Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 200719-09-2007: Τελετή παράδοσης και παραλαβής του πρώην Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως

19-09-2007: Τελετή παράδοσης και παραλαβής του πρώην Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΛ: 210 3393581, 210 3393604

Αθήνα, 19/09/2007

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 13:15, η τελετή παράδοσης–παραλαβής του πρώην Υπουργείου Δημoσίας Τάξεως. Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης», ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, παρέλαβε το πρώην Υπουργείο από τον απερχόμενο Υπουργό κ. Βύρωνα Πολύδωρα.
 
Στην τελετή παρέστησαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Χηνοφώτης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πρέσβης ε.τ. κ. Κωστής Αιλιανός, ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. Πρέσβης ε.τ. κ. Ιωάννης Κοραντής, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Ανδρέας Κόης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αγροφυλακής κ. Δημήτριος Νικολακόπουλος, σύσσωμη η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ε.Υ.Π. και της Αγροφυλακής, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί, Πολιτικοί Υπάλληλοι  καθώς και άλλοι Υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
 
Ο απερχόμενος Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, παραδίδοντας τα καθήκοντα του δήλωσε τα εξής:
 
«Κύριε Υπουργέ, κύριε Προκόπη Παυλόπουλε, κύριε Υφυπουργέ, Αρχηγέ, Παναγιώτη Χηνοφώτη, κύριε Γενικέ, Πρέσβη Κωστή Αιλιανέ, κύριε Γενικέ, Διοικητά της ΕΥΠ, Πρέσβη Γιάννη Κοραντή, Αρχηγέ της Αστυνομίας, κύριε Δημοσχάκη, Αρχηγέ του Πυροσβεστικού, κύριε Κόη, Αρχηγέ της Αγροφυλακής, κύριε Νικολακόπουλε, Στρατηγοί, Ταξίαρχοι, Αξιωματικοί, φίλοι και συνεργάτες, καλωσορίζουμε τον Υπουργό και τον Υφυπουργό σήμερα στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως.
 
Εγώ φεύγω με ήσυχη τη συνείδησή μου. Και εδώ που ήρθα, πριν από 17 μήνες, επετέλεσα το χρέος μου. Πάντοτε κινούμαι με τρεις αρχές. Την αρχή του καθήκοντος, την αρχή του χρέους και την αρχή της προσφοράς. Έπραξα και εδώ αυτή την εύορκη τήρηση των αρχών.
 
Παρέλαβα εδώ στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως τρεις διοικητικές οντότητες Ασφάλειας. Παραδίδω τέσσερις. Παρέλαβα: τρεις διοικητικές οντότητες ασφάλειας: Αστυνομία, Πυροσβεστικό, ΕΥΠ, Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Παραδίδω αυτές τις τρεις διοικητικές οντότητες ασφάλειας μαζί με την τέταρτη, την νεογεννηθείσα, με την μακρά ιστορία όπως λέει ο λογαριασμός του χρόνου και της υπηρεσιακής ζωής, διοικητική οντότητα που λέγεται Αγροφυλακή, νέα Αγροφυλακή ή Αστυνομία της Οικολογίας.
 
Έχω παραδώσει στον Υπουργό ένα απολογισμό που τον είχα παραδώσει και στον Πρωθυπουργό για την σύνταξη του προγράμματος και για τις προγραμματικές δηλώσεις, έναν απολογισμό και προοπτικές για τις διοικητικές αυτές οντότητες του Υπουργείου.
 
Έχω παραδώσει έναν κατάλογο που τον έχω δώσει στον Αρχηγό της Αστυνομίας και στους Στρατηγούς της Αστυνομίας, εκκρεμοτήτων. Στον απολογισμό περιλαμβάνονται τα θεσμικά και θέλω να πω με ικανοποίηση και ευχαριστίες προς το Οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ότι επελύσαμε ως Κυβέρνηση όλες τις εκκρεμότητες που υπήρχαν. Οικονομικής και διοικητικής τάξεως, κυρίως οικονομικής. Από τα μικρά μέχρι τα μεγάλα. Από την ικανοποίηση, που δεν έχει ούτε καν οικονομικό κόστος, τριών συνδικαλιστών διωκομένων και μη δικαιωμένων, μέχρι το επίδομα ειδικών συνθηκών 8% στο μισθό του Ανθυπολοχαγού, ο οποίος μισθός του Ανθυπολοχαγού κατά την τήρηση των υπεσχημένων ή των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης έγινε 860€.
 
