Πα 27 Ιανουαρίου 23
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200617-10-2006: Χαιρετισμός του Yπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας...

17-10-2006: Χαιρετισμός του Yπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας

Παναγιότατε, Θεοφιλέστατε εκπρόσωπε του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Σεβασμιότατοι ΄Αγιοι Πατέρες, κύριε Γενικέ, Αρχηγέ, Αρχηγέ της Πυροσβεστικής, κύριε Διοικητά της Ε.Υ.Π., Υπαρχηγέ της Αστυνομίας, Επιτελάρχα της Αστυνομίας, Επιθεωρητά Νότου της Αστυνομίας, Ακαδημιάρχα, κύριε Διοικητά της Σχολής Εθνικής Ασφαλείας, κύριοι Δήμαρχοι, Στρατηγοί, κυρίες και κύριοι.

       ΄Αφατη ικανοποίηση και χαρά μάς διακατέχει, υποδεχόμενοι εσάς Παναγιότατε στον χώρο της Ακαδημίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Τα αισθήματά μας, σεβασμού, χαράς, εκζητήσεως της ευλογίας σας, άπτονται της βαθιάς συνείδησης και της Ελληνικής Αστυνομίας και του ελληνικού λαού ότι το Φανάρι είναι ο ¨τηλαυγής φάρος¨ της Ορθοδοξίας. Εσείς Παναγιότατε, είσαστε οι ¨ανύστακτοι¨ φύλακες, είσαστε εκείνοι οι οποίοι περισσότερο από 500 χρόνια αποτελείτε για εμάς και για όλο τον Ελληνισμό το σημείο αναφοράς της εθνικής αυτογνωσίας, αυτοσυνειδησίας και ανάτασης.

       Είμαστε μυρωμένοι από το μύρο σας. Και αυτό υπερβαίνει όλους τους κανονικούς συλλογισμούς και μας ανάγει στη βαθιά ένωση, στην άρρηκτη υπόσταση του Φαναρίου με την παγκόσμια Ορθοδοξία. 

       Είπε ο Αρχηγός, και το εννοούμε όλοι μας, ότι κατοχυρώνετε με το πνεύμα σας, με την διδασκαλία σας την έννοια της Οικουμενικότητας. Την πιστοποιείτε, την επαληθεύετε και είμαστε εξαιτίας σας όρθιες συνειδήσεις στη φύλαξη των αξιών εμείς της Αστυνομίας, εμείς οι Έλληνες, εμείς οι Ορθόδοξοι.

       Παναγιότατε, εκτιμούμε το γεραρό της Ακαδημαϊκής και Θεολογικής σας σκέψης. Είμαστε ευγνώμονες, γιατί οι προτάσεις σας είναι του αέναου και σύγχρονου θεολογικού λόγου προτάσεις. Είναι μια προέκταση ¨σκηνής¨ της Καινής Διαθήκης, κατά την οποία ο Χριστός μας ονείδησε, και δικαίως, και απέπεμψε τους εμπόρους από τον Ναό, στρέφοντας προς αυτούς την μομφή: «εκάματε τον Οίκο του Πατρός μου οίκο εμπορίου».

       Εσείς είσαστε οι ¨τροχαίοι¨ της συνειδήσεώς μας. Τροχαίοι και οδηγοί, για να είμαστε πνευματικοί, ηθικοί και ανύστακτοι στο καθήκον.

       Επιτρέψτε μου να σας πω ότι χρειαζόμαστε την ευλογία σας. Γιατί εμείς είμαστε άνθρωποι του Νόμου και εννοούμε τον Νόμο να μην είναι αποστεωμένος και αφυδατωμένος από την ηθική ουσία. Και εδώ χρειαζόμαστε την ευλογία σας.

       Θέλουμε να σημειώσουμε αυτό που είναι μέσα στην οξυδερκή ματιά σας καταγεγραμμένο. Ότι εμείς θέλουμε, παραδείγματος χάριν, την ασφαλή σύλληψη του διωκομένου. Ποτέ δεν είδαμε τον διωκόμενο, τον παραβάτη, ως θήραμα. Θέλουμε την ασφαλή σύλληψή του, την υπαγωγή του στο Νόμο με την ελπίδα και για τα πρόσκαιρα και για τα επίγεια, (τα ουράνια ανήκουν σε εσάς), ότι αυτός θα επανακάμψει. Έτσι λειτουργούμε. 

       Θέλουμε να σημειώσουμε ότι στη σύγχρονη εξέλιξη των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων μιας οργανωμένης κοινωνίας, μέγα μέρος από το φορτίο της εθνικής άμυνας μετατίθεται στους ώμους της Αστυνομίας σήμερα. Παραδείγματος χάριν, η παραδοσιακή διμοιρία δεν μπορεί να αντικρούσει τις ασύμμετρες απειλές. 

       Εμείς μαχόμεθα για την εξουδετέρωση και των ασύμμετρων απειλών, υπέρ της κοινωνικής ειρήνης, υπέρ μιας έννομης τάξης η οποία κρατάει την ανθρωπιά της και την ηθική ουσία. 

       Σε αυτό το πεδίο δράσεως, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι η Ελληνική Αστυνομία- που τύχη αγαθή ή θεία υπαγόρευση θέλησε να προΐσταμαι πολιτικά- είναι ένα σύνολο ευσεβών ανθρώπων. Ανδρών και γυναικών, Αξιωματικών και Οπλιτών. Αυτοί οι ευσεβείς άνθρωποι εκζητούμε την ευλογία σας. 

       Σας ευχαριστώ θερμά.

Τελευταίες Αναρτήσεις