούς και Πολιτικό Προσωπικό.
 
Μας τιμά η παρουσία σας και μας εμπνέει. Σας υποδεχόμαστε ως το σύμβολο της εθνικής ενότητας και ως το παράδειγμα της δημοκρατικής συνέπειας. Αντλούμε από την προσωπικότητά σας δύναμη και οραματισμό για την επιτέλεση του καθήκοντός μας.
 
Κυρίες και κύριοι,
 
Το αστυνομικό έργο που θέλετε να υπηρετούμε έχει τέσσερις διαστάσεις, παραδοσιακά, συνταγματικά, θεσμικά.
 
Η πρώτη διάσταση, αυτή που συναντούμε να επιτελείται στο Αστυνομικό Τμήμα, στην Τροχαία, στην άμεση κοινωνική προσφορά. Η κοινωνία όλη το αναγνωρίζει. Υποδεχόμαστε με ευγένεια, με ευπρέπεια, με ετοιμότητα ανταπόκρισης τους πολίτες – συμπολίτες μας στα Αστυνομικά Τμήματα. Σπεύδουμε στα χιόνια, στις βροχές, στο κυκλοφοριακό, ακόμη και στις καταστροφές να είμαστε παρόντες ως ένοπλο συντεταγμένο με στρατιωτική δομή και πειθαρχία και ευγένεια Τμήμα και Σώμα Τροχαίας, Ειδικών Δυνάμεων. Έτσι επιτελείται το έργο που αναγνωρίζεται από την κοινωνία και είμαστε ευχαριστημένοι από αυτή την αναγνώριση.
 
Η δεύτερη διάσταση στο αστυνομικό έργο είναι η παραδοσιακή και αέναη μονομαχία του καλού με το κακό. Αυτό που λέγαμε παιδιά ¨κλέφτες και αστυνόμοι¨. Συνεχίζεται. Θα συνεχίζεται επ΄ άπειρον. Μακάρι οι κοινωνίες να συνεκροτούντο από αγγέλους. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Έτσι, η δεύτερη διάσταση του αστυνομικού έργου ¨των κλεφτών και αστυνόμων¨ συνεχίζεται. Και συνεχίζεται από μας με μια επιτυχία, με μία ικανή αποτελεσματικότητα.
 
Η τρίτη διάσταση είναι το νέο είδος, το νέο φορτίο στις πλάτες του Αστυνόμου. Είναι το οργανωμένο έγκλημα. Είναι η τρομοκρατία. Οι ασύμμετρες απειλές. Είναι το δραματικό, τραγικό πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Λέω στο Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρώπης, στους ομολόγους μου: «Δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Τη μια στιγμή είναι uninvited visitor-ακάλεστος επισκέπτης, εισβολέας έστω, και την άλλη, όταν ναυαγεί το ψαροκάικο με το οποίο διαπεραιώνεται εδώ, γίνεται ναυαγός. Και ο αστυνόμος και ο λιμενικός και εμείς όλοι γινόμαστε νοσοκόμοι και παρέχοντες περίθαλψη, όπως λέει ο νόμος της ανθρωπιάς».
 
Τέλος, στο οργανωμένο έγκλημα, στις εκφάνσεις του οργανωμένου εγκλήματος είναι το trafficking, δηλαδή το άλλο δράμα, η εμπορία ανθρώπων και ανθρωπίνων μελών. Μαχόμαστε κύριε Πρόεδρε. Ευδοκίμως και εδώ. Σημειώνω ότι, ειδικώς για τις ασύμμετρες απειλές, ένας τεράστιος όγκος-βάρος από τον τομέα της εθνικής άμυνας, της παραδοσιακής εθνικής άμυνας και των μηχανισμών αμύνης, δηλαδή των Ενόπλων Δυνάμεων, μετατίθεται στους ώμους της Αστυνομίας. Ζητούμε αυτό να εκτιμηθεί. Είναι καινούργιο βαρύ φορτίο. Αγόγγυστα το αναλαμβάνουμε και το επωμιζόμαστε.
 
Ακόμη, θέλω να σημειώσουμε ότι στο αστυνομικό έργο υπάρχει μια πτυχή που ¨δεν τη θέλουμε¨. ¨Δε θέλουμε¨ η διαδήλωση, η ειρηνική διαδήλωση η συγκέντρωση και η πορεία να είναι αντικείμενο αστυνομικού έργου, κύριε Πρόεδρε.
 
Δεν το θέλουμε, όχι από ευθυνοφοβία, αλλά διότι θέλουμε και προσβλέπουμε να μπορεί η κοινωνική μας οργάνωση να φτάνει σε τέτοια επίπεδα, ώστε να έχουμε ειρηνικές διαδηλώσεις. Να μη χρειάζεται φύλαξη η διαδήλωση. Όταν το αναλαμβάνουμε το έργο δεν έχει να κάνει με τη διαδήλωση. Το αναλαμβάνουμε γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να φυλάξουμε την έννομη τάξη, τη ζωή, την τιμή και την περιουσία των πολιτών από τις αποκλίσεις και τα φαινόμενα της παρέκκλισης από την ειρηνική δημοκρατική διαδήλωση.
 
Σας αναφέρω αυτές τις εκφάνσεις, τις διαστάσεις του νέου αστυνομικού έργου, για να φέρετε στη σκέψη σας, την πλούσια από σοφία και από εμπειρία, κύριε Πρόεδρε, μια σύγκριση. Ότι ναι είμαστε στα καλύτερα αστυνομικά επίπεδα επιδόσεων-αποδόσεων από ποτέ!
 