Όλος ο κατάλογος των αιτημάτων ικανοποιήθηκε. Όλος ο κατάλογος των εκκρεμοτήτων και αυτό το λέω με υπερηφάνεια και με ευχαριστίες προς την συλλογική εικόνα της Κυβέρνησης, μάλλον οντότητα της Κυβέρνησης και τον Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.
 
Για το Πυροσβεστικό: Εκφράζω και πάλι τις ευχαριστίες μου για την αυταπάρνηση και αυτοθυσία με την οποία πολέμησε. Σημειώνω, όσο γίνεται πιο ταπεινά, ότι κάναμε τις καλύτερες από 10ετίας πρόνοιες και φροντίδες για το Πυροσβεστικό στον ενάμιση χρόνο, στους 17 μήνες της θητείας μου. Είχαν τελειώσει (οι πρόνοιες) από τον Φεβρουάριο του 2007.
 
Πρόσληψη 650 πυροσβεστών. Είχαν να προσληφθούν από το 2000. Δεύτερον, τακτοποίηση της δραματικής εκκρεμότητας των εποχικών ή συμβασιούχων. Με άλλα λόγια ανανεώσαμε μαζί με τον Προκόπη την σύμβασή τους με Προεδρικό Διάταγμα για πέντε ακόμη χρόνια και έτσι θα πάει και στο μέλλον και επιμηκύναμε το χρόνο της θητείας τους από 4,5 μήνες σε 8 μήνες.
 
Τώρα δεσμευόμαστε, έχουμε δεσμευτεί, ότι θα βρούμε πυροσβεστικό έργο και για τους υπόλοιπους 4 μήνες. Μπορεί να φανταστείτε ότι το πυροσβεστικό έργο για τους υπόλοιπους 4 μήνες θα είναι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή με τις μονάδες Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με το Δασαρχείο, δηλαδή με το Υπουργείο Γεωργίας, θα είναι εκτεταμένη επιχείρηση προλήψεως, καθαρισμού δασών κλπ.
 
Επίσης ενισχύσαμε μέχρι τον Μάρτιο για την αντιπυρική περίοδο η οποία είχε την φοβερή ένταση ως θεομηνία γι’ αυτό το καλοκαίρι, το δραματικό, ενισχύσαμε και τα ιπτάμενα, τα εναέρια μέσα, τα πτητικά μέσα, αυξάνοντας κατά 50% από 6 σε 12 ή 14 τα ελικόπτερα βαρέος τύπου. Έχουμε εντολή και δέσμευση από τον Πρωθυπουργό για 1300 πυροσβέστες να προσληφθούν τα επόμενα δύο χρόνια.
         
Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Υπάρχει το Νομοσχέδιο έτοιμο για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της ευαίσθητης αυτής διοικητικής οντότητας της Εθνικής Υπηρεσίας των Πληροφοριών, το οποίο έχει δύο καινοτομίες. Η μια καινοτομία είναι, όπως ήδη θα ξέρουν οι περισσότεροι, η εποπτεία της Βουλής και η δεύτερη ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας, όπως λέμε για το εύληπτο του όρου. Δηλαδή νομιμότητα και δημοκρατική εποπτεία, νομιμότητα ασφυκτική και δημοκρατική εποπτεία μέσω του κανονισμού της Βουλής.
 
Η Αγροφυλακή: Προσελήφθησαν οι 1000 πρώτοι. Για την ολοκλήρωση και την στελέχωση αυτού του οργανογράμματος και αυτής της νέας πολύτιμης υπηρεσίας για την ελληνική ύπαιθρο θα χρειαστούν σε ανάπτυγμα χρόνου, (έχουμε τώρα 1200 του παλαιού διαγωνισμού και 500 που υπάρχουν στις Νομαρχίες από την παλιά Αγροφυλακή, 1700), η πρόβλεψη είναι 4500 ή 5000, τα οποία κενά θα πληρωθούν στον αμέσως προσεχή χρόνο, ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές. Οι ανάγκες είναι εκεί και μας περιμένουν.
 
