Πα 27 Ιανουαρίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200618-06-2006: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στην κεντρική εκδήλωση για τον Εορτασμό της Ημέρας προς τιμή των Αποστράτων της...

18-06-2006: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στην κεντρική εκδήλωση για τον Εορτασμό της Ημέρας προς τιμή των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 18/06/2006
Η σημερινή εκδήλωση, είναι μια πράξη τιμής, σεβασμού και αναγνώρισης των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας. Η Ελληνική πολιτεία στη διαχρονικότητά της εφαρμόζει νόμο ο οποίος έχει σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα, αλλά και καθαρά χαρακτήρα ηθικό. Σήμερα σε όλη την Ελλάδα από άκρη σε άκρη της Ελλάδος, εορτάζεται η Ημέρα των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας, με ένα τριπλό συμβολισμό.
 
Ο πρώτος συμβολισμός κατάγεται από την διδαχή του ‘‘Κύκλου’’ των αρχαίων Σπαρτιατών. Έλεγαν οι γέροντες: «’Αμες ποκ’ ημέθ άλκιμοι νεανίες» (Κάποτε ήμασταν και εμείς εύρωστοι νέοι). Απαντούσαν οι ενήλικες με τη φράση: «’Αμες γ΄ημές ει δε λης, πείραν λάβε» (εδώ είμαστε εμείς, αν θες λάβε πείραν). Τριταπαντούσαν οι νέοι «’Αμες δε γ΄εσόμεθα πολλώ κάρονες» (Κάποτε θα γίνουμε και εμείς καλύτεροι και από τους δύο προηγηθέντες κύκλους). Αυτός είναι ο ένας συμβολισμός.
 
Ο δεύτερος συμβολισμός, είναι ότι εμείς ως νεότεροι οι εν ενεργεία Αξιωματικοί και τα στελέχη της Αστυνομίας, αναγνωρίζουν ότι, αυτό το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, ζει, λειτουργεί, έδρασε, προσέφερε, προσφέρει, με πνεύμα Σώματος, πνεύμα Ομάδος, δηλαδή με μία ενότητα λόγου και πίστεως. Αυτό το πνεύμα Σώματος, αυτό το πνεύμα ομάδος, υπηρετείται συμβολικά με τον εορτασμό της Ημέρας των Αποστράτων σήμερα. Το πνεύμα ομάδος δεν είναι διακριτικό, ένα πνεύμα ανωτερότητας ή πιο βέλτιας θέσης σε σχέση με τα άλλα σύνολα της Ελληνικής κοινωνίας. Είναι ενωτικό στοιχείο και προπαντός περί των Αποστράτων ενώνεται με την υπόλοιπη κοινωνία και μας φτάνει σε μια ώσμωση ως Έλληνες δημοκρατικούς πολίτες σε σύνολο αναγομένους σε ανώτερα ιδεώδη.
 
Και ο τρίτος συμβολισμός, δύο πράγματα δεν γηράσκουν: Η γνώση, η σοφία, όχι απλά οι γνώσεις γιατί οι γνώσεις μπορεί να γηράσκουν δια της λησμοσύνης, η γνώση – η σοφία και το ήθος. Αυτό αναγνωρίζεται σήμερα συμβολικά για τους Αποστράτους μας.
 
Και ο μικρός απολογισμός που μπορώ να κάνω για λογαριασμό τους λέει ότι: έπραξαν ευόρκως το καθήκον τους προς την Κοινωνία, προς την Πολιτεία, προς τον Νόμο. Υπήρξατε οι εφαρμοστές της τήρησης του νόμου. Νόμος όπως λέει ο Πλάτων, ορίζει το περίγραμμα των δικαιωμάτων του πολίτη, αυτό είναι ο νόμος μια ολόκληρη δράση, από τον νομοθέτη από τους εφαρμοστές της τήρησης του νόμου δηλαδή τους αστυνόμους, από τους θεσμούς, Νομοθετική, Εκτελεστική, Δικαστική εξουσία. Μια αφιέρωση στην τήρηση του νόμου δηλαδή στην Ελευθερία και στα δικαιώματα του πολίτη. Αυτό πράττουν οι συντεταγμένοι θεσμοί της πολιτείας μεταξύ των οποίων η γραμμή των πρόσω και η Ελληνική Αστυνομία και φυσικά στα μετόπισθεν οι απόστρατοι Αξιωματικοί. Ο απολογισμός που κάνω για λογαριασμό τους, για λογαριασμό σας, και σας ευγνωμονώ και σας τιμώ απόστρατοι Αξιωματικοί και στελέχη. Πράξατε το καθήκον σας όπως είπα στην Πολιτεία, στην Δημοκρατία, στην Κοινωνία. Δεύτερον, κάνατε οικογένειες, οι οποίες είναι η συνέχεια και τα ευγενή, τα ωραία κύτταρα, σε αυτή την συνέχεια της Ελληνικής Κοινωνίας, με την παραδοχή της αξίας της οικογένειας. Και τρίτον όπως σας είπα δύο πράγματα δεν γηράσκουν. Η γνώση και το ήθος. Τα διαχέετε στην Ελληνική Κοινωνία όσα χρόνια και αν περάσουν. Αυτός είναι ο συμβολισμός του σημερινού εορτασμού. Είμαι υπερήφανος ότι με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στη διαχρονικότητα της Πολιτείας, εφαρμόζουμε σήμερα αυτό τον συμβολικό εορτασμό, στην υλοποίηση των προβλέψεων του νόμου του 2005. Είπατε κύριοι Πρόεδροι, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Αποστράτων ότι τελείτε, τελούμε σε αγαστή συνεργασία και το συνομολογώ και σας ευχαριστώ που το αναγνωρίζετε δημόσια. Είπατε ακόμη ότι έχουμε πράξει υπέρ των αποστράτων οφειλόμενα. Ναι σας ευχαριστώ γιατί το συνομολογείτε δημόσια. Σας λέω δεσμευτικά ότι δεν έχουμε πράξει όσα οφείλουμε. Θα αγωνιστούμε μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων όχι από πλευράς βουλήσεως, γιατί από πλευράς βουλήσεως είναι δεδομένη στο ακέραιο στο αμέριστον της διαθέσεως αυτή η βούληση να πράξουμε ότι οφείλουμε απέναντι σας. Αλλά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, δημοσιονομικών, ας πούμε, και άλλων δεσμεύομαι να πράξουμε τα περισσότερα από τα οφειλόμενα στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας που έχει καθιδρυθεί μεταξύ μας. Το σήμα σύμβολο, σύμβολο που εκπέμπουμε από αυτόν τον εορτασμό προς όλη την κοινωνία: Είμαστε ένα Σώμα! Σώμα που θέλουμε να μείνουμε Έλληνες δημοκράτες μέσα στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο υπηρέτες της Ελληνικής κοινωνίας, είτε στην γραμμή των πρόσω ευρισκόμενοι, είτε στα μετόπισθεν ως απόστρατοι. Να υπηρετήσουμε τίμια και σωστά για το καλό της Ελληνικής κοινωνίας, για την επιμελεία των πολιτών, των συμπολιτών μας, για την λειτουργία των θεσμών, για την εύνομη δημοκρατία. Είμαστε παρόντες, πράττοντας το καθήκον μας οι εν ενεργεία και οι τιμώμενοι σήμερα και πάντα απόστρατοι. Σας ευχαριστώ θερμά.

Τελευταίες Αναρτήσεις