Τί εισφέρουμε σήμερα, επικαίρως, η νέα Πολιτική Ηγεσία, επιτρέψτε μου να πω, και φυσικά η Φυσική Ηγεσία; Εισφέρουμε, επιδιώκουμε να εισφέρουμε, ηθικό φρόνημα, επαγγελματική και κοινωνική και προσωπική αυτοεκτίμηση για όλο το προσωπικό της Αστυνομίας. Κανένα σύνολο δεν μπορεί να προκόψει εάν δεν έχει υψηλό αίσθημα αυτοεκτίμησης. Για τους παραβάτες, τους παράσπονδους, τους επίορκους, είμαστε παρόντες όπως λέει ο κανόνας της διοικήσεως. Μαζί με τον έπαινο για εκείνους τους αρίστους και την τιμωρία για τους επίορκους.
 
Και μάλιστα ζητούμε να εκτιμήσετε αυτό που έλεγε ο Κεκαυμένος, Βυζαντινός Στρατηγός Φιλόσοφος του 1000, Ελληνοαρμένιος την καταγωγή, εις το ¨Στρατηγικόν¨ του. Το 1000 αντιμετώπισε το δίλημμα που το 1600 αντιμετώπισε ο Μακιαβέλι και λέει: «τί πρέπει ο Στρατηγός, «ηγεμών» έλεγε ο Μακιαβέλι, ποιά σχέση πρέπει να έχει με τους διοικουμένους του; Να τον φοβούνται ή να τον αγαπούν και σχεδόν περιφρονητικά το παρακάμπτει το δίλημμα ο Κεκαυμένος λέγοντας, ¨κανένα από τα δύο θέματα δεν είναι το προτιμητέο. Απλά, πρέπει ο Στρατηγός, ο ηγεμών, να είναι δίκαιος¨. Και όταν λέμε δίκαιος, θα πηγάσει από τη θέση αυτή η ιερή ουσία του σεβασμού. Και μάλιστα, προχωρεί εισάγοντας και την Αριστοτελική Αρχή της aequitas, της επιείκειας, λέγοντας: «Η ποινή να είναι πάντοτε κατώτερη από τη βαρύτητα του αδικήματος».
 
Έτσι διοικούμε! Επιχειρούμε να εισαγάγουμε, λοιπόν, υψηλό αίσθημα αυτοεκτίμησης. Δεύτερον, επαγγελματισμό. Είμαι υπερήφανος να ανακοινώσω σε σας κύριε Πρόεδρε και σ’ αυτή τη συνέλευση ότι έχουμε Αξιωματικούς και οπλίτες στο καλύτερο δυνατό επίπεδο επαγγελματισμού. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα και λαμβάνουμε και εύσημα από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, από τους Διεθνείς Αστυνομικούς Φορείς και Οργανισμούς για την αξία των Ελλήνων ανδρών και γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Το νέο για τον επαγγελματισμό, είναι ότι τώρα εισάγεται εντονότερα η άποψη – θέση του επιχειρείν. Να είναι εύτολμοι, μεθοδικοί, επαγγελματικοί και να επιχειρούν. Και η τρίτη διάσταση είναι η αποτελεσματικότητα. Την αποτελεσματικότητα την θέλουμε να την εννοεί το σύνολο των διοικουμένων μας ως κριτήριο της αξιοσύνης. Η  αξιοσύνη για όλους είναι δεδομένη, αλλά ταυτόχρονα θέλω να γίνεται πρόσθετο στοιχείο και χαρακτηριστικό αυτό της αποτελεσματικότητας προς πιστοποίησή της.
 
Αυτό είναι το αστυνομικό έργο, όπως είχα την υποχρέωση να σας αναφέρω, κύριε Πρόεδρε, αυτά είναι τα νέα που εισάγουμε, τα νέα στοιχεία, χαρακτηριστικά στην Αστυνομία, στην Αστυνόμευση. Θέλουμε να εκτιμήσετε ότι, όπως εκτιμώ και εγώ, ο απολογισμός που έκανε ο Αρχηγός ήταν άψογος, ειλικρινής και επαρκής. Οι σκέψεις που σας εξέθεσα είχαν το εξής νόημα. Απολογιστικά και εγώ θα σας αναφέρω, αλλά ταυτόχρονα να τις εννοήσετε τις σκέψεις μου ως μία επαναβεβαίωση ότι ο όρκος τηρείται, ο όρκος που έχουμε δώσει όλοι μας σε σας, ως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, όρκο για το ευ αγωνίζεσθαι, για την επιτέλεση του καθήκοντός μας και για την αφιερωματική στάση του όλου έργου μας προς την Ελληνική κοινωνία και τους Έλληνες συμπολίτες μας. Δηλαδή όλη η προσπάθεια, όλο το έργο το παραγόμενο έχει αφιερωματική διάσταση προς τους Έλληνες πολίτες. Αυτούς υπηρετούμε, δηλαδή την έννομη τάξη, τη δημοκρατική νομιμότητα, τον Έλληνα συμπολίτη μας, με ευσυνειδησία και θάρρος.
 
Έτσι να εννοήσετε τις σκέψεις που σας εξέθεσα, δηλαδή σαν επαναβεβαίωση του όρκου μας. Και σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, να λάβετε το λόγο. Θα είναι μεγάλη τιμή για μας να έρθετε στο βήμα. Σας προσκαλώ τώρα.

Τελευταίες Αναρτήσεις