Αυτός είναι ο μικρός απολογισμός.
Θέλω να κλείσω την εισήγησή μου ή τις σκέψεις μου σε αυτή την τελετή που δεν είναι εθιμοτυπική, είναι τελετή συνεργασίας. Ένας απολογισμός, ένας άξιος Υπουργός αναλαμβάνει, ένας άξιος Υφυπουργός επίσης αναλαμβάνει και εγώ είμαι στην τιμητική θέση να παραδίδω σε αυτούς.
 
Ευχές: Εύχομαι, να έχετε καλύτερες επιτυχίες. Και να έχετε καλύτερη αναγνώριση του έργου σας απ’ ότι είχα εγώ. Επίσης, εύχομαι να μην είσαστε μόνοι, όπως ήμουν εγώ. Ήμουν μόνος! Αλλά παρέμεινα όρθιος! Σας ευχαριστώ πολύ».
 
Ακολούθως ο Υπουργός Εσωτερικών είπε:
 
«Αγαπητέ Βύρων, κύριοι Αρχηγοί, στελέχη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, του ένστολου και μη προσωπικού, κυρίες και κύριοι.
         
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω αυτή τη σύντομη παρέμβαση με λίγα λόγια για τον Βύρωνα Πολύδωρα, όχι επειδή το επιβάλει η στιγμή αλλά γιατί το αισθάνομαι.
 
Το είχα πει και άλλοτε, το είχα πει και δημόσια. Στον άνθρωπο που σήμερα φεύγει από το Υπουργείο, το ενοποιημένο πια Υπουργείο Εσωτερικών, αναγνωρίζω και αναγνωρίζουν πολλοί ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο, το ήθος του. Το δεύτερο, αυτή η απόλυτη προσήλωση στο καθήκον πέρα και έξω από υπολογισμούς κάθε έννοιας πολιτικού κόστους. 
 
Και ύστερα και το τρίτο, μια ευαισθησία που σπανίζει στην πολιτική. Μια ευαισθησία που τον κάνει να λέει από την ψυχή του πράγματα που πολλοί τα παρεξηγούν γιατί έχουν συνηθίσει τους πολιτικούς να μένουν μέσα σε στερεότυπα τα οποία ίσως επικοινωνιακά βοηθούν, αλλά τα οποία σιγά-σιγά στερεύουν τον πολιτικό λόγο από την ικμάδα που θα έπρεπε να έχει.
 
Σας διαβεβαιώ ότι ιδίως το τρίτο στοιχείο εγώ δεν το έχω. Πολλές φορές ετόνισα και το επαναλαμβάνω, ο Βύρων Πολύδωρας φεύγει από αυτό το Υπουργείο έχοντας κάνει πολλά τα οποία αγνοήθηκαν πολλές φορές και έχοντας πει σωστά πράγματα τα οποία διαστρεβλώθηκαν ή δεν θέλησαν κάποιοι να τα καταλάβουν στο βάθος τους.
 
Οφείλω αυτό να του το πω εκ μέρους όλων των συναδέλφων στην Κυβέρνηση. Όλων εκείνων που μαζί του περάσαμε τις αγωνίες. Ιδίως του φετινού τραγικού καλοκαιριού. Το οποίο όμως πρέπει να τονίσω για άλλη μια φορά ότι μας επιβάλει το χρέος αντί να προβαίνουμε σε εύκολες κριτικές να αποδώσουμε το φόρο τιμής που πρέπει σε όλα τα στελέχη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ιδίως στο Πυροσβεστικό, στην Αστυνομία και στο Νέο Σώμα τα οποία όχι απλώς έκαναν το καθήκον τους αλλά έδωσαν το φόρο αίματος το οποίο η στολή και το χρέος απαίτησε δυστυχώς αυτή τη στιγμή μαζί με τόσους άλλους νεκρούς συμπολίτες μας. Αυτό θα μας μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη. Γιατί όπως έχω πει, η ευθύνη των κυβερνήσεων είναι πάντα αντικειμενική. 
 
