Πα 27 Ιανουαρίου 23
ΑρχικήΑρχείοΦλωρίδης Αρχείο20-10-2003: Χαιρετισμός του Υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Φλωρίδη στον εορτασμό της «Ημέρας της Αστυνομίας»

20-10-2003: Χαιρετισμός του Υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Φλωρίδη στον εορτασμό της «Ημέρας της Αστυνομίας»

«Hilton hotel», Αθήνα 20.10.2003

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να γιορτάσουμε την «Ημέρα της Αστυνομίας», για να τιμήσουμε τον Έλληνα Αστυνομικό όλων των βαθμίδων που δίνει καθημερινά τη μάχη για την ασφάλεια του πολίτη.
Είναι για μένα η κατάλληλη στιγμή να εκφράσω δημόσια αυτό που έχω διαπιστώσει στους τέσσερις μήνες της παρουσίας μου ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης: Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη δουλειά και την απόδοση των Ελλήνων Αστυνομικών, ανδρών και γυναικών, και πρέπει να τους ευχαριστήσω δημόσια για την προσπάθεια που καταβάλλουν μέσα σε συνθήκες που πολλές φορές είναι ιδιαίτερα δύσκολες.
Όμως η «Ημέρα της Αστυνομίας» πρέπει συμβολικά να αποτελεί και μία αφετηρία! Αφετηρία για διάλογο και απολογισμό, αφετηρία για ανασύνταξη δυνάμεων, για ένα νέο βηματισμό ανάπτυξης.
 
Η περίοδος που διανύσαμε ήταν ένας σημαντικός κύκλος στην ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπήρξαν ξεχωριστές επιτυχίες, που όλοι ξέρουμε και αναγνωρίζουμε: Πέτυχε στη μάχη για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας (σήμερα τιμούμε εκείνους που το κατόρθωσαν), στη μείωση της εγκληματικότητας, καθώς και σε άλλους τομείς δράσης, όπως η συμβολή της στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Επίσης, ενίσχυσε τις δυνάμεις της σε υποδομές και εξοπλισμό, σε ανθρώπους και σε σχεδιασμό.

Κοινή μας φιλοδοξία είναι να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τη λειτουργία της στα επόμενα χρόνια. Και το επιδιώκουμε αυτό με σύστημα και σχέδιο, με πολιτική βούληση και δημοκρατική ευαισθησία, με στενή συνεργασία . Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι οι συντεταγμένες διαδικασίες αποτελούν προϋπόθεση για τις θετικές εξελίξεις. Αυτό εφαρμόσαμε και αυτό κατοχυρώσαμε. Αυτό καλούμαστε να επιβεβαιώνουμε, απέναντι σε κάθε πρόβλημα, όλοι, στο σύνολο της ιεραρχίας του Σώματος.

Οι κατευθύνσεις μας είναι γνωστές, αλλά αξίζει να τις επαναλάβω:

  • Αστυνομία δίπλα στους πολίτες με σεβασμό στα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους. Με κατοχύρωση της ασφάλειας στο σπίτι του, στη γειτονιά του, στην εργασία του.
  • Αστυνομία τεχνολογικά επαρκής, με σύγχρονες μεθόδους διοίκησης, σχεδιασμού και δράσης. Με ισχυρό σύστημα διεθνών σχέσεων και ανταλλαγής τεχνογνωσίας και πληροφοριών.
  • Αστυνομία με ποιότητα στελεχών, με δυναμικό καλά εκπαιδευμένο που αντλεί ηθική και υλική ικανοποίηση από την εργασία του και έχει κοινωνική αναγνώριση και υποστήριξη.

Τα χαρακτηριστικά αυτά της ΕΛ.ΑΣ θα δοκιμαστούν σε δύο σημαντικούς τομείς την περίοδο που έρχεται:

  • Πρωταρχικός μας στόχος είναι να περιορίσουμε περισσότερο αυτό που ονομάζεται «έγκλημα της καθημερινότητας» και που συντελεί στην ανασφάλεια του πολίτη. Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα μία από τις πιο ασφαλείς χώρες της Ευρώπης. Πιστεύουμε επίσης ότι η ασφάλεια είναι ένα αγαθό που συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή, συμβάλλει σε μία κοινωνία που αισθάνεται ότι μπορεί να δημιουργήσει χωρίς να φοβάται. Ο πολίτης όταν νοιώθει σιγουριά συνεισφέρει στην κοινωνική συνοχή, στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην κοινωνική πρόοδο.
  • Μεγάλος στόχος μας επίσης είναι η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Σήμερα είμαστε βέβαιοι ότι οι Αγώνες θα είναι ασφαλείς και αυτή τη βεβαιότητα μοιράζεται πλέον η Διεθνής Κοινότητα. Το σχέδιο ασφάλειας που πρόσφατα παρουσιάσαμε, απέσπασε τα κολακευτικά σχόλια όλων και έδωσε το στίγμα της προγραμματισμένης δουλειάς που κάνει η Χώρα προκειμένου να ανταπεξέλθει στη μεγάλη πρόκληση του 2004.
  • Μέσα σε δύσκολες συνθήκες (όπως η μαζική εισροή οικονομικών μεταναστών και το ασταθές διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον) η Ελλάδα παρέμεινε ασφαλής χώρα. Η Ελληνική Αστυνομία έχει σημαντικό μερίδιο σε αυτή την επιτυχία.

Ως πολιτική ηγεσία, όμως, οφείλω να αναδείξω και να επισημάνω ότι το μεγαλύτερο κέρδος τα τελευταία χρόνια, η μεγάλη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ ήταν άλλη! Αναφέρομαι σε αυτό που αποτελεί πανάκριβο και μακροπρόθεσμο κεκτημένο: Στην άρση του μακροχρόνιου χάσματος ανάμεσα στην κοινωνία και την Αστυνομία.
Οι πολίτες πλέον δεν στέκονται αρνητικά για την Αστυνομία, δεν στέκονται καν ουδέτερα. Στέκονται θετικά , κι αυτό διότι έχει κερδηθεί μία συνείδηση, μία βεβαιότητα: Η Αστυνομία είναι εδώ για να τους υπηρετεί δίκαια και αποτελεσματικά!
Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι αυτό δεν ήρθε τυχαία, ούτε από μόνο του. Ήρθε διότι η Αστυνομία, κινήθηκε και κινείται  με συντεταγμένο τρόπο  προς την εκπλήρωση του καθήκοντος.
Και αυτό, με τη σειρά του, έγινε διότι δρομολογήθηκαν διαδικασίες ανάπτυξης με νομιμότητα, διάλογο και αξιοκρατία, με σεβασμό και φροντίδα για τα προβλήματα της αστυνομικής οικογένειας, κάτι που αποτυπώνεται σε κάθε δράση του Σώματος, σε κάθε συμπεριφορά των μελών και στελεχών του, και έτσι πρέπει να συνεχίσει να συμβαίνει.
Πίστευα και πιστεύω ότι αυτή τη νέα φυσιογνωμία της Αστυνομίας, αυτή την πρόσοδο, οφείλουμε όλοι να τη διαφυλάξουμε, χωρίς να κάνουμε το λάθος να την θεωρούμε εσαεί δεδομένη. Οι πολίτες μας κρίνουν καθημερινά όλους, σε όλες τις δράσεις, τις συμπεριφορές και τις πράξεις μας. Έχουμε συνείδηση ότι αυτή την πλευρά της Αστυνομίας, την  αναγνώριση δηλαδή του ρόλου και του έργου της, είναι υπόθεση και χρέος όλων μας να την προστατεύσουμε και να την κάνουμε ακόμη βαθύτερη και πιο ουσιαστική. Έχουμε πεποίθηση (τιμώντας σήμερα το Σώμα) ότι η πορεία ανάπτυξης της Αστυνομίας, η αντιμετώπιση των όποιων θεμάτων επιτυγχάνεται μέσα από την καλοπιστία, τον σεβασμό και την υπακοή στη φυσική ηγεσία και μέσα από την τήρηση της νομιμότητας και τη συντεταγμένη κίνηση του Σώματος. 
Καμιά άλλη προσέγγιση, καμιά άλλη πρακτική δεν ταιριάζει σήμερα στην Ελληνική Αστυνομία. Το Σώμα συνολικά και ο καθένας ξεχωριστά οφείλει σε κάθε βήμα του είτε στη σχέση με τον πολίτη, είτε στην εσωτερική λειτουργία της Υπηρεσίας να διαφυλάξει τη μεγάλη κατάκτησή του, την ηθική συμπεριφορά και νομιμότητα που επιβεβαιώνει διαρκώς τον Αστυνομικό ως οργανικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας
Σήμερα, στην Γιορτή της Αστυνομίας, οφείλουμε να παραδεχτούμε το υψηλό κύρος της Ελληνικής Αστυνομίας, ένα κύρος που της αξίζει. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η Αστυνομία μας είναι πλέον Υπηρεσία δικαίου σε ένα κράτος δικαίου.

Τελευταίες Αναρτήσεις