Πε 26 Ιανουαρίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200619-10-2006:Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στην τελετή Θυρανοιξίων Ιερού Παρεκκλησίου Αγίου Αρτεμίου στο Αστυνομικό Μέγαρο Αττικής

19-10-2006:Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στην τελετή Θυρανοιξίων Ιερού Παρεκκλησίου Αγίου Αρτεμίου στο Αστυνομικό Μέγαρο Αττικής

Ευχαριστώ πολύ. Χαιρετίζω την θαυμαστή αυτή πρωτοβουλία για την καθίδρυση του ναϊδρίου μας του Αγίου Αρτεμίου στην ¨κωμόπολη¨ της ΓΑΔΑ και το λέω για να εννοήσουμε τον συσχετισμό των αριθμών. Χρειαζόταν το προσευχητάρι εδώ. Χαιρετίζω αυτή την πρωτοβουλία. Ευχαριστούμε τον Βασίλη Τσιατούρα γιατί κίνησε Αρχηγέ πέρσι αυτή την πράξη (ενν. τον Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος).

Έχω τρεις παρατηρήσεις, σχεδόν ασύντακτες, να εισφέρω σε αυτή την σημερινή μας τελετή. 

Η πρώτη, είναι βαθύς ο σεβασμός μου προς όλους σας και με το χαρακτηριστικό της ευσέβειας που σας διακρίνει, που τους διακρίνει τους Αξιωματικούς, τους Αστυφύλακες, τους Συνοριακούς, τους Ειδικούς Φρουρούς, το πολιτικό μας προσωπικό, Πανοσιολογιότατε και σεβαστοί απόστρατοι που είσαστε μέσα στη σκέψη μας, ευγνωμόνως. 

Η πρώτη παρατήρηση έχει να κάνει με τη δύναμη της προσευχής, αλλά δεν θα σας αναλύσω τώρα την έννοια της προσευχής, αλλά θα σας πω την πιο πρωτότυπη σκέψη που έχετε ακούσει και με συγχωρείτε για τον ακαδημαϊκό εγωισμό μου. Η προσευχή είναι βαθιά έννοια και γίνεται βαθύτερη γιατί 99 φορές στις 100 η προσευχή είναι υπέρ άλλων. Υπέρ ενός ανθρώπου μας που πονάει, στο σπίτι μας, στην κοινωνία μας, στον μικρόκοσμό μας. Σκεφτείτε το σας παρακαλώ. Ποτέ δεν έχουμε, παρά σε σπάνιες εξαιρέσεις, εγωιστική προσευχή. Υπέρ του εαυτού μας. 

Η δεύτερη παρατήρηση είναι καθαρά αφιερωματική στην Εκκλησία μας, την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία μας. Σας ζητώ, έτσι σκέφτομαι εγώ, να αναλογιστούμε την αξία του δόγματος, του μεταφυσικού μέρους, αλλά να το παρακάμψουμε. Το δόγμα είναι ο εσωτερικός διάλογος στην αναγνώριση της θεότητας και απαιτείται μια βαθιά καλλιέργεια, όχι ακαδημαϊκή γνώση και μόρφωση και βρίσκεται ο δρόμος με το Θείο, μέσω του δόγματος, των βασικών παραδοχών, αλλά το παρακάμπτουμε.

Σας ζητώ στον εκκλησιαστικό μας πλούτο να αναλογιστείτε ότι έχουμε ¨μίμηση¨ πράξεως, της Θείας Ευχαριστίας εννοώ, ¨εις ανάμνησιν¨, είπε ο Κύριος. Θα επαναλαμβάνετε την πράξη εις τον αιώνα τον άπαντα. ¨Εις ανάμνησιν¨, εις την εμίν ανάμνηση. Και έχουμε 2000 χρόνια. Ας αφαιρέσουμε τα 33, έχουμε 1967 χρόνια. Αυτό μας συνδέει με τις ψυχές των προγόνων μας. Αυτός μας συνδέει σε βαθιά ενότητα με τον Θεάνθρωπο. Αλλά κοιτάξτε το μέγεθος. 

Σας πληροφορώ από το συγκριτικό δίκαιο ότι δεν έχουμε άλλες εκκλησίες τόσο μακρόβιες και με συνείδηση μακρόβιες. Αυτή είναι η πρώτη παρατήρησή μου η οποία ενισχύεται με το να σας πω ότι έχουμε, ας πούμε, τον Ακάθιστο Ύμνο, κοσμικό και θρησκευτικό άσμα για πολλά χρόνια, διαρκείας χιλίων τριακοσίων ετών. Ποια κοινωνία έχει κοσμικό και θρησκευτικό άσμα σε τέτοια μακρά συνέχεια;

 Ύστερα θέλω να σας ζητήσω να δούμε την σοφία των εκκλησιαστικών γραμμάτων. Η σοφία των εκκλησιαστικών γραμμάτων με εντυπωσιάζει καθημερινά και την ανακαλύπτω καθημερινά. Παραδείγματος χάριν, η αναφορά του Ευαγγελίου για την λίμνη της Βηθεσδά. Τι υποδηλοί; Ο άγγελος φέρνει την ιαματική ευλογία αφού προηγουμένως ταράξει τα ύδατα. 