Αλλά θέλω να πω σε όλους τους ανθρώπους οι οποίοι ιδίως αυτό το καλοκαίρι και όλα τα προηγούμενα χρόνια έτρεξαν, άσκησαν τα καθήκοντά τους το έκαναν χωρίς αυτό να έχει πάντοτε την ανταπόδοση έστω και την υλική από πλευράς της πολιτείας από αίσθηση χρέους. Τους ευχαριστούμε θερμά.  Και το κυριότερο, τους λέμε ότι σε εμάς μένει αυτή η προσφορά τους. Και θέλω να τους πω ότι η εύκολη κριτική που γίνεται δεν πρέπει να τους απασχολεί γιατί αυτό που μένει είναι το έργο των ανθρώπων. Η κριτική και ιδίως η άδικη κριτική έρχεται και παρέρχεται.
 
Βύρωνα σε ευχαριστώ και για τη συνεργασία και βεβαίως για την συμπαράσταση σε όλη αυτή την προσπάθεια η οποία έχει γίνει. Και είναι βέβαιο επίσης ότι η προσπάθεια είναι κοινή, όλων μας. Και εκείνων που μετέχουν στη Κυβέρνηση και εκείνων που δεν μετέχουν.
 
Και επειδή κατέληξες μιλώντας για μοναξιά, στους πραγματικούς πολιτικούς και για τους πραγματικούς πολιτικούς η πολιτική δεν μπορεί να είναι ένα ‘‘άθλημα’’ μοναξιάς.
 
Λίγα λόγια για το ρόλο αυτού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης στο πλαίσιο της νέας δομής που αφορά το ενοποιημένο Υπουργείο Εσωτερικών. 
 
Κυρίες και κύριοι, πρέπει να ξέρετε ότι αυτό δεν είναι μια απόφαση της στιγμής. Περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα και είναι γνωστό ότι από το 2004 είχαμε δεσμευτεί για αυτή την στρατηγική. Ήταν οι ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων και η περαιτέρω ανάγκη προετοιμασίας που δεν οδήγησαν μέχρι τώρα σε αυτή την ενοποίηση.
 
Και αυτή η ενοποίηση όχι δεν υποβαθμίζει, αλλά αναβαθμίζει το ρόλο της δημόσιας τάξης και των στελεχών της στο πλαίσιο της κρατικής μηχανής.  Πρώτα-πρώτα, αυτό συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες δυνητικά χώρες. Μόνο στην Ελλάδα ουσιαστικά έχει απομείνει και όσοι μάλιστα μετείχαμε στα ευρωπαϊκά fora ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι μας έβλεπαν λίγο παράξενα. Να εκπροσωπούνται χωριστά το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
 
Και αυτό γιατί και η δημόσια τάξη δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα σημαντικότατο βέβαια κομμάτι της κρατικής μηχανής αλλά με τη δική του αποστολή και τη δική του ιδιομορφία. Γι’ αυτό παντού υπάρχει το Υπουργείο Εσωτερικών. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και τώρα. Δεν χάνει τίποτε από την αυτοτέλεια της δομής και βεβαίως του ρόλου. Αλλά βοηθάει, πέρα από την όλη αναβάθμιση γενικότερα, βοηθάει αυτή η ενοποίηση στην διακλαδική και διυπηρεσιακή συνεργασία που πρέπει να υπάρχει. Γιατί δεν νοείται σε καμία περίπτωση ο ρόλος της δημόσιας τάξης και των στελεχών της έξω από τη συνολική προσπάθεια εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου την οποίαν κάνουν όλοι οι κρατικοί μηχανισμοί και βεβαίως η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 
Βοηθάει, λοιπόν, χωρίς να θίγει τη σημασία και την αυτοτέλεια της δημόσιας τάξης αυτή η ενοποίηση ώστε η δημόσια τάξη και τα στελέχη της να έχουν την αναγκαία συνεργασία με όλα τα υπόλοιπα κομμάτια του κρατικού μηχανισμού και με την τοπική Αυτοδιοίκηση για να επιτελέσουμε την κοινή αποστολή.
 
?ρα λοιπόν, ενιαίος ο μηχανισμός διακριτός ο ρόλος, διακριτή η δομή. Αναβαθμισμένη όμως η υπόσταση της δημόσιας τάξης και ιδίως η συνεργασία που πρέπει να έχει με όλους τους υπόλοιπους. Αυτό θέλω να το τονίσω.
 
Όπως επίσης θέλω να τονίσω, ότι ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός άρα και η δημόσια τάξη και τα στελέχη της, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Είναι η εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου, η υπηρεσία που πρέπει να προσφέρουμε στον πολίτη, να τεθούμε όλοι στην υπηρεσία του πολίτη και η τήρηση της αρχής της νομιμότητας.
 
Μπορεί να είναι διαφορετικοί οι κανόνες για τα διάφορα τμήματα του κρατικού μηχανισμού αλλά η νομιμότητα είναι μία. Και η νομιμότητα αυτή έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό. Γενικά οι αρχές της νομιμότητας, γενικά η αρχή του κράτους δικαίου.  Υπάρχει το κράτος δικαίου και η αρχή της νομιμότητας για να μπορεί ο κάθε άνθρωπος, ο κάθε πολίτης να ασκεί ελεύθερα τα δικαιώματά του. Υπέρτατος νόμος της δημοκρατίας είναι η άσκηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη.
 
Και αυτό διασφαλίζει κάθε κομμάτι του κρατικού μηχανισμού μέσα από τη δική του αποστολή και με τους δικούς του κανόνες. Αλλά αυτός είναι ο υπέρτατος κανόνας. Γιατί μέσα στο Σύνταγμα θα παρατηρήσει κανείς ότι δύο είναι προμετωπίδες και των δικαιωμάτων. Η προστασία της αξίας του ανθρώπου και η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας. Αυτό το δίπτυχο είναι το οποίο αποτελεί το αέτωμα το οποίο στηρίζουν όλα τα υπόλοιπα δικαιώματα του ανθρώπου.
 
Για να έχεις όμως προστασία και σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας πρέπει σαφώς να μπορεί ο κάθε πολίτης να ασκεί ελεύθερα τα δικαιώματά του. Και αυτός είναι ο στόχος όλου του κρατικού μηχανισμού. Και αυτός στο βάθος είναι και ο στόχος των στελεχών της δημόσιας τάξης.
 
Και εδώ θέλω να κάνω μια επισήμανση. Η έννομη τάξη, το κράτος δικαίου, η αρχή της νομιμότητας είναι το στήριγμα της ίδιας της δημοκρατίας. Χωρίς τήρηση της έννομης τάξης, χωρίς σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου δεν υπάρχει δημοκρατία.  Εκείνοι που επιβουλεύονται τα δικαιώματα του ανθρώπου στην πραγματικότητα είναι εχθροί της δημοκρατίας εφόσον το κάνουν συνειδητά. Και μπορεί να υπάρχουν δυο τρόποι για την υπονόμευση των δικαιωμάτων αυτών. Ο ένας είναι να θέλεις να περιορίσεις συνειδητά και ο άλλος είναι μέσα από την κατάκτηση των δικών σου δικαιωμάτων να φαλκιδεύεις τα δικαιώματα των άλλων.
 
Οι εχθροί όμως της δημοκρατίας, κυρίες και κύριοι, στελέχη της δημόσιας τάξης, αντιμετωπίζονται και πρέπει να αντιμετωπίζονται πάντοτε με την αίσθηση της ελευθερίας. Η δημοκρατία δεν φοβάται κανέναν. Η δημοκρατία δεν έχει αντιπάλους. Η δημοκρατία συμπεριφέρεται σε όλους με την ελευθερία εκείνη η οποία αποδεικνύει ότι δεν ισχύει αυτό το ψευτοδίλημμα για να μπορέσουν να θωρακίσουν την ασφάλεια των ανθρώπων πρέπει να περιορίσουν τα δικαιώματα των άλλων. 
 