 Έτσι λοιπόν ζητώ εμείς να ταράσσουμε τα ύδατα του κοινωνικού τέλματος. Θυμίζοντας την αγαθή ουσία του Νόμου. Εμείς δεν είμαστε να εφαρμόζουμε κάποιο Νόμο με ένα τρόπο μηχανιστικό. Απαιτείται συνείδηση. Σε εμάς τους ανθρώπους του Νόμου για το τί εφαρμόζουμε, ποια είναι η ηθική ουσία, ότι δηλαδή αγωνιζόμαστε με την δημοκρατική νομιμότητα να επιβάλουμε, να προασπίσουμε την έννομη τάξη, η οποία είναι αφιερωμένη στο κοινωνικό σύνολο. Δεν υπάρχει καμία ιδιοτέλεια μικράς κλίμακας. Αφιερωματική δράση υπέρ του κοινωνικού συνόλου με την εντολή της δημοκρατικής νομιμοποίησης. 

Αναταράσσουμε τα ύδατα σαν τον άγγελο στην ιαματική λίμνη σε κάθε περίπτωση. Εμείς θέλουμε να κινητοποιήσουμε τις αγαθές δυνάμεις για την κοινωνική ανάταση. Εμείς θέλουμε να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις, όχι μόνο του Νόμου, δηλαδή τυπικά, επαγγελματικά που λειτουργούμε ως Αστυνομία, αλλά θέλουμε να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας για την κοινωνική αλληλεγγύη. Κανένας να μην μείνει απαθής στο παιδάκι που χάνεται από τα ναρκωτικά. Εμείς είμαστε ο τελευταίος παρεμβαίνων, αλλά θέλουμε να κινητοποιήσουμε σαν τον άγγελο της ιαματικής λίμνης όλους, όχι απάθεια με άλλα λόγια και όχι ζωή, κοινωνικό ρυθμό χωρίς αξίες.
       
Η τελευταία παρατήρησή μου, σας είπα για την προσευχή, σας είπα για τα εκκλησιαστικά γράμματα και πώς ενωνόμαστε εμείς με τη σοφία των εκκλησιαστικών γραμμάτων σε μια βιωματική εφαρμογή και η τελευταία παρατήρησή μου έχει να κάνει πάντοτε με την έννοια της δικής μας αυτογνωσίας.

Εγώ στέκομαι απέναντί σας για να διαδηλώσω ότι είμαι υπερήφανος για εσάς, τους Έλληνες Αξιωματικούς, Οπλίτες, Αστυνόμους της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ειδικών Σωμάτων

Θέλω με την ευκαιρία να σας πω ότι δεν είμαι κανένας ιδιοτελής φιλόφρων. Δεν με νοιάζει. Θέλω ειλικρινά να προτείνω στους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, σε ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο ότι εμείς εδώ είμαστε αναπόσπαστο μέρος σε ένα ευλογημένο αμάλγαμα της ελληνικής κοινωνίας. Κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που υπηρετούμε την ελληνική κοινωνία. Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί δεν θέλω να εννοηθεί ότι έναν παράσπονδο, επίορκο, παράνομο τον υποστηρίζω, μέσα από το Σώμα. Μιλάω για το δέον, πώς πρέπει να είμαστε.

Δεν θέλω να ισχυριστώ ότι είμαστε κάποια τάξη εδώ στην ελληνική κοινωνία ανώτερη. Όχι, προς Θεού. Την ισοτιμία την κοινωνική, την δημοκρατική, την ηθική διεκδικώ για λογαριασμό της Αστυνομίας και των ανθρώπων του Νόμου με όλες τις άλλες ομάδες και τάξεις. Έτσι εξομολογούμεθα εδώ στον ?γιο Αρτέμιο, το παρεκκλήσιο της ΓΑΔΑ, για να σας πω για μια ακόμα φορά ότι έχετε πίστη και στον Θεό και στην αξία του καθήκοντός σας. Στην αξία του λειτουργήματός μας. 

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας, σας συγχαίρω για την ευσέβειά σας. Σας ευχαριστώ πολύ.

Τελευταίες Αναρτήσεις