Τέτοιο δίλημμα στις πραγματικές δημοκρατίες δεν υπάρχει. Και όπου έχει ακουστεί αυτό το δίλημμα έχει οδηγήσει σε οδυνηρές καταστάσεις που δεν ταιριάζουν ούτε στον Ελληνικό ούτε στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό ο οποίος στηρίζεται στον ελληνικό πολιτισμό στην ελληνική δημοκρατία.
 
Να ξέρετε πάντοτε ότι όπως γινόταν και στο παρελθόν έτσι και τώρα και εγώ και ο κος Χηνοφώτης και όλοι μαζί οι οποίοι θα προχωρήσουν σε αυτή την κατεύθυνση, θα δώσουμε όλες τις δυνατότητες προς όλους σας να ασκήσετε τα καθήκοντά σας. Πάντοτε μέσα στη νομιμότητα, πάντοτε προστατεύοντας τον πολίτη, πάντοτε θωρακίζοντας το δικαίωμα των άλλων. Και θυμηθείτε αυτό που σας είπα, απαντάμε σε εκείνους που είναι αντίπαλοι της δημοκρατίας. Εκείνους οι οποίοι θέλουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να θίξουν τη δημοκρατία, τους απαντάμε με τη θωράκιση της ίδιας της ελευθερίας.  Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της δημοκρατίας, η ίδια η ελευθερία, τα ίδια τα δικαιώματα των ανθρώπων.
 
Σας είπα ότι έχουν γίνει πολλά σε αυτό το Υπουργείο και θα φανούν στην πορεία. Και επειδή ο Βύρωνας δεν ανήκει σε εκείνους οι οποίοι πιστεύουν ότι η απόδοση της οφειλόμενης μνήμης σε έναν πολιτικό είναι κάτι που χρειάζεται να γίνει άμεσα αλλά τον ενδιαφέρει αυτό που θα λέγαμε υστεροφημία, να είναι βέβαιος ότι πέρα από την πρόσκαιρη επικαιρότητα στο βάθος του χρόνου όταν και εκείνος θα κάνει τον απολογισμό, εύχομαι μετά από πολλά χρόνια της πολιτικής διαδρομής, το έργο του, η συμπεριφορά του, το ήθος του στο Υπουργείο θα αναγνωριστούν και ήδη αναγνωρίστηκαν.
 
Εγώ θέλω να τονίσω προς όλους σας ότι θα είμαστε εδώ κοντά σας και δίπλα σας. Την δυσκολία της αποστολής σας την ξέρουμε. Θα σας στηρίξουμε σε αυτό το έργο, θα σας στηρίξουμε μακριά και έξω από οποιεσδήποτε κομματικές σκοπιμότητες οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική αυτής της Κυβέρνησης και με το ήθος και την πολιτική του Πρωθυπουργού. 
 
Εκείνα τα οποία στο πλαίσιο του προγράμματός μας είχαμε δεσμευτεί να γίνουν και δεν έγιναν, τα ανέφερε ο Βύρων όσα δεν έγιναν, αυτά να είστε βέβαιοι ότι θα γίνουν. Και ελπίζω, είμαι βέβαιος, όταν ο κος Χηνοφώτης και εγώ θα φεύγουμε από αυτόν το χώρο όλα θα έχουν γίνει πράξη. Αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού. Και σε αυτό θέλουμε τη συνεργασία σας, την αγαστή συνεργασία σας.
 
Να είστε βέβαιοι ότι δεν θα υπάρχουν πόρτες κλειστές, αλλά τίποτε δεν πρόκειται να γίνεται με ψιθύρους ή με κραυγές. Αυτά που πρέπει να γίνουν θα γίνουν θεσμικά, με συνεννόηση και σεβασμό στο ρόλο του καθενός. Και κάτι άλλο, προς όλους εκείνους που θα μας βοηθήσουν στο χώρο αυτό. Δεν θα δουλέψουμε ποτέ με φήμες, διαρροές ή με πράγματα τα οποία σημαίνουν έλλειψη διαφάνειας και στην καθημερινή συμπεριφορά μας απέναντι στους ανθρώπους του τύπου ιδιαίτερα.
 
Εκείνο που έχουμε να πούμε θα το πούμε. Και παρακαλώ πολύ να μην δίνετε σημασία σε όλα εκείνα που προηγούνται χωρίς να έπεται τίποτα. Αυτό το πράγμα το λέω διότι πολλές φορές ιδίως σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο της δημόσιας τάξης ελέχθησαν πράγματα που, δεν έγιναν ποτέ. Και όμως, έμεινε η μνεία εκείνων που δεν έγιναν και όχι εκείνων που πραγματικά έγιναν.
 
Θα σας παρακαλέσω να μας βοηθήσετε γιατί δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτε από αυτά που έχουμε πράξει. Μην σπεύδει όμως κανείς να βγάλει συμπεράσματα για οτιδήποτε προτού αυτό γίνει. Και εν πάση περιπτώσει θα το προαναγγείλουμε, το τονίζω, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα.
 
Αλλιώς είχα προγραμματίσει, ξέρετε, να τελειώσω αλλά σήμερα στις 14:30 ώρα για εμένα και στις 15:00 για τους Υπουργούς ο Πρωθυπουργός κάνει την πρώτη σύσκεψη με κυβερνητικά στελέχη της Κυβέρνησης που ορκίστηκε σήμερα. Και ξεκινάει από το ενοποιημένο Υπουργείο Εσωτερικών με εμένα και όλους τους Υφυπουργούς, που δείχνει αυτό ακριβώς. Και το ότι δεν έχουμε ούτε μια μέρα να χάσουμε και το κυριότερο, ποια είναι η προτεραιότητα σε ότι αφορά το κυβερνητικό έργο ξεκινώντας από αυτό εδώ το Υπουργείο.
 
Κλείνω με αυτά. Ήδη έχω πει περισσότερα από όσα θα έπρεπε να πω σε ένα χώρο και σε ένα κομμάτι του κρατικού μηχανισμού όπου πρέπει να λες πολύ λίγα και να πράττεις πολύ περισσότερα. Ισχύει ότι εδώ θα πετύχει εκείνος που θα ταιριάζει στην φράση του Αισχύλου «σιγών όπου δη και λέγων τα καίρια». Kάθε φορά που θα ξαναμιλήσω εδώ θα με ακούσετε να λέω πολύ περισσότερα και εύχομαι να μην χρειάζεται να μιλάω. Eυχαριστίες θερμές προς όλους σας για μια ακόμα φορά και το ξανατονίζω: και ο κύριος Χηνοφώτης και εγώ, ευχόμαστε όταν θα φύγουμε από αυτόν τον χώρο, γιατί η πολιτική είναι πάντα πρόσκαιρη. Και όπως είπα, είναι ένα άθλημα μοναξιάς,
εύχομαι να φύγουμε με αξιοπρέπεια και με την ικανοποίηση, όχι με την δημοσιότητα, όχι με την αναγνώριση, αυτό κανείς δεν μπορεί να το προδικάσει, μίλησα για αξιοπρέπεια και την αίσθηση την πραγματική, ότι κάναμε αυτό που έπρεπε σε εσάς, τους ανθρώπους εκείνους που κάνετε τόσα πολλά για το κοινωνικό σύνολο, ενώ πολλές φορές τόσα λίγα σας αναγνωρίζονται.
 
Με όλους σας θα συναντηθούμε μέσα στις δύο επόμενες μέρες, σήμερα θα επιτρέψετε λόγω της σύσκεψης αυτής και εμένα και τον κύριο Χηνοφώτη, να ξεκινήσουμε την δουλειά μας αλλά σας τονίζω, στην συνεννόηση που θα κάνουμε, θα βρεθούμε όλοι μαζί, η ενημέρωση που μας έχει κάνει ο κύριος Πολύδωρας είναι εξαιρετική, σίγουρα όμως και η δική σας, καθένας από το πόστο του, ενημέρωση θα μας είναι πολύτιμη, αλλά πάντως από σήμερα ξεκινάμε, συνεχίζουμε ορθότερα. Ευχαριστώ πολύ».

    

Τελευταίες Αναρτήσεις